فهرست مطالب
عفونت لگن زنان که به عنوان بیماری التهابی لگن (PID) نیز معروف شده است، عفونت اندام تناسلی زنان است. لگن در پایین شکم قرار دارد و دارای لولههای رحمی، تخمدانها و دهانه رحم است. طبق نظرات وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده، این شرایط حدود 5 درصد از زنان در ایالات متحده را تحت تأثیر گذاشته است.
چندین نوع باکتری باعث عفونت لگن زنان شود، از جمله همان باکتریهایی است که عفونتهای مقاربتی (STIs) از قبیل سوزاک و کلامیدیا میشوند. آنچه معمولاً پیش می آید این است که ابتدا باکتریها وارد واژن شده و موجب عفونت میشوند. با گذشت زمان، این عفونت میتواند به اندامهای لگن منتقل شود.
اگر عفونت به خون شما منتقل شود PID میتواند بسیار خطرناک، حتی تهدید کننده زندگی باشد. اگر مشکوک به عفونت هستید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. ممکن است از اوایل آلوده شدن به این عفونت، علائم عفونت لگن زنان را مشاهده نکنید. اما با بدتر شدن عفونت، این امکان وجود دارد که موارد زیر را تجربه کنید:
در صورت داشتن هر یک از این موارد، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر عفونت لگن زنان درمان نشود، ممکن است منجر به بروز مشکلات جدتر شود. به عنوان مثال، ممکن است در باردار شدن مشکل داشته باشید یا در ناحیه لگن خود درد داشته باشید که از بین نرود.
در برخی موارد، PID میتواند علائم شدیدتری را ایجاد کند. به صورتیکه ممکن است مجبور باشید به اورژانس مراجعه نمایید. در صورت مشاهده موارد زیر، فوراً از کمک پزشک بهره مند شوید.
برخی از این موارد همچنین میتواند نشانههای سایر بیماریهای جدی پزشکی مانند آپاندیسیت یا حاملگی خارج رحمی (حاملگی خارج از رحم و به احتمال زیاد در لوله رحمی) باشد. برای این موارد نیز بلافاصله به کمک پزشکی نیاز دارید.
در صورت مبتلا شدن به سوزاک یا کلامیدیا یا مبتلا شدن به انواع بیماری های مقاربی، خطر مبتلا شدن به بیماری التهاب لگن افزایش مییابد. با وجود این، احتمال دارد عفونت لگن زنان بدون مبتلا شدن به بیماریهای مقاربتی نیز در شما ایجاد شود. عوامل دیگری که میتوانند خطر مبتلا شدن به PID را افزایش دهند عبارتند از:
برخی از زنان مبتلا به بیماری التهابی لگن علائمی خاصی ندارند. برای زنانی که علائم دارند، این موارد میتواند شامل علائم آنها شوند:
عفونت لگن زنان باعث درد خفیف یا متوسط شود. برخی از زنان دارای درد و علائم شدید باید فورا با پزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس بروید. این عفونت احتمال دارد به جریان خون یا سایر قسمتهای بدن شما منتقل شود که باعث میشود زندگی فرد درگیر این بیماری را به خطر بیاندازد.
پزشک شما احتمال دارد پس از گفتن علائم عفونت لگن زنان بتواند آن را تشخیص دهد. در بیشتر اوقات، پزشک آزمایشاتی را برای تأیید تشخیص انجام میدهد. آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
پس از جمع آوری نمونهها، پزشک این نمونهها را به آزمایشگاه ارسال میکند و تا زمان دریافت نتایج صبر میکند.
اگر پزشک تشخیص دهد که شما به بیماری التهاب لگن مبتلا هستید، ممکن است آزمایشهای بیشتری انجام دهند و ناحیه لگن شما را از نظر آسیب بررسی کنند. PID میتواند باعث ایجاد زخم در لولههای رحمی و آسیب دائمی به اندامهای تولید مثل شود. آزمایشات اضافی که اغلب تجویز میشوند، به شرح زیر هستند:
پزشک شما امکان دارد برای درمان PID آنتی بیوتیک تجویز کند. از آنجا که پزشک احتمال دارد از نوع باکتری باعث عفونت شما اطلاع نداشته باشد، این احتمال وجود دارد که دو نوع مختلف آنتی بیوتیک برای درمان انواع باکتریها به شما بدهد.
در طی چند روز بعد از شروع درمان، علائم عفونت لگن زنان شما بهبود مییابد یا کاملا از بین میروند. با این حال، حتی اگر احساس بهتری داشتید، باید داروی خود را تمام کنید. قطع زودهنگام دارو ممکن است باعث بازگشت عفونت شود.
اگر بیمار یا باردار هستید، نمیتوانید قرصها و داروهی تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید. همچننی اگر در لگن خود آبسه (چیزی شبیه به جوش چرکی ناشی از عفونت) داشته باشید، ممکن است پزشک شما را برای معالجه به بیمارستان بفرستد و ترجیحا یک شب شما را در آنجا نگه دارد.
بیماری عفونت لگن زنان احتمال دارد نیاز به عمل جراحی داشته باشد. این موارد خیلی کم است و تنها در صورت پارگی آبسه در لگن یا ضرورت پارگی آبسه امکان پذیر میشود. همچنین اگر عفونت به درمان پاسخ ندهد، ممکن است لازم باشد جراحی صورت گیرد.
باکتریهای ایجاد کننده عفونت لگن زنان احتمال دارد از طریق تماس یا رابطه جنسی پخش شوند. اگر از نظر جنسی فعال هستید، شریک زندگی شما نیز باید تحت درمان PID قرار بگیرد. مردان ممکن است ناقل باکتریهایی باشند که باعث بیماری التهاب لگن میشوند.
در صورت عدم درمان شریک جنسی، عفونت شما ممکن است عود کند. بدین خاطر، به منظور حفظ ایمنی و درمان قطعی این بیماری احتمالا تا زمان رفع عفونت از شما خواسته شود که از انجام رابطه جنسی پرهیز کنید.
با استفاده از موارد زیر میتوانید خطر ابتلا به PID را کاهش دهید.
اگر احساس میکنید به بیماری التهابی لگن مبتلا هستید، یک قرار ملاقات با پزشک بگیرید. سایر شرایط، مانند عفونت ادراری، میتواند علائمی مانند بیماری التهابی لگن را در شما ایجاد کند. با این حا ، پزشک میتواند PID آزمایش کند و سایر شرایط را رد کند.
اگر PID خود را درمان نکنید، علائم شما بدتر میشود و منجر به مشکلاتی میشود که عبارناند از:
این عفونت همچنین میتواند به سایر قسمتهای بدن شما نیز سرایت کند. اگر به خون شما سرایت کند، ممکن است زندگی شما را تهدید کند.
بیماری التهابی لگن یک بیماری قابل درمان میباشد و بیشتر بانوان بهبود کامل مییابند. با این حال، طبق مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، از هر 8 زن با سابقه PID، 1 نفر در بارداری دارای مشکل میباشد. بارداری هنوز هم برای بیشتر افراد مبتلا به این بیماری امکان پذیر است.