افسردگی پس از بارداری یکی از انواع افسردگی در بانوان است که در مادرانی که به تازگی نوزادی به دنیا آوردهاند امری طبیعی و شایع میباشد. بسیاری از مادران پس از زایمان تا هفتهها و گاها تا چندین ماه احساس افسردگی دارند و در صورت درمان این علائم خیلی زود کمرنگ میشوند و از بین میروند. افسردگی پس از زایمان ممکن است برای هر فردی رخ دهد و دلیل مشخصی ندارد. عمدتا مادران خود نیز دلیل این احساس را نمیدانند و بی دلیل احساس گناه دارند و حس میکنند که مادر خوبی برای نوزادشان نیستند. در این مقاله قصد داریم به شایعترین علائم افسردگی پس از بارداری و روشهای موثر در بهبود حال مادران مبتلا به این نوع افسردگی بپردازیم. برای دریافت راه حل مناسب میتوانید از خدمات مشاوره روانشناسی استفاده نمائید.
فهرست مطالب
این نوع افسردگی در برخی از مادرانی درست پس از تولد نوزاد رخ میدهد و ممکن است شدت و مدت زمان آن در مادران با توجه به شرایط زندگی متفاوت باشد. این نوع از افسردگی درست مانند افسردگی در شرایط دیگر است و خلق و خوی فرد تغییر میکند و برای انجام امور زندگی انرژی و اشتیاقی ندارد. این حالت ممکن است تا دو الی سه هفته طول بکشد.
بروز افسردگی در مادران ممکن است در شرایط جسمانی خود مادر و مراقبت از نوزاد تاثیر بگذارد و به همین دلیل اطرافیان باید در این مورد هوشیار باشند و سعی کنند به مادر کمک کنند تا هر چه زودتر بهبود یابد. افسردگی پس از زایمان معمولا در یک نفر از هفت مادری که به تازگی زایمان کردهاند مشاهده میشود و در صورت عدم درمان ممکن است تا سالها ادامه داشته باشد. با استفاده از مشاوره تلفنی رایگان زنان میتوانید با علائم و نشانههای افسردگی پس از بارداری آشنا شوید.
افسردگی پس از زایمان با توجه به شدت و میزان افسردگی علائم متفاوتی خواهد داشت. در برخی از افراد شدت افسردگی خفیف است و علائم کمی در فرد مشاهده میشود و گاها کسی متوجه این افسردگی نمیشود اما در برخی از مادران شدت افسردگی بسیار زیاد است و علائم شدیدی در مادر مشاهده میشود. به طور کلی علائم افسردگی پس از بارداری به چند دسته تقسیم میشوند که به صورت زیر میباشد:
این علائم به دلیل تغییر ناگهانی شرایط زندگی و حضور نوزاد در مادر بروز میکند و معمولا در چند هفته اول مشاهده میشود و سپس کم کم از بین میرود. این علائم عبارتند از کاهش تمرکز، تغییر در اشتها، مشکلات کمبود خواب، تغییر خلق و خو و احساس غم و اضطراب همراه با گریه از علائم شایعی است که در بسیاری از مادرانی که به تازگی زایمان کردهاند مشاهده میشود.
این علائم نسبت به علائم اندوه ناشی از حضور نوزاد شدید تر است و ممکن است زندگی روزمره مادر را مختل کند و مادر نتواند آن طور که باید از نوزاد خود مراقبت کند. این علائم در برخی از افراد ممکن است پیش از زایمان رخ دهد و در برخی از افراد 6 هفته یا چند ماه پس از زایمان بروز کند. مهمترین علائم افسردگی پس از بارداری عبارتند از:
علائم سایکوز معمولا پس از زایمان و در هفته اول مشاهده میشود و علائمی بسیار شدیدتر از افسردگی پس از زایمان دارد. علائم سایکوز پس از بارداری عبارتند از:
برخی دلایل جسمی و روحی ممکن است علت بروز علائم افسردگی پس از زایمان در مادران را تشدید کند. برخی از مهمترین علل جسمانی و روحی که موجب افسردگی میشوند عبارتند از:
دلایلی که احتمال ابتلا به افسردگی پس از زایمان را بیشتر میکنند عبارتند از:
در مورد افسردگیهای خفیف مانند اندوه ناشی از حضور نوزاد معمولا حال روحی مادر با استراحت و کمک خانواده و همسر بهبود مییابد. مادر باید با دوستان و نزدیکان خود ارتباط و تعامل بیشتری داشته باشد و از دیگران کمک بخواهد تا بتواند به کارهای شخصی خود برسد.
اما در مورد افسردگی پس از زایمان با توجه به شدت افسردگی دو روش روان درمانی و استفاده از داروهای ضد افسردگی وجود دارد. در روش روان درمانی مادر میتواند با صحبت کردن درباره نگرانیها و مشکلات ناشی از تولد نوزاد احساس بهتری داشته باشد و روان درمانگر نیز برای بهبود حال مادر پیشنهاداتی را ارائه میدهد که مادر با انجام آنها میتواند افسردگی خود را درمان کند. به خاطر داشته باشید که کمک نزدیکان و خانواده در این روش درمانی بسیار موثر خواهد بود.
روش دوم استفاده از داروهای ضد افسردگی است. این روش در مادرانی که نوزاد را با شیر مادر تغذیه میکنند باید با احتیاط بیشتری انجام شود. این روش برای بیمارانی تجویز میشود که افسردگی بسیار شدید دارند و بدون دارو نمیتوان میزان افسردگی را در فرد کنترل کرد. در صورتیکه افسردگی در مادر درمان نشود ممکن است در آینده به شکل بسیار حادتر در فرد بروز کند. پیش از اقدام برای درمان حتما از مشاوره روانشناسی تلفنی استفاده نمائید و با پزشکان متخصص مشورت نمائید.
تغییر سبک زندگی و بهبود کیفیت روابط و شیوه زندگی میتواند در بهبود حال مادران پس از بارداری نقش بسیار موثری داشته باشد. چند توصیه بسیار ساده برای بهبود حال روحی مادر عبارتند از:
برخی از پدران به دلیل تغییر شرایط زندگی و مختل شدن تعادل خواب و امور منزل دچار افسردگی میشوند و علائم آنها دقیقا شبیه به علائم افسردگی در مادران است. این علائم معمولا در ماههای اول پس از تولد نوزاد بروز میکند. احساس خستگی، درماندگی، اضطراب و ناراحتی از تغییر روال زندگی از علائم افسردگی در پدران میباشد. درمان افسردگی پس از زایمان در پدران نیز مشابه درمان افسردگی در مادران است. بهبود حال روحی پدر و مادر در مراقبت بهتر از نوزاد و زندگی شادتر و بهتر نقش بسیار موثری دارد.
افسردگی پس از بارداری در بسیاری از مادران رخ میدهد اما به دلیل عدم آگاهی و عدم توجه به حالات روحی مادر این بیماری نادیده گرفته میشود و موجب بدتر شدن حال روحی مادر میشود. بدین ترتیب مادر همیشه عصبی و تند خو خواهد بود و کیفیت زندگی تحت تاثیر روحیات و خلق و خوی پدر و مادر کاهش خواهد یافت. کمک گرفتن از روانشناسان آزمایش آنلاین و استفاده از مشاوره تلفنی روانشناسی میتواند برای مادرانی که امکان بیرون رفتن از منزل را ندارند بسیار مفید و موثر باشد. با آگاهی از علائم افسردگی و درمان آن زندگی شاد و سلامتی را تجربه نمائید.