دمای طبیعی بدن بسته به عوامل زیادی از جمله سن و سطح فعالیت فرد متفاوت است. میانگین دمای بدن بزرگسالان حدود 98.6 درجه فارنهایت (37 درجه سانتیگراد) است. با این حال، دمای پایه بدن افراد میتواند کمی متفاوت باشد. در این مقاله، ما در مورد محدوده تب نرمال در بزرگسالان و کسانی که باردار هستند صحبت میکنیم. همچنین عوامل موثر بر دمای بدن و زمان تماس با پزشک را برای شما ارائه دادهایم.
فهرست مطالب
مشاوره پزشکی توضیح میدهد که اندازه گیری دمای بدن به بررسی میزان تب نرمال در بزرگسالان کمک میکند. اندازه گیری دمای بدن بسته به جایی که فرد اندازه گیریها را روی بدن انجام میدهد متفاوت است. به عنوان مثال، قرائت دمای مقعدی بالاتر از قرائت دهانی است، در حالی که قرائت زیر بغل کمتر است. اندازه گیری دمای بدن نیز بسته به عوامل زیر میتواند متفاوت باشد:
طبق بررسیها، میانگین تب و دمای بدن در بزرگسالان در تمام مکانهای مختلف 97.86 درجه فارنهایت (36.59 درجه سانتیگراد) است. محققان همچنین دریافتند که میانگین دمای بدن بزرگسالان به صورت خوراکی بین 97.2-98.6 درجه فارنهایت (36.24-37 درجه سانتیگراد) کاهش مییابد.
میانگین دمای بدن میتواند در گروههای جمعیتی متفاوت باشد. مطالعهای که بر روی تقریباً 35500 نفر انجام شد نشان داد که افراد مسن کمترین درجه حرارت را داشتند و زنان آفریقایی آمریکایی دمای بالاتری نسبت به مردان سفیدپوست داشتند.
محققان همچنین دریافتند که برخی شرایط پزشکی میتواند بر دمای بدن تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، افراد مبتلا به تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید) اغلب دمای پایین تری داشتند، در حالی که افراد مبتلا به سرطان دمای بالاتری داشتند. به طور معمول، دمای زیر نشان میدهد که آیا فرد تب دارد یا خیر:
تب ممکن است یکی از نشانههای COVID-19 نیز باشد.
تب نرمال در بزرگسالان و زنان باردار نسبت به سایر افراد متفاوت است. در دوران بارداری، میزان متابولیسم پایه (BMR) فرد بالاتر است. این بدان معناست که بدن گرمای بیشتری تولید میکند. یک مطالعه در تیم مشاوره تلفنی پزشکی نشان داد که دمای بدن در حدود هفته دوازدهم بارداری در 96-99.5 درجه فارنهایت (35.6-37.5 درجه سانتیگراد) به اوج خود میرسد. میانگین دمای بدن دقیقاً پس از هفته سی و سوم به پایین ترین حد خود یعنی حدود 95.5-99.1 درجه فارنهایت (35.3-37.3 درجه سانتی گراد) میرسد.
انواع مختلفی از دماسنجها وجود دارد که تب نرمال در بزرگسالان را اندازه گیری میکند. در برخی از موارد لازم است افراد برای بررسی دمای بدن خود به مشاوره پزشکی مراجعه نمایند. اما این امکان نیز وجود دارد که بتوانید با برخی از دماسنجها دمای بدن خود را در منزل و یا با کمک ویزیت پزشک در منزل اندازه گیری کنید. این دماسنجها به شرح زیر هستند:
دماسنجهای دیجیتال به راحتی در دسترس هستند و میتوانند نتایج دقیق دما را تولید کنند. فرد ممکن است از این نوع دماسنجها در قسمتهای مختلف بدن استفاده کند. در ادامه به انواع راههای اندازه گیری دمای بدن به کمک دماسنج دیجیتال پرداختهایم.
ویزیت پزشک در منزل توضیح میدهد که دماسنجهای مادون قرمز میتوانند اندازه گیری دما را از فاصله دور انجام دهند. با این حال، استفاده از این نوع دماسنج به اندازه روشهای دیگر دقیق نیستند. افراد ممکن است از دماسنج تمپانیک یا مادون قرمز برای خوانش دمای بدن از طریق مجرای گوش استفاده کنند. برای استفاده لازم است موارد زیر را در نظر داشته باشید:
دماسنجهای تایمری از سیگنال مادون قرمز برای اندازه گیری دمای یک فرد استفاده میکنند. کاربر معمولاً دماسنج را چند سانتیمتر از پیشانی فرد دور نگه میدارد و منتظر میماند تا دستگاه اندازهگیری کند. یک مطالعه به این نتیجه رسید که اگرچه اندازهگیریهای پیشانی و گوش گزینههای غربالگری غیرتروماتیک برای نوزادان قابل اجرا هستند، اما هنوز به اندازه روشهای اندازهگیریهای مقعدی دقیق نیستند. فراموش نکنید که دنبال کردن دستورالعملهای درج شده روی بسته دماسنج همیشه حائز اهمیت و مهم هستند.
اگر دماسنج نشان میدهد که دمای بدن یک فرد خیلی بالا یا خیلی پایین است، ممکن است بخواهند برای تأیید نتیجه، یک بار دیگر دمای بدن خود را اندازه بگیرید. در تمام محدودههای سنی، دمای بالا ممکن است ناشی از بیماریهای کوتاهمدت باشد و معمولاً در بزرگسالانی که سلامت کلی خوبی دارند، آسیب قابل توجهی ایجاد نمیکند.
ویزیت پزشک در منزل توضیح میدهد، اگر فردی درجه حرارت بالا دارد، مهم است که استراحت کند و مایعات زیادی بنوشد تا از کم آبی بدن جلوگیری کند. این درمانهای خانگی برای کودکان و نوزادان نیز کاربرد دارد.
در آب و هوای گرم، ورزش یا سایر فعالیت ای بدنی ممکن است باعث هایپرترمی شود، بدین معنا که دمای بدن به طور غیرعادی بالا برود. برخلاف عفونت یا تب، این معمولاً نتیجه عوامل بیرونی است. انتقال به فضای خنکتر و مصرف مایعات معمولاً هیپرترمی را برطرف میکند. با این حال، اگر بالا بودن دمای بدن ادامه یابد یا افزایش یابد، افراد باید به دنبال کمک پزشکی باشند. اگر دمای بدن فردی زیر 95 درجه فارنهایت (35 درجه سانتیگراد) باشد، هیپوترمی دارد و باید به دنبال کمک پزشکی باشد.
نیاز به کمک پزشکی و مشورت با مشاوره تلفنی پزشکی می تواند در گروههای سنی متفاوت باشد. در ادامه به توضیح زمان مراجعه به پزشک را در تمام گروههای سنی ارائه دادهایم.
در بسیاری از موارد، فرد مبتلا به تب نیازی به مراقبت پزشکی ندارد. با این حال، اگر فردی دارای دمای بالا یا شدید باشد، باید با پزشک خود تماس بگیرد. همچنین در صورت تجربه هر یک از موارد زیر در کنار تب، فرد باید به دنبال کمک پزشکی باشد:
افراد زیر نیز در صورت بروز تب باید به دنبال کمک پزشکی باشند:
اگر دمای فردی بیش از 106.7 درجه فارنهایت (41.5 درجه سانتیگراد) باشد، تب بسیار بالا دارد. این میتواند منجر به آسیب دائمی اندام و مرگ شود. هیپرپیرکسی نیاز به کمک فوری پزشکی دارد.
اگر دمای بدن یک فرد خیلی پایین باشد، ممکن است هیپوترمی داشته باشد. این یک مورد اورژانسی است و آنها باید فورا به دنبال کمک باشند. پزشکان هیپوترمی را به عنوان کاهش دما به زیر 95 درجه فارنهایت (35 درجه سانتیگراد) تعریف میکنند.
اگر دمای بدن یک نوزاد 3 ماهه یا کوچکتر 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد) یا بالاتر است، به دنبال مراقبتهای پزشکی اورژانسی باشید. در نوزادان تازه متولد شده، تب خفیف میتواند نشانه یک عفونت جدی باشد.
در نوزادان تا 6 ماهگی، دمای 102.2 درجه فارنهایت (39 درجه سانتیگراد) یا بیشتر نیز دلیل موجهی برای تماس با اورژانس است. مانند بزرگسالان و کودکان بزرگتر، اگر دمای نوزاد به زیر 95 درجه فارنهایت (35 درجه سانتیگراد) کاهش یابد، به کمک فوری و اورژانسی نیاز دارند.
ناحیهای از مغز به نام هیپوتالاموس دمای بدن را تنظیم میکند. اگر دمای بدن از حالت مورد اعتماد و ثابت شده تب که 98.6 درجه فارنهایت (37 درجه سانتیگراد) است بالاتر یا کمتر شود، هیپوتالاموس برای تنظیم دما وارد عمل میشود.
اگر بدن بیش از حد سرد باشد، هیپوتالاموس سیگنالهایی برای لرزیدن بدن ارسال میکند که باعث گرم شدن بدن میشود و اگر بدن خیلی گرم باشد، پیامهایی برای شروع تعریق ارسال میکند و اجازه میدهد گرما از بدن خارج شود. عفونت یکی از برجستهترین مواردی است که باعث تب میشود. تب به عنوان روش طبیعی بدن برای واکنش و مبارزه با عفونت ایجاد میشود.
پزشکان تب را دمای بدنی میدانند که به 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتی گراد) میرسد یا از آن بیشتر میشود. این مورد نیز مانند سایر عارضههایی که درمای بدن فرد و یا به طور کلی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد، علائمی را در افراد ایجاد میکند. این علائم ممکن است در تمامی افراد متفاوت باشند اما به طور معمول علائم شایع تب عبارتند از:
مشاوره پزشکی توضیح میدهد که تب به معنی افزایش دمای بدن است و به طور معمول نشانه عفونت است. تب به طور کلی بی ضرر و برخی از محققین بر این باور هستند که گاهی برای بدن مفید است. همچنین معمولاً نیازی به درمان ندارد.
میانگین دمای بدن 98.6 فارنهایت (37 درجه سانتیگراد) است. اما دمای طبیعی بدن میتواند بین 97 فارنهایت (36.1 درجه سانتیگراد) و 99 فارنهایت (37.2 درجه سانتیگراد) یا بیشتر نیز باشد. دمای بدن شما بسته به میزان فعالیت یا زمان روز میتواند متفاوت باشد. به طور کلی، دمای بدن افراد مسن کمتر از افراد جوان است.
بزرگسالان مبتلا به تب 103 درجه فارنهایت (39.4 درجه سانتیگراد) یا بالاتر معمولاً بیمار به نظر میرسند و رفتار میکنند. هدف اصلی درمان، تسکین ناراحتی و کمک به استراحت است. درمانهای خانگی تب به شرح زیر هستند:
هیدراته بمانید (مایعات فراوان بنوشید.)
لباس سبک بپوشید.
اگر احساس سرما کردید، تا زمانی که سرما تمام شود، از یک پتوی سبک استفاده کنید.
استامینوفن (تیلنول، دیگران) یا ایبوپروفن مصرف کنید. دستورالعملهای روی برچسب داروها را حتما دنبال کنید و جهت اطمنان بیشتر با مشاوره پزشکی تلفنی مشورت کنید.
اگر بدن کودک شما داغ است یا به علت درگیر شدن در موقعیت خطرناکی مانند گیر افتادن در ماشین یا آسانسور، هر یک از علائم هشدار دهنده زیر را نشان داد، به دنبال مراقبتهای پزشکی اورژانسی باشید:
دمای ایده آل بدن در بزرگسالان حدود 98.6 درجه فارنهایت (37 درجه سانتیگراد) است، اما این میزان بر اساس سن، فعالیت بدنی و سلامتی متفاوت است. دمای بدن نیز در طول روز تغییر میکند. دمای بالای 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد) نشان دهنده تب است. دمای بدن نوزادان ممکن است بالاتر از بزرگسالان باشد، اما حتی یک تب خفیف در نوزادان میتواند نشان دهنده عفونت شدید باشد.
اندازه گیری دما از قسمتهای مختلف بدن طیفی از دمای بدن را نشان میدهد که پزشکان آن را طبیعی میدانند. اگر فردی دمای غیرعادی بالا یا پایین داشته باشد، باید فوراً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشد.