اچ پی وی در زنان

13 راه انتقال HPV در زنان و روش درمان آن

  • نوشته شده توسط سمانه نصیری
  • 09 / 03 / 1400

علائم اچ پی وی در زنان چیست؟

خارش مقعد، زگیل هایی به شکل گل کلم که در اندازه ی 1 میلی متر یا 1 سانتی متر باشند.

راه های انتقال ویروس اچ پی وی در زنان چیست؟

بیش از 13 راه برای انتقال ویروس وجود دارد که شایع ترین آنها در زنان تماس پوستی با آلت تناسلی مردان است.

آیا اچ پی وی در بارداری زنان تاثیر می گذارد؟

خود بیماری HPV در ناباروری تاثیری نمی گذارد اما روش های درمان آن می تواند ریسک پذیر باشد.

نحوه آزمایش HPV در زنان چگونه است؟

به دو صورت این آزمایش صورت می گیرد که شامل نمونه گیری و تست پاپ اسمیر می شود.

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به گروهی از ویروس‌ها اشاره دارد که بیش از 100 نوع هستند و حداقل 40 نوع آن‌ها از طریق تماس جنسی منتشر می‌شوند. این ویروس‌ها به دو دسته کم‌خطر و پرخطر تقسیم می‌شوند. اگرچه HPV در زنان به‌طورمعمول هیچ علائمی ایجاد نمی‌کند، برخی از انواع آن می‌توانند باعث ایجاد زگیل‌های تناسلی شوند. برخی از انواع HPV نیز در صورت عدم درمان می‌توانند منجر به برخی سرطان‌ها شوند.

HPV شایع‌ترین عفونت قابل‌انتقال از طریق رابطه جنسی است که بیشتر افرادی که ازنظر جنسی فعال هستند حداقل یک‌بار در طول زندگی به این ویروس آلوده می‌شوند. HPV یک ویروس مانند سرماخوردگی یا آنفولانزاست که گونه‌های مختلفی دارد و برخی از اشکال آن می‌تواند باعث زگیل تناسلی شود. در ادامه به نحوه انتشار، تشخیص و درمان HPV در زنان با جزئیات بیشتری پرداخته‌ایم و همچنین به این موضوع نیز خواهیم پرداخت که چگونه می‌توان از ابتلا به HPV پیشگیری کرد.

راه‌های انتقال ویروس HPV در زنان چیست؟

زگیل تناسلی در زنان در درجه اول از طریق تماس پوست به پوست منتقل می‌شود که این امر در بیشتر موارد به لمس آلت تناسلی یا مقاربت اشاره دارد و شامل موارد زیر است:

  • تماس ولوو با ولوو
  • تماس ولوو با آلت تناسلی مرد
  • تماس واژن با آلت تناسلی مرد
  • تماس آلت تناسلی مرد به مقعد
  • تماس انگشتان با واژن
  • تماس انگشتان با آلت تناسلی مرد
  • تماس انگشتان با مقعد

HPV همچنین می‌تواند از طریق رابطه جنسی دهانی منتقل شود که شامل موارد زیر است:

  • تماس دهان با ولوو
  • تماس دهان با واژن
  • تماس دهان با آلت تناسلی مرد
  • تماس دهان با بیضه‌ها
  • تماس دهان با پرینه (بین دستگاه تناسلی و مقعد)
  • تماس دهان با مقعد

به‌طورکلی، هرگونه تماس تناسلی یا مقعدی می‌تواند HPV را منتقل کند، حتی اگر هیچ علامتی وجود نداشته باشد. در موارد نادر، HPV در حین زایمان طبیعی می‌تواند از والدین به کودک منتقل شود. به‌طورکلی، بعید است که HPV دستگاه تناسلی چه با زگیل، چه بدون آن، باعث ایجاد عوارض در دوران بارداری یا زایمان شود.

علائم HPV دز زنان

علائم HPV در زنان چیست؟

انواع ویروس HPV در زنان معمولا بدون علائم بروز می‌کند. به همین دلیل، اکثر مردم نمی‌دانند که این ویروس در بدن آن‌ها وجود دارد. در بیشتر افراد، ویروس درواقع خودبه‌خود از بین می‌رود؛ بنابراین ممکن است آن‌ها هرگز از ابتلا به این ویروس مطلع نشوند. وقتی علائم HPV در زنان رخ می‌دهد، معمولا به‌صورت زگیل تناسلی ظاهر می‌شود. در این شرایط، ممکن است متوجه یک یا چند برآمدگی شوید. این برجستگی‌ها ممکن است:

  • خارش‌دار باشند.
  • به رنگ پوست شما یا سفید باشند.
  • برجسته یا صاف باشند
  • شکل گل‌کلم باشند.
  • اندازه 1 میلی‌متر تا تقریبا 1 سانتی‌متر باشند.

همه برجستگی‌های دستگاه تناسلی زگیل نیستند؛ بنابراین مهم است که برای تشخیص زگیل تناسلی به پزشک یا سایر مراکز بهداشتی مراجعه کنید. پزشک می‌تواند علت اصلی برجستگی را تعیین کند و در مورد مراحل بعدی، شما را راهنمایی کند.

 

چگونه زگیل تناسلی زنان در دوران بارداری تشخیص داده می‌شود؟

اکثر پزشکان زنان معمولاً در طول بارداری آزمایش HPV را تجویز نمی‌کنند، مگر اینکه دلیلی برای این کار داشته باشند. تشخیص زگیل تناسلی در زنان معمولاً در صورتی اتفاق می‌افتد که پزشک شما زگیل‌ها را پیدا کند یا در طی آزمایش پاپ اسمیر نتایج هشداردهنده ایجاد شود. پزشک نمونه گرفته شده برای آزمایش پاپ را به آزمایشگاه می‌فرستند و آن را برای سلول‌های پیش سرطانی آزمایش می‌کنند. وجود سلول‌های پیش سرطانی ممکن است نشان دهنده ابتلا به زگیل تناسلی زنان باشد. اگر بیش از 30 سال سن دارید، پزشک متخصص زنان اکنون می‌تواند به همراه آزمایش پاپ اسمیر، آزمایش DNA HPV را نیز برای شما تجویز کند. این آزمایش می تواند تشخیص دهد که آیا شما نوعی از HPV که می‌تواند باعث سرطان دهانه رحم شود، دارید یا خیر. انجام تست HPV در دوره بارداری به اندازه غربالگری و آزمایش خون که به منظور بررسی سلامتی مادر و جنین انجام می‌شوند، حائز اهمیت است.

HPV در دوران بارداری چگونه درمان می‌شود؟

در حال حاضر، درمانی برای زگیل تناسلی در زنان وجود ندارد و با این حال، بیشتر زنان در دوران بارداری به هیچ درمانی نیاز نخواهند داشت. همچنین، هیچ دارویی برای درمان خود ویروس در دسترس نیست، اما روش‌هایی که در دسترس هستند بر مدیریت هر گونه علائم تمرکز دارد. زگیل تناسلی در زنان نباید خطری برای کودک شما ایجاد کند. زگیل‌ها نیز نیازی به درمان ندارند مگر اینکه به صورت قابل توجهی بزرگ شده یا آزاردهنده باشند. در این صورت، پزشک می‌تواند با خیال راحت آنها را با استفاده از روش‌های معمول درمانی از بین ببرد.

آیا HPV در هنگام زایمان قابل انتقال است؟

ابتلا به HPV در دوران بارداری نباید بر سلامت کودک شما تأثیر بگذارد. شما ممکن است HPV را در دوران بارداری یا زایمان به جنین خود منتقل کنید، اما بعید است. مطالعات در مورد میزان انتقال زگیل تناسلی زنان از مادر به نوزاد متفاوت است. محققان دریافتند که حدود 11 درصد از نوزادان متولد شده از مادران با HPV مثبت به این ویروس نیز مبتلا هستند. با این حال، این تحقیق نیاز به گسترش دارد. اکثر نوزادانی که در رحم به HPV مبتلا می‌شوند، بدون داشتن هیچ مشکل طولانی مدت، خود به خود ویروس را پاک می‌کنند. این در حالیست که در موارد نادر، زگیل تناسلی ممکن است به نوزاد منتقل شود و بر روی حنجره یا تارهای صوتی نوزاد ایجاد شود. هنگامی که زگیل در این نواحی از بدن کودک ایجاد می‌شود، به آن پاپیلوماتوز تنفسی عود کننده می‌گویند که درمان شامل جراحی برای برداشتن ضایعات است. وجود این ضایعات بر روی حنجره و تارهای صوتی نوزاد با استفاده از سونوگرافی قابل روئیت نیست.

نحوه آزمایش HPV در زنان چگونه است؟

اگر زگیل یا دیگر زخم‌های تناسلی را دارید ممکن است پزشک با چاقوی جراحی، نمونه کوچکی از سلول‌های پوست شما در ناحیه آسیب‌دیده را بردارد که به این کار نمونه‌برداری گفته می‌شود. اگر علائمی را تجربه نمی‌کنید، روند تشخیص HPV به‌طورمعمول با نتیجه غیرطبیعی در آزمایش پاپ اسمیر شما آغاز می‌شود. وقتی این اتفاق می‌افتد، پزشک ممکن است برای تایید نتایج اصلی، آزمایش پاپ اسمیر دوم را انجام دهد یا مستقیما آزمایش HPV دهانه رحم را از شما بگیرد.

پزشک یک نمونه سلول دیگر را از دهانه رحم جمع‌آوری می‌کند اما این بار در آزمایش، وجود HPV نیز بررسی می‌شود. اگر نوعی از HPV تشخیص داده شود که باعث سرطان می‌شود پزشک ممکن است با انجام کولپوسکوپی وجود ضایعات و سایر ناهنجاری‌های دهانه رحم را بررسی کند. بعید است که پزشک از آزمایش پاپ اسمیر مقعدی استفاده کند، مگر اینکه دچار زگیل مقعدی یا سایر علائم غیرمعمول باشید. آزمایش خاصی برای تشخیص اچ پی وی دهان در دسترس نیست اما پزشک می‌تواند از هر ضایعه‌ای که در دهان یا گلو ظاهر می‌شود، نمونه‌برداری کند تا سرطانی بودن آن‌ها را تشخیص دهد.

چه تفاوتی میان تست پاپ اسمیر با آزمایش HPV در زنان وجود دارد؟

تست پاپ اسمیر نمی‌تواند HPV را تشخیص دهد و فقط می‌تواند وجود سلول‌های غیرطبیعی را بررسی کند. در بسیاری از موارد، نتیجه غیرطبیعی تست پاپ اسمیر به دلیل موارد زیر است:

  • نمونه‌گیری ضعیف
  • لکه‌بینی یا قاعدگی فعلی
  • استفاده کردن از محصولات بهداشتی زنانه، در زمان نزدیک به انجام تست
  • داشتن رابطه جنسی، در زمان نزدیک به انجام تست

نتیجه غیرعادی تست پاپ اسمیر، همچنین می‌تواند نشانه سایر بیماری‌های مقاربتی ازجمله تبخال دستگاه تناسلی و تریکومونیاز باشد. از سوی دیگر، آزمایش HPV می‌تواند وجود HPV را تشخیص دهد. همچنین می‌تواند مشخص کند کدام گونه از ویروس در بدن وجود دارد. اگر کمتر 30 سال سن دارید، پزشک معمولا انجام آزمایش HPV را توصیه نمی‌کند مگر اینکه نتیجه تست پاپ اسمیر شما غیرطبیعی باشد. از سوی دیگر، اگر بین 30 تا 65 سال سن داشته باشید، پزشک معمولا توصیه می‌کند که:

  • هر سه سال، تست پاپ اسمیر بدهید.
  • هر پنج سال، آزمایش HPV بدهید.
  • هر پنج سال، هم تست پاپ اسمیر و هم HPV بدهید.

درمان HPV در خانم ها چگونه است؟

HPV در زنان و مردان، درمانی ندارد اما بسیاری از انواع آن خودبه‌خود از بین می‌روند. بر طبق مطالعات، بیش از 90 درصد از عفونت‌های HPV ظرف دو سال پس از ابتلا به ویروس، رفع یا غیرقابل‌شناسایی می‌شوند. در بسیاری از موارد، ویروس ظرف مدت 6 ماه از بین می‌رود یا غیرقابل‌شناسایی می‌گردد. اگر ویروس از بین نرود پزشک برای درمان هرگونه تغییر در سلول‌های دهانه رحم یا زگیل‌های ناشی از HPV به شما کمک می‌کند. در این شرایط، داروی ضدویروس HPV و برخی دیگر از داروهایی که پزشک برای شما به‌منظور پاکسازی ویروس اچ پی وی تجویز می‌کند عبارت‌اند از:

  • ایمی‌کیمود (imiquimod) با نام تجاری آلدارا (Aldara): یک کرم موضعی که توانایی سیستم ایمنی بدن شما را برای مقابله با عفونت افزایش می‌دهد.
  • سینکاتچینز (sinecatechins) با نام تجاری ورگن (Veregen): یک کرم موضعی که زگیل‌های تناسلی و مقعدی را درمان می‌کند.
  • پودوفیلین و پودوفیلوکس (podophyllin and podofilox) با نام تجاری کندیلوکس (Condylox): یک رزین گیاهی موضعی که بافت زگیل تناسلی را از بین می‌برد.
  • تری کلرواستیک اسید (TCA): یک درمان شیمیایی که زگیل‌های داخل و خارج از دستگاه تناسلی را می‌سوزاند.

ممکن است پزشک، جراحی را برای برداشتن زگیل‌هایی که بزرگتر هستند یا به دارو جواب نمی‌دهند، توصیه کند. جراحی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • عمل جراحی برای بریدن بافت زگیل
  • عمل جراحی برای منجمد کردن و از بین بردن بافت زگیل
  • الکتروکوتر یا لیزردرمانی برای سوزاندن بافت زگیل

اگر HPV باعث ایجاد سرطان در بدن شده باشد، پزشک درمان را بسته به مرحله سرطان شروع می‌کند. به‌عنوان‌مثال، اگر سرطان در مراحل اولیه خود باشد، ممکن است پزشک بتواند ضایعه سرطانی را از بین ببرد. او همچنین ممکن است شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی را برای از بین بردن سلول‌های سرطانی توصیه کند.

 

 

آیا اچ پی وی بر بارداری زنان تاثیر می‌گذارد؟

داشتن HPV در توانایی بارداری شما تاثیری نخواهد داشت. بااین‌حال، ممکن است برخی درمان‌های مرتبط با HPV بر بارداری تاثیر بگذارند. این درمان‌ها عبارت‌اند از:

  • سرما جراحی
  • بیوپسی مخروطی
  • روش اکسیزیون الکتروسرجیکال قوسی (LEEP)

این روش‌ها برای از بین بردن بافت غیرطبیعی استفاده می‌شوند. برداشتن سلول می‌تواند تولید مخاط در دهانه رحم را تغییر دهد یا باعث باریک شدن دهانه رحم (تنگی) شود. این تغییرات ممکن است باروری تخمک را برای اسپرم دشوارتر کند. اگر از قبل باردار باشید، HPV نباید بارداری شما را تحت تاثیر قرار دهد.

انتقال ویروس یا زگیل‌های تناسلی در دوران بارداری یا زایمان بعید است. در موارد نادر، اگر زگیل‌های تناسلی بزرگ یا گسترده باشند، ممکن است کانال واژن را مسدود کنند یا زایمان طبیعی را پیچیده کنند. اگر این اتفاق بیفتد، پزشک احتمالا زایمان سزارین را توصیه می‌کند.

پیشگیری از HPV در زنان

آیا HPV در زنان منجر به سرطان می‌شود؟

داشتن HPV به معنای ابتلا به سرطان نیست. اغلب اوقات، این بیماری بدون وجود زگیل‌های تناسلی یا عوارض دیگر رفع می‌شود. اگر پزشک وجود سلول‌های غیرعادی را تشخیص دهد، می‌تواند آزمایش HPV را انجام دهد تا تشخیص دهد آیا HPV دارید یا نه و آیا HPV از گونه‌ای خطرناک است یا خیر. در صورت عدم درمان، گونه‌های پرخطر می‌توانند منجر به سرطان‌های زیر شوند:

  • دهان
  • گردن
  • واژن
  • ولوو
  • مقعد

چگونه می‌توان از اچ پی وی در خانم ها پیشگیری کرد؟

اگر راهکارهای زیر را انجام دهید می‌توانید احتمال ابتلا به HPV را تا حد زیادی کاهش دهید:

  • واکسن اچ پی وی را دریافت کنید. واکسن HPV به جلوگیری از ابتلا به گونه‌های عامل ایجاد زگیل یا سرطان کمک می‌کند.
  • در هر بار رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. کاندوم، محافظت کاملی در برابر HPV و سایر بیماری‌های مقاربتی ایجاد نمی‌کند، اما استفاده صحیح از آن در حین رابطه دهانی، واژینال و مقعدی می‌تواند خطر ابتلا را به میزان چشمگیری کاهش دهد.
  • تعداد شرکای جنسی خود را محدود کنید. این توصیه بر اساس قانون احتمالات است. هرچه شریک جنسی بیشتری داشته باشید، افراد بیشتری ممکن است شما را در معرض ابتلا به ویروس اچ پی وی قرار دهند.
  • دوش واژینال را انجام ندهید. دوش واژینال، باکتری‌ها را از واژن خارج می‌کند که این مسئله می‌تواند به ابتلا به HPV و سایر بیماری‌های مقاربتی کمک کند.

واکسن HPV در زنان چیست؟

واکسن HPV به پیشگیری از ابتلا به گونه‌های عامل ایجاد زگیل‌های تناسلی، مقعدی و دهانی و همچنین برخی سرطان‌ها کمک می‌کند. سازمان غذا و داروی ایالات‌متحده (FDA) سه واکسن HPV را تایید کرده است:

  • سرواریکس (Cervarix)
  • گارداسیل (Gardasil)
  • گارداسیل 9 (Gardasil 9)

اگرچه هر سه این واکسن‌ها تایید شده هستند اما اکنون تنها واکسن گارداسیل 9 توزیع می‌شود. این واکسن شامل دو یا سه دوز است که طی 6 ماه انجام می‌شوند. برای اینکه واکسن، اثربخشی کاملی داشته باشد لازم است همه دوزهای آن را دریافت کنید. اکثر پزشکان توصیه می‌کنند واکسن HPV را در حدود سن 11 یا 12 سالگی یا قبل از اینکه ازنظر جنسی فعال شوید دریافت کنید. بااین‌حال، حتی پس از این دوره نیز دریافت واکسن می‌تواند مزایایی داشته باشد. FDA واکسن HPV را برای بزرگسالان تا 45 سال تایید کرده است.

درنهایت، اگرچه HPV در زنان معمولا بی‌خطر است، برخی از گونه‌های آن می‌توانند باعث ایجاد زگیل یا منجر به سرطان شوند. واکسن HPV می‌تواند از بروز بیشتر سرطان‌های مرتبط با HPV جلوگیری کند. به همین دلیل مهم است که واکسن آن را دریافت کنید. اگر در مورد HPV یا واکسیناسیون آن سوالی دارید می‌توانید آن را با پزشک در میان بگذارید.

 

2 دیدگاه ها

  1. حسین گفت:

    سلام
    ۱-آیا احتمال انتقال ویروس hpvاز دهان فرد آلوده (آقا) به واژن خانم هست یانه(از دهان به ناحیه تناسلی)؟یا صرفا فقط از ناحیه تناسلی به دهان قابل انتقال هست؟
    ۲- بعد از تزریق اولین دوز واکسن گارداسیل چه میزان ایمنی ایجاد میشود؟

  2. حسین گفت:

    باسلام
    اگر خانمی دچار بیماری اچ پی وی باشد،میخواستم بدونم کدام یک از روابط اشاره شده منجر به انتقال این بیماری به مرد میشود؟
    1-رابطه دهان با دهان دو طرف 2-دست خانم با آلت تناسلی مرد 3-دهان خانم با آلت تناسلی مرد 4-دهان مرد با سینه خانم و به طور کل به پوست بدن خانم به جز دهان و ناحیه جنسی
    ممنون از راهنمایی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *