ژنتیک ازدواج

ژنتیک ازدواج

  • نوشته شده توسط مدیر سایت
  • 11 / 12 / 1396

ژنتیک ازدواج

مقدمه:

ژنتیک ازدواج جزو آزمایش های حساس و تازه ایجاد شده ای است که با رشد علم پزشکی در شاخه های مختلف، باعث گردیده چنین آزمایشی جهت تشخیص یکسری از عوامل ژنتیکی (عواملی که ممکن است پنهان باشد و بعد از ازدواج نمود پیدا کنند) ایجاد شود.

ژنتیک ازدواج و آزمایش ژنتیک و تشخیص آن، راهی است برای دوری از بیماری های مخوف تالاسمی مینور و ماژور. با این مطلب تا انتها با آزمایش آنلاین باشید تا بیشتر با مبحث ژنتیک ازدواج آشنا شوید.

 

پیش از ازدواج چه آزمایشاتی باید انجام شود؟

به طور معمول پیش از ازدواج آزمایش های مرتبط با بیماری هایی مانند  بیماری مقاربتی، ایدز، سیفلیس، تالاسمی و … صورت می گیرد. برای مثال، از آنجایی که در کشور ما آمار مریضی تالاسمی زیاد است طرفین معمولا تحت آزمایش الکتروفورز هموگلوبین قرار می گیرند تا مبادا دو طرف به تالاسمی مینور مبتلا شوند که در این صورت امکان دارد فرزندشان به تالاسمی ماژور مبتلا شود. انجام دادن آزمایشات ژنتیک ازدواج نیز به این بستگی دارد که آیا در خانواده طرفین مریضی خاصی وجود دارد و یا اینکه ژن آن مریضی تشخیص داده شده است یا نه؟

 

تست ژنتیک پیش از ازدواج

تست ژنتیک پیش از ازدواج از نمونه آزمایشاتی می باشد که در بین افراد زیاد شناخته شده نیست. تعداد زیادی از افراد با تست خون پیش از ازدواج آشنا می باشند ولی از آزمایش ژنتیک می ترسند که نکند پزشک آنها را از ازدواج با یکدیگر منع کند. ولی به دلیل جلوگیری کردن از متولد شدن بچه معلول، بهتر است که پیش از ازدواج به مشاوره ژنتیک بروید و در صورتی که لازم باشد آزمایش ژنتیک بگیرید. امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی می توان مانع بدنیا آمدن کودک معلول شد. تست ژنتیک پیش از ازدواج با توجه به توضیحاتی که در بالا مطرح شد سبب جدایی بین زن و مرد نمی شود بلکه از به دنیا آمدن کودکان معلول جلوگیری می شود. در این موضوع ما قصد داریم اطلاعات شما را درباره آزمایش ژنتیک، افزایش دهیم. البته در اکثر مواقع مادران  آزمایش غربالگری بارداری را انجام می دهند.

ژنتیک

به چه شکل بیماری ژنتیکی می گیریم؟

در بعضی مواقع زن و شوهری که با همدیگر نسبت فامیلی دارند امکان دارد که مریضی خاصی نداشته باشند و حتی ژن های سالم نیز داشته باشند یا اینکه دارای ژن های غالب یا مشکل دار پنهان باشند. در کل یک جنین ۴۶ کروموزوم از والدینش می گیرد که نصف این کروموزوم ها را از پدر و نصف دیگر را از مادر می گیرد.

روی کروموزوم ها، ژن ها وجود دارند. کروموزوم ها به شکل جفت جفتی از والدین گرفته می شوند که اگر ژن های پدر و مادر مشکل داشته باشند در آن صورت مریضی نشان داده می شود و در صورتی که یکی از ژن های پدر یا مادر مشکل داشته باشد فرزند دارای این ژن می باشد ولی مریضی خودش را نمایان نمی کند. حالا فکر کنید در یک فامیل این ژن مشکل دار بشکل مخفی وجود داشته باشد و زن و شوهر فامیل باشند که در این صورت امکان بوجود آمدن مریضی در کودکان افزایش می یابد.

 

چه افرادی بایست پیش از ازدواج تست ژنتیک دهند؟

معلولیت هایی که در کودکان بوجود آمده نصفش به عوامل ژنتیکی ارتباط دارد و نصفی دیگر به عوامل غیر ژنتیکی مربوط می شود. بهتر است که تست ژنتیک پیش از ازدواج انجام گیرد در صورتی که قبل از ازدواج این آزمایش صورت نگیرد پیش از حاملگی انجام شود. اگر که شخص حامله باشد باز هم با تست ژنتیک و یافتن عاملهای بعضی معلولیتها می توان بیشتر به سلامتی جنین و مادر رسیدگی کرد.

در صورتی که پیش از ازدواج تست ژنتیک گرفته شود و نتیجه تست نشان دهد که زوجین مشکل ژنتیکی دارند اگر زوجین بخواهند می توانند از ازدواج با یکدیگر خودداری کنند و یا لااقل با داشتن اطلاعات زیادتر و آگاهی پیدا کردن از وضعیت خودشان اگر مشکلی نداشته باشند با همدیگر ازدواج کنند.

 

آیا می شود از متولد شدن فرزند معلول جلوگیری کرد؟

مشاوره ژنتیک به افراد آگاهی بیشتری می دهد و کمک می کند تا معلولیتها کاهش یابند. امروزه با در دسترس بودن تجهیزات و تکنولوژیهای پیشرفته پزشکی، از ۷۰ تا ۸۰ درصد معلولیت ها جلوگیری می شود. مشاوره ژنتیک و آزمایش ژنتیک دو مجموعه مجزا هستند و یکی دانستن این دو فرآیند اشتباهی است که در جامعه رواج دارد.

مشاوره ژنتیک مهارت ویژه ای است؛ عملیاتی که دکتر، اطلاعات خانوادگی و فردی شخص را می گیرد، این اطلاعات را ترسیم می کند و با توجه کردن به نسبت فامیلی زوجین، با کمک یک فرمول ویژه اندازه خطر برای تمام مریضی های ژنتیک و ویژه حساب می شود که  امکان دارد در طی این فرایند لازم باشد تست خاصی هم گرفته شود. بعد از آن زوج یا زوجین وارد مرحله تست ژنتیک شده و به آزمایشگاههای ویژه و تخصصی فرستاده می شوند.

در قدیم مشاوره ازدواج پیرامون مریضی تالاسمی بوده ولی اکنون، بیماری های دیگر را نیز در بر می گیرد. در صورتی که در یکی از خانواده های طرفین، انواع معلولیت ها و مریضی های ارثی وجود داشته باشد بایست حتما بیشتر حساسیت به خرج دهند و در امر تست ژنتیک پیگیر باشند تا اگر مشکلی بوجود آمد از آن پیشگیری شود. در بیان ساده تر ژنتیک ازدواج یعنی همین.

کلا در بدن تمام افراد ۷ تا ۸ ژن معیوب وجود دارد که در ازدواج های غیر فامیلی تنها ۲ درصد احتمالش است که ژن های معیوب در کنار هم قرار بگیرند اما در ازدواج های فامیلی این احتمال ۱۲ برابر می شود. پس امکان انواع معلولیت ها در ازدواج های فامیلی بسیار زیادتر است که با تست ژنتیک می شود به جواب مورد نظر رسید. هر چه ازدواج فامیلی نزدیکتر باشد (مثلا زوجین دختر عمو و پسر عمو باشند) امکان مریضی های ارثی و مادرزادی نوزادان زیادتر می شود.

اختلالات ژنتیکی

انواع مختلف آزمایش های ژنتیک

تست های تشخیصی

اگر علایم یک مریضی را داشته باشید امکانش هست که برای تشخیص قطعی بیماری، آزمایش ژنتیک از شما گرفته شود. از این نمونه بیماری ها می توان به بیماری پلی کیستیک همه افراد بزرگسال، زیاد شدن آهن در بدن (هموکروماتوز) و اختلالات سیستم عصبی که بیماری شارکو ماری توث نامیده می شود، نام برد.

 

آزمایش های قبل از بروز نشانه ها و پیش بینی مریضی

اگر شما به صورت خانوادگی سابقه مریضی ژنتیکی دارید، گرفتن تست ژنتیکی پیش از بروز نشانه ها ممکن است نشان دهد آیا احتمال مبتلا شدن به بیماری در شما وجود دارد یا خیر.

 

آزمایش حامل ژن

اگر شما به صورت خانوادگی سابقه اختلالات ژنتیکی مثل کم خونی داسی شکل یا فیبروز کیستیک باشید و یا از گروهی باشید که امکان مبتلا شدن به اختلالات ژنتیکی را دارید، بهتر است که پیش از ازدواج یا حامله شدن تست ژنتیک را بگیرید. آزمایش جامع و کامل غربالگری حامل می تواند ژن های مربوط به طیف وسیعی از مریضی های ژنتیکی و جهش های ژنی را تشخیص دهد.

فارماکوژنتیک: اگر شما به یک مریضی خاص مبتلا شوید، این آزمایش ژنتیکی امکان دارد که برای تعیین دارو و دوز موثر دارو سودمند باشد.

 

آزمایش های پیش از حاملگی

اگر حامله هستید، تست هایی موجود می باشد که می تواند بعضی از انواع اختلالات ژنتیکی کودک را تشخیص دهد. از این اختلالات می توان به سندروم داون و سندروم ادوارد (تریزومی ۱۸) اشاره کرد و اکثرا به عنوان قسمتی از تست ژنتیک قبل از تولد صورت می گیرد.

 

غربالگری نوزاد

این آزمایش از متداولترین نوع آزمایش ژنتیک می باشد. اهمیت این آزمایش ژنتیکی به این خاطر است که اگر جواب آزمایش نشان دهد فرد دچار اختلالاتی مثل کم کاری تیروئید مادرزادی و یا فنیل کتونوریا (puk) باشد، شما می توانید معالجه را سریع شروع کنید.

 

آزمایش ژنتیکی پیش از کاشت جنین

این آزمایش امکان دارد هنگام تلاش برای حامله شدن از طریق لقاح آزمایشگاهی صورت گیرد. برای لقاح آزمایشگاهی، تخمک زن و اسپرم مرد جمع می شود. سپس برای ساخت جنین، لقاح تخمک با اسپرم در بیرون از جسم صورت می گیرد. در این مرحله بر روی جنین آزمایش غربالگری برای اختلالات ژنتیکی صورت می گیرد. در آخر، اگر جنین مشکل ژنتیکی نداشته باشد، در رحم مادر کاشته می شود.

شما می توانید به راحتی از طریق آزمایش آنلاین به صورت آنلاین آزمایش های مختلف را درخواست دهید.
جهت درخواست  اینجا کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *