وقتی پزشکان فشار خون فرد را اندازه گیری میکنند، نیرویی را که خون بر دیواره رگ ها وارد میکند، اندازه گیری میشود. اگر فشار خون برای مدت طولانی بیش از حد بالا باشد، میتواند آسیب جدی به رگهای خونی وارد کند.
این آسیب امکان دارد منجر به بروز طیف وسیعی از عوارض شود که برخی از آنها میتواند تهدید کننده زندگی باشد. این عوارض شامل نارسایی قلبی، از دست دادن بینایی، سکته مغزی، بیماری کلیوی و سایر مشکلات سلامتی هستند.
راههایی برای کنترل فشار خون بالا یا هایپرتنشن وجود دارد. فشار خون بالا اغلب علائمی ایجاد نمیکند، اما غربالگری منظم میتواند به فرد کمک کند تا بداند آیا نیاز به اقدامات پیشگیرانه دارد یا خیر. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) در ایالات متحده، حدود 75 میلیون نفر از مردم یا 29 درصد از جمعیت، فشار خون بالا دارند.
در این مقاله به بررسی علل فشار خون بالا و راههای درمان آن میپردازیم. ما همچنین اندازه گیری فشار خون را که مقامات بهداشتی آن را سالم و بیش از حد بالا میدانند توضیح میدهیم.
فهرست مطالب
قلب ماهیچهای است که خون را به اطراف بدن پمپاژ میکند. در حین حرکت، خون اکسیژن را به اندامهای حیاتی بدن میرساند. گاهی اوقات، مشکلی در بدن، پمپاژ خون را برای قلب سختتر میکند. برای مثال، اگر شریان بیش از حد باریک شود، ممکن است این اتفاق بیفتد.
فشار خون بالای مداوم میتواند بر دیواره رگها فشار وارد کند. این میتواند منجر به ایجاد انواع زیادی از مشکلات سلامتی شود که برخی از آنها میتواند تهدید کننده زندگی باشد.
اکثر افراد مبتلا به فشار خون بالا هیچ علامتی را تجربه نمیکنند، به همین دلیل است که مردم اغلب فشار خون را “قاتل خاموش” مینامند. با این حال، زمانی که فشار خون به حدود 180/120 میلیمتر جیوه برسد، به یک بحران فشار خون تبدیل میشود که یک اورژانس پزشکی است. در این مرحله، فرد ممکن است علائم زیر را تجربه کند:
هر فردی که این علائم را تجربه میکند باید فوراً به پزشک خود مراجعه کند.
عوامل هورمونی به این معنی است که خطر فشار خون بالا ممکن است در مردان و زنان متفاوت باشد. عواملی که میتوانند خطر فشار خون بالا را در زنان افزایش دهند عبارتند از:
در دوران بارداری، فشار خون بالا میتواند نشانهای از پره اکلامپسی باشد، یک بیماری بالقوه خطرناک که میتواند زن و جنین داخل رحم را تحت تاثیر قرار دهد. علائم پره اکلامپسی عبارتند از:
همه زنان باید دستورالعملهای غربالگری را رعایت کنند و در تمام معاینات بهداشتی به خصوص در دوران بارداری شرکت کنند.
نوجوانان ممکن است به دلیل چاقی یا یک بیماری زمینهای به فشار خون بالا مبتلا شوند. عوامل پزشکی احتمالی عبارتند از:
فشار خون بالا میتواند کودکان را تحت تاثیر قرار دهد. ابتلا به چاقی و دیابت خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش میدهد، اما همچنین میتواند نشانهای از موارد زیر باشد:
مانند بزرگسالان، فشار خون بالا اغلب در کودکان علائمی ایجاد نمیکند. با این حال، اگر علائم ظاهر شوند، ممکن است شامل موارد زیر باشند:
نوزادان تازه متولد شده و نوزادان بسیار کم سن و سال گاهی اوقات ممکن است به دلیل یک بیماری زمینهای مانند بیماری کلیوی یا قلبی دچار فشار خون بالا شوند. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
سایر علائم بستگی به شرایطی دارد که باعث فشار خون بالا شده است.
فشار خون بالا زمانی رخ میدهد که تغییرات خاصی در بدن اتفاق بیفتد یا اگر فردی با ویژگیهای ژنتیکی خاصی متولد شود که باعث ایجاد یک بیماری میشود. میتواند افراد مبتلا به:
گاهی اوقات، هیچ علت ظاهری وجود ندارد. در این مورد، پزشک فشار خون اولیه را تشخیص میدهد. مصرف رژیم غذایی پرچرب، حمل وزن اضافی، نوشیدن الکل زیاد، استعمال دخانیات و استفاده از برخی داروها نیز این خطر را افزایش میدهد.
کاهش دادن فشار خون به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
با افزایش فشار خون، پزشک درمانهای مختلفی را توصیه میکند. برای فشار خون کمی بالا، آنها ممکن است تغییرات سبک زندگی و نظارت بر فشار خون را پیشنهاد کنند.
اگر فشار خون بالا باشد، دارو توصیه میشود. بسته به شدت فشار خون بالا و اینکه آیا عوارضی مانند بیماری کلیوی ایجاد میشود، گزینهها ممکن است در طول زمان تغییر کنند. برخی از افراد ممکن است به ترکیبی از چندین داروی مختلف نیاز داشته باشند.
قبل از مصرف هرگونه دارو با مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین تماس برقرار کنید. داروهای متداول برای درمان فشار خون بالا عبارتند از:
1) مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین
مهارکنندههای آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE) عملکرد برخی از هورمونهای تنظیم کننده فشار خون مانند آنژیوتانسین II را مسدود میکنند. آنژیوتانسین II باعث انقباض شریانها و افزایش حجم خون و در نتیجه افزایش فشار خون میشود.
مهارکنندههای ACE میتوانند خونرسانی به کلیهها را کاهش داده و اثربخشی آنها را کاهش دهند. در نتیجه، لازم است افرادی که از مهارکنندههای ACE استفاده میکنند، آزمایش خون منظم داشته باشند. افراد نباید از مهارکننده های ACE استفاده کنند اگر:
باردار هستند
شرایطی دارید که بر خون رسانی به کلیهها تأثیر میگذارد
مهارکنندههای ACE ممکن است عوارض جانبی زیر را ایجاد کنند که معمولاً پس از چند روز برطرف میشوند:
اگر عوارض جانبی مداوم یا بسیار ناخوشایند باشد، پزشک ممکن است به جای آن یک آنتاگونیست گیرنده آنژیوتانسین II تجویز کند.
این داروهای جایگزین اغلب عوارض جانبی کمتری ایجاد میکنند، اما ممکن است شامل سرگیجه، سردرد و افزایش سطح پتاسیم در خون باشد.
2) مسدود کنندههای کانال کلسیم
مسدود کنندههای کانال کلسیم (CCB) با هدف کاهش سطح کلسیم در رگهای خونی انجام میشود. این کار باعث شل شدن ماهیچه صاف عروق میشود و باعث میشود که ماهیچه با شدت کمتری منقبض شود، شریانها گشاد شوند و فشار خون پایین بیاید.
CCB ممکن است همیشه برای افرادی که سابقه بیماری قلبی، بیماری کبدی یا مشکلات گردش خون دارند مناسب نباشد. پزشک میتواند در مورد مصرف CCB و اینکه کدام نوع CCB برای استفاده بی خطر است، راهنمایی کند. عوارض جانبی زیر ممکن است رخ دهد، اما معمولاً پس از چند روز برطرف میشوند:
3) دیورتیکهای تیازیدی
دیورتیکهای تیازیدی به کلیهها کمک میکند تا از شر سدیم و آب خلاص شوند. این باعث کاهش حجم و فشار خون میشود. عوارض جانبی زیر ممکن است رخ دهد و برخی از آنها ممکن است باقی بمانند:
افرادی که از دیورتیکهای تیازیدی استفاده میکنند باید به طور منظم آزمایش خون و ادرار برای کنترل سطح قند خون و پتاسیم خود انجام دهند.
4) مسدود کنندههای بتا
زمانی بتا بلوکرها برای درمان فشار خون بالا محبوب بودند، اما پزشکان تنها زمانی که درمانهای دیگر موفقیت آمیز نبودهاند، آنها را تجویز میکنند. بتا بلوکرها ضربان قلب را کاهش میدهند و نیروی ضربان قلب را کاهش میدهند و باعث افت فشار خون میشوند. عوارض جانبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عوارض جانبی کمتر رایج عبارتند از:
بتابلوکرها اغلب داروهای استاندارد برای افراد مبتلا به فشار خون بسیار بالا هستند که به عنوان بحران فشار خون شناخته میشوند.
5) مهارکنندههای رنین
آلیسکیرن (Tekturna، Rasilez) تولید رنین را کاهش میدهد، آنزیمی که کلیهها تولید میکنند. رنین به تولید هورمونی کمک میکند که رگهای خونی را باریک میکند و فشار خون را افزایش میدهد. کاهش این هورمون باعث گشاد شدن عروق خونی و کاهش فشار خون میشود.
این دارو نسبتا جدید است و متخصصان مراقبتهای بهداشتی هنوز در حال تعیین میزان مصرف و دوز بهینه آن هستند. عوارض جانبی احتمالی عبارتند از:
خواندن بسته بندی هر دارویی برای بررسی تداخلات با سایر داروها ضروری است. قبل از مصرف هرگونه دارو ضروری است با پزشک خود و یا مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین تماس گرفته و با بیان علائم و سابفه ی بیماری خود داروهای مناسب خود را در صورت لزوم دریافت نمایید.
مدیریت رژیم غذایی میتواند راه موثری برای پیشگیری و درمان فشار خون بالا باشد.
یک رژیم غذایی سالم و متعادل شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات، روغنهای گیاهی و امگا و کربوهیدراتهای با کیفیت خوب و تصفیه نشده مانند غلات کامل است. افرادی که محصولات حیوانی را در رژیم غذایی خود قرار میدهند باید تمام چربیها را حذف کنند و از گوشتهای فرآوری شده اجتناب کنند.
کارشناسان کاهش مصرف نمک و افزایش دریافت پتاسیم را برای مدیریت یا پیشگیری از فشار خون بالا توصیه میکنند. محدود کردن مصرف نمک به کمتر از 5 تا 6 گرم در روز میتواند به بهبود سلامت قلب و عروق و کاهش فشار خون سیستولیک تا 5.6 میلی متر جیوه در افراد مبتلا به فشار خون کمک کند.
منابع گیاهی چربی مانند آووکادو، آجیل، روغن زیتون و روغنهای امگا میتوانند برای سلامتی مفید باشند. مردم باید مصرف چربیهای اشباع شده و چربیهای ترانس را که در غذاهای حیوانی و فرآوری شده رایج است، محدود کنند.
متخصصان سلامت رژیم غذایی DASH را برای افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه میکنند. رژیم DASH بر یک برنامه غذایی متمرکز است که بر غلات کامل، میوهها، سبزیجات، آجیل، دانهها، لوبیاها و محصولات لبنی کم چرب تاکید دارد.
برخی از مطالعات منبع معتبر نشان میدهد که مصرف مقداری الکل ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند. با این حال، دیگران برعکس گزارش منبع اعتماد، اشاره میکنند که حتی نوشیدن مقدار متوسط ممکن است سطح فشار خون را افزایش دهد. افرادی که به طور منظم بیش از مقادیر متوسط الکل مینوشند تقریبا همیشه سطح فشار خون بالا را تجربه میکنند.
مطالعات در مورد رابطه بین کافئین و فشار خون نتایج متناقضی را به همراه داشته است. گزارشی که در سال 2017 منتشر شد به این نتیجه رسید که به نظر میرسد مصرف متوسط قهوه برای افراد مبتلا به فشار خون بالا بی خطر است.
به طور کلی، مجموعهای از تنظیمات سبک زندگی توصیه میشود که میتواند به کاهش فشار خون کمک کند، مانند:
قبل از معرفی هر گونه تغییر سبک زندگی برنامه ریزی شده با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی صحبت کنید.
منابع اشاره میکنند که اکثر افراد سالم باید حداقل 150 دقیقه ورزش بدنی با شدت متوسط را در هفته انجام دهند. این میتواند 30 دقیقه (یا سه ست 10 دقیقهای در روز) در 5 روز هفته باشد. این مقدار ورزش برای افراد مبتلا به فشار خون بالا نیز مناسب است.
با این حال، فردی که برای مدتی ورزش نکرده است یا تشخیص جدیدی دارد باید قبل از شروع یک برنامه فعالیت بدنی جدید با پزشک خود صحبت کند تا مطمئن شود آیا انتخابهایی که انجام میدهد برای او مناسب است یا خیر.
منابع معتبر مطالعات نشان دادهاند که کاهش وزن 5 تا 10 پوندی میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. کاهش وزن همچنین اثربخشی داروهای فشار خون را بهبود میبخشد. راههای دستیابی و حفظ وزن سالم عبارتند از:
افزایش خواب به تنهایی نمیتواند فشار خون را درمان کند، اما خواب کم و کیفیت پایین خواب ممکن است آن را بدتر کند.
یک تجزیه و تحلیل در سال 2015 از دادههای یک نظرسنجی سلامت ملی کره نشان داد افرادی که کمتر از 5 ساعت در شب میخوابند بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون هستند.
به گفته مرکز ملی سلامت مکمل و یکپارچه (NCCIH)، موارد زیر ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند:
با این حال، NCCIH اضافه میکند که هنوز شواهد کافی برای تأیید اینکه اینها میتوانند تفاوت ایجاد کنند یا خیر وجود ندارد. آنها همچنین هشدار میدهند که:
دو بخش برای اندازه گیری فشار خون وجود دارد:
اگر فشار خون 80/120 میلی متر جیوه باشد، به این معنی است که فشار سیستولیک 120 میلی متر جیوه و فشار دیاستولیک 80 میلی متر جیوه است.
دستگاههای مختلفی برای اندازه گیری فشار خون وجود دارد. پزشک اغلب از فشارسنج دستی همراه با گوشی پزشکی استفاده میکند. این فشار سنج دارای یک کاف فشار است که آنها را دور بازوی فرد قرار میدهند. دستگاههای دیجیتال برای مصارف خانگی نیز مناسب هستند و میتوان آنها را به راحتی از داروخانهها و فروشگاههای آنلاین خریداری کرد.
وقتی فشار خون فردی را اندازه گیری میکنند، یکی از موارد زیر را خواهد داشت:
فردی که دچار بحران فشار خون است نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. یک فرد معمولاً برای تأیید تشخیص به بیش از یک بار آزمایش شدن نیاز دارد، زیرا عوامل مختلفی میتوانند بر نتیجه تأثیر بگذارند.
فشار خون ممکن است با توجه به موارد زیر نوسان داشته باشد:
با این حال، در صورت مشاهده فشار خون بسیار بالا یا وجود علائم مبتنی بر آسیب اندام یا سایر عوارض، پزشک فوراً اقدام خواهد کرد. حد نرمال فشار خون در سنین و شرایط مختلف را مشاهده کنید.
آزمایشهای دیگر میتوانند به تأیید تشخیص کمک کنند.
تغییرات در نتایج آزمایشهای آینده ممکن است نشان دهد که بیماری عروق کرونر در حال توسعه است یا دیواره قلب در حال ضخیم شدن است.
فشار خون سالم برای حفظ عملکرد بدن ضروری است. فشار خون بالا میتواند تأثیر شدیدی در موارد زیر داشته باشد:
همه این اثرات میتواند تهدید کننده زندگی باشد.
داروهای ضد احتقان یک داروی مفید بدون نسخه برای افرادی هستند که گرفتگی یا آبریزش بینی دارند، اما برخی از داروهای ضد احتقان میتوانند فشار خون را افزایش دهند. موادی که میتوانند این اثر را داشته باشند عبارتند از:
فرد باید به داروساز یا پزشک خود توضیح دهد که فشار خون بالایی دارد و از او بخواهد که یک گزینه مناسب را توصیه کند.
عوامل خطر اصلی فشار خون بالا احتمالاً محیطی هستند، اما عوامل ژنتیکی نیز ممکن است در فشار خون بالا نقش داشته باشند. فشار خون بالا میتواند در خانوادهها دیده شود و به نظر میرسد افراد با پیشینههای قومی و نژادی در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
با توجه به منبع مورد اعتماد CDC با این حال، افراد در یک خانواده اغلب سبک زندگی مشابهی مانند انتخابهای غذایی دارند. اگر فردی دارای فاکتورهای ژنتیکی باشد که مستعد ابتلا به فشار خون بالا است و یا احتمال بروز این عارضع را افزایش میدهد و همچنین سبک زندگیای را انتخاب میکند که این خطر را افزایش میدهد، احتمالاً در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به فشار خون بالا خواهد داشت.
بدون درمان یا انجام اقداماتی برای مدیریت فشار خون، فشار بیش از حد بر دیوارههای شریان میتواند منجر به آسیب رگهای خونی شود که نوعی بیماری قلبی عروقی است. همچنین میتواند به برخی از اندامهای حیاتی آسیب برساند. عوارض احتمالی فشار خون بالا عبارتند از:
جستجوی درمان زودهنگام و مدیریت فشار خون میتواند به پیشگیری از بسیاری از عوارض سلامتی کمک کند.
طبق گزارشات انجام شده، عوامل خطر برای فشار خون بالا شامل موارد زیر است:
بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا علائمی ندارند. به همین دلیل، آنها باید به طور منظم غربالگری شوند، به خصوص کسانی که در معرض خطر بالاتری هستند. این گروه شامل:
گروه ویژه خدمات پیشگیرانه ایالات متحده (USPSTF) غربالگری سالانه را برای موارد زیر توصیه میکند:
افرادی که در معرض خطر بالاتری هستند عبارتند از:
بزرگسالان 18 تا 39 ساله که فشار خون آنها طبیعی است (کمتر از 130/85 میلی متر جیوه) و سایر عوامل خطر را ندارند، باید هر 3 تا 5 سال یکبار غربالگری بیشتری انجام دهند.
اگر غربالگری مجدد در مطب پزشک نشان داد که فشار خون افزایش یافته است، USPSTF توصیه میکند که فرد به مدت 24 ساعت از فشارسنج سرپایی برای ارزیابی بیشتر فشار خون خود استفاده کند. اگر فشار خون بالا همچنان ادامه یابد، پزشک فشار خون را تشخیص میدهد. شما می توانید با ویزیت پزشک در منزل و یا استفاده از مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین در سریعترین حالت بیماری خود را کنترل کنید.
مفید بود.