CRP (C-Reactive Protein) , hs-CRP (high sensitivity C-Reactive Protein) نام یک پروتئین واکنش گر است. این پروتئین پاسخ کبد در هنگام التهابات و اختلالات ایجاد شده در بدن است که در نتیجه موجب بالا رفتن سطح crp در خون می شود. در واقع crp در پاسخ به عامل های آزاد شده از ماکروفاژ و سلول چربی به شمار می آید که در هنگام بروز التهاب و روماتیسم باعث افزایش آن در خون خواهد شد.
بیماران برای چکاب سلامت خود از مقدار حضور این پروتئین، با کمک آزمایش خون آن را تست می کنند.
در ادامه با مجله پزشکی آزمایش آنلاین همراه ما باشید تا در مورد این آزمایش و تفسیر آن، بیشتر با شما صحبت کنیم البته در نظر داشته باشید که تفسیر آزمایش خون CRP برای آنکه به طور دقیق و صحیح بررسی شود ضروری است توسط پزشک صورت گیرد.
فهرست مطالب
دلایل بسیار گوناگونی برای افزایش سطوح CRP وجود دارد که شایع ترین دلیل آن عفونت ها است. عفونت های قارچی و یا باکتریایی به طور چشمگیری سبب افزایش سطح پروتئین واکنشی C خواهند شد. ناگفته نماند که بیماری هایی همچون سرطان و التهابی هایی همچون پریکاردیت در افزایش سطح پروتئین واکنشی C بی تاثیر نیستند.
آزمایش خون CRP به دو دسته تقسیم بندی می شود:
• آزمایش خون HS-CRP : در این ازمایش سطوح پایین تر از 5/0 و 10 میلی گرم در لیتر قابل اندازه گیری است
• آزمایش CRP : در این نوع از آزمایش 10 تا 1000 میلی گرم در لیتر قابل اندازه گیری است.
امروزه پزشکان از آزمایش نوع اول برای بررسی خطر مبتلا شدن افراد به بیماری های قلبی عروقی استفاده می کنند. شما می توانید این آزمایش ساده را به راحتی و به کمک خدمت آزمایش در محل سامانه آزمایش در محل انجام دهید و در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخ آزمایش خود را نیز دریافت کنید.
هر فردی قبل از انجام هر گونه آزمایشی می خواهد بداند که برای آزمایش باید ناشتا باشد یا خیر و همچنین چه دارو هایی و چه مواد غذایی در جواب آزمایش موثر هستند تا تفسیر آزمایش خون CRP به طور دقیق و صحیح انجام شود. برای انجام آزمایش CRP باید حداقل 8 ساعت ناشتا باشید و از خوردن و آشامیدن خودداری نمایید.
پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات کامل تر در خصوص ناشتا بودن در حین آزمایش، حتما مقاله برای چه آزمایش هایی باید ناشتا بود را مطالعه بفرمایید.
بیماری های مرتبط با آزمایش خون CRP نیز دارای علائم و نشانه هایی است که این علائم و نشانه ها در هر فرد به صورت متفاوت بروز داده می شود. در ادامه می خواهیم برخی از این علائم را برای شما بیان نماییم تا اگر این علائم را مشاهده نمودید به پزشک مراجعه نمایید و آزمایش خون CRP را انجام دهید. این علائم و نشانه ها برای عفونت ها و التهاب های جزئی عبارتنداز:
• خستگیهای ناخواسته
• احساس درد
• منقبض شدن ماهیچه و ضعف
• داشتن تب پایین
• لرز
• سردرد
• حالت تهوع و دچار شدن به سوء هاضمه
• کمخوابی
• کاهش وزن به دلایل نامعلوم
همچنین عفونت های حاد تر که در آن سطح پروتین بیشتری در خون دیده می شود دارای علائم و نشانه های متفاوتی هستند که این علائم عبارتند از :
• تب شدید
• تند بودن ضربان قلب
• عرق کردنهای غیر قابل کنترل و لرز بدن
• استفراغ و یا اسهال مداوم
• دشواری در تنفس
• کهیر
• خشک شدن لبها، دهان و یا پوست
• احساس سرگیجه
• سردرد شدید
• از دست دادن هوشیاری
در تفسیر آزمایش خون CRP میزان پروتئین آزاد شده در خون را بررسی می کنند. در بیماری های همانند روماتیسم و التهاب و تورم حاد، پروتئینی در خون آزاد خواهد شد که میزان این پروتئین در حالت طبیعی در پلاسمای خون پایین است. این پروتئین با فسفوکوتلینی که در پوسته سلول است نکروز می شود و در اطراف التهاب با T-Cell ترکیب می شود و بوسیله انتی ژن از فعال شدن T- Cell خودداری میکند.
جالب است بدانید استاندارد کلی برای سطح crp تعریف نشده است اما باز هم یک قاعده کلی برای آن ارائه است که در ادامه برای شما بیان شده است.
• سطح بین 3 الی 10 میلیگرم در لیتر: احتمال دارد توسط بیماری دیابت و یا فشار خون بالا و همچنین گاهی اوقات وضعیت زندگی همانند مصرف سیگار سبب تغییراتی در سطح CRP شود.
• سطح بین 10 الی 100 میلیگرم در لیتر: این میزان یک سطح متوسط برای پزشکان است که به طور معمول به سبب وجود التهاب در بدن ممکن است رخ دهد.
• سطح بالای 100 میلیگرم در لیتر: این میزان از سطح CRP خیلی زیاد است و به طور قاطع می توان بیان نمود که فرد مبتلا به عفونت بسیار شدید می باشد.
به صورت کلی آزمایشگاه ها پاسخ آزمایش crp را به دو نوع مثبت و منفی و یا گزارشی اعلام می کنند. اگر پاسخ آزمایش بیمار منفی باشد که میزان نرمال آزمایش crp quantitative
را نشان می دهد. اما چنانچه در گزارشات تفسیری آزمایشگاه ها عدد گزارش زیر 1 میلی گرم و یا بالای 10 میلی گرم باشد، نتیجه نرمال نبودن را نشان می دهد و بیمار بایستی برای علت یابی به پزشک معالج مراجعه کند.
پاسخ مثبت تست crp نشان دهنده وجود بیماری در بدن افراد است اما این پاسخ مثبت اثری از بیماری ایجاد شده نشان نمی دهد و افراد برای تفسیر بهتر آزمایش خود و اطلاع از نوع بیماری خود، باید به پزشک معالج مراجعه کنند.
وضعیت و شرایط های بسیار زیاد و گوناگونی می تواند بر سطح میزان CRP موثر باشد و سبب کاهش و افزایش آن نیز شود. در واقع چون محدوده استانداردی برای میزان سطح CRP تعریف نشده است، پزشکان با انجام بررسی های لازم و آزمایش های مرتبط با آرمایش خون CRP می توانند به درستی و دقیق تر به تفسیر آزمایش سرولوژی خون CRP بپردازند. فاکتور هایی وجود دارند که بر میزان سطح CRP بی تاثیر نیستند که در ادامه می خواهیم برخی از این فاکتور ها را برای شما بیان نماییم.
برخی از دارو ها سبب کاهش سطح پروتئین واکنشی C می شوند. این دارو ها برای درمان التهاب بدن مصرف می شوند که عبارتند از : داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی خاص
در چنین وضعیتی سطح CRP افزایش می یابد و ممکن است سبب پنهان شدن دیابت و یا سندروم نیز شود.
التهاب های مستمر و مداوم که سبب پنهان شدن عفونت های جزئی می شوند می توانند یکی از دلایل افزایش سطح پروتئین واکنشی C شوند.
مصرف دارو های استروژنی همچون قرص های پیشگیری از بارداری، داروهای هورمونی میتوانند بر افزایش سطح CRP بسیار موثر باشند.
بارداری نیز در تغییر میزان پروتئین واکنشی C بی تاثیر نیست و در برخی اوقات می تواند سبب افزایش آن نیز باشد.
همچنین حایز اهمیت است که بدانید برخی از عوامل سبب افزایش پروتئین واکنشیC می شوند، عبارتند از :
• سندرم روده تحریکپذیر(IBS)
• آترواسکلروز
• بیماری دیابت
• کم تحرکی
این آزمایش چکاپ پزشکی به راحتی و سادگی در کثری از ثانیه انجام می شود و جایی برای نگرانی و ترس وجود ندارد.
پزشکان برای آن که بتواندد اطلاعات جامع و کاملی از سلامت فرد بدست آورند ، علاوه بر آزمایش خون CRP آزمایش های دیگری نیز تجویز می کند. این کار برای این انجام می شود که پزشک بتواند به صورت دقیق تر به بررسی میزان سطح پروتئین واکنشی c در بپردازد. تفسیر آزمایش خون CRP بدین صورت، بسیار راحت تر است و قدرت تصمیم گیری پزشک برای تجویز دارو بسیار بیشتر خواهد بود.
ما در این مقاله هر آنچه که باید در مورد پروتئین واکنش گر C بدانید را به کمک اطلاعاتی که از آزماش crp داشتیم در اختیارتان قرار دادیم و خلاصه ای از نحوه تفسیر و میزان نرمال یا آنرمال بودن این آزمایش را بررسی کردیم. حالا نوبت شماست تا در مورد دغدغه ها و سوالات خود با ما صحبت کنید و در قسمت نظرات موارد مورد نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید. کارشناسان آزمایش آنلاین منتظر سوالات ارزشمند شما هستند تا پاسخ دقیقی به شما ارائه دهند.
مجموعه آزمایش آنلاین پیشرو در خدمات رسانی در منزل ، شما عزیزان میتوانید خدمات نمونه گیری در منزل ، تست کرونا در منزل ، شنوایی سنجی در منزل ، آزمایش تیروئید و تزریق واکسن hpv با مجموعه آزمایش آنلاین تجربه کنید
از خدماتتون مچکرم
همه چیز عالی بوووووووووووووووووود
ممنون از پشتیبانی بی دریغ و بی منت
سلام خسته نباشد من تقریبا دو هفته بود بدنم دچار گر گرفتگی می شد با پزشک مشورت کردم گفت قرص سنا گل بخورد برای اینکه دچار یائسگی شدی الان چند روز تب و سردرد گرفتم ازمایش کرونا دادم ۳۶۵crpدر خالی که الان دیگه تب ندارم فقط مقداری سردرد ممکن مربوط به این قرصا باشه
سلام دوست عزیز
متاسفیم که پیام شما دیر دیده میشه. امیدواریم در حال حاضر کاملا سلامت باشید و مشکلی نباشه