تنبلی چشم عارضهایست که در اثر رشد غیرطبیعی بینایی در اوایل دوره رشد و زندگی فرد ایجاد شده، و باعث کاهش بینایی میشود. در این حالت، چشم اغلب به سمت داخل یا خارج سرگردان است. تنبلی چشم (Amblyopia) به طور کلی، امکان دارد از بدو تولد تا 7 سالگی ایجاد شود. تنبلی چشم عامل اصلی کاهش بینایی در کودکان است، اما خوشبختانه بندرت روی هر دو چشم تأثیر میگذارد. لازم است بدانیم، چشم ضعیف معمولاً با استفاده از عینک یا لنزهای تماسی قابل اصلاح است، و همچنین تشخیص و درمان به موقع این مشکل میتواند از بروز مشکلات طولانی مدت و جدی در بینایی کودک جلوگیری کند.
فهرست مطالب
همانطور که گفته شد، تنبلی چشم به دلیل تغییر و رشد غیرطبیعی بینایی در اوایل زندگی ایجاد میشود. این حرکت غیرطبیعی، مسیرهای عصبی بین یک لایه نازک از بافت (شبکیه) در پشت چشم و مغز را تغییر میدهد. چشم ضعیفتر سیگنالهای دیداری کمتری دریافت میکند و در نهایت، توانایی بینایی و عملکرد چشمها کاهش مییابد و مغز، ورودی چشم ضعیف را سرکوب کرده یا نادیده میگیرد. هر چیزی که باعث تار شدن دید کودک شود یا مانع دیدن وی شود، ممکن است باعث تنبلی چشم شود. علل شایع این بیماری عبارتند از:
تشخیص زودهنگام تنبلی چشم، اغلب قبل از 6 سالگی ممکن و ضروری است، زیرا کودکان مبتلا معمولاً متوجه نمیشوند که دیدن واضح با یک چشم سالم و یک چشم ضعیف، امری غیر طبیعی بوده و به معنای وجود مشکلی در چشمها و قوه بینایی است. از جمله راههای تشخیص این عارضه، میتوان به معاینه معمول و مرتب چشمها اشاره کرد. در کشورهای پیشرفته، کودکان اولین معاینه چشم خود را بین سنین 3 تا 5 سال یا قبل از شروع مدرسه انجام میدهند. این بدان معنی است که بیشتر موارد آمبلیوپی (تنبلی چشم) تشخیص داده شده و پس از آن درمان میشود.
اگر چشم پزشک یا بینایی سنج به تنبلی چشم کودک مشکوک باشد، آزمایشات بعدی به منظور بررسی بیشتر انجام میشوند. لازم به یادآوری است، هر چشم به طور جداگانه آزمایش میشود تا مشخص شود، آیا نزدیک بینی، دور بینی یا چرخش در چشمان کودک وجود دارد یا خیر. در این آزمایشات میزان پیشرفت و جدی بودن تنبلی چشم نیز بررسی شده تا بهترین روش درمانی بکار گرفته شود.
از بدو تولد تا حدود 8 سالگی، چشم و مغز کودک هماهنگیها و سیگنالهای حیاتی را با یکدیگر برقرار میکنند. هر چیزی که بینایی یک چشم یا هر دو چشم را مسدود یا باعث ایجاد تاری در دید شود، امکان دارد باعث کند شدن یا جلوگیری از این اتصالات و هماهنگیها شود. اگر این اتفاق بیفتد، مغز تصاویر دیده شده توسط یک یا هر دو چشم را به طور کامل تشخیص نخواهد داد. سپس، مغز شروع به نادیده گرفتن تصاویری میکند که توسط چشم سالم مشاهده شده و در نهایت با ضعف قدرت بینایی، چشم ضعیف و تنبل میشود، و به بیان سادهتر، تنبلی چشم ایجاد میشود.
درمان تنبلی چشم به طور کلی، بدین معناست که مغز را توسط چشمی که ضعیف است و به تنبلی دچار شده، مجبور به دیدن تصاویر مختلف کرده و درواقع، توجه مغز را به تصاویر جلب کرد. این عمل باعث قویتر شدن چشم مورد نظر خواهد شد. انجام این فرایند با استفاده از عینک، پوشاندن چشم، قطره چشمی، جراحی یا ترکیبی از این موارد صورت میگیرد:
تشخیص تنبلی چشم در بزرگسالان ممکن است دشوار باشد، زیرا هیچ نشانهای وجود ندارد. به همین دلیل است که نمیتوان این بیماری را تا بزرگسالی درمان کرد. اگرچه، گفته شد که تنبلی چشم بزرگسالان علائم فیزیکی ندارد، اما علائم غیرمستقیمی هستند که میتوان نشان دهنده بروز این عارضه باشند که شامل موارد زیر هستند:
برخی از این علائم باعث ایجاد دشواری در انجام فعالیتهایی مانند پرتاب یا گرفتن شی میشود. یک فرد بزرگسال ممکن است، هنگام رانندگی و تشخیص مسافت با اشیا یا خودروهای روبرو خود نیز دچار مشکل شده و تصادف کند. تنها راه برای تشخیص واقعی فرد مبتلا به تنبلی چشم، معاینه عملکرد بینایی است. یک تست بینایی شامل ارزیابی و پردازش جامع موارد بصری، عملکرد دو چشم و سایر مهارتهای بینایی است.
آمبلیوپی (تنبلی چشم) در بزرگسالان از طریق سه راه قابل درمان است. البته باید توجه داشت، که ممکن است یک یا تمامی این موارد برای درمان مورد نیاز واقع شوند.
تمریناتی برای کمک به اصلاح بینایی وجود دارند، که به ارتوپتیک معروف هستند. برای انجام این تمرینات، در ابتدا چشم سالم فرد با استفاده از چشم بند کاملا پوشانده میشود. سپس چشم ضعیف با استفاده از تمریناتی مانند رنگآمیزی، نقاشی نقطه به نقطه، ساخت لگو و بازی با کلمات تحریک میشود.
برخی از تمرینات نیز هستند که اغلب بعد از بازگشت قدرت بینایی به چشم ضعیف مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان مثال، مدادی آرام به سمت نوک بینی حرکت کرده و فرد بر روی انتهای مداد در حین این حرکت تمرکز کرده و آن را دنبال میکند تا زمانی که دید وی و یا انتهای مداد تار شود.