از کجا متوجه علائم یائسگی در بدنم بشوم؟

  • نوشته شده توسط سمانه نصیری
  • 04 / 11 / 1399

یائسگی زمانی اتفاق می‌افتد که 12 ماه پشت سر هم پریود نشوید و باردار یا بیمار نیز نباشید. یائسگی بخش طبیعی از ورود به دوره سالمندی است و به این دلیل اتفاق می‌افتد که سطح هورمون‌های جنسی زن با افزایش سن به‌طور طبیعی کاهش می‌یابد. تخمدان‌های شما درنهایت آزاد کردن تخمک‌ها را متوقف می‌کنند. بنابراین، دیگر قاعدگی نخواهید داشت و نمی‌توانید باردار شوید.

بیشتر زنان در 40 تا 50 سالگی یائسگی را تجربه می‌کنند، اما زمان تجربه یائسگی در هر فردی متفاوت است. زنانی که تحت عمل جراحی برای برداشتن رحم یا تخمدان‌های خود قرار می‌گیرند یا درمان‌های مخصوص سرطان را دریافت می‌کنند، ممکن است زودتر یائسه شوند. بسیاری از زنان با نزدیک شدن به سن 40 سالگی این سوال را می‌پرسند که از کجا متوجه علائم یائسگی در بدنم بشوم؟ در ادامه با پاسخ این سوال آشنا می‌شوید.

از کجا متوجه علائم یائسگی در بدنم بشوم؟

ممکن است ماه‌ها یا سال‌ها قبل از یائسگی متوجه تغییراتی شوید. ممکن است گرگرفتگی و قاعدگی نامنظم داشته باشید. این زمان را دوره پیش از یائسگی می‌نامند. شما نخواهید دانست که یائسگی دقیقا در چه زمانی اتفاق می‌افتد و تنها کاری که می‌توانید انجام دهید این است که به احساس خود توجه کرده و متوجه تغییرات شوید. به خاطر داشته باشید که علائم یائسگی از هر فردی به فرد دیگربسیار متفاوت است. برای مثال، بعضی از خانم‌ها هیچ علامتی نشان نمیدهند. در ادامه به تغییراتی که متوجه آن‌ها خواهید شد پرداخته‌ایم.

1. پریودهای شما نامنظم می‌شود

این علامت کلاسیک یائسه شدن است. پریود شما ممکن است بیشتر یا کمتر از قبل اتفاق بیفتد، سنگین‌تر یا سبک‌تر از قبل باشد یا مدت آن طولانی‌تر یا کوتاه‌تر باشد. وقتی در دوره یائسگی هستید، پیش‌بینی اینکه چه موقع قاعدگی بعدی شما اتفاق می‌افتد، دشوار است. همچنین اندازه‌گیری اینکه چه مدت قاعدگی شما طول می‌کشد یا تشخیص اینکه پریود بعدی شما شدیدتر یا کمتر است دشوارتر می‌شود.

اگرچه باردار شدن در این مرحله سخت‌تر است، اما تا زمانی که پریود می‌شوید امکان آن وجود دارد. برخی از داروهای شیمی‌درمانی که برای درمان سرطان استفاده می‌شوند نیز می‌توانند قاعدگی شما را نامنظم کنند. هرگونه خونریزی، حتی فقط لکه بینی بعد از یائسگی طبیعی نیست. اگر این اتفاق افتاد، لازم است در مورد آن با پزشک مشورت کنید.

2. گرگرفتگی و تعریق شبانه دارید

گرگرفتگی پیش از یائسگی

گرگرفتگی می‌تواند باعث احساس گرما یا داغ شدن ناگهانی و بدون دلیل مشخص شود. ممکن است پوستتان قرمز شود و قلبتان تندتر بزند. سپس ممکن است ناگهان بدنتان سرد شود. تعریق شبانه گرگرفتگی است که در هنگام خواب اتفاق می‌افتد. این مسئله می‌تواند آن‌قدر شدید باشد که شما را از خواب بیدار کند. مانند بسیاری از علائم یائسگی، گرگرفتگی و تعریق شبانه می‌تواند در هر فردی متفاوت باشد. این علائم می‌توانند 1 دقیقه یا 5 دقیقه دوام بیاورند و همچنین ممکن است خفیف یا شدید باشند.
همچنین ممکن است گرگرفتگی و تعریق شبانه را چندین بار در یک ساعت یا یک‌بار در هفته تجربه کنید یا هرگز آن را تجربه نکنید. این علائم برای برخی از خانم‌ها سال‌ها یا دهه‌ها بعد از به پایان رسیدن قاعدگی و در زمان پس از یائسگی ادامه دارد. اگر گرگرفتگی دارید اما مطمئن نیستید مربوط به یائسگی باشد، با پزشک خود صحبت کنید. برخی بیماری‌ها و همچنین داروها نیز می‌توانند باعث این مسئله شوند.

3. در خوابیدن با مشکل مواجه هستید

بیدار شدن در طول شب یا مشکل در خواب می‌تواند به دلایل زیادی اتفاق بیفتد، اما اگر معمولا در خواب مشکل نداشته‌اید و اکنون این مشکلات را تجربه می‌کنید ممکن است این مسئله نشانه نزدیک شدن به یائسگی باشد. این مسئله گاهی اوقات به دلیل علائم دیگر یائسگی مانند تعریق شبانه نیز ایجاد می‌شود. اگر برای مدتی با این مشکلات خواب روبرو هستید و نمی‌توانید دلیل آن را پیدا کنید، لازم است در مورد آن با پزشک صحبت کنید.

4. دچار نوسانات خلقی شده‌اید

موارد مختلفی می‌توانند بر روی خلق‌وخوی شما تاثیر بگذارند و یکی از این موارد، تغییرات هورمونی ناشی از نزدیک شدن به یائسگی است. اگر در گذشته اضطراب یا افسردگی داشته‌اید، علائم شما در دوران یائسگی بدتر می‌شود. نوسانات خلقی شما به هر دلیلی که باشد لازم است برای بهبود روحیه خود اقدام کنید. بنابراین، در مورد آن با پزشک صحبت کنید یا می‌توانید برای حل این مسئله به روانشناس مراجعه کنید.

5. فراموشکار می‌شوید

فراموشی قبل از دوران یائسگی

هم زنان و هم مردان در دوران میانسالی مسائلی جزئی در حافظه را تجربه می‌کنند. برای مثال ممکن است نتوانند هنگام صحبت کردن کلمه مناسب را پیدا کنند یا سوییچ ماشین را گم می‌کنند. این نشانه معمولا مسئله خاصی نیست. فراموشی نه‌تنها در دوران یائسگی اتفاق می‌افتد، بلکه می‌تواند از استرس هم نشات بگیرد. اگر نگران این مسئله هستید که بیش از حد چیزها را فراموش می‌کنید در این مورد با پزشک صحبت کنید.

6. احساس متفاوتی در مورد رابطه جنسی دارید

برخی از خانم‌ها می‌گویند در دوران یائسگی، علاقه کمتری به برقراری رابطه جنسی دارند یا کمتر برانگیختگی جنسی را تجربه می‌کنند. زنان دیگری می‌گویند بیشتر از قبل از رابطه جنسی لذت می‌برند و احساس آزادی بیشتری می‌کنند زیرا لازم نیست نگران مواردی مانند باردار شدن باشند. در دوران یائسگی ممکن است پوست اطراف واژن خشک شود. این مسئله می‌تواند رابطه جنسی را دردناک کند. در این شرایط، استفاده از ژل‌های روان کننده بر پایه آب می‌توانند کمک‌کننده باشند.

7. تغییرات فیزیکی را تجربه می‌کنید

اگر سوال شما این است که از کجا متوجه علائم یائسگی در بدنم بشوم؟ لازم است بدانید ممکن است با نزدیک شدن به یائسگی متوجه خشکی و نازک شدن موها و پوست خود شوید. وزن برخی از زنان در دوران یائسگی افزایش می‌یابد. همچنین ممکن است چربی در ناحیه کمر و یا سایر بخش های بدن بیشتر شود و حجم عضله کاهش پیدا کند. از سوی دیگر، سختی و خشکی مفاصل می‌تواند تحرک را برای شما دشوار کند. در این زمان، فعال بودن اهمیت بسیار زیادی دارد. بنابراین، برای حفظ قدرت و فرم بدنی مناسب لازم است فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید.

آیا لازم است برای تشخیص علت علائم یائسگی تست بدهم؟

تا کنون به این سوال پاسخ داده شد که از کجا متوجه علائم یائسگی در بدنم بشوم؟ همانطور که مطرح شد یائسگی معمولا 12 ماه پس از آخرین قاعدگی شروع می‌شود. با این حال، پریودها می‌توانند به دلایل مختلف دیگر متوقف شوند و آزمایشات پزشکی می‌توانند به شناسایی علت کمک کنند. درک این موضوع که یائسگی شما شروع شده است می‌تواند به تصمیم‌گیری شما در چندین زمینه کمک کند. زمانی لازم است تست بدهید که:

  • در حال بررسی گزینه‌های باروری هستید؛
  • می‌خواهید بدانید که آیا لازم است از روش‌های پیشگیری از بارداری استفاده کنید یا خیر؛
  • در معرض خطر پوکی استخوان قرار دارید و می‌خواهید برای کاهش خطر آن اقدام کنید؛
  • علائمی مانند گرگرفتگی را تجربه می‌کنید و می‌خواهید دلیل آن را بدانید.

تشخیص یائسگی چگونه انجام می‌شود؟

راه های تشخیص یائسگی

یائسگی شامل تغییر در تولید هورمون‌ها است. با این حال، تایید یا پیش‌بینی یائسگی از طریق آزمایش هورمون معمولا امکان‌پذیر نیست. این به این دلیل است که سطح هورمون‌ها دائما در حال افزایش و کاهش است و اندازه‌گیری سطح آن در یک زمان ممکن است نشانه دقیقی برای تشخیص یائسگی نباشد. به همین دلیل ممکن است پزشک به شما آزمایش را توصیه نکند. گزینه‌های دیگر عبارت‌اند از:

  • آزمایش بزاق برای سطح هورمون‌ها
  • آزمایش هورمون تحریک‌کننده فولیکول که فرد می‌تواند در خانه انجام دهد

با این حال، آزمایش خانگی هورمون تحریک‌کننده فولیکول، علاوه بر اینکه گران است، قابل‌اعتماد نیست. معمولا پزشک فقط در صورت قطع دوره قاعدگی قبل از 40 سالگی، آزمایش خون هورمونی را برای یائسگی توصیه می‌کند. در این حالت، نتایج آزمایش ممکن است به تشخیص یک بیماری کمک کند. همچنین، این آزمایش می‌تواند به پزشک کمک کند تا تایید کند که فرد وارد یائسگی زودرس شده است که یائسگی زودرس می‌تواند چالش‌های خاصی ایجاد کند. به همین دلیل، تشخیص آن مهم است.

در این مقاله به پاسخ این سوال که از کجا متوجه علائم یائسگی در بدنم بشوم؟ پرداخته شد. یائسگی بخشی طبیعی از چرخه زندگی زنان است و زمانی است که سطح استروژن و پروژسترون زنان کاهش می‌یابد. پس از یائسگی، خطر ابتلا به برخی مشکلات مانند پوکی استخوان یا بیماری‌های قلبی عروقی ممکن است افزایش یابد. برای کنترل علائم خود، رژیم غذایی سالم داشته باشید و ورزش کنید تا از افزایش وزن غیرضروری جلوگیری کنید. همچنین در صورت مشاهده علائم غیرطبیعی حتما با پزشک مشورت کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *