Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /home/azmayes2/public_html/wp-includes/author-template.php on line 104
کم‌کاری تیروئید - آزمایش آنلاین
کم کاری تیروئید

کم‌کاری تیروئید

  • نوشته شده توسط مدیر سایت
  • 15 / 11 / 1396

کم‌کاری تیروئید

کم کاری تیروئید عارضه ای است که در طول عمر، درصدی از جامعه دچار آن می شوند. تیروئید غده ای به شکل پروانه که محل قرارگیری آن در جلوی گردن (نای) می باشد و کار آن تولید هورمونی است که نام این هورمون تیروکسین می باشد. هورمون تیروئید دارای وظایف خاصی است. این وظایف شامل رشد جسمی و عصبی، عملکرد طبیعی مغز، سیستم عصبی، حفظ دمای بدن و تولید انرژی و سوخت و ساز بدن می باشد.

کم کاری تیروئید بیشتر ناشی از کمبود ید در بدن است. ید در مواد غذایی مانند انواع ماهی، ماست، سیب زمینی پخته، بوقلمون و… یافت می شود. یکی از نقش های بسیار مهم غده تیروئید، تنظیم سوخت و ساز و عملکرد سلول‌های بدن می باشد که این کار از طریق ترشح هورمون‌های تیروئید به داخل خون صورت می گیرد. کم کاری تیروئید، در 15 تا 40 سالگی رواج بیشتری در بین مردم دارد و اکثرا در خانم ‌ها ظاهر می شود. در ادامه با آزمایش آنلاین همراه باشید تا درباره کم کاری تیروئید اطلاعات خوبی کسب نمایید.

 

کم کاری تیروئید به چه علت هایی بروز می کند؟

کمبود ید در بدن یکی از اولین و مهم ترین دلایل بیماری کم کاری تیروئید می باشد.استفاده از رژیم غذایی سرشار از ید، می تواند این عوامل را از بین ببرد. یکی دیگر از موارد موثر در کم کاری تیروئید، میکروب ها و ویروس ها می باشند که نقش خاصی ایفا می کنند.

 

علایم و نشانه های کم کاری تیروئید در بدن:

هنگامی که فرد به بیماری کم کاری تیروئید مبتلا می شود، مقدار هورمون تیروئید کمتر از حد نرمال ترشح می شود و این باعث بروز نشانه هایی همچون بی حالی، ضعف و خستگی، خستگی زودرس، یبوست، کم شدن مو و ریزش مو، احساس سرما، خشکیدگی پوست، نامنظم شدن قاعدگی و حتی افزایش وزن به مقدار 3 تا 5 کیلوگرم می‌شود. کم کاری تیروئید سطح هورمون تیروئید و سروتونین را کاهش می دهد، در نتیجه افسردگی را با خود به همراه دارد.

به طور کلی می توان نشانه های کم کاری تیروئید را این گونه بیان نمود: کاهش تحمل سرما، کم خوراکی و کاهش اشتها، درد قفسه سینه، موی خشن یا با رشد کند، اختلالات در ضربان قلب، لاغری مزمن یا افزایش وزن، خستگی و بی‌حالی، حالت بی خوابی و یا خواب‌آلودگی، اختلال روانی، افسردگی، ضعف حافظه و روان پریشی، تجمع مایع در بدن (خصوصا در اطراف دو چشم‌)، حالت خمودگی در صورت و پایین افتادگی پلک‌ها، خشن و ضمخت شدن پوست،‌ کم شدن تحمل به داروها، کم شدن میل جنسی و ناباروری، اختلالات قاعدگی، کم‌خونی،‌ کرختی یا گزگز دست‌ها و پاها، بم شدن یا خشن شدن صدا.

مواد غذایی سرشار از ید

 کم کاری تیروئید باعث بروز چه مشکلاتی می شود؟

  • کم کاری تیروئید و حتی پرکاری تیروئید تاثیر متقابل و مستقیم بر بروز زخم معده دارد.
  • کم کاری تیروئید امکان یبوست را افزایش می دهد.
  • بیماری‌های تیروئیدی منجربه سیاه شدن زیر چشم می شود.
  • کم کاری تیروئید منجر به خشکی پوست می شود و شکل ناخن را قاشقی می نماید.
  • افزایش بی اشتهایی
  • کم‌کاری تیروئید باعث کاهش سوخت وساز بدن و هم چنین ذخیره شدن کالری به‌ شکل چربی در بدن می باشد.
  • کم کاری غده تیروئید باعث بروز حالت های تهوع می شود.
  • ترشحات غده هیپوفیز و تیروئید باعث تعریق زیاد در بدن می شود.
  • بیماری کم کاری تیروئید منجر به خارش می شود.
  • کم کاری تیروئید سبب پر مویی می‌ شود. زنانی که مبتلا به کم کاری تیرویید می باشند بیش تر از زنان دیگر به سرطان کبد دچار می شوند.
  • زنانی که دچار کم کاری تیروئید هستند: کلسترول بالا، اضافه وزن، خستگی زیاد، ریزش مو دارند.

این افراد با این وجود فکر نمی کنند که به بیماری کم کاری تیروئید دچار هستند. در صورتی که زنان چنین علائمی را دارند حتما باید به پزشک مراجعه کنند و آزمایش خون بدهند.

داروهای کم کاری تیروئید منجر به عوارضی همانند تپش قلب، لرزش دست ‌ها، اسهال و عادت ‌ماهیانه‌های نامنظم می شود. اگر می خواهید داروهای ضد دیابت و داروهای کم کاری تیروئید را همزمان مصرف کنید با پزشک مشورت کرده و به توصیه های او عمل کنید چرا که ممکن است این داروها منجر به بیماری قلبی یا افزایش فشار خون شوند.

استفاده داروی لووتیروکسین، میزان شکستگی‌های استخوانی در سالمندان را افزایش می دهد. برای درمان کم کاری تیروئید لووتیروکسین مصرف شود. استفاده از داروی لووتیروکسین باید در ساعت معینی باشد و این دارو در طول روز یک بار با شکم خالی مصرف شود. برای اینکه مصرف دارو فراموش نشود بهتر است که استفاده از آن به صورت ناشتا باشد. حال اگر فراموش کردید داروهایتان را استفاده نمایید بهتر است نگران نباشید و فورا همان لحظه مصرف کنید اما اگر این لحظه به نوبت بعدی نزدیک باشد نیاز نیست دوباره دارو را استفاده کنید تا زمانی که نوبت بعدی فرا برسد.

 

بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید چه غذاهایی باید مصرف کنند:

از آن جا که کمبود ید یکی از عوامل مهم در ایجاد بیماری تیروئید می‌باشد لذا باید ید مورد نیاز بدن را تامین کرد. غذاهای دریایی به ویژه ماهی‌هایی که محل زندگیشان در آب شور است منبع مناسبی برای تامین ید مورد نیاز بدن می باشد. به طور طبیعی هر انسان روزانه به 150 میکروگرم ید نیاز دارد.

یکی دیگر از عواملی که در پیشرفت کم کاری تیروئید بسیار موثر است سلنیوم می باشد که اگر به اندازه کافی دریافت نشود منجربه بروز مشکلاتی می شود. کاهش سلنیوم مشکلی است که اختلالات تیروئیدی را منجر می شود و اکثر اوقات این عامل در نظر گرفته نمی شود اگرچه اهمیت عنصر سلنیوم در کنترل فعالیت‌های تیروئید به اندازه عنصر ید می باشد.

توصیه می شود بیمارانی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند از خوردن کلم و شلغم خودداری کنند؛ زیرا مصرف این نوع مواد غذایی مانع جذب ید می شود.

کم کاری تیروئید و جنین

کم‌کاری مادرزادی تیروئید:

کم‌کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان امکان ایجاد عقب‌ ماندگی‌های ذهنی را افزایش می دهد. در صورتی که این عقب ‌ماندگی ایجاد شود، دیگر نمی توان آن را درمان کرد. امروزه در اغلب کشورهای توسعه یافته برای اینکه کم‌کاری مادرزادی تیروئید را فورا تشخیص دهند برنامه غربالگری را انجام می دهند. برای غربال گری در نوزادان، روزهای سوم تا پنجم تولد از طریق پاشنه پای نوزادان چند قطره خون می گیرند.

اگر کم‌کاری مادرزادی تیروئید تشخیص داده نشود عوارضی همانند عقب‌ماندگی ذهنی، کوتاهی قد، ناشنوایی، لالی و بعضی از بیماری‌های مغزی و عصبی به وجود می آید.

 

تشخیص بیماری تیروئید:

در صورتی که سطح هورمون‌های تیروئید در خون را اندازه گیری کنیم می توانیم به تشخیص درستی دست یابیم. کسی که به کم کاری تیروئیدی مبتلاست TSH بالا و FreeT4 او پایین است. برای اینکه بتوانیم به تشخیص دقیق‌تر دست یابیم میزان TSH خون را نیز اندازه‌گیری می کنیم. برای درمان به طور معمول قرص لووتیروکسین سدیم مصرف می شود که بسیار رضایت بخش می باشد.

 

توصیه های غذایی:

امروزه بیشتر مردم به درمان گیاهی روی آورده اند و سعی می کنند برای درمان بیماری های خود از این طریق اقدام کنند. کم کاری تیروئید نیز از بیماری هایی است که می توان با درمان گیاهی آن را برطرف کرد‌. استفاده از سبزیجات پخته برای درمان این بیماری کاربرد دارد. در رژیم غذایی این افراد باید کالری به مقدار کمی مصرف شود. ماهی، مرغ و میگو دارای ید فراوانی است که استفاده از آن تاکید می شود.

بهتر است منابع غذایی سرشار از آهن مصرف شود. استفاده از میوه هایی مثل موز و توت فرنگی برای این بیماران موثر است. از جمله نوشیدنی های مفید برای این افراد نوشیدن آب می باشد که باید روزانه ۸ لیوان آب مصرف شود. نوشیدنی های مضر همچون نوشیدنی های الکلی، قندی و کافئین دار نیز باید کاهش یابد. افرادی که به بیماری کم کاری تیروئید دچار هستند بهتر است مصرف قند و چربی، را کم کنند.

شما می توانید به راحتی از طریق آزمایش آنلاین به صورت آنلاین آزمایش های مختلف را درخواست دهید.
جهت درخواست  اینجا کلیک کنید

1 دیدگاه

  1. […] کم کاری تیروئید (وجود غده تیروئید کم کار) […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *