در هفته نهم بارداری، ممکن است در حالت تهوع صبحگاهی احساس کنید کم آوردهاید و برخی از علائم اولیه دیگر نیز ممکن است در اوج خود باشند. این به دلیل هورمون بارداری گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) است که در این هفته از بارداری در بالاترین سطح خود قرار دارد.
اگر احساس بد خلقی و خستگی مفرط دارید، یا حساسیت به سینه، حالت تهوع، سوزش سر دل یا یبوست در بارداری بیشتری را تجربه میکنید، شما تنها نیستید! در هفته نهم بارداری احتمالاً در نظر افراد دیگر باردار به نظر نخواهید رسید، اما ممکن است خودتان متوجه تغییراتی در بدن خود شوید. همچنین علائم اولیه بارداری واقعاً در حال افزایش هستند.
بسته به سایز شما قبل از بارداری، ممکن است لباسهایتان به دلیل رشدی که در تاحیه کمر و شکم دارید یا نفخ ناشی از هورمون، تنگتر شوند. سینههای شما همچنان پرتر و نوک سینهها تیره تر میشوند. همانطور که حجم خون شما برای حمل مواد مغذی به کودک افزایش مییابد، ممکن است متوجه شوید که رگهای شما نیز برجسته تر هستند. در ادامه به توضیح درمورد هرآنچه که لازم است از هفته نهم بارداری بدانید، پرداختهایم.
فهرست مطالب
در 9 هفتگی، طول یک نوزاد تقریباً 1 اینچ (2.5 تا 3 سانتی متر) است. این اندازه تقریباً به اندازه یک گیلاس متوسط است. کودک به سرعت در حال رشد است و هر روز ظاهری بیشتر شبیه انسان به خود میگیرد. ویژگیهای فیزیکی، اندامها و سیستمهای بدن همچنان در حال توسعه هستند. مشاوره پزشکی در ادامه تمامی این تغییرات را به تفکیک توضیح داده است. برای انجام تست بارداری کلیک کنید.
بدن نوزاد از حالت جمع و خمیده به راست شدن ادامه میدهد در حالی که دم جنینی ناپدید میشود. دستها و پاهای آنها شروع به تغییر شکل میکند، زیرا انگشتان دست و پاهای کوچک آنها بیشتر قابل مشاهده هستند. نوزاد همچنین دارای لبه گوش است و نوک بینی او به صورت نیم رخ دیده میشود. پلکهای کودک به شکل گیری ادامه میدهند و بیشتر چشمها را میپوشانند.
قلب و سیستم شریانی نوزاد در حالی که استخوانهای دندهها و جناغ در حال شکلگیری هستند به رشد خود ادامه میدهند. لوزالمعده، کبد و مجاری صفراوی نوزاد نیز در این مرحله تشکیل میشوند.
کودک در هفته نهم بارداری در حال حرکت است، خم میشود و تکان می خورد. این حرکات در سونوگرافی قابل مشاهده هستند، اما هنوز نمیتوانید آنها را احساس کنید.
اگر این هفته سونوگرافی انجام دهید، ممکن است متوجه شوید که دوقلو (یا بیشتر!) دارید. این میتواند هیجانانگیز باشد، اما نیاز به مراقبت و بحث بیشتر با ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی دارد.
برخی از زنان که چندقلو باردار هستند ممکن است علائم بارداری شدیدتری نسبت به زنانی که تنها یک نوزاد را حمل میکنند داشته باشند و همچنین این امکان وجود دارد که احتمال بروز عوارض بیشتری نیز در آنها وجود داشته باشد. در مورد خطرات موارد زیر با پزشک خود صحبت کنید:
اگر تهوع شدید صبحگاهی دارید، با ویزیت پزشک در منزل خود صحبت کنید، زیرا میتواند نشانه ای از استفراغ بارداری باشد. این باعث تهوع و استفراغ شدید در دوران بارداری میشود.
لازم است بدانید، حالت تهوع صبحگاهی معمولاً در این هفته به اوج خود میرسد. علائم دیگر مانند خستگی و تکرر ادرار در بارداری نیز ممکن است ادامه یابد. همچنین ممکن است با سوزش سر دل، خارش سینهها و فراز و نشیبهای عاطفی بارداری دست و پنجه نرم کنید.
احساسات شما احتمالاً در چند هفته گذشته شما را به یک فرد دم دمی مزاج و بهانه گیر سوق داده است. فراموش نکنید که تنها نیستید. به طور کلی، نوسانات خلقی بین هفته ششم بارداری و هفته دهم بارداری به بیشترین میزان خود میرسد و در طول سه ماهه سوم و زمانی که شما از نظر ذهنی و جسمی برای تولد آماده میشوید، باز میگردد.
همانطور که مشاوره پزشکی تلفنی میگوید، تغییرات خلقی مورد انتظار است و تا حدی توسط نوسانات استروژن و پروژسترون تحریک میشود. این تغییرات هورمونی میتواند بر سطح مواد شیمیایی مغزی تنظیم کننده خلق و خو به نام انتقال دهندههای عصبی تأثیر بگذارد. استرسهای فیزیکی، اجتماعی و عاطفی بارداری همگی میتوانند در خلق و خوی شما نقش داشته باشند.
وقتی صحبت از سوزش سر دل در دوران بارداری به میان میآید، می توانید دوباره هورمونها را سرزنش کنید، به ویژه پروژسترون. پروژسترون ماهیچههای صاف بدن شما را شل کرده و هضم را کند میکند تا بتوانید مواد مغذی بیشتری را از غذایی که میخورید جذب کنید.
اما، یک اسفنکتر در بالای معده وجود دارد که از ماهیچه صاف ساخته شده است. غذا و اسید معده را پایین نگه میدارد. همانطور که آرام میشود، بازگشت غذا و اسید به مری آسان تر است و باعث سوزش سر دل یا سوء هاضمه میشود.
درد سینهها در هفته هشتم بارداری ذکر شدهاند. علاوه بر درد، تغییر هورمونها، بهعلاوه رشد و کشیده شدن پوست روی سینهها، میتواند منجر به خارش شود. خارش پوست در سه ماهه دوم و سوم شایع تر است، اما این امکان نیز وجود دارد که از سه ماهه اول شروع شود.
استفاده از روغن یا لوسیون مرطوب کننده بدن میتواند به کاهش ناراحتی کمک کند. علائمی که تاکنون در بارداری خود تجربه کردهاید احتمالاً در این هفته ادامه مییابند و حتی تشدید میشوند. بدن شما واقعاً تمام کارهای سخت را در حوالی هفته نهم بارداری افزایش میدهد. این علائم عبارتند از:
همه ما میدانید که تجربه این علائم جالب نیست، اما بسیاری از این علائم به زودی برطرف میشوند. صبور باشید. برای مبارزه با این علائم، موارد زیر را امتحان کنید:
مشاوره تلفنی پزشکی میگوید، امیدواریم از قبل مراقبتهای دوران بارداری را دریافت کرده باشید، اما اگر اینگونه نبوده است، اکنون زمان آن است. بهتر است در مورد تداوم تغذیه و فعالیت مناسب صحبت کنید و پزشک شما همچنین در این هنگام برای حفظ بارداری سالم میتواند به دنبال هر چیز غیرعادی باشد. برای انجام تست بارداری کلیک کنید.
ممکن است به دلیل تهوع صبحگاهی خوردن غذا سخت باشد، اما مهم است که سعی کنید تا زمانی که میتوانید غذاهای غنی از پروتئین و کربوهیدرات یا تنقلات مفید بخورید. مقدار زیادی آب بنوشید تا هیدراته بمانید، به خصوص اگر حالت تهوع صبحگاهی همراه با استفراغ دارید.
اگر سیگار میکشید یا از محصولات نیکوتینی استفاده میکنید، سعی کنید آن را ترک کنید. با توجه به منبع مورد اعتماد مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، سیگار کشیدن در دوران بارداری باعث افزایش خطر ابتلا به انواع مختلفی از عوارض میشود، از جمله:
ترک سیگار هرگز آسان نیست، اما برای شما و کودک در حال رشدتان ارزشش را دارد. اگر برای ترک سیگار به کمک نیاز دارید، با ویزیت پزشک در منزل خود در مورد شروع برنامه ترک سیگار صحبت کنید.
یکی از بهترین کارهایی که میتوانید در این مرحله از بارداری برای کودک خود انجام دهید، پیروی از یک برنامه غذایی سالم و متعادل است. در اینجا چند نکته برای استفاده از چیزهای مفید وجود دارد:
ممکن است هفته نهم بارداری نسبت به سایر هفتههای این دوره، زمان احساسیتری باشد. به عنوان مثال، وقتی به کودکتان، علائم یا حتی والد شدن فکر میکنید، تغییراتی در خلق و خوی خود از قبیل هیجان، نگران،ی خوشحالی یا عصبانیت را تجربه کنید. برای مراقبت از سلامت روان خود وقت بگذارید و سعی کنید از این علائم ناراحت کننده خلاص شوید.
مشاوره پزشکی بیان میکند، فقط دانستن این موضوع که دوره بارداری بالا و پایینهای مختلفی دارد، یک بخش طبیعی و مورد انتظار بارداری است میتواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. اما از آنجایی که خستگی، قند خون پایین و استرس میتوانند به تغییرات خلقی کمک کنند، چند کار وجود دارد که میتوانید برای کمک به خلق و خوی خود انجام دهید:
اگر سینههای دردناک و خارش دار دارید، با پزشک خود در مورد گزینههای درمانی صحبت کنید. همچنین میتوانید از حمام و دوش آب گرم، صابونهایی که پوست شما را خشک میکنند و مواد شوینده یا لباسهایی که تحریککننده هستند، خودداری کنید. در عوض، دوش آب خنک بگیرید و از کرم مرطوب کننده استفاده کنید.
سوزش سر دل نیز ناراحت کننده است. اگر از سوزش سر دل رنج میبرید، امتحان کنید:
اگر نمیتوانید تسکین پیدا کنید، با پزشک خود در مورد سایر گزینههای درمانی، از جمله داروهایی که در دوران بارداری بی خطر هستند، صحبت کنید.
یک برنامه ریز بارداری، سازمان دهنده یا ژورنال میتواند بسیار مفید باشد. این یک فرصت عالی برای نوشتن افکار و احساسات و ثبت علائم و تغییرات بدن خود است. همانطور که به سؤالاتی برای پرسیدن از پزشک خود فکر میکنید، میتوانید آنها را یادداشت کنید تا آنها را فراموش نکنید. سپس، برنامه خود را در قرار ملاقاتهای قبل از تولد همراه داشته باشید.
شما میتوانید آنچه را که در هر بازدید اتفاق میافتد ثبت کنید و پاسخ تمام سوالات خود را یادداشت کنید. پس از به دنیا آمدن کودک، نگاه کردن به تمام نقاط عطف بزرگ و همچنین خاطرات کوچک دوران بارداری، یادگاری فوق العاده خواهد بود.
مشاوره پزشکی بیان میکند، پس از اولین ویزیت قبل از تولد، اگر شریک باردار شما بارداری طبیعی و سالمی را تجربه میکند، احتمالاً این مورد را دریافت میکند که رابطه جنسی در دوران بارداری خوب است. در واقع، شما میتوانید در طول 40 هفته رابطه جنسی داشته باشید (اگر هر دوی شما به آن علاقه دارید).
رابطه جنسی در دوران بارداری به کودک آسیبی نمیرساند. کودک شما توسط مایع آمنیوتیک، شکم شریک باردار و پلاک مخاطی که دهانه رحم را میبندد محافظت میشود. تا زمانی که شریک زندگی شما خونریزی غیرمنتظره واژینال، سابقه زایمان زودرس یا نارسایی دهانه رحم یا یک عارضه نگران کننده نداشته باشد، رابطه جنسی در دوران بارداری به طور کلی بی خطر در نظر گرفته میشود.
البته ایمنی تنها چیزی نیست که باید در نظر گرفت. همسر شما ممکن است با علائم ناخوشایند بارداری روبرو باشد. خستگی، حساس شدن سینهها و حالت تهوع تنها چند مورد هستند که ممکن است باعث شود شریک زندگی شما کاملاً در حال و هوای خود و طبیعی نباشد. صبور باشید و به ابراز محبت به روشهای دیگر ادامه دهید. بسیاری از علائم در سه ماهه دوم کاهش مییابد.
به طور معمول اولین ویزیت قبل از زایمان در این دوره باید در هفته ششم بارداری یا هفته هشتم بارداری انجام شود. اما اگر مراجعه نکردهاید، هنوز هم دیر نیست. اما بهتر است دیگر این ملاقات با مشاوره پزشکی خود را پشت گوش نیندازد تا بدانید در مورد آزمایشات، طول مدت ویزیت و موارد دیگر چه انتظاری دارید.
اگر شما و همسرتان در مورد آزمایش یا غربالگری قبل از تولد تصمیم بگیرید، بین هفته دهم بارداری و هفته 13 برنامه ریزی میشود. این آزمایشها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آزمایشهای غربالگری معمولاً زیر 35 سال ارائه میشوند، در حالی که آزمایشهای تشخیصی بالای 35 سال ارائه میشوند. غربالگریها همچنین برای افرادی که در معرض خطر اختلالات ژنتیکی هستند و کسانی که آزمایش غربالگری انجام میدهند که احتمال بروز مشکل را نشان میدهد، ارائه میشود.
انتظار تغییرات خلقی، تغییر احساسات و تحریک پذیری در دوران بارداری منطقی است. با این حال، مهم است که بدانید چه زمانی علائم شما فراتر از حد انتظار است. گاهی اوقات تشخیص آن به تنهایی دشوار است، بنابراین به طور منظم با همسر و پزشک خود در مورد احساس خود صحبت کنید.
اگر نوسانات خلقی شما بیش از دو هفته طول میکشد و به نظر میرسد که بهتر نمیشوید یا تغییرات قابل توجهی در اشتها یا خواب خود تجربه میکنید، بسیار مهم است که به دنبال مراقبت و کمک از یک متخصص سلامت روان باشید. این توصیه برای همه صادق است، اما برای کسانی که سابقه افسردگی، اضطراب یا هر اختلال خلقی دیگری دارند به صورت ویژهای صادق است.
حدود یک سوم از موارد افسردگی پس از زایمان در دوران بارداری شروع میشود. دریافت کمک زودهنگام برای افسردگی قبل از تولد و سایر نگرانیهای مربوط به سلامت روان نه تنها بارداری شما را بهبود میبخشد، بلکه سلامت جنین شما را در رحم و بعد از تولد نیز دستخوش تغییر و تحول مثبتی میکند.
همچنین باید در مورد احساسات و تغییرات خلقی خود با پزشک متخصص یا ماما صحبت کنید. برخی از نگرانیهای سلامتی، مانند وضعیت تیروئید، میتواند در بارداری ظاهر شود و منجر به مشکلات خلقی یا اضطراب شود.
بسیاری از چیزهایی که از سر میگذرانید کاملاً طبیعی است، اما زمانی که اوضاع خوب نیست، توصیه میشود با ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی خود در تماس باشید. در صورت بروز هر یک از علائم زیر در سه ماهه اول بارداری با ویزیت پزشک در منزل خود تماس بگیرید:
اگر حالت تهوع صبحگاهی شما شدید است یا هر یک از علائم زیر را مشاهده میکنید، باید با پزشک خود تماس بگیرید:
هفته نهم بارداری شما ممکن است تفاوت چندانی با هفته هشتم باردرای نداشته باشد. اما کودک شما تقریباً به طور مینیاتوری رشد کرده است و آماده ادامه رشد است. تصمیماتی که برای مراقبت از خود و کودکتان در این مرحله اولیه میگیرید به حمایت از بارداری سالم در آینده کمک بسیاری میکند. وقت آن است که هیجان زده شوید و به انتخابهای عالی برای خود و کودک ادامه دهید!
اکنون که اولین ویزیت قبل از زایمان شما احتمالاً در حال انجام است، باردار بودن برای شما ممکن است بسیار واقعی تر به نظر برسد. احتمالاً ترکیبی از هیجان، آرامش، اضطراب، ترس و عدم اطمینان در خانه شما در جریان است. هفته آینده آخرین هفته رویان بودن جنین شماست. تا پایان هفته دهم بارداری، کوچولوی شما به مرحله بعدی رشد دوران بارداری وارد میشود.