گوشدرد معمولا در کودکان رخ میدهد اما میتواند در بزرگسالان نیز اتفاق بیفتد. گوشدرد ممکن است در یک گوش یا در هر دو گوش ایجاد شود اما در بسیاری از موارد تنها در یک گوش رخ میدهد. این درد ممکن است بهصورت مداوم وجود داشته باشد یا رفت و برگشتی باشد. همچنین، گوشدرد ممکن است بهصورت مبهم، تیز یا بهصورت سوزش باشد.
اگر به عفونت گوش مبتلا باشید، ممکن است تب و از دست دادن موقت شنوایی را نیز تجربه کنید. کودکان خردسالی که به عفونت گوش مبتلا میشوند معمولا بدخلق و تحریکپذیر میشوند. همچنین، آنها ممکن است گوش خود را بکشند یا مالش دهند. در ادامه با موضوع گوشدرد بیشتر آشنا میشوید.
فهرست مطالب
گوشدرد ممکن است در اثر عفونت گوش یا آسیب به گوش ایجاد شود. علائم این مسئله در بزرگسالان عبارتاند از:
کودکان معمولا نشانههای دیگری را نشان میدهند که ازجمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بنابراین، درصورتیکه شما یا فرزندتان علائم گوشدرد را تجربه میکنید مهم است که در این مورد مشاوره پزشکی دریافت کنید.
آسیب به گوش، عفونت یا تحریک گوش یا درد ارجاعی میتواند باعث گوشدرد شود. درد ارجاعی دردی است که در محلی غیر از محل عفونت یا آسیب ایجاد میشود. برای مثال، فردی که منشا درد او در فک یا دندان است ممکن است گوشدرد را تجربه کند. در ادامه با علل گوشدرد بیشتر آشنا میشوید.
یکی از علل شایع گوشدرد، عفونت گوش است. عفونت گوش ممکن است در گوش داخلی، خارجی یا میانی رخ دهد. دلایل ابتلا به عفونت گوش خارجی عبارتاند از: شنا، استفاده از سمعک یا هدفونهایی که به پوست داخل کانال گوش آسیب میرسانند و وارد کردن گوشپاککن یا انگشت به گوش. اگر پوست داخل کانال گوش خراشیده یا تحریک شود، ممکن است عفونت ایجاد شود. آب، مجرای گوش را نرم میکند و این مسئله میتواند بستری را برای رشد باکتریها فراهم کند.
عفونت گوش میانی میتواند از عفونتهایی ناشی شود که به دلیل عفونت دستگاه تنفسی اتفاق میافتند. تجمع مایع در پشت پرده گوش در اثر این عفونتها ممکن است باعث رشد باکتریها شود. لابیرنتیت (labyrinthitis) یا التهاب گوش داخلی، اختلالی است که گاهی اوقات به دلیل عفونتهای ویروسی یا باکتریایی ناشی از بیماریهای تنفسی رخ میدهد.
پزشک ممکن است علت گوشدرد را بر اساس علائم و سابقه پزشکی شما تشخیص دهد. او همچنین ممکن است گوش، بینی و گلوی شما را با اتوسکوپ معاینه کند تا قرمزی و سایر علائمی که به تشخیص علت گوشدرد کمک میکنند را بیابد. از سوی دیگر، برای تشخیص عفونت گوش، پزشک ممکن است از اتوسکوپ برای دمیدن هوا به پرده گوش استفاده کند تا از این طریق ببیند آیا پرده گوش بهصورت طبیعی حرکت میکند یا خیر.
برای کاهش درد گوش میتوانید برخی اقدامات را در خانه انجام دهید. در ادامه با این اقدامات آشنا میشوید.
اگر علت گوشدرد شما عفونت گوش باشد، پزشک در هنگام ارائه مشاوره پزشکی، برای شما آنتیبیوتیک یا قطره گوش تجویز میکند. در برخی موارد، پزشک ممکن است هر دوی این داروها را تجویز کند. به یاد داشته باشید که پس از بهبود علائم، بههیچعنوان مصرف داروها را قطع نکنید. مهم است دستورالعمل مصرف دارو را بهصورت کامل دنبال کنید تا عفونت گوش کاملا از بین برود.
از سوی دیگر، اگر تجمع موم باعث درد گوش شده باشد، پزشک ممکن است قطره نرمکننده موم گوش را برای شما تجویز کند. این قطرهها ممکن است موجب شوند که مومها بهصورت خودبهخود از گوش خارج شوند اما در برخی موارد نیز لازم است پزشک با شستشوی گوش، مومها را از گوش خارج کند. همچنین، پزشک ممکن است به این منظور از دستگاه ساکشن استفاده کند.
از سوی دیگر، اگر سندرم مفصل گیجگاهی فکی، عفونت سینوس یا سایر علل باعث درد گوش شما شده باشند، پزشک این بیماریها را بهصورت مستقیم درمان میکند. بنابراین، اگر علائم گوشدرد را تجربه میکنید و این درد با روشهای خانگی بهبود پیدا نمیکند مهم است در این مورد با پزشک صحبت کنید. شما میتوانید به این منظور از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره پزشکی تلفنی آزمایش آنلاین استفاده کنید.
اگر شما یا فرزندتان تب مداوم 40 درجه سانتیگراد یا بالاتر دارید لازم است به دنبال دریافت مراقبتهای پزشکی باشید. اگر فرزندتان نوزاد است و تب او بالاتر از 38 درجه سانتیگراد است لازم است فورا برای او مراقبتهای پزشکی را درخواست دهید. همچنین، اگر درد شدیدی در گوش داشتهاید که ناگهان متوقف میشود لازم است فورا با پزشک در این مورد صحبت کنید. این مسئله میتواند نشاندهنده پارگی پرده گوش باشد. همچنین، مهم است مراقب علائم دیگر باشید. اگر هر یک از علائم زیر را تجربه میکنید، با پشک در این مورد صحبت کنید.
همچنین، اگر درد گوش در عرض 24 تا 48 ساعت بهبود پیدا نکرد یا بدتر شد، لازم است با پزشک در این مورد صحبت کنید. شما میتوانید در این شرایط از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین استفاده کنید.
عوارض گوشدرد تا حد زیادی به علت این مسئله بستگی دارد. عفونت گوش مانند بیماری گوش شناگر (otitis externa) میتواند منجر به عفونتی شود که به نواحی اطراف گوش نیز سرایت پیدا کند. این وضعیت که به آن اوتیت بدخیم گفته میشود، بسیار جدی است و برای درمان، نیاز به آنتیبیوتیکهای قوی و مراقبت پزشکی فوری دارد.
از سوی دیگر، پارگی پرده گوش بهخصوص زمانی که بهطور کامل بهبود نیافته باشد میتواند منجر به مشکلاتی مثل کاهش شنوایی و سرگیجه شود. اگر عفونت رخ دهد ممکن است به استخوان پشت پرده گوش نیز گسترش پیدا کند که در این شرایط، مراقبت پزشکی فوری لازم است.
عفونتهای مکرر گوش یا تجمع مزمن مایع در گوش میانی کودکان میتواند منجر به کاهش شنوایی، مشکلات گفتاری یا رفتاری و حتی عملکرد ضعیف در مدرسه شود. بااینحال، کار گذاشتن لولههای گوش توسط پزشک میتواند خطر عفونت گوش را کاهش دهد و به اصلاح هرگونه کم شنوایی طولانیمدت کمک کند.
برخی از گوشدردها میتوانند قابلپیشگیری باشند. بنابراین، اگر میخواهید احتمال دچار شدن شما به گوشدرد کاهش یابد، کارهای زیر را انجام دهید:
درنهایت، گوشدرد اصطلاحی است که برای توصیف انواع دردهای احساسشده در یک گوش یا هر دو گوش استفاده میشود. علائم دیگری که ممکن است همراه با گوشدرد بروز پیدا کنند شامل شنوایی ناواضح یا احساس فشار یا انسداد در گوش هستند. گوشدرد بهخصوص اگر در نوزاد یا کودک رخ داده باشد نیاز به معاینه پزشک دارد. بنابراین، اگر شما یا فرزندتان درد گوش را تجربه میکنید مهم است در این مورد با پزشک صحبت کنید. شما میتوانید در این شرایط از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین استفاده کنید و بهاینترتیب بهراحتی و بهسرعت با یک پزشک متخصص در مورد شرایط سلامتی خود یا فرزندتان صحبت کنید.