سرطان دهان به سرطانی اطلاق میشود که در هر یک از قسمتهای تشکیل دهنده دهان (حفره دهان) ایجاد میشود. سرطان دهان میتواند در موارد زیر رخ دهد:
مشاوره پزشکی در مورد این بیماری بدین صرت توضیح میدهد؛ سرطانی که در داخل دهان ایجاد میشود گاهی سرطان دهان یا سرطان حفره دهان نامیده میشود. سرطان دهان یکی از چندین نوع سرطان است که در دستهای به نام سرطانهای سر و گردن دسته بندی میشوند. سرطان دهان و سایر سرطانهای سر و گردن اغلب به طور مشابه درمان میشوند.
فهرست مطالب
سرطان دهان به صورت توده یا زخم دهان ظاهر میشود که از بین نمیرود. سالانه حدود 50000 نفر در ایالات متحده به سرطان دهان مبتلا میشوند که 70 درصد آنها مرد هستند. سرطان دهان شامل سرطانهای لب، زبان، گونهها، کف دهان، کام سخت و نرم، سینوسها و حلق (گلو) میشود. همانطور که ویزیت پزشک در منزل بیان میکند، اگر به موقع تشخیص داده نشده و درمان نشود، میتواند تهدید کننده زندگی باشد.علائم و نشانههای سرطان دهان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اگر متوجه هر یک از این تغییرات شدید، بلافاصله با دندانپزشک یا متخصص مراقبتهای بهداشتی خود تماس بگیرید.
به گفته مشاوره تلفنی پزشکی، مردان دو برابر زنان با خطر ابتلا به سرطان دهان مواجه هستند. مردان بالای 50 سال نیز با بیشترین خطر مواجه هستند. تخمین زده میشود که بیش از 50000 نفر در ایالات متحده در سال 2019 به سرطان دهان مبتلا شدهاند. عوامل خطر برای ایجاد سرطان دهان عبارتند از:
توجه به این نکته مهم است که بیش از 25 درصد از سرطانهای دهان در افرادی رخ میدهد که سیگار نمیکشند و فقط گاهی اوقات الکل مصرف میکنند.
اگر علائم و نشانههای مداومی دارید که شما را آزار میدهد و بیش از دو هفته طول میکشد، با پزشک یا دندانپزشک خود قرار ملاقات بگذارید. پزشک شما احتمالاً ابتدا سایر علل شایع تر علائم و نشانههای شما را بررسی میکند، مانند عفونت.
ویزیت پزشک در منزل بیان میکند، سرطانهای دهان زمانی شکل میگیرند که سلولهای لب یا دهان تغییراتی (جهش) در DNA خود ایجاد میکنند. DNA حاوی دستورالعملهایی است که به سلول میگوید چه کاری انجام دهد. تغییرات جهشها به سلولها میگوید زمانی که سلولهای سالم میمیرند به رشد و تقسیم خود ادامه دهند. تجمع سلولهای سرطانی غیرطبیعی دهان میتواند تومور ایجاد کند. با گذشت زمان ممکن است در داخل دهان و در سایر نواحی سر و گردن یا سایر قسمتهای بدن پخش شوند.
سرطانهای دهان معمولاً در سلولهای صاف و نازک (سلولهای سنگفرشی) که لبها و داخل دهان شما را پوشاندهاند، شروع میشود. اکثر سرطانهای دهان، کارسینوم سلول سنگفرشی هستند.
مشخص نیست که چه چیزی باعث جهش در سلولهای سنگفرشی میشود که منجر به سرطان دهان میشود. اما پزشکان عواملی را شناسایی کردهاند که ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهد.
مشاوره پزشکی تلفنی بیان میکند؛ هیچ راه اثبات شدهای برای پیشگیری از سرطان دهان وجود ندارد. با این حال، میتوانید خطر ابتلا به سرطان دهان را کاهش دهید. این درحالیست که تمامی نکات لازم را به طور مداوم رعایت کنید. برخی از این موارد که به شما کمک میکند تا از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنند عبارتند از:
به عنوان بخشی از معاینه معمول دندانپزشکی، دندانپزشک یا ویزیت پزشک در منزل شما یک معاینه غربالگری سرطان دهان را انجام میدهد. دندانپزشک شما میداند که یک دهان سالم باید چگونه باشد و احتمالاً بهترین تخصص را برای تشخیص سرطان دارد. متخصصان توصیه میکنند که هر سال از سن 18 سالگی به بعد و در صورت شروع به سیگار کشیدن یا رابطه جنسی معاینه شوید. آزمایشها و روش های مورد استفاده برای تشخیص سرطان دهان عبارتند از:
معاینه بدنی: پزشک یا دندانپزشک لبها و دهان شما را معاینه میکند تا ناهنجاریها، نواحی تحریک کننده مانند زخمها و لکههای سفید (لکوپلاکیا) را بررسی کند.
بیوپسی (برداشتن بافت برای آزمایش): اگر ناحیه مشکوکی پیدا شود، پزشک یا دندانپزشک شما ممکن است نمونهای از سلولها را برای آزمایش آزمایشگاهی در روشی به نام بیوپسی خارج کند. پزشک ممکن است از یک ابزار برش برای بریدن نمونهای از بافت استفاده کند یا از یک سوزن برای برداشتن نمونه استفاده کند. در آزمایشگاه، سلولها از نظر سرطان یا تغییرات پیش سرطانی که نشان دهنده خطر ابتلا به سرطان در آینده است، تجزیه و تحلیل میشوند.
هنگامی که سرطان دهان تشخیص داده شد، پزشک برای تعیین میزان (مرحله) سرطان شما اقدامات لازم را انجام میدهد. آزمایشهای مرحله بندی سرطان دهان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مراحل سرطان دهان با استفاده از اعداد رومی I تا IV نشان داده میشود. یک مرحله پایین تر، مانند مرحله I، نشان دهنده یک سرطان کوچکتر محدود به یک ناحیه است. مرحله بالاتر، مانند مرحله IV، نشان دهنده سرطان پیشرفتهتر است، یا اینکه سرطان به نواحی دیگر سر یا گردن یا سایر نواحی بدن گسترش یافته است. آگاهی از مرحله سرطان به پزشک کمک میکند تا گزینههای درمانی شما را تعیین کند.
به گفته مشاوره پزشکی، درمان سرطان دهان به محل و مرحله سرطان و همچنین سلامت کلی و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد. شما ممکن است فقط یک نوع درمان داشته باشید یا این امکان وجود دارد که ترکیبی از درمانهای سرطان را انجام دهید. گزینههای درمانی شامل جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی است. گزینههای پیش رو خود را با پزشک در میان بگذارید. راههای درمانی پیش رو عبارتند از:
جراحی برای سرطان دهان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
جراحی خطر خونریزی و عفونت را به همراه دارد. جراحی سرطان دهان اغلب بر ظاهر شما و همچنین توانایی شما در صحبت کردن، خوردن و بلعیدن تأثیر میگذارد. ممکن است به یک لوله برای کمک به خوردن، نوشیدن و مصرف دارو نیاز داشته باشید. برای استفاده کوتاه مدت، لوله ممکن است از طریق بینی و داخل معده شما وارد شود. در دراز مدت، ممکن است یک لوله از طریق پوست شما وارد معده شود. پزشک ممکن است شما را به متخصصانی ارجاع دهد که میتوانند به شما در مقابله با این تغییرات کمک کنند.
پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند. پرتودرمانی اغلب از دستگاهی خارج از بدن شما انجام میشود (تابش پرتو خارجی)، اگرچه میتواند از دانهها و سیمهای رادیواکتیو که در نزدیکی سرطان شما قرار گرفتهاند نیز باشد (براکی تراپی).
ویزیت پزشک در منزل توضیح میدهد؛ پرتودرمانی اغلب بعد از جراحی استفاده میشود. اما گاهی اوقات اگر سرطان دهان در مراحل اولیه دارید، ممکن است به تنهایی از این روش استفاده شود. در شرایط دیگر، پرتودرمانی ممکن است با شیمی درمانی ترکیب شود. این ترکیب اثربخشی پرتودرمانی را افزایش میدهد، اما عوارض جانبی را نیز افزایش خواهد داد. در موارد سرطان پیشرفته دهان، پرتودرمانی ممکن است به تسکین علائم و نشانههای ناشی از سرطان، مانند درد کمک کند.
عوارض جانبی پرتودرمانی برای دهان شما ممکن است شامل خشکی دهان، پوسیدگی دندان و آسیب به استخوان فک شما باشد. پزشک به شما توصیه میکند که قبل از شروع پرتودرمانی به دندانپزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که دندانهای شما تا حد امکان سالم هستند. هر دندان ناسالمی ممکن است نیاز به درمان یا برداشتن داشته باشد. دندانپزشک همچنین میتواند به شما کمک کند تا بفهمید که چگونه در طول و بعد از پرتودرمانی به بهترین نحو از دندانهای خود مراقبت کنید تا خطر عوارض را کاهش دهید.
شیمی درمانی روش درمانی است که از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند. داروهای شیمی درمانی را میتوان به تنهایی، همراه با سایر داروهای شیمی درمانی یا در ترکیب با سایر درمانهای سرطان تجویز کرد. شیمی درمانی ممکن است اثربخشی پرتودرمانی را افزایش دهد، بنابراین این دو اغلب با هم ترکیب میشوند.
عوارض جانبی شیمی درمانی، همانطور که مشاوره پزشکی توضیح میدهد، به داروهایی که دریافت میکنید بستگی دارد. عوارض جانبی شایع عبارتند از تهوع، استفراغ و ریزش مو. از پزشک خود بپرسید که چه عوارض جانبی احتمالی برای داروهای شیمی درمانی دریافت خواهید کرد.
داروهای هدفمند سرطان دهان را با تغییر جنبههای خاصی از سلولهای سرطانی که به رشد آنها کمک میکند، درمان میکنند. داروهای هدفمند را میتوان به تنهایی یا همراه با شیمی درمانی یا پرتودرمانی استفاده کرد.
ستوکسیمب یک درمان هدفمند است که برای درمان سرطان دهان در شرایط خاص استفاده میشود. ستوکسیمب عمل پروتئینی را که در بسیاری از انواع سلولهای سالم یافت میشود، متوقف میکند، اما در انواع خاصی از سلولهای سرطانی شیوع بیشتری دارد. عوارض جانبی شامل بثورات پوستی، خارش، سردرد، اسهال و عفونت است. اگر درمانهای استاندارد مؤثر نباشند، سایر داروهای هدفمند ممکن است گزینهای موثر محسوب شوند.
ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بدن شما برای مبارزه با سرطان استفاده میکند. سیستم ایمنی بدن شما که با بیماری مبارزه میکند ممکن است به سرطان شما حمله نکند زیرا سلولهای سرطانی پروتئینهایی تولید میکنند که سلولهای سیستم ایمنی را کور میکند. ایمونوتراپی با تداخل در این فرآیند کار میکند. درمانهای ایمونوتراپی معمولاً برای افراد مبتلا به سرطان دهان پیشرفته که به درمانهای استاندارد پاسخ نمیدهند، اختصاص دارد.
مشاوره پزشکی تلفنی بیان میکند، سرطانهای دهان ارتباط نزدیکی با مصرف تنباکو دارند، از جمله سیگار، سیگار برگ، پیپ، تنباکوی جویدنی و انفیه و غیره. همه افرادی که به سرطان دهان مبتلا هستند از تنباکو استفاده نمیکنند. اما اگر این کار را انجام دادید، اکنون زمان توقف است زیرا:
ترک سیگار یا تنباکو میتواند بسیار دشوار باشد و زمانی که در تلاش برای مقابله با یک موقعیت استرس زا مانند تشخیص و درمان سرطان هستید، بسیار سخت تر است. ویزیت پزشک در منزل میتواند در مورد همه گزینههای شما از جمله داروها، محصولات جایگزین نیکوتین و مشاوره صحبت کند.
الکل، به ویژه هنگامی که با مصرف تنباکو ترکیب شود، خطر ابتلا به سرطان دهان را تا حد زیادی افزایش میدهد. اگر الکل مینوشید، مصرف انواع الکل را متوقف کنید. این ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان دوم کمک کند.
هیچ درمان مکمل یا جایگزینی نمیتواند سرطان دهان را درمان کند. اما درمانهای طب مکمل و جایگزین ممکن است به شما در مقابله با سرطان دهان و عوارض جانبی درمان سرطان، مانند خستگی، کمک کند.
بسیاری از افرادی که تحت درمان سرطان قرار میگیرند، خستگی را تجربه میکنند. مشاوره تلفنی پزشکی شما میتواند علل زمینهای خستگی غیر معمول در طول روز را درمان کند، اما احساس فرسودگی کامل ممکن است با وجود درمانها باقی بماند. درمانهای مکمل میتوانند به شما در مقابله با خستگی کمک کنند. از پزشک خود در مورد استفاده از موارد زیر که اغلب مفید هستند، بپرسید:
ورزش: در بیشتر روزهای هفته به مدت 30 دقیقه ورزش ملایم را امتحان کنید. ورزش متوسط، مانند پیاده روی سریع، در طول درمان سرطان و بعد از آن، خستگی را کاهش می دهد. قبل از شروع ورزش با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که برای شما بی خطر است.
ماساژ درمانی: در طول ماساژ، یک ماساژور از دستان خود برای اعمال فشار به پوست و ماهیچههای شما استفاده میکند. برخی از ماساژدرمانگرها برای کار با افرادی که سرطان دارند آموزش دیدهاند. از پزشک خود بخواهید که نام ماساژدرمانگران خود را معرفی کند.
ریلکسیشن: فعالیتهایی که به شما کمک میکنند احساس آرامش کنید ممکن است به شما در مقابله با اضطراب ناشی از سرطان دهان کمک کند. سعی کنید به موسیقی گوش دهید.
طب سوزنی: در طول یک جلسه طب سوزنی، یک پزشک آموزش دیده سوزنهای نازکی را در نقاط دقیق بدن شما وارد میکند. برخی از متخصصان طب سوزنی برای کار با افراد مبتلا به سرطان آموزش دیدهاند. از پزشک خود بخواهید کسی را که در این مورد مهارت دارند را به شما توصیه کند.
همانطور که در مورد گزینههای درمان سرطان دهان با ویزیت پزشک در منزل خود صحبت میکنید، ممکن است احساس خستگی کنید. میتواند زمان گیجکنندهای باشد، زیرا تلاش میکنید با تشخیص بیماری خود کنار بیایید و همچنین برای تصمیمگیری در مورد درمان تحت فشار هستید. با کنترل آنچه میتوانید با این عدم اطمینان کنار بیایید. به عنوان مثال، سعی کنید: