تست خون

تست خون

  • نوشته شده توسط مدیر سایت
  • 08 / 03 / 1396

تست خون

تست خون یا همان آزمایش خون، یکی از مهترین و ابتدایی ترین آزمایشات پزشکی در طول تاریخ بوده است. این آزمایش که جهت بررسی یک نمونه خونی انجام می گیرد سبب تعیین وضعیت فرد انجام دهنده آن در زمینه های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی همچون: بیماری های مختلف، میزان اثر بخشی مواد دارویی و اعلام عملکرد درست دستگاه های داخلی بدن می شود. جالب است بدانید از تست خون برای آزمایشات مواد مخدر و همچنین تشخصی مصرف آن نیز استفاده می کنند. ضمن اینکه در بین خون های موجود در رگ های مختلف بدن، بیشترین خون تحت آزمایش از سیاهرگ ها گرفته می شوند!

نمونه گیری خون

تست خون:

همانطور که گفته شد، تست خون یکی از ساده ترین و البته مهمترین آزمایشات علم پزشکی می باشد که می تواند موارد مختلفی را در بدن مورد ارزیابی قرار دهد و با تعیین پارامترهای مناسب برای قسمت های مختلف بدن، خیال فرد مراجعه کننده را از سلامت جسمی خود راحت گرداند. انجام تست خون بهتر است هر شش ماه یک بار صورت پذیرد تا هم از سلامت جسمانی خود آگاه شویم و هم از سالم بودن خون خود برای اهدای آن مطمئن شویم. البته خداروشکر با توجه به فراخوان های عمومی و دعوت مردم به آزمایش خون و پس از آن اهدای خون، جمعیت ایران از نظر شرایط جسمانی به سبب خارج شدن خون های قدیمی و ساخت خون های جدید، در شرایط نسبتا مطلوبی به سر می برند. زمان انجام این آزمایش هم با توجه به نوع آن متفاوت است مثلا برای آزمایش قند خون حتما باید ناشتا باشیم و برای آزمایش دیگری به مانند کورتیزول باید مطابق ساعت درخواستی پزشک اقدام نماییم. در مورد کبودی برجای مانده پس از تست خون نیز که می تواند پرسش بسیاری از دوستان عزیزمان باشد باید گفت که این کبودی به علت حساس بودن بافت پوستی، انجام صحیح رگ گیری از سوی مسئول مربوطه و همچنین میزان اعمال فشار روی ناحیه نمونه گیری می باشد. در پایان این بخش نیز باید گفت: اگر اشتباهات فردی مسئولان آزمایشگاه را در انجام آزمایش و یا در بخش تحویل نتیجه تست انجام شده کنار بگذاریم، تقریبا میزان خطای صورت گرفته در این آزمایش به عدد صفر میل می کند؛ چرا که در حال حاضر این آزمایش بصورت اتوماسیون و تحت نظارت کنترل کیفی شدید و با کالیبراسیون بالای دستگاه ها صورت می گیرد!

عوامل موثر در نتیجه تست خون عبارتند از:

  • فعالیت شدید جسمانی
  • خون ریزی شدید
  • استفاده از دارو
  • حاملگی
  • اضطراب
  • ضربه خوردن
  • افسردگی
  • اعتیاد

که بهتر است پیش از انجام گیری آن، مسئول آزمایشگاه را مطلع سازیم!

نمونه گیری تست خون

روش انجام تست خون:

شاید ساده ترین روش نمونه برداری در بین تمام مواد پزشکی همین نمونه برداری خون از رگ های بدن افراد باشد. برای این منظور تقریبا پنج تا هفت میلی لیتر از خون سیاهرگ را به درون شیشه آزمایشگاهی که با ماده ضد انعقاد خونی پوشش داده شده است، منتقل می نمایند و برای ترکیب شدن بهتر این ماده، کمی بعد از انجام تست خون شیشه آزمایشگاهی مورد نظر را تکان می دهند. سپس شیشه مورد نظر ما را با استفاده مشخصات مربوط به خودمان، نشانه دار کرده تا با سایر نمونه ها اشتباه نشود! لازم به ذکر است بهتر است بلافاصله بعد از انجام این آزمایش شروع به حرکت نکنیم و به اندازه همان فشار وارد کردن بر روی ناحیه نمونه برداری به جهت بند آمدن خون، در جای خود مستقر بمانیم چرا که ممکن است بعد از انجام تست خون دچار ضعف و سرگیجه بشویم. گرفتن تست خون نیز در حیطه وظایف پرستاران، تکنیسین آزمایشگاه ها و مسئولان خون گیری مراکز می باشد البته نیروهای امدادگر، متخصصین بیهوشی و تنفسی و همچنین پزشکان آمبولانس نیز می توانند اقدام به خون گیری نمایند.آزمایش اعتیاد یکی از آزمایش های معروف این حوزه می باشد.

 

نکات پیش از انجام تست خون:

  • تست خون هم به مانند تمام آزمایشات دیگر علم پزشکی، قواعد مخصوص به خودش را دارد که رعایت این قواعد سبب رسیدن به یک نتیجه دقیق و عدم رعایت آن ها موجب رسیدن به یک نتیجه منفی و یا کاذب مثبت می شود!
  • فراموش نکنید در مورد ناشتا بودن و یا خوردن مواد غذایی برای آزمایش نوشته شده از پزشک معالج خود، اطمینان حاصل نمایید چرا که خوردن مواد غذایی یا حتی مایعات می تواند سبب ایجاد اختلال در نتیجه آزمایش شما شود!
  • عدم تلاش برای تغییر وضعیت داخلی بدن با گرفتن رژیم های متنوع و مصرف داروهای خود سرانه به جهت رسیدن به یک نتیجه فریبنده و البته مطلوب!

 

کلام آخر:

در تست خون عوامل مختلف دیگری با بررسی گلبول های سفید، گلبوگل های قرمز و پلاکت ها مشخص می شوند که میزان تمام آنها در برگه نتیجه تست انجام شده قرار می گیرد که البته فهمیدن تمام میزان آنها به دانش خاصی نیازمند است. در حال حاضر انجام تست خون بیشتر از چند دقیقه طول نمی کشد اما بیشتر از زمان انجام آن، مکان انجام آن مد نظر است!!! زیرا این آزمایش ساده اما پرکاربرد می تواند در صورت وجود اندکی ویروس کاملا تحت تاثیر قرار بگیرد، لذا خواهشمندیم تا انجام این تست را در مراکز بهداشتی و درمانی صورت دهید تا دچار بیماری های مختلفی نشوید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *