بی اختیاری ادرار به معنی نشت غیر ارادی ادرار است. یعنی زمانی که انسان نمیخواهد ادرار میکند و کنترل بر اسفنکتر ادرار یا از بین رفته یا ضعیف شده است. بی اختیاری ادرار یک مشکل رایج است که افراد زیادی را تحت تاثیر قرار میدهد.
طبق گزارش انجمن اورولوژی آمریکا، یک چهارم تا یک سوم مردان و زنان در ایالات متحده بی اختیاری ادرار را تجربه میکنند. مشاوره پزشکی بیان میکند، بی اختیاری ادرار در زنان بیشتر از مردان است. تخمین زده میشود که 30 درصد از زنان 30 تا 60 ساله در مقایسه با 1.5 تا 5 درصد مردان از این عارضه رنج میبرند.
بی اختیاری ادرار مربوط به زمانی است که فرد نمیتواند از نشت ادرار به بیرون جلوگیری کند. علت بی اختیاری ادرار میتواند به دلیل عوامل استرس زا مانند سرفه باشد. همچنین این امکان وجود دارد که در دوران بارداری و بعد از آن اتفاق بیفتد و در شرایطی مانند چاقی بیشتر دیده میشود. احتمال وقوع آن با افزایش سن افزایش مییابد. ورزشهای کنترل مثانه و کف لگن یا کگل میتوانند به پیشگیری یا کاهش آن کمک کنند.
فهرست مطالب
برنامه درمانی توصیه شده توسط ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی و ویزیت پزشک در منزل به علت بی اختیاری شما بستگی دارد. یک بیماری زمینهای ممکن است به دارو، جراحی یا سایر راههای درمانی نیاز داشته باشد. همچنین ممکن است شما را تشویق به انجام برخی تمرینات، مانند تمرینات کف لگن یا تمرینات مثانه کنند که میتواند به افزایش کنترل مثانه شما کمک کند.
در شرایط خاص، ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است نتواند بی اختیاری ادرار را درمان کند. در این موارد، مراحلی وجود دارد که میتوانید برای مدیریت شرایط خود از آنها استفاده نمایید. درمان به عوامل متعددی مانند نوع بی اختیاری، سن بیمار، سلامت عمومی و وضعیت روانی او بستگی دارد. راههای درمانی در دسترس برای درمان بی اختیاری ادرار به شرح زیر هستند:
تمرینات کف لگن، که به عنوان تمرینات کگل نیز شناخته میشوند، به تقویت اسفنکتر ادرار و عضلات کف لگن کمک میکنند. اینها عضلاتی هستند که به کنترل ادرار کمک میکنند.
آموزش مثانه به بیمار کمک میکند تا به تدریج کنترل مثانه خود را به دست آورد.
اگر از داروها استفاده میشود، این معمولاً با سایر تکنیکها یا تمرینات ترکیب میشود. داروهای زیر برای درمان بی اختیاری ادرار تجویز میشود:
دستگاههای پزشکی زیر برای خانمها به منظور درمان بی اختیاری ادرار طراحی شدهاند. برخی از رایج ترین و کارآمدترین این تجهیزات و دستگاهها عبارتند از:
مشاوره تلفنی پزشکی بیان میکند، در صورتی که سایر روشهای درمانی موثر واقع نشوند، جراحی یک گزینه موثر تلقی میشود. زنانی که قصد بچه دار شدن دارند باید قبل از تصمیم گیری درباره گزینههای جراحی با پزشک مشورت کنند. روشهای درمانی که شامل استفاده از جراحی میشود به شرح زیر هستند:
علل و نوع بی اختیاری ارتباط نزدیکی با هم دارند. با توجه به اینکه بی اختیاری ادرار دارای انواع مختلف است، عوامل متفاوتی نیز منجر به بروز انواع بی اختیاری ادرار میشود. دلایل بسیار زیادی برای بروز بی اختیاری ادرار وجود دارد. مانند:
برخی از این بیماریها به راحتی قابل درمان هستند و تنها باعث ایجاد مشکلات موقتی در ادرار میشوند. دیگران جدی تر و مداوم هستند. در ادامه به توضیح علل انواع بی اختیاری ادرار پرداختهایم.
با بالا رفتن سن، ماهیچههای حمایت کننده از مثانه معمولا ضعیفتر میشوند که خطر بیاختیاری ادرار را افزایش میدهد. برای حفظ عضلات قوی و داشتن مثانه سالم، رعایت عادات سبک زندگی سالم بسیار مهم است. هرچه سالم تر باشید، با افزایش سن، احتمال بیشتری برای جلوگیری از بی اختیاری ادرار دارید.
عضلات کف لگن شما از مثانه حمایت میکنند. آسیب به این عضلات میتواند باعث بی اختیاری شود. این میتواند توسط انواع خاصی از جراحی مانند هیسترکتومی ایجاد شود. همچنین یک نتیجه رایج بارداری و زایمان است.
اگر مرد هستید، غده پروستات گردن مثانه شما را احاطه کرده است. این غده مایعی را آزاد میکند که از اسپرم شما محافظت و تغذیه میکند. پروستات با افزایش سن تمایل به بزرگ شدن دارد. معمولاً مردان در نتیجه برخی از بی اختیاری ادرار را تجربه میکنند.
سرطان پروستات یا مثانه میتواند باعث بی اختیاری ادرار شود. در برخی موارد، درمانهای سرطان نیز میتواند کنترل مثانه را برای شما دشوارتر کند. حتی تومورهای خوش خیم میتوانند با مسدود کردن جریان ادرار باعث بی اختیاری ادرار شوند.
سایر علل بالقوه بی اختیاری عبارتند از:
برخی از عوامل سبک زندگی نیز میتوانند باعث حملات موقت بی اختیاری ادرار شوند. به عنوان مثال، نوشیدن بیش از حد الکل، نوشیدنیهای کافئین دار یا مایعات دیگر میتواند باعث شود که به طور موقت کنترل مثانه خود را از دست بدهید.
نوع بی اختیاری ادرار معمولاً با علت آن مرتبط است. انواع بی اختیاری ادراری عبارتند از:
علامت اصلی بی اختیاری ادرار، رها شدن (نشت) غیر عمدی ادرار است. اینکه چه زمانی و چگونه این اتفاق میافتد به نوع بی اختیاری ادرار بستگی دارد. علائم انواع بی اختیاری ادرار در ادامه توضیح داده شدهاند.
مشاوره پزشکی تلفنی توضیح میدهد، این شایع ترین نوع بی اختیاری ادرار است، به ویژه در میان زنانی که زایمان کردهاند یا یائسه شدهاند. در این مورد “استرس” به فشار فیزیکی اشاره دارد نه استرس روحی. هنگامی که مثانه و عضلات درگیر در کنترل ادرار تحت فشار ناگهانی قرار میگیرند، ممکن است فرد به طور غیرارادی ادرار کند. اقدامات زیر ممکن است باعث بی اختیاری استرسی شود:
این نوع از بی اختیاری به عنوان بی اختیاری رفلکس یا “مثانه بیش فعال” نیز شناخته میشود و دومین نوع رایج بی اختیاری ادرار است. یک انقباض ناگهانی و غیرارادی دیواره عضلانی مثانه وجود دارد که باعث میشود نیاز به ادرار کردن وجود داشته باشد که نمیتوان آن را متوقف کرد.
هنگامی که میل به ادرار در افراد ایجاد میشود، فرد صرف نظر از اینکه چه کاری انجام میدهد، زمان بسیار کوتاهی تا ترشح ادرار دارد. میل به ادرار کردن ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
ماهیچههای مثانه به دلیل آسیب به اعصاب مثانه، سیستم عصبی یا خود ماهیچهها میتوانند به طور غیرارادی فعال شوند.
به بیان مشاوره پزشکی؛ این امر در مردانی که مشکلات غده پروستات، مثانه آسیب دیده یا مجرای ادراری مسدود شده دارند، بیشتر دیده میشود. بزرگ شدن غده پروستات میتواند مثانه را مسدود کند. مثانه نمیتواند به اندازهای که بدن تولید میکند ادرار را در خود نگه دارد یا مثانه نمیتواند به طور کامل تخلیه شود و این امر باعث نشت ادرار در مقادیر کمی میشود. اغلب، بیماران نیاز به ادرار مکرر دارند و ممکن است “دریبل زدن” یا چکیدن مداوم ادرار از مجرای ادرار را تجربه کنند.
در این نوع از بی اختیاری ادرار هم علائم استرس و هم بی اختیاری فوری وجود خواهد داشت.
با بی اختیاری عملکردی، فرد میداند که نیاز به ادرار کردن دارد، اما به دلیل مشکل حرکتی نمیتواند به موقع خود را به دستشویی برساند. علل شایع بی اختیاری عملکردی عبارتند از:
گیجی
زوال عقل
بینایی یا تحرک ضعیف
مهارت ضعیف، باز کردن دکمههای شلوار را سخت میکند
افسردگی، اضطراب یا عصبانیت میتواند منجر به عدم تمایل به استفاده از دستشویی شود. بی اختیاری عملکردی در بین افراد مسن شایع تر است و در خانههای سالمندان بیشتر گزارش شده است.
این نوع از بی اختیاری ادرار بدین معنی است که فرد به طور مداوم ادرار نشت میکند یا نشت دورهای غیرقابل کنترل مقادیر زیادی ادرار دارد. ممکن است بیمار مشکل مادرزادی داشته باشد (متولد شده با نقص)، ممکن است آسیبی به نخاع یا سیستم ادراری وارد شود یا ممکن است سوراخی (فیستول) بین مثانه و مثلاً واژن وجود داشته باشد.
مشاوره تلفنی پزشکی توضیح میدهد، تمامی افراد ممکن است در مقطعی به این عارضه مبتلا شود اما با این حال، برخی از عوامل وجود دارد که احتمال ابتلا به بی اختیاری ادرار را در برخی از افراد افزایش میدهند. موارد زیر عوامل خطر مرتبط با بی اختیاری ادرار هستند:
برنامه درمانی توصیه شده توسط ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی یا ویزیت پزشک در منزل به علت بی اختیاری شما بستگی دارد. یک بیماری زمینهای ممکن است به دارو، جراحی یا سایر درمان ها نیاز داشته باشد. همچنین ممکن است شما را تشویق به انجام برخی تمرینات، مانند تمرینات کف لگن یا تمرینات مثانه کنند که میتواند به افزایش کنترل مثانه شما کمک کند. راههای تشخیص بی اختیاری ادرار عبارتند از:
مشاوره تلفنی پزشکی توضیح میدهد، ناتوانی در حفظ ادرار گاهی اوقات میتواند منجر به ناراحتی، خجالت و گاهی سایر مشکلات فیزیکی شود. از جمله عوارضی که در اثر ابتلا به عارضه بی اختیاری ادرار ممکن است یک و یا ترکیبی از عوارض اشاره شده در زیر را تجربه کنید.
خجالت میتواند باعث کناره گیری افراد از نظر اجتماعی شود و این ممکن است منجر به افسردگی شود. هر کسی که نگران بی اختیاری ادرار است باید به مشاوره پزشکی مراجعه کند، زیرا ممکن است به بهترین حالت به شما کمک شود.