چکاپ سلامت زنان

چکاپ ها نمونه ادرار و خون
چکاپ ها 19 پارامتر مورد ارزیابی
چکاپ ها 5 روز تا نتیجه ی آزمایش
onlin
    در آزمایش چکاپ سلامت زنان، موارد زیر بررسی می‌شود:
    • FBS و CBC: آزمایش خون و قند خون ناشتا
    • آزمایش چربی‌ها شامل TG، Chol، HDL و LDL
    • آزمایش عفونت های ادراری با آزمایش خون (Urea، Creat، Uric Acid) و ادرار (U/A و U/C)
    • آزمایش عملکرد کبدی (ALT، AST و ALK)
    • آزمایش هورمون‎‌های تیروئیدی (T4 و TSH)
    • آزمایش آهن خون (Fe و Ferritin)
    • آزمایش ویتامین (VitD3)

    اطلاعات چکاپ ها

    چرا باید این تست را انجام دهیم؟

    چکاپ سلامت زنان در شرایط زیر توصیه می‌شود:

    • اطمینان از وضعیت سلامتی بدن با وجود داشتن حال عمومی خوب
    • سنجش میزان مواد مغذی در بدن
    • ظهور علائمی در بدن که پیش از این دیده نمی‌شده است.
    • تشخیص زود هنگام برخی بیماری‌ها مانند دیابت و بیماری‌های قلبی
    • سنجش سطح هورمون‌های زنان در بدن

    اما به طور کلی توصیه می‌شود همه زنان حداقل سالی یکبار آزمایش چکاپ سلامت بدن را انجام دهند.

    این چکاپ شامل چه آزمایش هایی می شود؟

    نشانگرهای زیستی

    آزمایش شمارش کامل سلولهای خون | CBC
    آزمایش کلیه و ادرار
    آزمایش کبد
    آزمایش تیروئید
    آزمایش سطح آهن
    آزمایش کلسترول | آزمایش چربی خون
    آزمایش ویتامین‌ها
    آزمایش نقرس
    آزمایش قند خون | آزمایش دیابت

    شمارش کامل خون (CBC) آزمایشی است که سلولهای در گردش خون را آنالیز می کند. این سلولها عبارتند از گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها. در واقع آزمایش CBC می تواند به تشخیص برخی از بیماری ها مانند کم خونی، عفونت و یا التهاب، خون ریزی داخلی، بیمارهای مرتبط با انعقاد خون، سرطان ها و همچنین به بررسی وضع سلامت عمومی بدن و یا اثرات مخرب درمان هایی که گلبول های خون را تحت تاثیر قرار می دهند مانند شیمی درمانی کمک کند.

    این دسته از آزمایش‌ها، با بررسی وضعیت ظاهری، شیمیایی و میکروسکوپی ادرار و کشت ادرار، اطلاعات دقیقی از انواع عفونت‌های بدن، اختلال در عملکرد کلیه و مجاری ادراری و حتی سایر اندام‌های بدن نشان می‌دهد.

    کبد شما یکی از مهمترین اندام های بدن شماست و عملکردهای زیادی از جمله تجزیه مواد غذایی و تبدیل آن به انرژی، خلاص شدن از شر مواد زائد و سموم و تولید و تنظیم برخی هورمون ها دارد. کبد شما از طریق مصرف بیش از حد مواد غذایی ، مصرف الکل و هپاتیت ویروسی ممکن است ملتهب شود و به تدریج آسیب ببیند. کبد شما از قدرت شگفت انگیزی برای ترمیم و بازسازی خود برخوردار است؛ اما هنگامی که التهاب منجر به زخم (سیروز) شود ، بیماری کبد غیر قابل برگشت خواهد بود. در آزمایش سلامت کبد میزان آنزیمهای مختلفی در خون شما اندازه گیری می شود که در صورت بالا رفتن، می تواند نشان دهنده التهاب کبد باشد.

    آزمایش تیروئید یک گروه از آزمایش خون است که در کنار هم به منظور ارزیابی عملکرد غده تیروئید و برای کمک به تشخیص اختلالات تیروئیدی، انجام می‌شود. آزمایشات موجود در این گروه شامل اندازه گیری هورمون‌های تیروئیدی در خون می‌باشد. این هورمون‌ها مواد شیمیایی هستند که از طریق غده تیروئید ترشح شده و وظیفه کنترل یا تنظیم متابولیسم بدن را بر عهده دارند. وقتی تیروئید شما به صورت طبیعی عمل می کند، هورمون‌ تیروکسین (T4) بدن شما به طور شیمیایی به تری – یودوتیرین (T3) تبدیل شده و در متابولیسم صحیح بدن نقش دارد. با این حال، این سیستم در هنگام بیماری های تیروئید و یا عدم عملکرد مناسب غده تیروئید، با ایجاد ” T3 معکوس ( Reverse T3 ) “، که یک فرم غیر فعال از هورمون T3 است، می‌تواند انرژی را حفظ کند. آزمایش هورمون تیروئید برای بررسی سیستم T3 معکوس شما همراه با TSH و دیگر هورمون‌های تیروئیدی آزاد انجام می‌شود.

    آزمایش آهن خون به منظور بررسی کم خونی ها درخواست می شود. سطوح غیرطبیعی آهن، نشانگر بیماری های زیادی، از جمله آنمی فقر آهن و هموکروماتوز می باشد. آنمی فقر آهن تنها یکی از انواع کم خونی ها می باشد. 70% هن بدن در هموگلوبین گلبول های قرمز یافت می شود. ۳۰٪ دیگر اهن به شکل فریتین و هموسیدین ذخیره می شود. این ماده به پروتئینی گلوبینی به نام ترانسفرین متصل می شود. تعیین آهن سرم شامل اندازه گیری مقدار اهن متصل به ترانسفرین می باشد. TIBC به معنای ظرفیت کل اتصال به آهن می باشد. باید توجه داشت تنها یک سوم ظرفیت ترانسفرین به آهن متصل می شود به بقیه ظرفیت غیر اشباع به اصطلاح UIBC می گویند.

    کلسترول یک ماده چربی موجود در خون است که در عملکرد سلول های بدن نقش اساسی دارد. با این حال ، کلسترول بیش از حد در خون می تواند تأثیر جدی بر سلامتی شما داشته باشد؛ زیرا خطر ابتلا به حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش می دهد. انواع مختلفی از کلسترول وجود دارد و بعضی از آنها خطرناک تر از بقیه هستند. کلسترول در کبد ساخته می شود و همچنین از غذایی که می خوریم به دست می آید. رژیم غذایی ، سابقه خانوادگی ، چاقی و نداشتن تحرک کافی همگی می توانند باعث افزایش سطح کلسترول خون شوند.

    در خون، مواد مختلفی شامل پروتئین، چربی، قند، ویتامین، املاح معدنی و… وجود دارد که تغییر در مقدار هر کدام از این متابولیت ها به حدی که منجر به خارج شدن از حالت اعتدال شود، بیماری هایی را به دنبال خواهد داشت. ویتامین ها در گروه متابولیت های ثانویه قرار دارند و اگر چه از نظر درجه اهمیت در حیات سلول ها، همانند پروتئین، چربی و قندها نیستند ولی اگر بدن دچار کمبود و بیشبود ویتامین شود، خطرات زیادی انسان را تهدید می کند. به همین دلیل لازم است گاها و البته با نظر متخصص، آزمایش چکاپ ویتامین را انجام دهیم. چکاپ کامل ویتامین ها شامل آزمایش موادی می باشد که برای بدن بسیار حیاتی هستند و نقش حیاتی برای سلامت انسان ها دارند . وجود ویتامین ها در بدن برای ادامه بقا لازم و ضروری است. ویتامین ها در بسیاری از فعالیت های بدن نقش دارند و به دو دسته ی ضروری و غیر ضروری تقسیم می شوند. ویتامین های ضروری به آن هایی اطلاق می شود که بدن توانایی تولید کامل آن ها را نداشته و باید وارد بدن شوند ولی بدن توانایی تولید ویتامین های غیر ضروری را دارد و نیازی به تامین آن ها نیست. هدف از چکاپ ویتامین ها اندازه گیری و بررسی مقادیر آنها در بدن می باشد. برخی از ویتامین ها به صورت محلول در آب بوده و برخی دیگر محلول در چربی هستند .

     

    آزمایش قند خون در بسیاری از موارد برای بررسی بیماری‌های دیابتی به کار می‌رود. این بیماری، به مریضی خاموش معروف است و اگر میزان قند بدن کنترل نشود، فرد دچار مشکلات بسیار متعددی می‌شود.

    کشت ادرار (U/C)
    آنالیز ادرار (U/A)
    آزمایش اوره | Urea

    این آزمایش برای مواردی مانند، سنجش کلی عملکرد کلیه و سرعت تصفیه گلومرولی (GFR)، تشخیص افتراقی اورمی قبل کلیوی، کلیوی و بعد از کلیوی از یکدیگر به همراه تست کراتینین …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش کراتینین | Creatinine

    چرا و چه موقع آزمایش انجام می شود؟ ارزیابی وضعیت عملکرد کلیه ها، همراه با آزمایش اوره خون (BUN) به عنوان بخشی از آزمایشات روتین و چکاپ دورهای در صورت …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش آسپارتات آمینوترانسفراز AST

    آزمایش آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) یک آزمایش خون است که آسیب کبد را بررسی می‌کند. پزشک ممکن است این آزمایش را برای اطلاع از بیماری کبدی و نظارت بر درمان تجویز …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش آلکالین فسفاتاز | ALk

    آزمایش alk یا آلکالاین فسفاتاز یکی از تست های مربوط به عملکرد کبد است. اگرچه ساخت alk در بدن مثل آنزیم های SGOT و SGPT به کبد محدود نیست و …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش آلانین آمینو ترنسفراز | ALT

    ALT بیشتر در کبد یافت می شود و مقادیر کمتری از آن در قلب، عضله اسکلتی و کلیه ها وجود دارد. بیماری که پارانشیم کبد را تحت تاثیر خود قرار …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش تیروکسین آزاد | T4

    این آزمایش در دسته آزمایش تیروئید قرار دارد و میزان هورمون T4 یا تیروکسین را اندازه گیری می‌کند. این آزمایش به عنوان یکی از آزمایش‌های چکاپ سلامت محسوب می‌شود و …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش هورمون محرک تیروئید | TSH

    از این آزمایش برای تشخیص اختلالات تیروئید مانند هیپوتیروئید و هایپرتیروئید ، پایش درمان تیروئید و تفکیک منشا این اختلاات استفاده میشود. در افرادی که افزایش اندازه گواتر دارند ،جهت …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش فریتین | Ferritin

    چرا و چه موقع آزمایش انجام می شود؟ وجود علایم مشکوک به بالا یا پایین بودن سطح آهن بدن اندازه گیری ظرفیت ذخیره ای آهن بدن این تست معمولا همراه …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش آهن | Iron

    آزمایش آهن خون، به دنبال بررسی میزان حضور آهن در گلبول‌های قرمز خون است. آهن (Fe)، عنصری شیمیایی است که جهت تولید گلبول‌های قرمز خون ضروری است. این ماده بخش …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش تری گلیسیرید | Triglycerides

    تری گلیسیرید نوعی چربی یا در اصطلاح پزشکی لیپید است که وجود آن در خون برای تامین انرژی مورد نیاز عضلات مفید است. عضلات برای عملکرد بهتر به چربی نیاز …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش کلسترول خوب | HDL

    چرا و چه موقع آزمایش انجام می شود؟ تعیین میزان خطر ابتلا به بیماریهای قلبی به عنوان بخشی از آزمایشات چکاپ روتین همراه با تست کلسترول یا پانل آزمایشات چربی …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش کلسترول بد | LDL

    از LDL بیشتر به عنوان کلسترول بد نام برده می شود، زیرا بیشتر رسوب کلسترول در شریان ها مربوط به LDL بوده و می تواند باعث حمله ی قلبی و …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش کلسترول تام خون | Cholesterol

    چرا و چه موقع آزمایش انجام می شود؟ • تعیین ریسک و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی • افراد بالغ در صورت سلامت کامل، باید یک مرتبه در هر …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش ویتامین دی | 25OHvitD

    هدف از انجام تست چیست؟ هدف از انجام این آزمایش، عبارتست از: تعیین کمبود ویتامین D تعیین اثر بخشی درمان در افرادی که مکمل ویتامین D دریافت کرده اند ویتامین …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش اوریک اسید | Uric Acid

    اسید اوریک ترکیبی نیتروژنی می باشد که حاصل تجزیه نهایی کاتابولیسم پورین (یکی از اجزاء سازنده DNA) می باشد. 25 درصد اسید اوریک از طریق روده و 75 درصد آن …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش قند ناشتا | FBS

    چرا و چه موقع آزمایش انجام می شود؟ ارزیابی و نظارت بر وضعیت قند خون، تشخیص بالا بودن قند خون یا هیپرگلیسمی و همچنین پایین بودن قند خون یا هیپوگلیسمی، …

    بیشتر بخوانید
    دستورالعمل های ویژه

    برای آزمایشات چربی خون، روز قبل از آزمایش، یک وعده غذای مختصر ساده و بدون چربی میل کنید (حدود ساعت 6 عصر) و به مدت ۱۲ تا ۱۴ ساعت قبل از خونگیری هیچ چیز (به جز آب) میل نکنید. بهتر است قبل از ساعت ۱۰ صبح جهت نمونه گیری مراجعه نمایید.

    آزمایش تحمل گلوکز یا OGTT به منظور تایید دیابت انجام میشود. جهت انجام آزمایش، بیمار باید حدود 8 تا 12 ساعت ناشتا باشد.

    برای آزمایش قند 2 ساعته پس از اتمام صرف صبحانه ی معمول، هیچ گونه مواد غذایی تا راس دقیقا ۲ ساعت از زمان شروع صبحانه، میل نکنید.

    برای آزمایش قند 2 ساعت بعد از گلوکز یا 2H-OGTT بیمار باید 8 ساعت ناشتا باشد.

    روز قبل از آزمایش، غذای مختصر ساده و بدون چربی میل کنید و به مدت ۱۲ تا ۱۴ ساعت قبل از
    خونگیری هیچ چیز (به جز آب) میل نکنید. بهتر است قبل از ساعت ۱۰ صبح جهت نمونه گیری مراجعه نمایید.