آیا باید دائما به دستشویی بروید؟ نام فنی این مشکل، تکرر ادرار است. مثانه بیشتر افراد قادر است تا زمانی که آنها به دستشویی میروند ادرار را در خود نگه دارد که معمولا دستشویی رفتن چهار تا هشت بار در روز اتفاق میافتد. بااینحال، اگر شما بیش بار در روز به دستشویی میروید یا در شب برای رفتن به دستشویی از خواب بیدار میشوید ممکن است به این معنی باشد که دچار تکرر ادرار هستید. در ادامه با تکرر ادرار، علل و علائم و همچنین درمان آن آشنا میشوید.
فهرست مطالب
تکرر ادرار که برای زندگی روزمره ناخوشایند و مشکلساز است، زمانی اتفاق میافتد که نیاز دارید در طول 24 ساعت شبانهروز بارها ادرار کنید. این مسئله نشانهای از شرایط مختلف است و به همین دلیل نیز راهحلهای مختلفی برای آن وجود دارد. در برخی دورهای زندگی مثل دوران بارداری، تکرر ادرار طبیعی است که معمولا پس از زایمان رفع میشود.
بااینحال، تکرر ادرار میتواند با سایر مشکلات مرتبط با سلامتی نیز ارتباط داشته باشد که این مشکلات طبیعی نیستند و با گذشت زمان نیز رفع نمیشوند. برای مثال، تکرر ادرار میتواند ناشی از دیابت، سندرم مثانه پرکار، عفونت ادراری یا مشکلات پروستات باشد. نیاز به تکرر ادرار حتی میتواند در خواب شما نیز اختلال ایجاد کند.
مثانه پری که مدام شما را از خواب بیدار میکند میتواند نشاندهنده وضعیتی به نام شبادراری باشد. در بسیاری از موارد، در ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره پزشکی تلفنی آزمایش آنلاین، پزشک میتواند با درمان بیماری زمینهای به تسکین علائم تکرر ادرار کمک کند.
همه نیاز به ادرار را تجربه میکنند. اگرچه این تجربه همیشه یکسان نیست. گاهی اوقات ممکن است خیلی بیشتر از آنچه معمول است به دستشویی بروید. این مسئله ممکن است برای هرکسی اتفاق بیفتد. مردان، زنان و کودکان، همه میتوانند تکرر ادرار را تجربه کنند. بااینحال، این مسئله در دورههایی از زندگی و برخی شرایط شایعتر است که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شرایط مختلفی وجود دارد که میتواند موجب تکرر ادرار شود. بسیاری از این علل بر اساس سن، جنسیت یا هر دو ایجاد میشوند. ممکن است در زندگی به دلایل مختلف، تکرر ادرار را تجربه کنید. این دلایل میتوانند از مسائل جزئی و قابلکنترل تا مسائل جدی متفاوت باشند. در ادامه با علل تکرر ادرار آشنا میشوید.
اگرچه ممکن است بدیهی به نظر برسد اما مشکلات مثانه و دستگاه ادراری شایعترین علل تکرر ادرار هستند. در این میان، عفونت دستگاه ادراری بهویژه در تجربه تکرار ادرار نقش دارد. در طول عفونت ادراری، عفونتی خارجی وارد بدن میشود و در سیستم ادراری، عفونت یا التهاب را ایجاد میکند.
سیستم ادراری از کلیهها، حالبها (لولههای متصلکننده کلیهها به مثانه)، مثانه و مجرای ادرار (لولهای که ادرار را از بدن خارج میکند) تشکیل شده است. سایر مشکلات دستگاه ادراری که میتوانند موجب تکرر ادرار شوند عبارتاند از: سندرم مثانه دردناک و سندرم مثانه پرکار. در موارد نادر، تکرر ادرار میتواند نشانهای از سرطان باشد.
در طول بارداری به دلیل اینکه کودک فضای بیشتری را در بدن اشغال میکند، مثانه تحتفشار قرار میگیرد. به همین دلیل، تکرر ادرار در بارداری یکی از علائم بسیار شایع و طبیعی است. این موضوع جالب است که تکرر ادرار در سهماهه اول و سوم بارداری بیشتر اتفاق میافتد زیرا در سهماهه دوم بارداری، رحم در بدن کمی بالاتر قرار دارد و مقداری از فشاری که بر روی مثانه است کمتر میشود.
تکرر ادرار پس از زایمان رفع میشود زیرا بدن پس از به دنیا آمدن کودک به حالت عادی برمیگردد. ممکن است در ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین، پزشک برای تسکین تکرر ادرار در بارداری به شما توصیه کند که ورزشهای کگل را انجام دهید. این ورزشها، عضلات کف لگن را تقویت میکنند و میتوانند علائم بیاختیاری ادرار را بهبود ببخشند.
تکرر ادرار یکی از علائم بسیار شایع دیابت است. اگر پس از آزمایش قند خون نرمال متوجه شدید که دیابت نوع یک یا دو دارید ممکن است تکرر ادرار را تجربه کنید. علت این مسئله با الگوی چرخشی کلیهها مرتبط است. در دیابت، بدن نمیتواند قند خون را کنترل کند. این در حالی است که کلیهها مسئول پاکسازی آن هستند. ازآنجاییکه کلیهها برای فیلتر خون اضافهکاری انجام میدهند، مایعی اضافه لازم است از بدن خارج شود. هرچه نیاز شما به ادرار کردن و خروج آن مایع بیشتر باشد، به آب خوردن بیشتر و هیدراته ماندن نیاز بیشتری پیدا میکنید. سپس این چرخه ادامه پیدا میکند.
پروستات غدهای به اندازه توپ گلف است که مقداری از مایعی که در انزال خارج میشود را میسازد. وقتی رشد میکنید پروستات شما نیز رشد میکند اما اگر بیشازاندازه بزرگ شود میتواند مشکلاتی را ایجاد کند. پروستات بزرگ میتواند به دستگاه ادراری فشار وارد کند و موجب تکرر ادرار شود. مشکلاتی مانند هیپرپلازی خوشخیم پروستات نسبتا شایع است و در خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین قابلدرمان است.
سایر مشکلاتی که میتوانند موجب تکرر ادرار شوند عبارتاند از:
علائم تکرر ادرار بهراحتی قابلتشخیص است. اگر در روز بیش از چهار تا هشت بار به ادرار کردن نیاز دارید احتمالا به تکرر ادرار دچار هستید. پزشک ممکن است برای تایید این تشخیص سوالاتی را از شما بپرسد. برخی از این سوالات عبارتاند از:
در طول مشاوره پزشکی تلفنی، پزشک ممکن است از شما بخواهد که تست ادرار بدهید تا وجود باکتری و گلبولهای سفید خون بررسی شود. عفونتهای ادراری معمولا از این طریق تشخیص داده میشوند. از سونوگرافی نیز میتوان برای تشخیص تومورها یا سایر مشکلات ساختاری که ممکن است باعث تکرر ادرار شود استفاده کرد. آزمایش دیگری که ممکن است انجام شود سیستوسکوپی است که برای بررسی داخل مثانه استفاده میشود. اگر علاوه بر تکرر ادرار، علائم زیر را تجربه کردید مهم است که به پزشک مراجعه کنید:
همچنین، اگر شبها بیش از سه بار برای ادرار کردن از خواب بیدار میشوید لازم است به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است از شما بخواهد آزمایش قند خون نرمال را بدهید. اگر میخواهید هر چه سریعتر از علت تکرر ادرار خود آگاه شوید و برای درمان آن اقدام کنید میتوانید از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین استفاده کنید. در این صورت، در وقت و هزینههای خود نیز صرفهجویی میکنید.
درمان تکرر ادرار شامل برطرف کردن مشکل ایجادکننده این علامت است. بهعنوانمثال اگر دیابت دارید لازم است کنترل سطح قند خون اتفاق بیفتد. درمان مثانه پرکار باید با روشهای رفتاری اتفاق بیفتد که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پزشک در ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین ممکن است برای درمان تکرر ادرار، برخی داروها را نیز تجویز کند که از میان آنها میتوان به داریفناسین، دسموپرسین استات، ایمیپرامین، میرابگرون، اکسیبوتینین، سولیفناسین و تروسپیوم اشاره کرد. اوکسیترول برای زنان تنها دارویی است که بدون نسخه در دسترس است. داریفناسین بهطور خاص برای افرادی است که در شب بیش از دو بار از خواب بیدار میشوند تا ادرار کنند. آنتیبیوتیکها نیز میتوانند به درمان عفونت کمک کنند.
برای کسانی که تغییر شیوه زندگی یا دارو برایشان موثر نیست، گزینههای دیگری نیز وجود دارد. برای مثال، داروی بوتاکس را میتوان به عضله مثانه تزریق کرد که این کار موجب شل شدن مثانه، افزایش ظرفیت ذخیرهسازی آن و کاهش دورههای بیاختیاری ادرار میشود. چندین نوع جراحی نیز در دسترس است. کمتهاجمیترین روش جراحی شامل کاشت محرکهای عصبی کوچک درست در زیر پوست است. این محرکها برخی اعصاب را تحریک میکنند و موجب کنترل کف لگن میشوند. برخی دستگاهها نیز میتوانند انقباضات اندامها و ماهیچهها را در کف لگن دستکاری کنند.
درنهایت، تکرر ادرار به معنای نیاز به دفع بیشازحد معمول ادرار میشود. علل مختلفی برای تکرر ادرار وجود دارد که برخی از آنها شامل دیابت، بارداری، مثانه پرکار و بزرگ شدن پروستات میشوند. درمان این مسئله کاملا با علت تکرر ادرار ارتباط دارد که در برخی موارد داروهایی توسط پزشک تجویز میشود. درصورتیکه علائم تکرر ادرار را تجربه میکنید و این مسئله برای شما دردسرساز شده است مهم است که برای تشخیص علت و درمان آن هر چه سریعتر اقدام کنید. شما میتوانید از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره پزشکی تلفنی آزمایش آنلاین استفاده کنید و بهاینترتیب در اسرع وقت از شرایط سلامتی خود آگاه شوید.