آزمایش خون WBCیا به عبارتی White Blood Cells برای نشان دادن مقدار گلبول های سفید خون میباشد. در تست شمارش تعداد سلول های خونی که همان CBC است اندازه گیری میزان گلبول های سفید خیلی باارزش میباشد.
میزان بالا یا پایین بودن WBC در تست خون نشان میدهد که فرد دچار یک مریضی شده است. ما در این مقاله قصد داریم راجع به گلبول های سفید، نشانه های کمبود گلبول سفید، میزان عمر این گلبول ها، روش بوجود آمدن لکوسیت ها و این که WBC چیست بپردازیم با ما همراه باشید.
WBC چیست؟
همان طور که در بالا گفته شد منظور از WBC مقدار گلبول های سفید در خون میباشد که وظیفه این گلبول ها مقابله کردن با ارگانیسم های خارجی و همچنین محافظت کردن از بدن در مقابل ویروس ها و باکتری ها است.
وظیفه گلبول های سفید یا لکوسیت چیست؟
بدن همه افراد همیشه در معرض باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و انگل ها میباشد که تمامی این ها به صورت طبیعی و در درجه های مختلف در پوست، دهان، راه های تنفسی، دستگاه گوارش، چشم ها و همچنین در دستگاه های ادراری و تناسلی نیز پیدا میشوند. اگر این عوامل عفونی به بافت های بدن حمله کنند فرد دچار مریضی شده یا حتی ممکن است فوت کند.
به جز عوامل عفونی که به شکل طبیعی موجود هستند، افراد به صورت متناوب در معرض باکتری ها و ویروس های واگیردار میباشند، این باکتری ها و ویروس ها میتوانند باعث به وجود آمدن امراض خطرناک و کشنده ای مثل پنومنی(ذات الریه)، عفونت استرپتوکوکی، حصبه و … شوند.
بدن افراد جهت مقابله کردن با باکتری و ویروس های سمی و عفونی متفاوت، سیستم ویژه ای دارد که این سیستم شامل گلبول های سفید خون و سلول های بافتی است که مشتقی از گلبول های سفید میباشد. سلول های بافتی و گلبول های سفید جهت جلوگیری کردن از امراض به دو روش که در زیر آورده شده با همدیگر همکاری میکنند :
۱. از طریق فاگوسیتوز باکتری ها و ویروس ها را نابود میکنند.
۲. با بوجود آوردن لنفوسیت هایی که حساس شده اند و همچنین آنتی بادی ها یا همان پادتن ها که یکی از این دو عامل یا هر دو با هم امکان دارد عامل های مهاجم را از بین برده و غیر فعال کند.
گلبول های سفید چگونه بوجود می آیند؟
گلبول های سفید واحد های متحرک سیستم ایمنی بدن میباشند که قسمتی از این واحدها مثل گرانولوسیت ها، مونوسیت ها و میزان کمی از لنفوسیت ها در مغز استخوان تشکیل میشوند و قسمت دیگر این واحد ها که لنفوسیت ها و پلاسماسل ها میباشند در بافت لنفاوی ایجاد شده اند و بعد به وسیله خون به دیگر بخش های بدن میروند.
مهم ترین و با ارزش ترین کار گلبول های سفید این است که بیشتر این گلبول ها به صورت ویژه ای به قسمت هایی از بدن که عفونت و التهاب دارند رفته و از این طریق در مقابل عوامل عفونی به سرعت از بدن دفاع میکنند.
انواع گلبول های سفید خون
بطور عادی ۶ نوع گلبول سفید در خون افراد موجود میباشد این گلبول ها عبارتند از:
مقدار زیادی پلاکت در خون فرد وجود دارد که قطعه های ریز شده مگاکاریوسیت های (یک نوع سلول مشابه گلبول سفید ) مغز استخوان میباشند. سه نوع سلول نوتروفیل های چند هسته ای، ائوزینوفیل های چند هسته ای و بازوفیل های چند هسته ای دانه دار میباشند و به همین علت به این سلول ها گرانولوسیت می گویند. در زبان پزشکی به این سلول ها به دلیل هسته های چند بخشی که دارند (poly) گفته میشود.
اکثر گرانولوسیت ها و مونوسیت ها با خوردن عوامل مهاجم از طریق فاگوسیتوز، از بدن فرد حفاظت میکنند. به صورت عمده طریقه کار لنفوسیت ها و پلاسماسل ها با سیستم ایمنی بدن ارتباط دارد.
WBC طبیعی یا نرمال در آزمایش خون چقدر است؟
در هر میکرو لیتر خون هر فرد بالغ تقریبا ۷۰۰۰ گلبول سفید میباشد. میزان گلبول های سفید مختلف در خون فرد به صورت درصد به این شرح است::
میزان WBC طبیعی در تست خون کودکان و بزرگسالان
طول عمر گلبول های سفید چقدر است؟
گلبول های سفید چند هسته ای مثل نوتروفیل، بازوفیل و ائوزینوفیل بعد از خارج شدن از مغز استخوان، به صورت معمول بین ۴ تا ۸ ساعت در خون فرد گردش کرده و باقی مانده عمرشان را که حدودا ۴ تا ۵ روز میباشد را در قسمت هایی از بافت ها که به این گلبول ها احتیاج باشد میمانند. در اکثر مواقع به هنگام عفونت حاد بدن، طول عمر گلبول های سفید کم شده و امکان دارد که فقط چند ساعت عمر کنند. حتی ممکن است گلبول های سفید زودتر به قسمت عفونی رفته تا کار خود را انجام دهند، که در این صورت گلبول های سفید خود نابود میشوند.
علائم کمبود گلبول های سفید خون
از نشانه های کم بودن میزان گلبول سفید در خون میتوان به بدن درد، تب و لرز و سر درد اشاره کرد. در صورتی که میزان گلبول های سفید خیلی زیاد شود می تواند سبب بسته شدن رگ های عروقی و به وجود آمدن ترومبوز، پتشی و پورپورا، عفونت، از بین رفتن بافت های بدن، التهاب و سرطان خون گردد.
بعضی مواقع با انجام فعالیت های شدید بدنی یا فعالیت های سنگین ورزشی برای یک مدت کوتاه میزان گلبول های سفید خون زیاد شود. بارداری و زایمان نیز باعث زیاد شدن میزان گلبول های سفید خون می گردد.
از عواملی که سبب می شود میزان گلبول های سفید کاهش یابد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از عواملی که سبب افزایش گلبول های سفید خون میشود میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
شما می توانید به راحتی از طریق آزمایش آنلاین به صورت آنلاین آزمایش های مختلف را درخواست دهید. جهت درخواست اینجا کلیک کنید
جالب بود ! سپاس از اطلاعات تان !
از سایت خوب تان ممنونم ! جالب بود !
خواهش می کنم مهندس