پریودهای منظم نشاندهنده این موضوع است که بدن شما بهطور طبیعی کار میکند. شما باید قاعدگی منظمی داشته باشید، مگر اینکه در دوران بارداری، شیردهی یا یائسگی باشید یا به بیماریای مبتلا باشید که موجب قطع قاعدگی میشود. پریودهای نامنظم، دردناک یا سنگین میتواند نشاندهنده یک مشکل جدی برای سلامتی باشد. از سوی دیگر، پریودهای نامنظم میتوانند باردار شدن را دشوارتر کنند. به همین دلیل لازم است با خطرات دوران پریودی آشنا باشید و در صورت تجربه آنها با پزشک صحبت کنید. در ادامه با این خطرات آشنا میشوید.
فهرست مطالب
چرخههای قاعدگی در اغلب موارد با علائم ناراحتکنندهای همراه هستند که به این علائم، سندرم پیش از قاعدگی (PMS) گفته میشود. این علائم شامل گرفتگی و خستگی خفیف میشوند و معمولا با شروع قاعدگی از بین میروند. بااینحال، در دوران پریودی مشکلات جدیتری نیز ممکن است رخ دهد. قاعدگی خیلی سنگین یا خیلی سبک یا عدم رخ دادن قاعدگی میتوانند نشاندهنده این مسئله باشند که ممکن است مشکلی وجود داشته باشد که باعث چرخه قاعدگی غیرطبیعی میشود.
به یاد داشته باشید که چرخه قاعدگی طبیعی برای هر زن معنای متفاوتی دارد. چرخهای که برای شما منظم است ممکن است برای فردی دیگر غیرطبیعی باشد. مهم است که با بدن خود هماهنگ باشید و در صورت مشاهده هرگونه تغییر قابلتوجه در چرخه قاعدگی با پزشک صحبت کنید. خطرات دوران پریودی و مشکلات قاعدگی متعددی وجود دارند که در ادامه با آنها آشنا میشوید. چه زمانی به پزشک زنان مراجعه کنیم؟
PMS یک تا دو هفته پیش از قاعدگی شروع میشود که در این دوره، برخی زنان طیف وسیعی از نشانههای جسمی و عاطفی را تجربه میکنند. برخی دیگر، علائم کمی را تجربه میکنند یا هیچگونه علائمی ندارند. نشانههای سندرم پیش از قاعدگی عبارتاند از:
ممکن است هر ماه پیش از قاعدگی علائم متفاوتی را تجربه کنید. شدت این علائم میتواند متفاوت هم باشد. PMS ناراحتکننده است اما بهطورکلی مسئلهای نگرانکننده نیست، مگر اینکه در فعالیتهای روزانه شما اختلال ایجاد کند. با بهداشت دوران قاعدگی آشنا شوید.
یکی دیگر از مشکلات رایج دوران قاعدگی، قاعدگی سنگین یا منوراژی است. قاعدگیهای سنگین منجر به خونریزی بیشازحد طبیعی میشوند. همچنین ممکن است شما بیش از پنج یا هفت روز قاعده باشید. منوراژی در بیشتر موارد به دلیل عدم تعادل در سطح هورمونها، بهویژه پروژسترون و استروژن رخ میدهد. پریودی دوبار درماه آیا خطرناک است؟ برای کسب اطلاعات لازم در این خصوص به طور مفصل ، مقاله لینک شده را مشاهده کنید. سایر علل قاعدگی سنگین عبارتاند از:
در برخی مواقع ممکن است پریود نشوید. به این حالت، آمنوره گفته میشود. آمنوره اولیه به زمانی اطلاق میشود که شما تا سن 16 سالگی پریود نمیشوید. این مسئله ممکن است به دلیل مشکل غده هیپوفیز، نقص مادرزادی دستگاه تناسلی یا تاخیر در بلوغ رخ دهد. آمنوره ثانویه زمانی رخ میدهد که قاعدگی منظم شما به مدت شش ماه یا بیشتر متوقف میشود. علل شایع آمنوره اولیه و آمنوره ثانویه در نوجوانان عبارتاند از:
وقتی بزرگسالان پریود نمیشوند، علل شایع اغلب متفاوت است و میتواند شامل موارد زیر باشد:
پریود نشدن میتواند به این معنی باشد که شما باردار هستید. اگر مشکوک به بارداری هستید لازم است تست بارداری بدهید. تست بارداری بی بی چک ارزانترین راه برای آگاهی از باردار بودن یا باردار نبودن خود است. برای اینکه نتیجه آزمایشتان دقیقتر باشد از بی بی چک حداقل پنج روز پس از موعد پریودتان استفاده کنید.
پریود نهتنها میتواند سبکتر یا سنگینتر از حد معمول باشد، بلکه میتواند دردناک نیز باشد. گرفتگی عضلات در زمان سندرم پیش از قاعدگی طبیعی است. از سوی دیگر، این گرفتگیها ممکن است زمانی رخ دهند که رحم شما با شروع قاعدگی منقبض میشود. بااینحال، برخی از زنان در دوران قاعدگی درد طاقتفرسایی را تجربه میکنند. قاعدگی دردناک که به آن دیسمنوره نیز گفته میشود احتمالا با یک مشکل پزشکی زمینهای ارتباط دارد که ازجمله این مشکلات توان به موارد زیر اشاره کرد:
اولین گام برای تشخیص مشکلات دوران پریودی، مراجعه به پزشک است. پزشک میخواهد در مورد علائم و مدتزمانی که آنها را تجربه میکنید اطلاعات بیشتری داشته باشد. تهیه یادداشتهایی در مورد چرخه قاعدگی، منظم یا نامنظم بودن آن و همچنین علائمی که تجربه کردهاید میتواند کمککننده باشد. پزشک میتواند با استفاده از این یادداشتها شرایط غیرطبیعی را بهتر تشخیص دهد.
علاوه بر معاینه فیزیکی، پزشک احتمالا معاینه لگن نیز انجام خواهد داد. معاینه لگن به پزشک کمک میکند اندام تناسلی شما را بررسی کند و مشخص کند که آیا در دهانه رحم یا واژن شما التهاب وجود دارد یا خیر. آزمایش پاپ اسمیر نیز برای تشخیص سرطان دهانه رحم و شرایط دیگر انجام میشود. آزمایش خون میتواند تعیین کند که آیا مشکلات شما ناشی از عدم تعادل هورمونی است یا خیر. اگر احتمال میدهید باردار باشید نیز لازم است تست بارداری دهید. سایر آزمایشهایی که میتوانند برای کمک به تشخیص مشکلات دوران پریودی مورداستفاده قرار گیرند عبارتاند از:
درصورتیکه نیاز به انجام هر یک از این آزمایشها دارید لازم است بدانید که با استفاده از خدمات آزمایش در محل آزمایش آنلاین میتوانید بهسرعت و بهراحتی در منزل خود آزمایش دهید و بهاینترتیب نتیجه آزمایش خود را نیز بهسرعت دریافت کنید.
نوع و روش درمان بستگی به این دارد که چه مسئلهای باعث مشکلات دوران پریود شده است. قرصهای ضدبارداری میتوانند علائم PMS را بهبود ببخشند و همچنین، خونریزیهای سنگین را تنظیم کنند. اگر خونریزی سنگینتر یا سبکتر از حد طبیعی مربوط به تیروئید یا اختلالات هورمونی دیگر باشد، ممکن است پس از شروع جایگزینی هورمون، پریود منظمتری را تجربه کنید. دیسمنوره ممکن است مربوط به مسائلی هورمون باشد اما ممکن است برای رفع مشکل به درمان پزشکی بیشتری نیز نیاز باشد. برای مثال، آنتیبیوتیکها برای درمان بیماری التهابی لگن استفاده میشوند.
درنهایت، بینظمی بین دورههای قاعدگی طبیعی است. بنابراین، تجربه گاهبهگاه خونریزیهای سبک یا سنگین بهطورکلی جای نگرانی ندارد. بااینحال، اگر درد یا خونریزی شدید همراه با لختههای خون را تجربه میکنید لازم است فورا با پزشک تماس بگیرید. همچنین درصورتیکه پریودهای شما کمتر از 21 روز یا بیش از 35 روز از یکدیگر فاصله دارند، لازم است تحت مراقبتهای پزشکی قرار بگیرید.
اگر در این مورد با سوالات یا ابهاماتی روبرو هستید یا میخواهید از وضعیت سلامتی خود آگاه شوید لازم است بدانید آزمایش آنلاین امکان ویزیت پزشک در منزل و مشاوره پزشکی تلفنی را برای شما فراهم کرده است. با استفاده از این خدمات میتوانید بهسرعت و بهراحتی با پزشک متخصص ارتباط برقرار کنید. مشکلات دوران قاعدگی را بشناسید.