کلسیم یک ماده معدنی حیاتی است که بدن انسان از آن برای ساختن استخوانها و دندانهای محکم استفاده میکند. وجود کلسیم همچنین برای عملکرد صحیح قلب و سایر عضلات مورد نیاز است. هنگامی که بدن فرد کلسیم کافی دریافت نکند، خطر ابتلا به اختلالاتی مانند پوکی استخوان، استئوپنی (کاهش تراکم استخوان) و هیپکلمی (کمبود کلسیم) افزایش مییابد. علاوه بر این، کودکانی که به اندازه کافی کلسیم دریافت نمیکنند ممکن است در بزرگسالی با رشد قد با مشکل مواجه شوند. به این ترتیب، افراد (کودک یا بزرگسال فرق ندارد) باید مقدار توصیه شده کلسیم در روز را از طریق غذایی که مصرف میکنند، مکملها یا ویتامینها دریافت کنند.
فهرست مطالب
بسیاری از افراد با افزایش سن در معرض خطر کمبود کلسیم قرار میگیرند. این کمبود ممکن است به دلیل عوامل مختلفی باشد که برخی از آنها عبارتاند از:
لازم است بدانیم، اطمینان از مصرف مناسب کلسیم در همه سنین حائز اهمیت است. مقدار توصیه شده روزانه کلسیم برای کودکان و نوجوانان به صورت یکسان است. خانمها در دوره میانسالی باید روزانه کلسیم بیشتری نسبت به آقایان مصرف کنند. زیرا تأمین کلسیم موردنیاز در زنان به ویژه با نزدیک شدن به یائسگی بسیار مهم است.
در دوره یائسگی، همانطور که اشاره شد خانمها باید میزان کلسیم دریافتی خود را افزایش دهند زیرا کاهش هورمون استروژن در این دوران باعث لاغر شدن سریع استخوانهای زنان میشود، به این ترتیب مصرف مداوم کلسیم، خطر پوکی استخوان و ابتلا به بیماری کمبود کلسیم (هیپوکلسمی) را کاهش میدهد.
اختلال هورمونی هیپوپاراتیروئیدیسم نیز ممکن است باعث بیماری کمبود کلسیم شود. افراد مبتلا به این بیماری به اندازه کافی هورمون پاراتیروئید (که سطح کلسیم را در خون کنترل میکند.) تولید نمیکنند. از دیگر مواردی که منجر به بروز هیپوکلسمی میشود، میتوان به سوء تغذیه و سوء جذب اشاره کرد. سو تغذیه به حالتی گفته میشود که بدن مواد مغذی کافی دریافت نمیکنید، در حالی که سوء جذب هنگامی است که بدن نمیتواند ویتامینها و مواد معدنی موجود در غذای مصرف شده را جذب کند. سایر عوامل عبارتاند از:
افراد نباید دوز کلسیم روزانه خود را فراموش کنند. البته فراموش کردن آن بدین معنا نیست که آن روز با کمبود کلسیم مواجه خواهند شد، اما با توجه به سرعت جذب بالای کلسیم توسط بدن، توصیه میشود که دوزها مرتب و روزانه مصرف شوند. به عنوان مثال، افراد گیاهخوار به دلیل اینکه محصولات لبنی غنی از کلسیم نمیخورند، به سرعت دچار کمبود کلسیم میشوند.
کمبود کلسیم علائم کوتاه مدت ایجاد نمیکند زیرا بدن با مصرف مستقیم آن از استخوانها سطح کلسیم را حفظ میکند. اما سطح پایین کلسیم در طولانی مدت میتواند اثرات جدی را بر جای بگذارد.
در مراحل اولیه کمبود کلسیم ممکن است هیچ علائمی ایجاد نشود. اما با این حال، علائم با پیشرفت بیماری ایجاد میشوند. علائم شدید هیپوکلسمی عبارتند از:
کمبود کلسیم میتواند بر تمام قسمتهای بدن تأثیر بگذارد، در نتیجه فرد ناخنهای ضعیف، رشد کند موها، نازک و شکننده بودن پوست را تجربه خواهد کرد.
کلسیم هم در انتقال دهنده عصبی و هم در انقباضات عضلانی نقش مهمی دارد. بنابراین، کمبود کلسیم میتواند باعث تشنج در افراد سالم شود.
در صورت مشاهده علائم بیماری کمبود کلسیم باید با پزشک خود تماس گرفت. متخصص سابقه پزشکی بیمار را بررسی کرده و از وی در مورد سابقه خانوادگی کمبود کلسیم و پوکی استخوان سوال میکند. اگر پزشک به کمبود کلسیم مشکوک باشد، یک نمونه خون به منظور بررسی سطح کلسیم خون از بیمار گرفته میشود. پزشک میزان کلسیم، آلبومین و کلسیم یونیزه یا “آزاد” فرد را اندازهگیری میکند. لازم است بدانیم، آلبومین پروتئینی است که به کلسیم متصل شده و آن را از طریق خون منتقل میکند. سطح پایین کلسیم پایدار در خون بیمار ممکن است تشخیص بیماری کمبود کلسیم را تأیید کند.
طبق تحقیقات انجام شده، سطح کلسیم طبیعی برای بزرگسالان میتواند از 8/8 تا 4/10 میلی گرم در دسی لیتر باشد. اگر سطح کلسیم زیر 8/8 میلی گرم در دسی لیتر باشد ممکن است فرد در معرض خطر بیماری کمبود کلسیم قرار گرفته باشد. سطح کلسیم خون کودکان و نوجوانان به طور معمول بیشتر از بزرگسالان است.
درمان کمبود کلسیم معمولاً آسان است و به طور معمول راه حل برطرف کردن آن، افزودن کلسیم بیشتر به رژیم غذایی است. البته باید این نکته را گوشزد کرد، که نباید با مصرف مقدار زیادی مکمل کلسیم خوددرمانی کرد. زیرا مصرف بیش از دوز توصیه شده بدون تأیید پزشک منجر به بروز مسائل جدی مانند سنگ کلیه میشود. مکملهای کلسیم که معمولاً توصیه میشوند عبارتند از:
حتما باید مکملهای تجویز شده توسط پزشک را تهیه کرد. البته باید به این نکته نیز واقف بود، که برخی از داروها میتوانند با مکملهای کلسیم تأثیر منفی و تداخل داشته باشند. این داروها عبارتند از:
گاهی اوقات تغییر رژیم غذایی و مکملها برای درمان کمبود کلسیم کافی نیست. در این حالت، پزشک ممکن است با تزریق منظم کلسیم، سطح کلسیم را تنظیم کند. بیمار طی چند هفته اول درمان، تنایج حاصل شده را متوجه خواهد شد. البته موارد شدید بیماری کمبود کلسیم با فواصل یک تا سه ماهه کنترل شده و نتیجه قابل بررسی است.
عوارض ناشی از بیماری کمبود کلسیم شامل آسیب به چشم، ضربان قلب غیرطبیعی و پوکی استخوان است. عوارض ناشی از پوکی استخوان عبارتند از:
هیپوکلسمی نوزادی بلافاصله پس از تولد در نوزادان رخ میدهد. بیشتر موارد هیپوکلسمی نوزادان در دو روز اول پس از تولد قابل مشاهده است. اما هیپوکلسمی دیررس امکان دارد سه روز پس از تولد یا دیرتر رخ دهد. از عوامل خطرناک کمبود کلسیم نوزادان میتوان به پایین بودن سن جنین و دیابت مادر اشاره کرد. هیپوکلسمی اغلب در اثر نوشیدن شیر گاو یا شیر خشک با مقدار زیاد فسفات نیز ایجاد میشود. علائم هیپوکلسمی نوزادان شامل موارد زیر است:
میزان کل کلسیم یا سطح کلسیم یونیزه (آزاد شده) در نوزادان با استفاده از آزمایش خون تشخیص داده میشود. سطح گلوکز نوزاد نیز برای بررسی افت قند خون آزمایش خواهد شد. درمان کمبود کلسیم در نوزادان به طور معمول شامل تزریق وریدی گلوکونات کلسیم و به دنبال آن مصرف چند روز مکمل خوراکی کلسیم است.
با قرار دادن کلسیم در رژیم غذایی و مصرف روزانه آن میتوان از بیماری کمبود کلسیم جلوگیری کرد. همچنین باید غذاهای سرشار از کلسیم مانند محصولات لبنی که میتوانند از نظر چربی اشباع و چربی ترانس نیز غنی باشند را در نظر گرفت. با این وجود، توصیه میشود گزینههای کمچرب یا بدون چربی را انتخاب کرد تا خطر ابتلا به کلسترول بالا و بیماریهای قلبی نیز کاهش یابند. میتوان 1/4 تا 1/3 کلسیم خود را در یک وعده که حاوی انواع شیرها و ماست است، دریافت کرد. طبق منبع معتبر وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA)، سایر غذاها که سرشار از کلسیم هستند عبارتاند از:
شما میتوانید برای بررسیهای بیشتر از خدمت ویزیت پزشک در محل استفاده کنید و یا درخواست چکاپ کامل داشته باشید تا وضعیت بدنی شما به طور کامل چک شود.