اغلب زنان با این مشکل مواجه هستند و زمانی که قصد باردار شدن دارند، این سوال ذهن آنها را به شدت درگیر میکند که آیا با وجود پریودهای نامنظم میتوان باردار شد یا خیر. بهتر است این نگرانی را برای همیشه از ذهن خود بیرون کنید. زیرا پریود نامنظم اغلب ممکن است تنها بارداری را برای شما سخت تر از فردی با سیکل منظم کند. مطالعهای نشان داد زنانی که سیکل منظم دارند، چهار برابر بیشتر از زنانی که سیکل آنها بیش از 10 روز تغییر میکند، باردار میشوند. برخی از زنان با چرخههای نامنظم باید از درمانهای مربوط به باروری استفاده کنند. گاهی اوقات، ایجاد تغییرات در سبک زندگی نیز میتواند دورههای نامنظم قبلی را تنظیم کرده و به باردار شدن شما کمک کند. در ادامه عواملی که باعث نامنظمی پریود میشوند، باردار شدن با وجود چرخه نامنظم قاعدگی، راه هایی برای منظم کردن سیکل قاعدگی، درمانهای پیش رو برای باروری و … توضیح داده شده است.
فهرست مطالب
قاعدگی نامنظم به چرخه قاعدگی گفته میشود که یا کوتاهتر از ۲۱ روز یا بیشتر از ۳۶ روز باشد. سیکل شما نیز ممکن است نامنظم در نظر گرفته شود، اگر زمان پریود شما به طور قابل توجهی از ماه به ماه متفاوت باشد. به عنوان مثال، اگر یک ماه سیکل شما 23 روز و ماه دیگر 35 روز باشد، سیکلهای شما نامنظم در نظر گرفته میشود.
تحقیقات نشان داده است که تغییرات در طول سیکل بیشتر با ناباروری مرتبط است تا داشتن یک چرخه منظم کوتاهتر یا طولانیتر. به عبارت دیگر، اگر چرخههای شما کمی طولانیتر از محدوده طبیعی باشد، اما طول آنها ثابت است، ممکن است نسبت به فردی که چرخههایش بهطور قابلتوجهی متفاوت است اما طول آن در حد نرمال است، مشکلات باروری را تجربه کنید. اگر سیکلهای شما یک یا دو روز از ماه به ماه متفاوت هستند و قطع میشوند، لازم نیست نگران باشید. زمانی که تغییرات طولانی تر باشد (پنج روز یا بیشتر) ممکن است با مشکلات باروری روبرو شوید. برای کسب اطمینان خاطر بیشتر میتوانید با مشاوره پزشکی تلفنی ما تماس بگیرید و شرایط خود را شرح دهید
با این وجود، سیکل نامنظم گاه به گاه نیز طبیعی است. استرس یا بیماری میتواند تخمک گذاری یا قاعدگی را به تعویق بیندازد و باعث شود چرخه قاعدگی شما طولانی تر و گاهی کوتاه تر از حد معمول شود. اگر فقط یک یا دو دوره از این دورههای اشاره شده را در سال دارید، لازم نیست نگران باشید. با این حال، اگر سیکلهای شما اغلب نامنظم است یا فاصله زمانی زیادی بین سیکلهای قاعدگی دارید، باید برای ارزیابی به مشاوره پزشکی مراجعه کنید و یا با ما تماس بگیرید تا تیم ویزیت پزشک در منزل خود را به محل موردنظر شما برای انجام معاینات معمول و چکاب زنان اعزام کنیم.
اگر تخمک گذاری شما به طور نامنظم انجام میشود، باید تلاش ویژهای برای تعیین باروری ترین زمان خود انجام دهید. راههای زیادی برای پیش بینی تخمک گذاری وجود دارد. اما ممکن است لازم باشد از بیش از یک مورد استفاده کنید تا متوجه شوید بهترین زمان برای داشتن رابطه جنسی چه زمانی است. تستهای پیشبینی تخمکگذاری وجود دارد که بسیار شبیه تستهای بارداری عمل میکنند، به این صورت که شما روی نوارهای آزمایش ادرار میکنید تا تعیین شود چه زمانی بیشترین باروری را دارید. با این حال، در برخی از زنان، آزمایشها چندین نتیجه مثبت کاذب را نشان میدهند. این امر به ویژه در زنان مبتلا به کیست (PCOS) رایج است.
یکی دیگر از مشکلات احتمالی استفاده از این تستها این است که باید از تعداد نوارهای زیادی برای میانگین بهترین زمان تخمک گذاری استفاده کنید که با این حال باز هم این امکان وجود دارد که نتایج دقیق نباشند. بنابراین، دقیق ترین راه برای تشخیص تخمک گذاری یا عدم وجود آن، از طریق سونوگرافی ترانس واژینال و یا از طریق آزمایش خون است. در مورد این گزینهها با مشاوره پزشکی تلفنی خود صحبت کنید تا مشخص شود که آیا آنها برای شما مناسب هستند یا خیر. به طور کلی، انجام این تستها ضرر و زیانی را به دنبال ندارند. بنابراین، شما میتوانید با خیال راحت در منزل خود باقی بمانید و از تیم ویزیت پزشک در منزل ما کمک دریافت کنید و تمامی این تستها و معاینات را در کوتاه ترین زمان و با هزینهای مقرون به صرفه انجام دهید.
ممکن است تصمیم بگیرید که از تلاش برای تشخیص بهترین زمان تخمک گذاری صرف نظر کنید و فقط در طول چرخه خود به طور مکرر رابطه جنسی داشته باشید. برخی از زوجها زمان بندی رابطه جنسی برای بارداری را استرس زا میدانند. بدین صورت، عدم برنامه ریزی به کاهش این استرس کمک میکند. زیرا شما تنها به قصد باردار شدن به صورت مکرر و یا در حالت ایده آل، یک روز در میان رابطه جنسی خواهید داشت. انجام آزمایش سلامت جنسی و باروری نیز در این دوره میتواند به حفظ آرامش و یا در صورت نیاز، اقدام زودهنگام برای درمان کمک کند.
نامنظم بودن چرخههای قاعدگی ممکن است به یک عدم تعادل هورمونی ظریف اشاره کند. ممکن است همچنان هر ماه تخمک گذاری داشته باشید، اما روز تخمک گذاری شما متفاوت باشد. اگر در حال تخمک گذاری هستید، ممکن است بدون کمک داروهای باروری باردار شوید. در اینجا برخی از علل احتمالی چرخههای نامنظم که همچنین از عوامل خطر ناباروری هستند، آورده شده است.
گاهی اوقات پریودهای نامنظم نشانه عدم تخمک گذاری است. سیکلهای بدون تخمک گذاری سیکلهای قاعدگی هستند که در آن تخمک گذاری انجام نمیشود. اگر تخمک گذاری ندارید، بدون کمک درمانهای باروری نمیتوانید باردار شوید.
پریودهای نامنظم ممکن است نشانهای از سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) باشد. PCOS یک اختلال غدد درون ریز شایع است که از هر 8 زن 1 نفر را تحت تاثیر قرار میدهد. همه افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ناباروری را تجربه نمیکنند، اما بسیاری از آنها مدت زمان بیشتری طول میکشد تا باردار شوند. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز بیشتر در معرض خطر سقط جنین زودرس هستند.
کم کاری یا پرکاری تیروئید میتواند باعث پریودهای نامنظم و همچنین ناباروری شود. سایر علائم احتمالی عدم تعادل تیروئید شامل تغییرات وزن، مشکل در به خواب رفتن یا احساس خستگی دائمی، اضطراب یا افسردگی غیر قابل توضیح یا مشکلات یبوست یا اسهال است. برای تشخیص و در صورت نیاز درمان به موقع میتوانید یک آزمایش تیروئید را در منزل انجام دهید. برای انجام این کار تنها نیاز است با ما تماس بگیرید. بعد از دریافت نتایج آزمایش به صورت تلفنی، آنلاین و یا پستی میتوانید با مشاوره پزشکی تلفنی نیز مشورت کنید.
پرولاکتین هورمونی است که مسئول اصلی تحریک سینهها برای تولید شیر مادر است. هیپرپرولاکتینمی به زمانی گفته میشود که هورمون حتی اگر زن باردار نباشد یا در حال حاضر شیرده باشد، افزایش مییابد. (هیپرپرولاکتینمی در مردان نیز ممکن است رخ دهد. انجام چکاب مردان به جلوگیری از این امر کمک میکند) سطوح بالای غیرعادی پرولاکتین میتواند باعث پریودهای نامنظم شود یا حتی باعث شود پریود شما به طور کامل متوقف شود. سایر علائم احتمالی ممکن است شامل سینههای متورم یا حساس، نشت شیر مادر از نوک سینهها یا مقاربت جنسی دردناک (به دلیل خشکی واژن) باشد. برای انجام معاینه در منزل با آزمایش آنلاین تماس بگیرید.
نارسایی اولیه تخمدان که به عنوان نارسایی زودرس تخمدان (POF) نیز شناخته میشود، میتواند باعث پریودهای نامنظم یا حتی غایب (عدم وجود دورههای قاعدگی) شود. سطوح پایین استروژن گاهی همراه با POI/POF اتفاق میافتد و این میتواند منجر به علائمی مانند خشکی واژن، مقاربت جنسی دردناک، گرگرفتگی یا تعریق شبانه، خواب دشوار یا افسردگی یا اضطراب غیرقابل توضیح شود.
چاقی شایع ترین علت قابل پیشگیری پریودهای نامنظم و کاهش باروری است. چاقی میتواند باعث چرخههای نامنظم و همچنین مشکل در باردار شدن شود. گاهی اوقات، مشکلات وزن به دلیل عدم تعادل هورمونی زمینهای و تشخیص داده نشده ایجاد میشود. به عنوان مثال، PCOS و کم کاری تیروئید میتوانند باعث افزایش ناگهانی وزن و مشکل در کاهش وزن شوند.
اگر با مشکلات مربوط به وزن خود دست و پنجه نرم میکنید، علیرغم اینکه سبک زندگی خود را به طور قابل توجهی تغییر ندادهاید، افزایش وزن ناگهانی را تجربه میکنید یا در کاهش وزن مشکل زیادی دارید، با مشاوره پزشکی خود صحبت کنید. اگر مشکلات وزنی شما به دلیل عدم تعادل هورمونی باشد، پزشک شما ممکن است بتواند آن مشکل را درمان کند و به کاهش وزن شما کمک کند.
همانطور که اضافه وزن میتواند باعث چرخههای نامنظم شود، کمبود وزن به میزان قابل توجهی نیز میتواند منجر به پریودهای نامنظم و مشکلات باروری شود. اختلالات خوردن یک عامل خطر برای ناباروری و عدم وجود پریود نیز هستند. ورزش شدید و رژیم غذایی شدید نیز از دلایل بالقوه چرخههای نامنظم هستند. به همین دلیل ورزشکاران زن بیشتر در معرض ناباروری هستند.
اگر معلوم شد که تخمک گذاری ندارید، ممکن است به داروهای باروری برای کمک به افزایش تخمک گذاری نیاز داشته باشید. حتی اگر در حال تخمک گذاری هستید، در صورتی که تخمک گذاری نامنظم باشد یا در اواخر چرخه شما اتفاق بیفتد، درمانهای باروری ممکن است به شما کمک کند. اگر داروهای تجویزی مؤثر نبودند، مشاوره پزشکی شما ممکن است استفاده از داروهای باروری تزریقی را پیشنهاد دهد.
در صورتی که سیکلهای نامنظم شما به دلیل نارسایی اولیه تخمدان باشد، گزینههای درمان باروری شما ممکن است محدود باشد. در بسیاری از موارد ابتلا به نارسایی اولیه تخمدان، برای باردار شدن به IVF با اهدا کننده تخمک نیاز است. با این حال، همیشه اینطور نیست. در مورد گزینههای خود با پزشک صحبت کنید. اگر علت چرخههای نامنظم شما عدم تعادل تیروئید یا هیپرپرولاکتینمی باشد، درمان این مشکلات ممکن است دورههای قاعدگی شما را تنظیم کند و باروری شما را به حالت عادی بازگرداند. به همین دلیل است که ارزیابی توسط پزشک ضروری است.
اگر پریودهای نامنظم دارید، بهترین کار این است که به متخصص زنان مراجعه کنید. حتی اگر قصد بارداری نداشتید، بهتر است معاینه شوید و چکاب زنان را انجام دهید. معمولاً توصیه این است که برای باردار شدن به مدت یک سال (یا اگر 35 سال بالاتر هستید، 6 ماه تلاش کنید) و سپس اگر باردار نشدید، به مشاوره پزشکی مراجعه کنید. پزشک شما میتواند چند آزمایش خون ساده انجام دهد تا ببیند آیا تخمکگذاری دارید یا خیر. اگر آزمایش خون شما نشان دهد که شما در حال تخمک گذاری هستید و بیش از 35 سال ندارید، ممکن است بخواهید برای مدتی طولانی به تلاش خود برای باردار شدن ادامه دهید.
پریودهای نامنظم میتواند آزاردهنده و ناراحت کننده باشد، اما خوشبختانه، معمولاً جای نگرانی نیست. با این حال، از آنجایی که چرخههای قاعدگی نامنظم گاهی اوقات میتواند نشانهای از عدم تعادل هورمونی باشد یا گاهی اوقات باردار شدن نوزاد را کمی دشوارتر کند، باید در طول معاینات با پزشک خود در مورد هرگونه بینظمی در چرخه خود صحبت کنید. پزشک شما میتواند وضعیت شما را تشخیص دهد و درمان مناسب را برای کمک به بازگشت دورههای قاعدگی منظم و باروری شما تجویز کند.