طبیعی است که در هنگام مصرف مادهای تلخ مانند کاسنی یا قهوه سیاه، طعم تلخی در دهان داشته باشید اما صرفنظر از آنچه میخورید یا مینوشید، داشتن طعم تلخ در دهان بهصورت مزمن طبیعی است و میتواند نشاندهنده بیماری باشد. برای اینکه بدانید تلخی دهان شما نشانه چیست مهم است که در این مورد با پزشک صحبت کنید. در ادامه نیز با علل این مسئله و راههای درمان آن آشنا میشوید.
فهرست مطالب
اگرچه تلخی دهان در بسیاری از موارد مشکل جدیای نیست اما میتواند آزاردهنده باشد و در زندگی روزمره مشکل ایجاد کند. این مسئله همچنین میتواند موجب تحت تاثیر قرار گرفتن رژیم غذایی شما شود. به همین دلیل، تشخیص علت تلخی دهان اهمیت بسیار زیادی دارد. شما میتوانید برای تشخیص علت این مسئله از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره پزشکی تلفنی آزمایش آنلاین نیز کمک بگیرید. در ادامه با علل تلخی دهان آشنا میشوید.
همانطور که از نام این سندرم مشخص است، این بیماری میتواند موجب احساس سوزش در دهان شود و بسیار دردناک باشد. این علائم میتوانند در یک قسمت از دهان یا در سراسر آن وجود داشته باشند و همچنین میتواند موجب احساس خشکی دهان و طعم تلخی و فلزی در دهان شود. سندرم سوزش دهان میتواند هم در مردان و هم در زنان رخ دهد اما بهویژه در زنانی رایج است که در دوران یائسگی یا پس از یائسگی قرار دارند.
گاهی اوقات سوزش دهان هیچ علت قابلتشخیصی ندارد. پزشکان تصور میکنند که این مسئله ممکن است به دلیل آسیب به اعصاب دهان اتفاق بیفتد. همچنین ممکن است با بیماریهای زمینهای یا درمان برخی بیماریها مانند دیابت، سرطان و تغییرات هورمونی پس از یائسگی مرتبط باشد.
هورمون زنانه استروژن که در دوران بارداری نوسان دارد میتواند بر جوانههای چشایی نیز تاثیر بگذارد. به همین دلیل، بسیاری از زنان در دوران بارداری طعم تلخ یا فلزی را در دهان خود تجربه میکنند. این مسئله بهطورمعمول در اواخر بارداری یا بعد از زایمان برطرف میشود.
خشکی دهان میتواند در اثر کاهش تولید بزاق یا تغییر در ترکیب بزاق اتفاق بیفتد. این مسئله میتواند به دلایل مختلفی ازجمله سن بالا، داروهای خاص، بیماری خودایمنی مانند سندرم شوگرن که باعث خشکی بیشازاندازه دهان و چشمها و سیگار کشیدن اتفاق بیفتد. وقتی بزاق کافی تولید نمیشود، طعم دهان میتواند تغییر کند. برای مثال، ممکن است مواد غذایی طعم تلخ یا کمنمک پیدا کنند.
از سوی دیگر، تولید ناکافی بزاق میتواند بلع یا صحبت کردن را سخت کند. علاوه بر این، افرادی که به این مشکل دچار هستند ممکن است بیشتر دچار حفرهها و عفونتهای لثه شوند. در این شرایط، صحبت با پزشک اهمیت بسیار زیادی دارد که اگر میخواهید بهراحتی و بهسرعت با پزشک مشورت کنید میتوانید از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره پزشکی تلفنی آزمایش آنلاین استفاده کنید.
رفلاکس اسید معده زمانی اتفاق میافتد که اسفنکتر تحتانی مری ضعیف میشود و به غذاها و اسید معده اجازه میدهد که به سمت بالا و به سمت مری و دهان حرکت کنند. اسفنکتر تحتانی مری، ماهیچهای است که در انتهای مری قرار دارد. مری نیز لولهای است که از طریق آن غذاها وارد معده میشوند. ازآنجاییکه غذایی که از معده به دهان برمیگردد دارای اسید و آنزیمهای گوارشی است میتواند طعم تلخی را در دهان ایجاد کند. علائم دیگر رفلاکس معده عبارتاند از:
وقتی بدن، انواع خاصی از داروها را جذب میکند، بقایای دارو در بزاق پس داده میشوند. علاوه بر این، اگر دارو یا مکمل حاوی عناصر تلخ یا فلزی باشد مصرف آن میتواند موجب تلخی دهان شود. علل رایج این مسئله عبارتاند از:
در این شرایط میتوانید با دریافت خدمات ویزیت پزشک در منزل آزمایش آنلاین یا مشاوره تلفنی پزشکی این مجموعه با پزشک متخصص در مورد داروهایی که مصرف میکنید مشورت کنید.
وقتی به سرماخوردگی، عفونت سینوسی یا سایر بیماریها مبتلا هستید بدن بهصورت طبیعی پروتئینی را آزاد میکند که توسط سلولهای مختلف ساخته میشود تا التهاب را گسترش دهد و حلوفصل کند. تصور میشود که این پروتئین میتواند بر جوانههای چشایی نیز تاثیر بگذارد و در هنگام بیماری، حساسیت به مزههای تلخ را افزایش دهد.
پرتودرمانی و شیمیدرمانی میتوانند موجب تحریک جوانههای چشایی شوند و باعث شوند بسیاری از مواد غذایی طعم تلخ یا فلزی در دهان داشته باشند.
اگرچه این بیماری آلرژی نیست اما برخی افراد حدود 12 تا 48 ساعت پس از مصرف دانه، طعم تلخ یا فلزی را در دهان خود تجربه میکنند. متخصصان هنوز به علت دقیق این مسئله پی نبردهاند اما آنها تصور میکنند که ممکن است این مسئله با یک آلاینده ارتباط داشته باشد. برخی از این آلایندهها شامل مواد شیمیایی مورداستفاده در فرآیند پوستاندازی میشوند. برخی از متخصصان نیز حدس میزنند که استعداد ژنتیکی یا فاسد شدن روغن دانه نیز در سندرم دانه کاج نقش دارد.
درمان تلخی دهان بستگی به علت آن دارد. پزشک پس از تشخیص علت این مسئله، روشهای درمانی را به شما توصیه میکند. از سوی دیگر، برخی از روشهای خانگی نیز به شما کمک میکنند که تلخی دهان را کاهش دهید. در ادامه با درمان تلخی دهان بیشتر آشنا میشوید.
کارهایی وجود دارد که با انجام آنها میتوانید تلخی دهان را کاهش دهید و از تلخی دهان نیز پیشگیری کنید. در ادامه با این راهکارها آشنا میشوید.
همانطور که مطرح شد روش درمان تلخی دهان به علت آن بستگی دارد. وقتی در مورد علائم خود با پزشک صحبت میکنید او در مورد سوابق پزشکی و داروهایی که مصرف میکنید از شما سوال میکند و همچنین، ممکن است معاینه فیزیکی نیز انجام دهد. همچنین، ممکن است در خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین، پزشک برای آزمایش بیماریهای زمینهای مانند دیابت، برخی آزمایشها را توصیه کند.
درمان به علت زمینهای تلخی دهان بستگی دارد. برای مثال، اگر تلخی دهان شما ناشی از رفلاکس اسید معده باشد پزشک ممکن است داروهای ضد اسیدی را برای شما تجویز کند. اگر به بیماری دیابت نوع دو مبتلا باشید پزشک ممکن است دارویی مانند متفورمین را برای شما تجویز کند. این دارو میتواند میزان قند تولیدشده در کبد را کاهش دهد. اگر مشخص شود که دارویی خاص موجب تلخی دهان شما میشود پزشک ممکن است داروی دیگری را برای شما تجویز کند. پزشک ممکن است در موارد خاصی نیز شما را به متخصصان دیگری ارجاع دهد:
درنهایت، تلخی دهان، حتی زمانی که چیز تلخی نمیخورید یا نمینوشید، مشکلی نسبتا رایج است و بیشتر علل آن قابلدرمان هستند. وقتی با کمک پزشک، علت این مسئله مشخص شد و درمان صورت گرفت، جوانههای چشایی شما به حالت عادی بازمیگردند و دیگر هیچ اثری از این مسئله باقی نخواهد ماند. شما میتوانید برای دریافت تشخیص و درمان لازم از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین استفاده کنید و بهاینترتیب بهسرعت و بهراحتی از علت و درمان تلخی دهان خود آگاه شوید.
سلام ممنون میشم اگه درباره درمان داروی گیاهی نیز توضیح میدادید واسه تلخی دهان مرسی