
علائم بلوغ زودرس پسران
نوشته شده توسط مهدی یاری
12 / 05 / 1400
بلوغ زودرس پسران
بلوغی که زودتر از موقد طبیعی در کودکان رخ دهد، بلوغ زودرس نامیده میشود. این بدان معناست که علائم فیزیکی بلوغ جنسی کودک خیلی زود بروز میکند که شامل رشد سینه، موهای ناحیه تناسلی و تغییرات صدا میشود. این موارد به عنوان ویژگیهای جنسی ثانویه شناخته میشوند. بلوغ زودرس در پسران قبل از 9 سالگی اتفاق میافتد. اکثر کودکان مبتلا به این اختلال در ابتدا سریع رشد میکنند. اما رشد آنها نیز قبل از رسیدن به پتانسیل کامل ژنتیکی متوقف میشود.
علت بلوغ زودرس پسران چیست؟
بلوغ زودرس ممکن است ناشی از تومورها یا رشد غدد فوق کلیوی، غده هیپوفیز یا مغز باشد. علل دیگر ممکن است شامل مشکلات سیستم عصبی مرکزی، سابقه خانوادگی بیماری یا برخی سندرمهای ژنتیکی نادر باشد. در بسیاری از موارد، هیچ دلیلی برای این اختلال یافت نمیشود. دو نوع بلوغ زودرس وجود دارد:
- بلوغ وابسته به گنادوتروپین: این نوع بلوغ به بلوغ زودرس مرکزی نیز معروف است و شایع ترین نوع بلوغ زودرس است. نیمی از پسران مبتلا به این نوع از بلوغ زودرس هستند. بلوغ با ترشح زودرس هورمونهایی به نام گنادوتروپین آغاز میشود. گنادوتروپینها شامل هورمون لوتئینیزه (LH) و هورمون تحریک فولیکول (FSH) هستند. بلوغ زودرس در دختران ممکن است ناشی از بلوغ زودرس هیپوتالاموس، غدد هیپوفیز و تخمدانها باشد. اما در بیشتر موارد، هیچ علتی نمیتوان یافت.
- بلوغ مستقل از گنادوتروپین: این مورد نوعی بلوغ زودرس است که با انتشار زودهنگام گنادوتروپینها شروع نمیشود. در عوض ناشی از ترشح زودرس سطوح بالای هورمونهای جنسی است. این هورمونها شامل آندروژنهای مردانه و استروژنهای زنانه است.
آزمایش هورمونی مردان
ثبت درخواست
چه کسانی در معرض خطر بلوغ زودرس هستند؟
اگر کودک یکی از موارد زیر را داشته باشد، در معرض خطر بلوغ زودرس قرار دارد:
- تومورها یا رشد در تخمدانها، بیضهها، غدد فوق کلیوی، غده هیپوفیز یا مغز
- مشکلات سیستم عصبی مرکزی
- سابقه خانوادگی بیماری
- سندرم ژنتیکی نادر

علائم بلوغ زودرس در پسران کدامند؟
این علائم ویژگیهای جنسی ثانویه هستند که زود رخ میدهند. علائم رایج در پسران میتواند شامل موارد زیر باشد:
- بزرگ شدن آلت تناسلی و بیضهها
- موهای شرمگاهی و زیر بغل
- موی صورت
- نعوظ خود به خود
- تولید اسپرم
- آکنه
- عمیق شدن صدا
علائم دیگر این اختلال عبارتند از:
- بد خلقی
- زودرنج بودن
- افزایش پرخاشگری
- بلند بودن قد از سایر همکلاسیها
علائم بلوغ زودرس میتواند مانند سایر شرایط سلامتی باشد. اطمینان حاصل کنید که فرزند شما برای تشخیص به پزشک خود مراجعه میکند.
بلوغ زودرس در پسران چگونه تشخیص داده میشود؟
ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی در مورد علائم و سابقه سلامتی فرزند شما سوالاتی را میپرسد. وی همچنین ممکن است در مورد سابقه سلامتی خانواده شما سوال کند. سپس فرزند شما را معاینه فیزیکی میکند. فرزند شما ممکن است به آزمایش خون برای اندازه گیری سطح هورمونها نیاز داشته باشد. هورمونهایی از قبیل:
- هورمون لوتئینیزه (LH)
- هورمون تحریک فولیکول (FSH)
- شکلی از استروژن به نام استرادیول
- تستوسترون
- هورمونهای تیروئید
نمونه گیری در منزل
ثبت درخواست
هورمون تحریک کننده گنادوتروپین (GnRH) توسط هیپوتالاموس در مغز ساخته میشود. این باعث میشود که غده هیپوفیز، گنادوتروپین آزاد کند. اینها باعث میشوند که هورمونهای جنسی در بیضههای پسران ساخته شوند. آزمایش خون GnRH ممکن است نوع بلوغ زودرس را نشان دهد.
فرزند شما همچنین ممکن است آزمایشاتی که در ادامه آمدهاند را نیاز داشته باشد:
- اشعه ایکس: در این آزمایش از مقدار کمی اشعه برای ایجاد تصاویری از بافتهای داخل بدن استفاده میشود. ممکن است اشعه ایکس از دست چپ و مچ دست انجام شود. این مورد میتواند سن استخوانی فرزند شما را تخمین بزند. با بلوغ زودرس، سن استخوان اغلب بیشتر از سن تقویمی (سن حال حاضر کودک) است.
- سونوگرافی: در این آزمایش از امواج صوتی و رایانهای برای ایجاد تصاویری از رگهای خونی، بافتها و اندامها استفاده میشود. این کار ممکن است برای بررسی غدد فوق کلیه و تخمدانها یا بیضهها انجام شود.
- MRI: در این آزمایش از آهنرباهای بزرگ و رایانه برای تهیه تصاویر دقیق از بافتهای بدن استفاده میشود.
بلوغ زودرس پسران چگونه درمان میشود؟
هدف از درمان این است که علائم اولیه بلوغ را متوقف کرد. در برخی موارد، علائم را میتوان معکوس کرد. درمان بستگی به نوع بلوغ زودرس و علت آن دارد.
درمان ممکن است با هورمون آزاد کننده گنادوتروپین مصنوعی انجام شود. این میتواند روند بلوغ جنسی را متوقف کند. این کار را با متوقف کردن غده هیپوفیز از ترشح هورمونهای گنادوتروپین انجام میدهند.
بلوغ زودرس در پسران چه عوارضی ممکن است داشته باشد؟
بلوغ زودرس باعث میشود بدن و روحیه کودک بسیار زودتر از دوستان و همکلاسیهایش تغییر کند. این ممکن است باعث شود کودک احساس خودآگاهی و خجالت کند، یا توسط بچههای دیگر مورد تمسخر قرار گیرد.
شما میتوانید با عادی جلوه دادر این مورد و عادی رفتار کردن با وی، افزایش عزت نفس کودک و در صورت نیاز به کمک به فرزند خود کمک کنید.
- چه زمانی باید با ارائه دهنده خدمات درمانی فرزندم تماس بگیرم؟
اگر علائم رشد جنسی را در دختری قبل از 8 سالگی یا در پسری قبل از 9 سالگی مشاهده کردید، با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی فرزند خود تماس بگیرید.

مراحل بعد از تشخیص بلوغ زودرس در پسران
نکاتی که به شما کمک میکند حداکثر استفاده را از مراجعه به ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی فرزند خود ببرید عبارتاند از:
- دلیل ملاقات با پزشک و آنچه را که میخواهید اتفاق بیفتد، بدانید.
- قبل از ملاقات با پزشک، لیستی از سوالاتی را که میخواهید به آنها پاسخ داده شود، بنویسید.
- در جلسه معاینه، سعی کنید از تمام اطلاعات جدیدی که پزشک در اختیار شما قرار میدهد، نت برداری کنید.
- همچنین هرگونه دستورالعمل جدیدی را که ارائه دهنده برای فرزندتان به شما میدهد را بنویسید.
- بدانید چرا یک دارو یا درمان جدید تجویز میشود و چگونه به فرزند شما کمک میکند. همچنین آگاهی خود را در خصوص عوارض جانبی افزایش دهید.
چکاپ سلامت مردان
ثبت درخواست
- بپرسید آیا وضعیت فرزند شما میتواند به روشهای دیگری درمان شود یا خیر.
- بدانید چرا یک آزمایش یا روش توصیه میشود و نتایج آن چه معنایی دارد.
- بدانید در صورت عدم مصرف دارو توسط کودک یا انجام آزمایش یا روش درمانی، چه انتظاری از شرایط باید داشت.
- اگر فرزند شما قرار ملاقات دیگری دارد، تاریخ، زمان و هدف آن ملاقات را بنویسید.
مجموعه آزمایش آنلاین پیشرو در خدمات رسانی در منزل ، شما عزیزان میتوانید خدمات نمونه گیری در منزل ، تست کرونا در منزل ، شنوایی سنجی در منزل ، آزمایش تیروئید و تزریق واکسن hpv با مجموعه آزمایش آنلاین تجربه کنید.