آزمایش SGPT که کلمه اختصاری از آزمایش سرم گلوتامیک – پیرویک ترانس آمیناز است، میزان آنزیمی به نام آلانین آمینوترانسفراز (ALT) را در خون بررسی میکند و به همین علت با آزمایش ALT هم شناخته میشود. این آنزیم توسط سلولهای کبدی ساخته میشود و میزان غیر طبیعی آن نشانهای از وجود بیماری و یا آسیبی در کبد است. اگر مایلید درباره این آنزیم، نحوه عملکرد آن، آزمایش ALT و تفسیر این آزمایش بیشتر بدانید، امیدواریم این مقاله بتواند اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهد.
فهرست مطالب
کبد (Liver)، یکی از اندامهای ضروری بدن، به رنگ قهوهای مایل به قرمز و چهار لوبی است و نقش مهمی در تولید هورمونها و سمزدایی در بدن دارد. اما اجازه دهید در لیستی جداگانه، برخی دیگر از فعالیتهای کبدی را بررسی کنیم:
آنزیمها دسته ویژهای از پروتئینها هستند که برای سرعت بخشیدن به واکنشهای بدن طراحی شدهاند و آنزیم آلانین ترنسآمیناز که با نام آلانین آمینوترنسفراز (ALAT) هم شناخته میشود، در میانه دهه 1950 توسط دانشمندی به نام آرتور کارمن و همکارانش با نام سرم گلوتامات – پیروات ترنسآمیناز (SGPT) شناسایی شد. ALT، در پلاسمای خون و بافتهای مختلفی از بدن دیده میشود، اما به میزان زیادی در کبد حضور دارد و وظیفه آن تجزیه دو قسمت چرخه آلانین است. این بحث بیوشیمیایی تا حدی پیچیده است و نیاز به آگاهی از واکنشهای بیوشیمیایی دارد. برای همین از اشاره بیشتر در مورد نحوه کار این آنزیم خودداری میکنیم.
برخی از علائم مانند زردی پوست و چشم، ادرار تیره، حالت تهوع، استفراغ و درد در ربع فوقانی شکم ممکن است نشان دهنده وجود مشکلی در کبد باشد. به این ترتیب، برای تشخیص علت این مشکلات، آزمایشهای مختلفی از جمله، آزمایش SGPT، لازم است. با این آزمایش، سطح ALT در جریان خون اندازهگیری میشود. البته یادآوری این نکته ضروری است که آسیب وارده شده به کبد و یا فیبروز یا زخم با این آزمایش مشخص نمیشود.
میزان آنزیم ALT به طور طبیعی در بدن اندک است، اما آسیب کبدی باعث افزایش سطح ALT میشود. بنابراین اندازهگیری میزان این آنزیم، میتواند وجود آسیبهای کبدی را مشخص کند. برای تشخیص بهتر، آزمایش SGPT اغلب با سایر آزمایشات آنزیم کبدی انجام میشود. آزمایش SGPT همچنین ممکن است برای موارد زیر انجام شود:
در صورتی که فرد علائمی از بیماری کبدی یا آسیبدیدگی مانند موارد زیر تجربه کند، پزشک آزمایش SGPT را توصیه خواهد کرد. این علائم عبارتاند از:
علاوه بر علائم بالا، مواردی دیگری وجود دارند که پزشک انجام آزمایش SGPT را پیشنهاد میکند. این موارد به شرح زیر میباشند.
آزمایش SGPT میتواند در کنار سایر آزمایشهای خون که در دورههای منظم انجام میشوند، نیز صورت گیرد. در صورتی که شخص قبلا به بیماری کبدی مبتلا بوده است، انجام آزمایشات دورهای به پزشک این امکان را میدهد تا قادر به بررسی نتایج آزمایش و همچنین بررسی روند درمان باشد.
افراد برای انجام آزمایش SGPT نیازی به آمادگی خاصی ندارند. تنها ممکن است پزشکان از آنها بخواهند که چند ساعت قبل از آزمایش هیچگونه غذا و نوشیدنی مصرف نکنند.
آزمایش SGPT توسط یک پرستار یا متخصص آزمایشگاه و با نمونهگیری خون از ورید بازویی، انجام میشود. ابتدا نواری به دور قسمت بالای بازوی بیمار بسته میشود تا رگ پر از خون شده و متورم شود. سپس پرستار یا فرد متخصص با استفاده از یک ماده ضدعفونی کننده محل مورد نظر را تمیز کرده و یک سوزن در رگ بیمار قرار میدهد و در نهایت خون در یک ویال یا لوله مخصوص آزمایشگاهی جمعآوری میشود.
آزمایش خون اغلب فقط چند دقیقه طول میکشد. پس از انجام نمونهبردرای خون، آزمایشگاه سوزن و باند را برمیدارد، سپس یک قطعه گاز و یک باند را روی محل سوزن قرار میدهد تا خونریزی متوقف شود.
آزمایش SGPT اغلب بیخطر است. اما مانند سایر آزمایشات امکان دارد عوارض جزئی به همراه داشته باشد که برخی از آنها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
نتیجه آزمایش معمولا یک روز بعد از انجام آن آماده میشود و در صورتی طبیعی است که از 7 تا 55 واحد در لیتر (U/L) باشد. البته به طور معمول، در مردان میزان ALT بالاتر است. بالا بودن نسبی میزان ALT ممکن است به دلیل موادر زیر باشد:
پایین بودن سطح ALT اغلب بدین معناست که کبد فرد سالم است. با این حال، مطالعات و منابع معتبر نشان دادهاند که نتایج پایینتر از حد نرمال منجر به افزایش مرگ و میر شده است. علاوه بر این، در صورتی که نتایج آزمایش، آسیب کبدی یا بیماری را نشان دهد، ممکن است نیاز به انجام آزمایشات بیشتری باشد تا علت اصلی این مشکل و بهترین روش برای درمان آن مشخص شود.
در کودکان نیز آنزیمهای بسیار زیادی وجود دارد که موجب سرعت بخشیدن واکنشهای شیمیایی و عملکردهای حیاتی میشوند. آنزیم ALT یکی از آنهاست که در کودکان سطح کمتری از این آنزیم یافت میشود. بنابراین، افزایش این آنزیم هشدار دهنده و خطرناک است. عواملی وجود دارند که باعث افزایش آنزیمهای کبدی در کودکان میشوند که عبارتاند از:
اگر در خانواده خود، سابقه بیماریهای کبدی دارید و یا علائم خاصی در بدن خود مشاهده میکنید، میتوانید با کمک آزمایش آنلاین، در منزل، آزمایش خون بدهید تا همه فاکتورهای کبدی شما بررسی شوند. جواب آن هم برای شما ارسال میشود.
مجموعه آزمایش آنلاین پیشرو در خدمات رسانی در منزل ، شما عزیزان میتوانید خدمات آزمایش ژنتیک ، آزمایش hpv ، فیزیوتراپی در منزل ، تست اعتیاد در منزل ، ویزیت پزشک در منزل با آزمایش آنلاین تجربه کنید.