زگیل تناسلی (HPV) یا پاپیلومای انسانی، یک بیماری مقاربتی است و افراد بسیاری که از نظر جنسی فعال هستند، حداقل یک بار ابتلا به آن را تجربه کردهاند. ابتلا به این ویروس یکی از شایعترین بیماریهای مقاربتی در ایالات متحده است و سالانه حدود 14 میلیون فرد به این آمار اضافه میشود. این مقاله تلاش کرده، تمام اطلاعات مربوط به HPV در مردان و راههای درمان آن را بررسی کند.
فهرست مطالب
ویروس HPV، از طرق مختلفی مانند روابط جنسی دهانی، مقعدی، واژنی و تماسهای نزدیک پوستی از فرد بیمار به فرد سالم منتقل میشود. گاهی اوقات افراد علائم این بیماری را نشان میدهند و در بعضی زمانها، این بیماری بدون علامت است و در نتیجه، راحتتر، این بیماری به شریک جنسی منتقل میشود.
به این نکته توجه داشته باشید که ابتلا به بیماری عفونی زگیل تناسلی، اصلا شبیه و یا حتی قابل مقایسه با بیماریهایی مانند ایدز و یا هرپس نیست. این بدین معناست، که ابتلا به HPV در اکثر مواقع قابل درمان و کنترل است. از طرفی، دریافت واکسن میتواند ابتلا به این بیماری را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد.
تحقیقات نشان داده، بیش از 30 نوع ویروس پاپیلومای انسانی، منجر به ایجاد سرطان مقعد یا آلت تناسلی در مردان میشود. البته این موضوع را فراموش نکنیم که ابتلا به این نوع از سرطانها به شدت نادر است و مردانی که سیستم ایمنی قویتری داشته باشند، در مقابل این ویروس، مقاومت بیشتری نشان میدهند. همچنین مشخص شده، خطر ابتلا به این بیماری در افرادی که به بیماری HIV مبتلا هستند و همینطور مردان همجنسگرا و دوجنسگرا (نسبت به مردانی که فقط با زنان در ارتباط هستند) بیشتر است.
به جز 30 نوع ویروسی که امکان ابتلا به سرطان را افزایش میدهند، انواع دیگر ویروسها، فقط ضایعات پوستی در ناحیه تناسلی ایجاد میکنند.
قبل از هرچیزی، بیایید این نکته را با هم مرور کنیم: ویروس HPV، به خودی خود، سرطان ایجاد نمیکند، اما اگر عفونت ناشی از ابتلا به HPV، از بین نرود، به واسطه تغییراتی که در سلولهای بدن بیمار ایجاد میکند، احتمال ابتلا به سرطان در آقایان بیشتر میشود.
همانطور که قبلتر گفتیم، سرطان آلت تناسلی و مقعد، رایجترین انواع سرطانهایی است که در آقایان به واسطه ابتلا به این ویروس به وجود میآید. گاهی امکان دارد، فرد به سرطان پشت گلو یا اوروفارنکس هم مبتلا شود.
یکی دیگر از موضوعات اصلی درباره سرطانهای ناشی از HPV، آن است که این سرطانها به قدری آهسته پیشرفت میکنند که فرد بیمار ممکن است سالها متوجه بیماری خود نشود. متاسفانه در حال حاضر، هیچگونه راهی به منظور شناسایی و بررسی این موضوع وجود ندارد که آیا فرد به طور موقت به ویروس آلوده شده است و یا امکان ابتلا به سرطان نیز وجود دارد.
عفونت ناشی از این ویروس اغلب با کمک سیستم ایمنی بدن، به طور طبیعی از بین میرود، به این ترتیب، گاهی امکان دارد فرد بدون اینکه بداند، بارها و بارها به این ویروس مبتلا شود. چرا که هیچ علائمی قابل رویت نیست. اما اگر تودههای گوشتی و ضایعات زگیل مانندی را مشاهده کردید، با مشاوره تلفنی پزشکی و یا ویزیت پزشک در منزل با مجموعه آزمایش انلاین همراه باشید.
تا به حال حدود 100 نوع مختلف از ویروس زگیل تناسلی شناخته و بررسی شده که هر یک از آنها عملکردهای متفاوتی دارند و به طور عمده به دو دسته کم خطر و پرخطر تقسیم میشوند.
به طور معمول، انواع کم خطر این ویروس فقط منجر به بروز ضایعات پوستی در ناحیه تناسلی، مقعد و دهان میشود. از آنجایی که این نوع از زگیلها عفونت خاصی ایجاد نمیکنند، منجر به بروز مشکلات عفونی جدی هم نخواهند شد. از سوی دیگر، بعد از گذشت حدود 18 الی 24 ماه، بدون اینکه فرد تحت درمان باشد، زگیلها از بین خواهند رفت. برای اطلاعات بیشتر، برخی از انواع کم خطر ویروس hpv را در اینجا آوردهایم: HPV6، HPV11، HPV40، HPV43، HPV44، HPV53، HPV54، HPV61، HPV72 و HPV73.
نوع پرخطر ویروس HPV، علاوه بر ایجاد زگیل در ناحیه تناسلی، مشکلات دیگری هم به وجود میآورد. سرطان دهانه رحم و واژن در زنان و سرطان مقعد یا بیضه در مردان، مشکلات جدی است که در انواع پرخطر این بیماری ایجاد میشود. از پرخطرترین انواع این بیماری میتوان به نوع ۱۶ HPV ، ۱۸ HPV ، ۳۱ HPV ، ۳۳ HPV ، ۳۵ HPV ، ۳۹،۴۵ HPV ، ۵۱ HPV ، ۵۲ HPV ، ۵۶ HPV ، ۵۸ HPV ، ۵۹ HPV و۶۸ HPV اشاره کرد. سایر سرطانهایی که این ویروس منجر به بروز آنها میشود، موارد زیر هستند:
اگرچه بیشتر زگیل تناسلی در مردان هیچ علائمی نشان نمیدهند اما در بدن برخی از افراد زائدهها یا زگیلهایی رشد میکند. همچنین اگر میخواهید بدانید علائم HPV در زنان چیست لازم است بدانید که نشانههای این ویروس در زنان تا حدی با مردان متفاوت است. زائدهها یا زگیلهای ناشی از HPV در مردان ممکن است در نواحی زیر مشاهده شوند:
زگیلهای تناسلی میتوانند کوچک یا بزرگ، صاف یا برجسته یا به شکل گلکلم باشند. این زگیلها ممکن است بهصورت برجستگی یا گروهی از برجستگیها در ناحیه اطراف آلت تناسلی یا مقعد ظاهر شوند. این زگیلها اغلب بدون درد هستند اما ممکن است ناخوشایند باشند، اگر هر یک از موارد اشاره شده در بالا را دارید، حتما با مشاوره پزشکی تلفنی صحبت کنید.
HPV سرطان نیست اما میتواند تغییراتی در بدن ایجاد کند که منجر به سرطان میشوند. پزشک ممکن است سالها بعد از ابتلای فرد به HPV، سرطان را در بدن او تشخیص ندهد، زیرا تغییرات سلولها در شرایط ابتلا به HPV بسیار آهسته ایجاد میشوند. علائم سرطان مقعد مربوط به HPV شامل موارد زیر است:
سرطان آلت تناسلی در مردان میتواند منجر به موارد زیر شود:
سرطان پشت گلو میتواند باعث ایجاد موارد زیر شود:
پزشکان هنوز راهی برای تشخیص زگیل تناسلی مردان موقت از HPV عامل سرطان پیدا نکردهاند،اگر هر یک از موارد اشاره شده در بالا را دارید، حتما با مشاوره پزشکی تلفنی صحبت کنید.
در صورتی که فرد بیمار متوجه هر مورد غیر معمولی مانند توده، زخم در آلت تناسلی، مقعد، دهان، کیسه بیضه و یا رشد غیر طبیعی در این نواحی شد، باید در سریعترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کند.
شایعترین علائم زگیلهای تناسلی به صورت برجستگیهای کوچک انفرادی و یا گروهی است که در نواحی مقعد یا آلت تناسلی ظاهر میشود. زگیلهای ایجاد شده ممکن است، کوچک، بزرگ، برجسته، مسطح و یا شبیه به گل کلم باشد. همانطور که قبلتر اشاره شد، گاهی ممکن است، زگیلها بعد از مدتی از بین بروند، یا از نظر تعداد افزایش و یا کاهش یافته و یا ثابت باقی بمانند. گاهی نیز این امکان وجود دارد که پس از درمان، دوباره بازگردند.
خبر خوب اینکه، در حال حاضر مراکز و کلینیکهای خدمات درمانی بهداشتی، تنها با مشاهده آلت تناسلی، قادر به تشخیص زگیلهای تناسلی در مردان هستند. در صورت نیاز به مشاوره تلفنی پزشکی و یا ویزیت پزشک در منزل با مجموعه آزمایش انلاین همراه باشید.
زگیلها اغلب بدون درمان نیز از بین میروند، اما پزشکان به طور معمول از داروی اسید سالیسیلیک برای درمان برخی از زگیلها استفاده میکنند. سایر داروهای درمانی زگیل تناسلی در مردان، موارد زیر هستند، اما یادتان باشد که نباید بدون دستور پزشک، این داروها را مصرف کنید.:
داروهایی که برای درمان زگیل تناسلی مورد استفاده قرار میگیرد، در مواردی نیاز به مداخلات دارویی و درمانی دیگری نیاز دارند که برخی از آنها را در ادامه اشاره کردهایم:
قبل از به کارگیری هر یک از روشهای درمانی اشاره شده، حتما باید با پزشک مشورت کنید و تحت نظر باشید. چرا که همواره، روش درمانی مورد نظر با توجه به نوع زگیلها و شدت بیماری تجویز میشود.
اما به یاد داشته باشید که ویروس برای همیشه در بدن باقی میماند؛ به بیان سادهتر، امکان دارد زگیلهای به وجود آمده، از بین بروند و بیمار هیچگونه علائمی روی بدن خود مشاهده نکند، اما این بدان معنا نیست که چرخه انتقال ویروس متوقف شده است. در واقع، تابه حال هیچ گونه درمانی برای از بین بردن این ویروس از بدن فرد یافت نشده است.
کرایوتراپی و یا سرما درمانی از بهترین و قطعیترین روشهای درمان زگیل تناسلی است که در مطب پزشک انجام میشود. در این روش درمانی، نیتروژن مایع در دمای منفی 196 درجه روی زگیلها اسپری میشود. پزشک متخصص به منظور کاهش درد از بیحسی موضعی استفاده میکند. مدت زمان لازم برای استفاده از این درمان در حدود 20 دقیقه است.
زگیلهای ایجاد شده با استفاده از این روش در سه مرحله از بین خواهند رفت:
مرحله اول: سرما درمانی با انتقال سرما زگیلها را از بین نمیبرد. بلکه، این گرماست که در دمای -196 درجه منجر به جوشیدن نیتروژن مایع شده و زگیلها را نابود میکند. به بیان ساده تر، در طی فرایند کرایوتراپی، هنگامی که نیتروژن در تماس با زگیلها قرار میگیرد، گرمای بدن بیمار به آن منتقل شده و در نهایت باعث جوشیدن آن خواهد شد. در نتیجه این امر، زگیل ناپدید میشود.
مرحله دوم: بعد از گذراندن مرحله اول، زگیلها منجمد شده و در این حالت نیتروژن به عمق بافت زگیل دسترسی پیدا کرده و قادر به از بین بردن کامل سلولها است. به عبارت دیگر، سرمادرمانی فرم و ظاهری کریستالی به زگیل داده و دیواره سلولها را تخریب میکند. نابودی و مرگ سلولها در مرحله دوم اتفاق میافتد.
مرحله سوم : در مرحله آخر، پس از مرگ سلولی، التهاب ایجاد میشود که به از بین رفتن بافت کمک میکند. بعد از بروز التهاب، ریزش بافتهای زگیل تناسلی شروع شده و در نهایت منجر به از بین رفتن قسمتهای ویروسی میشود.
شما می توانید این آزمایش را در آزمایشگاه ها و کلینک های مورد تایید انجام دهید. با پرکردن فرم تست HPV پامکان انجام این آزمایش از طریق آزمایش آنلاین وجود دارد و جواب تست هم پس از بررسی برای شما ارسال خواهد شد.
به دلیل اینکه HPV ارتباط زیادی با سرطان دهانه رحم دارد، تلاش زیادی برای تشخیص این ویروس در زنان انجام شده است اما در حال حاضر برای تشخیص HPV در مردان هیچ ابزاری وجود ندارد؛ بنابراین، اگر به دنبال مراکز انجام تست HPV رایگان و هزینه آزمایش زگیل تناسلی در مردان هستید لازم است بدانید چنین آزمایشی برای مردان وجود ندارد. برخی از افراد ممکن است ویروس را سالها در بدن داشته باشند و احتمالا بدون اطلاع از وجود این ویروس در بدن خود، آن را منتشر کنند.
اگر علائم مربوط به زگیل تناسلی مردان را مشاهده کردید، مهم است که این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. در صورت مشاهده هرگونه زائدههای غیرطبیعی پوستی یا تغییر در ناحیه آلت تناسلی، بیضه، مقعد یا گلو باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. این موارد ممکن است نشانههای اولیه رشد سرطان باشند. در صورت نیاز به مشاوره تلفنی پزشکی و یا ویزیت پزشک در منزل با مجموعه آزمایش انلاین همراه باشید.
طبق گزارش مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) عفونت HPV درصورتیکه تحت درمان قرار نگیرد میتواند در طی دو سال بهصورت خودبهخود بهبود یابد. تخمین زده میشود که 90 درصد از عفونتهای HPV، با کمک سیستم ایمنی و بدون آسیب رساندن به بدن از بین میروند. بااینوجود، درمان فعال ویروس برای پزشک بسیار دشوار است و ایجاد ایمنی لازم ممکن است ماهها یا حتی سالها طول بکشد.
قبل از تشخیص HPV در مردان یا بروز عوارض آن، ممکن است فردی سالها به این ویروس مبتلا باشد. همچنین، اگر زگیل تناسلی را مشاهده کردید لازم است قبل از برقراری رابطه جنسی، برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید. هنوز مشخص نیست که پس از برداشتن زگیل تا چه مدت امکان گسترش ویروس HPV وجود دارد. استفاده از کاندوم از شیوع بیشتر این ویروس جلوگیری میکند. اگرچه HPV شایع است و بیشتر بزرگسالانی که ازنظر جنسی فعال هستند در دورهای از زندگی خود به HPV مبتلا میشوند اما لازم است بدانید در کل سرطان و مشکلات سلامتی مرتبط با HPV شیوع کمتری دارد.
درنهایت، HPV در مردان نیز میتواند اتفاق بیفتد و یکی از ویروسهای شایع است که از طریق رابطه نزدیک و صمیمی ازجمله رابطه جنسی گسترش مییابد. این ویروس در بسیاری از موارد، علائمی را ایجاد نمیکند و در موارد کمی میتواند منجر به سرطان شود. به همین دلیل واکسینه شدن در برابر HPV و همچنین رعایت برخی نکات ازجمله استفاده از کاندوم در رابطه جنسی اهمیت بسیار زیادی دارد.
دریافت واکسن و استفاده صحیح از کاندوم در رابطه جنسی میتواند خطر ابتلا به HPV را کاهش دهد. بااینحال، کاندومها نمیتوانند از HPV محافظت کامل کنند زیرا ممکن است این ویروس در مناطقی وجود داشته باشد که کاندوم آنها را نمیپوشاند. اگرچه هیچ درمانی برای ابتلا به HPV در دسترس نیست اما در حال حاضر سه واکسن وجود دارند که میتوانند به پیشگیری از ابتلا به HPV کمک کنند.
هر سه واکسن از ابتلا به HPV نوع 16 و 18 جلوگیری میکنند. این دو نوع ویروس قویترین ارتباط را با سرطان دارند. در این میان، یکی از واکسنها نیز میتواند از ابتلا به HPV نوع 6 و 11 جلوگیری کند. این انواع ویروس، بیشتر با بروز زگیلهای تناسلی ارتباط دارند.
پزشکان توصیه میکنند که پسران برای پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی مردان از واکسنهای HPV در دو دوز و در سنین 11 تا 12 استفاده کنند. پزشک ممکن است با توجه به شرایط اشاره شده در زیر سه دوز از واکسن را تجویز کند:
واکسن Gardasil 9 واکسنی است که برای زگیل تناسلی در مردان تأییدیه دریافت کرده است. این واکسن برای افراد 9 تا 45 ساله مناسب است. در سال 2014، گارداسیل 9 تنها تا 26 سالگی تاییدیه ایمن را دریافت کرد. اما اکنون این واکسن به روز شده و بزرگسالان 45 سالهای که در جوانی هیچگونه واکسنی برای جلوگیری از ابتلا به زگیل تناسلی مردان تزریق نکردهاند، استفاده کنند. از زمان شروع واکسیناسیون HPV درصد قابل توجهی از ابتلا به زگیل تناسلی در مردان کاهش یافته است. در صورت نیاز به مشاوره تلفنی پزشکی و یا ویزیت پزشک در منزل با مجموعه آزمایش انلاین همراه باشید.
واکسن HPV ایمن و موثر است. مطالعات هیچ عارضه جانبی جدی را گزارش نکردهاند و تنها لازم است بدانید که ممکن است مانند سایر واکسنها باعث ایجاد علائمی از قبیل درد در محل تزریق، تورم، تغییر رنگ خفیف و سردرد شود که بعد از مدت زمان کوتاهی برطرف خواهند شد. این واکسن از سایر بیماریهای مقاربتی پیشگیری نمیکند و افرادی که قبلاً HPV یا بیماریهای مرتبط با HPV دارند را درمان نمیکند.