غربالگری آزمایشی است که برای تشخیص بیماری مادرزادی یا احتمال آن در جنین انجام می شود. اکثر آزمایش های غربالگری غیرتهاجمی می باشند، یعنی برای انجام این گونه آزمایش ها نیازی به شکافتن بدن نیست و ازطریق ابرازهای پیشرفته، امکان مشاهدهی درون بدن میسر می شود. آزمایش های غربالگری معمولا مخصوص به سه ماههی اول یا دوم بارداری هستند که حتی گاهی اوقات این آزمایش در سه ماههی سوم بارداری نیز انجام می شود.
غربالگری آزمایش های متفاوتی را شامل می شود. برخی از آزمایش های غربالگری، ساده و رایج می باشند. به عنوان مثال آزمایش تحمل گلوکز برای تشخیص دیابت در دوران بارداری می باشد. همچنین برخی دیگر از انواع آزمایش غربالگری نیز برای موارد خاصی توسط پزشک تجویز خواهند شد. غربالگری سه ماهه اول بارداری شامل یک آزمایش خون و یک سونوگرافی NT می باشد. آزمایشات غربالگری اعداد نرمال (استاندارد) دارند که طبق آن اعداد نتایج تفسیر می شوند.
فهرست مطالب
عدد NT به سن جنین و هفته بارداری بستگی دارد. طول بدن جنین بین 45 میلیمتر تا 48 میلیمتر می باشد که میزان NT باید کمتر از 3 باشد تا در محدوده نرمال قرار بگیرد. بنابراین میزان NT متناسب با رشد جنین تغییر پذیر است. عدد نرمال آزمایش غربالگری NT از 3/1 میلیمتر شروع می شود و تقریبا تا 3 نیز در محدوده نرمال قرار می گیرد. با افزایش NT احتمالا خطر سندروم داون و ناهنجاری ها ی کروموزومی دیگر نیز افزایش خواهد یافت.
خانم های باردار باید در سه ماهه اول سونوگرافی NT نیز انجام دهند که با انجام این سونوگرافی در حدود 64 تا 70 مورد از 100 جنین را می توان تشخیص داد که مبتلا به سندروم داون می باشند یا خیر، همچنین حدود 30 تا 36 مورد از 100 جنین نیز با این آزمون تشخیص داده نمی شود. در غربالگری سه ماهه ی اول بارداری (ترکیبی از سونوگرافی NT و آزمایش خون) سندرم داون در حدود 82 تا 87 مورد از 100 جنین به درستی تشخیص داده می شود، اما وجود بیماری در 13 تا 18 مورد از 100 جنین مشخص نمی شود. با انجامآزمایش جامع غربالگری (غربالگری سه ماهه اول بارداری و آزمایش خون سهگانه یا چهارگانه در سه ماهه دوم بارداری) سندرم داون را در حدود 95 مورد از 100 جنین تشخیص داده می شود به این معنا است که وجود این بیماری را تقریباً در 5 درصد از موراد نمی توان شناسایی کرد.
سونوگرافی NT | |
نرمال یا طبیعی (مناسب) | کمتر از 5/3 میلیمتر |
غیر طبیعی | بیشتر از 5/3 میلیمتر |
تمامی خانم های بارداری که با انجام سونوگرافی غربالگری سه ماهه اول بارداری، عدد NT بالاتر از ۳٫۵ بود، احتمال سندرم دوان و نقص های قلبی مادرذاتی در جنین وجود خواهد داشت و آن ها باید در هفته های ۱۸ تا ۲۰ بارداری اکوی قلب جنین و سونوگرافی تفصیلی (آنومالی) را انجام دهند. اما ممکن است افرادی آزمایشات لازم را انجام داده و هیچ مشکلی نداشته باشند اما عدد NT بالاتر از ۳ باشد، به این گونه از افراد آزمایش تست آمنیوسنتز پیشنهاد خواهد شد. افرادی که سن آن ها بالای 35 سال است و عدد NT بالای ۳ می باشد و همچنین سن مادر زیر 35 باشد و عدد NT بالای ۴ باشد باید تست آمنیوسنتز را انجام دهند.
پس از دریافت جواب غربالگری مرحله اول ، با توجه به نتایج ثبت شده، به گروه های زیر تقسیم بندی می شوند:
بنابراین چنانچه مادران در گروه ریسک خطر بالا قرار گرفتند، برای اطمینان ، تست آمنیوسنتز در هفته های ۱۴ تا ۱۸ بارداری انجام دهند تا اگر مشکل خاصی وجود داشت برای سقط جنین اقدام نمایند.
عوامل زیر ممکن است بر دقت نتایج سونوگرافی NT تاثیرگزار باشند:
با انجام آزمایش غربالگری سه ماهه دوم بارداری که بیان کننده بروز اختلالات کروموزومی و نقایص لوله عصبی در جنین می باشد در صورتی که نتایج بدست آمده در محدوده اعداد نرمال نتایج آزمایش غربالگری نباشد به معنای مثبت بودن آزمایش می باشد بدین ترتیب عدد ۲۵0 یا کمتر برای تریزومی ۲۱ ، ۱۰۰ یا کمتر برای تریزومی ۱۳ و ۱۸، ۱۰۰ یا کمتر برای نقایص لوله عصبی بیان کننده مثبت بودن آزمایش می باشد. باید توجه نمود که اگر نتیجه آزمایش مثبت بود به معنای احتمال 100 درصدی نقص در جنین نمی باشد و باید با پزشک مشورت شود.
شما می توانید به راحتی از طریق آزمایش آنلاین به صورت آنلاین آزمایش های مختلف را درخواست دهید. جهت درخواست اینجا کلیک کنید
پاسخ به سوالات شما
بله، هر خانم بارداری بهتر است غربالگریهای سه ماه اول را انجام دهد، در این غربالگری، علاوه بر آزمایش خون، سونوگرافی NT هم انجام میشود تا احتمال وجود برخی از ناهنجاریها در جنین مانند سندروم تریزومی مشخص شود.
این غربالگری ترکیبی از آزمایش خون (بررسی هورمونها) و سونوگرافی NT است. به طور معمول هر دو این آزمایش ها میتواند تا بیش از 98% شرایط جنین را درست تشخیص دهد.
ممنون بابت پیگیری هاتون
مرسی واقعا بابت کیفیت فوق العاااادهههه بالایه خدمات و رفتار خوب کارشناسان همه چی عالی بود امیدوارم همیشه به همین منوال باشه
پشتیبانی قوی
خدمات انلاین بسیار عالی بود
من واقعا شرایط بیرون اومدن از منزل برای انجام آزمایش رو ندارم
برای چنین شرایطی بسیار متاسفیم. امیدواریم بتونیم برای انجام خدماتی که نیاز دارید، کمک سازنده و قابل قبولی ارائه بدیم .
دوست عزیز با توجه شرایط کرونا که در حال حاضر وجود داره، بیرون اومدن سخت تر هم شده. برای شرایطی که دارید متاسفیم. میتونید از خدمات آزمایش آنلاین که همگی در محل ارائه میشن، استفاده کنید. ممنون از اعتمادی که به ما دارید.
[…] جنین عوارض یا خطری را بر جای نمیگذارد، اما نتایج مثبت اعداد نرمال آزمایش غربالگری اول نمیتواند تشخیص قطعی ایجاد کند. اگر زنی در آزمایش […]
[…] صورتی که نتیجه اعداد نرمال آزمایش غربالگری اول مثبت باشد، آزمایشات بیشتری برای تعیین و تأیید تشخیص […]
سلام ببخشید ما امروز جواب ازمایش خون ntبردیم ودکتر زنان گفت باید دوباره ازمایش بدیم میگه جوابش بداومده چرا امکان اشتباه وجود داره
با سلام و احترام
گاهی به دلیل ناکافی بودن نمونه ، مشکلاتی در فرآیند انجام آزمایش و یا اختلال در نتیجه نیاز به انجام دوباره جهت تفسیر دقیق تر خواهد بود.
سلام خانمم عدد nt برابر ۲.۴۲ است ایا خطر داره
با سلام و احترام
عدد ذکر شده در محدوده نرمال است.توصیه میکنم جهت تفسیر غربالگری حتما با متخصص محترم زنان مشورت بفرمایید.
سلام ببخشید دکتر به من آزمایش ناهنجاری جنین نوشته چرا
سلام عدد ndt یک به ده یعنی چی
سلام غربالگری دوم و دادم زیر ۲ دهم زده
دکتر مشکوک به آزمایش شد و مجدد گفت آزمایش بدم موردی داره بعنی
با سلام و عرض خسته نباشید بنده بصورت تصادفی با سایت شما آشنا شدم و خوشبختانه اطلاعات مفیدی را به دست آوردم ! امیدوارم با همین روش و خط مشی به خدمت رسانی ادامه دهید!و سوالی دارم اینکه : عدد ntd سونوگرافی خانمم در غربالگری سه ماهه اول مقدار 1.1 بوده است چه اطلاعاتی به جز نرمال بودن میتوان از این عدد بدست آورد؟! با تشکر از شما دوست عزیز.