نارسایی قلبی با عدم توانایی قلب در پمپاژ کردن خون کافی به بدن مشخص میشود. اگر جریان خون کافی نباشد، همه عملکردهای اصلی بدن مختل میشوند. نارسایی قلب، بیماری یا مجموعه علائمی است که بدن را تضعیف یا منقبض میکند. نارسایی قلبی میتواند سمت راست یا چپ قلب را تحت تاثیر قرار دهد یا بهصورت همزمان بر هر دو سمت قلب تاثیر بگذارد. این بیماری همچنین میتواند مزمن یا حاد باشد.
در نارسایی قلبی حاد، نشانهها بهصورت ناگهانی ظاهر میشوند اما نسبتا سریع رفع میشوند. این مسئله میتواند پس از حمله قلبی یا درنتیجه مشکل در دریچههای قلب اتفاق بیفتد. در نارسایی قلبی مزمن، علائم بهصورت مداوم ادامه پیدا میکنند و با گذشت زمان بهبود نمییابند. بیشتر نارساییهای قلبی، مزمن هستند. این بیماری یک وضعیت پزشکی جدی است که درمان آن ضروری است. درمان زودهنگام نارسایی قلبی با بهبود طولانیمدت و کاهش خطر عوارض همراه است. در ادامه با این بیماری بیشتر آشنا میشوید.
فهرست مطالب
نارسایی قلبی در اغلب موارد با بیماریهای دیگر ارتباط دارد. شایعترین دلیل نارسایی قلبی، بیماری شریان کرونری (CAD) است. در این بیماری، شریانهایی که خون و اکسیژن را به قلب میرسانند تنگ میشوند. سایر بیماریهایی که میتوانند خطر نارسایی قلبی را افزایش دهند شامل موارد زیر میشوند:
علائم نارسایی قلبی میتواند شامل موارد زیر باشد:
اگر این علائم را تجربه میکنید لازم است هرچه سریعتر مشاوره پزشکی دریافت کنید.
همانطور که مطرح شد نارسایی قلبی میتواند در سمت راست یا چپ قلب رخ دهد. همچنین، ممکن است هر دو سمت قلبتان را همزمان درگیر کند. نارسایی قلبی به دو نوع دیاستولیک و سیستولیک نیز تقسیمبندی میشود. در ادامه با انواع نارسایی قلبی آشنا میشوید.
شایعترین نوع نارسایی قلبی، نارسایی قلبی سمت چپ است. بطن چپ در سمت چپ و زیر قلب قرار دارد. این ناحیه خون غنی از اکسیژن را به سایر بخشهای بدن پمپاژ میکند. نارسایی قلبی سمت چپ زمانی اتفاق میافتد که بطن چپ بهصورت موثری پمپاژ نمیکند. این مسئله باعث میشود که بدن نتواند خون غنی از اکسیژن را دریافت کند. در عوض، خون به ریهها برمیگردد که این مسئله موجب تنگی نفس و تجمع مایع میشود.
بطن راست مسئول پمپاژ خون به ریهها بهمنظور جمعآوری اکسیژن است. نارسایی قلبی سمت راست زمانی رخ میدهد که سمت راست قلب شما بهصورت موثری وظیفهاش را انجام نمیدهد. این نارسایی معمولا از نارسایی قلبی سمت چپ ناشی میشود. تجمع خون در ریهها که ناشی از نارسایی قلبی سمت چپ است باعث میشود بطن راست قلب، سختتر کار کند.
فشار روی بطن راست منجر به نارسایی قلبی سمت راست میشود. نارسایی قلبی سمت راست میتواند از بیماریهای دیگری مثل بیماری ریه یا بیماری دریچه قلب نیز ناشی شود. نارسایی قلبی سمت راست با تورم اندام تحتانی یا شکم مشخص میشود. این تورم در اثر ذخیره مایع در پاها و شکم رخ میدهد.
نارسایی قلبی دیاستولیک زمانی رخ میدهد که ماهیچه قلب سفت تر از حالت طبیعی میشود. این سفتی که معمولا ناشی از بیماری قلبی است به این معناست که قلب بهآسانی پر از خون نمیشود. به این مسئله اختلال عملکرد دیاستولیک گفته میشود و میتواند منجر به کمبود خونرسانی به سایر اندامهای بدن شود. نارسایی قلبی دیاستولیک در زنان بیشتر از مردان است.
نارسایی قلبی سیستولیک زمانی رخ میدهد که ماهیچه قلب تواناییاش در انقباض را از دست میدهد. انقباضهای قلب برای پمپاژ کردن خون غنی از اکسیژن به سایر اندامها ضروری هستند. به این مشکل نیز اختلال عملکرد سیستولیک گفته میشود. این مسئله زمانی اتفاق میافتد که قلب ضعیف و بزرگ میشود. نارسایی قلبی سیستولیک در مردان شایعتر از زنان است.
نارسایی قلبی دیاستولیک و سیستولیک میتوانند در سمت چپ یا راست قلب رخ دهند. همچنین، ممکن است نارسایی قلبی را در هر دو سمت قلبی تجربه کنید.
هر کسی ممکن است نارسایی قلبی را تجربه کند. بااینحال، برخی عوامل میتوانند خطر نارسایی قلبی را افزایش دهند. مردان بیشتر از زنان به این بیماری دچار میشوند. بااینحال، شیوع نارسایی قلبی در هر دو جنس تقریبا یکسان است. افرادی نیز که در اثر یک بیماری، قلبشان آسیب دیده است در معرض خطر نارسایی قلبی هستند. این بیماریها عبارتاند از:
برخی از رفتارها نیز میتوانند خطر ابتلا به نارسایی قلبی را افزایش دهند. این رفتارها شامل موارد زیر میشود:
درصورتیکه میخواهید در مورد کاهش خطر ابتلای خود به نارسایی قلبی اطلاعات بیشتری کسب کنید میتوانید به این منظور از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره پزشکی تلفنی آزمایش آنلاین استفاده کنید.
برای تشخیص نارسایی قلبی از روشهای مختلفی استفاده میشود. در ادامه با این روشها آشنا میشوید.
پزشک ممکن است برای بررسی علائم نارسایی قلبی از معاینه فیزیکی استفاده کند. برای مثال، تورم پا، ضربان نامنظم قلب و برآمدگی رگهای گردن میتواند به تشخیص نارسایی قلبی کمک کند.
موثرترین راه تشخیص نارسایی قلبی، اکوکاردیوگرافی است. در این روش برای ایجاد تصاویری دقیق از قلب از امواج صوتی استفاده میشود که این روش به پزشک کمک میکند آسیب واردشده به قلب، عملکرد انقباض و انبساط و عوامل زمینهای بیماری را تشخیص دهد.
درمان نارسایی قلبی به نوع و شدت آن بستگی دارد. اگرچه درمان بهموقع میتواند بیماری را بهبود ببخشد اما انجام منظم آزمایشها همچنان ضروری است. هدف اصلی درمان نارسایی قلبی، افزایش طول عمر شماست. در ادامه با روشهای درمان نارسایی قلبی آشنا میشوید.
بیماری نارسایی قلبی در مراحل اول میتواند با داروهایی درمان شود و درنتیجه علائم کاهش پیدا کنند و از بدتر شدن وضعیت بیماری نیز پیشگیری شود. داروها برای اهداف زیر تجویز میشوند:
داروهایی که میتوانند در این شرایط تجویز شوند عبارتاند از:
مهم است که همیشه قبل از شروع مصرف هرگونه داروی جدید با پزشک مشورت کنید. مصرف برخی داروها برای افرادی که به نارسایی قلبی مبتلا هستند کاملا ممنوع است. برای مثال میتوان به ناپروکسن و ایبوپروفن اشاره کرد. درصورتیکه برای داروهای خود نیاز به مشورت با پزشک دارید میتوانید از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره پزشکی تلفنی آزمایش آنلاین نیز استفاده کنید.
جراحیهای مختلفی برای افراد مبتلا به نارسایی قلبی انجام میشود که در ادامه با آنها آشنا میشوید.
برخی از افرادی که به نارسایی قلبی مبتلا هستند ممکن است بهبه جراحی بای پس عروق کرونر نیاز داشته باشند. در طول این عمل جراحی، جراح تکهای سالم از رگ یا سرخرگ را برمیدارد و آن را به سرخرگ کرونری مسدودشده متصل میکند. این کار باعث میشود خون، سرخرگ مسدودشده را دور بزند و در شریان جدید جریان پیدا کند.
در این عمل جراحی، پزشک یک کاتتر که به آن بالون کوچکی متصل است را به سرخرگ مسدود یا باریکشده وارد میکند. وقتی کاتتر به سرخرگ آسیبدیده وارد میشود، پزشک بالون را باد میکند تا سرخرگ باز شود. ممکن است لازم باشد یک استنت یا لوله سیمی مشبک برای همیشه در سرخرگ آسیبدیده قرار بگیرد. این امر باعث میشود که سرخرگ باز نگه داشته شود و از تنگ شدن بیشتر آن جلوگیری شود.
برخی از افراد مبتلا به نارسایی قلبی برای کنترل ضربان قلبی خود نیاز به ضربانساز دارند. وقتی ضربان قلب خیلی سریع است، ضربانساز میتواند تپش قلب را کاهش دهد و بالعکس. در اغلب موارد، ضربانساز همراه با جراحی بای پس و داروها استفاده میشود.
ICD دستگاهی است که با باتری کار میکند و اگر ریتم غیرطبیعی قلب را تشخیص دهد، به قلبتان شوک وارد میکند. این شوک باعث میشود که ضربان قلب به حالت طبیعی خود برگردد.
پیوند قلب آخرین روش درمان نارسایی قلبی است و زمانی استفاده میشود که سایر روشهای درمان موثر نیستند. در طول این عمل جراحی، جراح قسمتی از قلب شما یا همه آن را برمیدارد و سپس آن را با قلب اهداکننده جایگزین میکند.
برخی از اقدامات مرتبط با سبک زندگی میتواند در پیشگیری از نارسایی قلب و همچنین، درمان آن موثر باشد. داشتن وزن سالم و ورزش منظم میتواند به میزان قابلتوجهی از نارسایی قلب پیشگیری کند. کاهش میزان مصرف نمک نیز در این زمینه مفید است. اقدامات دیگری که میتوانند در پیشگیری از نارسایی قلب موثر باشند عبارتاند از:
شما میتوانید با دریافت مشاوره پزشکی، از راههای پیشگیری از نارسایی قلبی، بیشتر آگاه شوید.
اگر نارسایی قلبی درمان نشود درنهایت میتواند منجر به نارسایی احتقانی قلب (CHF) شود. در این وضعیت، خون در دیگر نواحی بدن تجمع پیدا میکند. این وضعیت خطرناک است و باعث احتباس آب در اندامها و همچنین، کبد و ریهها میشود. سایر عوارض نارسایی قلبی عبارتاند از:
درنتیجه نارسایی قلبی ممکن است حمله قلبی نیز اتفاق بیفتد. بنابراین، بهمحض اینکه علائم زیر را تجربه کنید لازم است فورا با اورژانس تماس بگیرید:
درنهایت، نارسایی قلبی یک بیماری طولانیمدت است که برای پیشگیری از عوارض، نیاز به دریافت مداوم درمان دارد. اگر این بیماری درمان نشود قلب میتواند بهشدت تضعیف شود و درنتیجه عوارض خطرناکی رخ دهند. نارسایی قلبی میتواند برای هر کسی ایجاد شود. بنابراین، اگر بهصورت ناگهانی علائم جدید و غیرقابلتوضیحی را تجربه کردید مهم است که در این مورد با پزشک مشورت کنید. شما میتوانید به این منظور از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا مشاوره تلفنی پزشکی آزمایش آنلاین استفاده کنید.