بیماری صرع که در زبان اگلیسی به اپیلپسی (epilepsy) شناخته میشود، به معنی تصرف کردن یا پریشان کردن است؛ چرا که حملات عصبی که در فرد ایجاد میشود، به طور کامل سیستم عصبی فرد را مختل میکند. این حملات ممکن است بسیار خفیف و تقریبا غیرقابل شناسایی باشد یا برعکس طولانی مدت بوده و با لرزش شدید همراه باشد. در هر دو وضعیت، فرد و اطرافیان او شرایط خوشایندی را تجربه نمیکنند، اما خبر خوب آن است که با پیشرفتهای زیادی که در این حوزه صورت گرفته، افراد مبتلا به بیماری صرع تا حد زیادی میتوانند حملات عصبی را با دارو کنترل کنند. این مقاله، تمام جزئیات بیماری صرع را بررسی کرده است.
فهرست مطالب
صرع از انواع بیماریهای مزمن و چهارمین بیماری شایع در جهان است و در دسته بیماریهای مغز و اعصاب قرار میگیرد. اگر بخواهیم آماری از میزان ابتلا به صرع در جهان ارائه دهیم، به موارد زیر میرسیم:
در حال حاضر، حدود ۱٪ درصد از جمعیت مردم جهان (۶۵ میلیون نفر) صرع دارند و ۸۰٪ از موارد گزارش شده در کشورهای در حال توسعه روی میدهد. در کشورهای توسعه یافته، شیوع ابتلا به بیماری صرع بیشتر در نوزادان و سالمندان دیده میشود. افراد مبتلا به صرع در بسیاری از کشورها، حق رانندگی مشروط دارند و یا به طور کل از آن محروم هستند، اما اگر برای مدت مشخصی، وضعیت پایداری بگذرانند، امکان آغاز مجدد رانندگی را دارند.
حالا سراغ تعریفی از صرع برویم: در بیانی ساده، صرع را اینطور میتوان توصیف کرد: حملات عصبی ناگهانی که فرد را به طور کامل از انجام فعالیتهای روزمره باز میدارد. این حملات صرعی به دلیل فعالیت الکتریکی همزمان یا بیش از حد طبیعی در سلولهای مغزی ایجاد میشوند و گاهی به طور مکرر روی میدهند.
همچنین به یاد داشته باشید گاهی سایر بیماریها یا مشکلات، علائمی مشابه حمله صرع بهوجود میآورند. پزشک متخصص مغز و اعصاب بر پایه توضیحات اطرافیان و فرد بیمار تشخیص میدهد که این علائم حمله صرع بوده یا از مشکل دیگری ناشی میشود و فقط به حمله صرع شباهت دارد.
باید بدانیم که صرع و تشنج دو مفهوم متفاوت هستند؛ تشنج همان حملهای است که به فرد دست میدهد و صرع نام کلی بیماری است که تشنج میتواند یکی از علائم یا گاهی تنها علامت آن باشد. باید بدانیم هر کسی که دچار تشنج میشود، لزوماً صرع ندارد و اگر فرد یک یا دو بار تشنج کرده است بهتر است برای تشخیص درست بیماری، به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند.
بیماری صرع عمومی یا منتشر: تشنجهایی که به نظر میرسد تمام نواحی مغز را درگیر میکنند، بیماری صرع منتشر نامیده میشوند. 6 نوع از بیماری صرع منتشر وجود دارد:
صرع در برخی افراد به دلیل آسیب مغزی، سرطان مغز، سوء مصرف دارو، الکل و دلایل دیگر ایجاد میشود. حملات صرعی نتیجه فعالیت سلولی بیش از حد و غیرعادی عصب کورتیکال (cortical) یا غشایی در مغز است.
برخی افراد مبتلا به بیماری صرع ساده، طی تشنج به مدت چند ثانیه خیره میمانند، در حالیکه برخی دیگر دچار حرکات تنشی در دستها و پاها میشوند.
پزشکان معمولا تشنج را بر اساس چگونگی آغاز فعالیت های غیرطبیعی مغز، به دو نوع کانونی و منتشر طبقه بندی میکنند.
فرایند تشخیص معمولا شامل حذف تمام شرایطی است که ممکن است علائم مشابهی نظیر سنکوپ را ایجاد کند و نیز بررسی اینکه آیا هیچ دلیل لحظهای دیگری وجود داشته است یا خیر. اما همه این موارد پس از مراجعه به متخصص مغز و اعصاب، انجام میشود. پزشک متخصص، علائم و نشانه های بیمار را میپرسد، معاینه میکند و تستهای لازم را انجام میدهد تا احتمال وجود صرع تشخیص داده شود و به همان ترتیب علت آن مشخص شود. موارد زیر، از راه های تشخیص صرع هستند:
در حالت کلی باید گفت که صرع را نمیتوان درمان کرد، اما حملات را میتوان با دارو تا حدود ۷۰ درصد موارد کنترل کرد. در افرادی که حملات به دارو پاسخ نمیدهند جراحی، تحریک عصبی یا تغییر در رژیم غذایی را میتوان در نظر گرفت. موارد دیگر برای درمان صرع موارد زیر هستند:
کمکهای اولیه: اولین شیوه درمانی برای کمک به بیماران مبتلا به صرع همان روش به روز شده ابنسیناست. او با کشیدن دایرهای به دور بیمار به اطرافیان بیمار میگفت که جن در بدن بیمار رفته است و اجنه او را می آزارند و هرکس وارد این دایره بشود مورد هجوم جنها واقع میشود. او با این روش تنها تلاش میکرد از ورود مردم به حیطه خط رسم شده در اطراف بیمار جلوگیری کند تا اکسیژن کافی به بیمار برسد تا او هر چه سریعتر به وضع عادی برگردد. بر همین اساس، امدادگر و یا فردی که قصد کمک به فرد مبتلا به صرع دارد، در هنگام وقوع حمله عصبی، باید اقدامات زیر را انجام دهد:
پیدا کردن دارو و دوز مناسب آن کار پیچیده ای است. پزشک در زمان انتخاب نوع دارو شرایط فرد بیمار، تکرر تشنجها، سن و سایر فاکتورها را در نظر میگیرد. همچنین ممکن است سایر داروهای مصرفی فرد را هم بررسی کند تا از عدم تداخل با داروهای ضد صرع اطمینان حاصل کند. ابتدا پزشک یک دارو در دوز پایین را تجویز کرده و تا زمان کنترل مناسب تشنجات، دوز دارو را به تدریج افزایش میدهد.
این دارو به نام های دیگری همچون Gralise, Horizant, Neurontin, Gabarone نیز معروف است. برند Horizant برای درمان سندرم پاهای بی قرار نیز استفاده میشود و برند Neurontin از گاباپنتین، برای درمان تشنج در بزرگسالان و کودکان بالای سه سال به کار میرود. توجه شود که از برند گاباپنتین که دکتر برای شما تجویز کرده است استفاده کنید.
در هر زمانی که به داروخانه مراجعه میکنید تا بسته دیگری از این قرص را بخرید، حتما نوع آن را با نسخه تجویزی دکتر خود مطابقت دهید تا مطمئن شوید که نوع درست این دارو را که برای درمان بیماری فعلی شما تجویز شده، مصرف میکنید.
تمامی سندرمهای صرع مادام العمر نیستند و اکثر افراد تا جایی بهبود مییابند که دیگر نیازی به دارو ندارند.
تا چندی پیش بسیاری از زنان مبتلا به بیماری صرع بهعلت باورهای غلط تمایلی به بارداری نداشتند. به عنوان مثال، ترس از انتقال صرع از مادر به فرزند، بروز مشکل در نوزاد بهخاطر مصرف دارو توسط مادر، مشکلات حین زایمان برای افراد مبتلا به صرع یا بسیاری موارد دیگر نمونههایی از عدم دانش کافی افراد نسبت به این بیماری بود.
خوشبختانه امروزه بهلطف راهکارهای پزشکی و درمانی ارائه شده برای مقابله با این بیماری، بیش از 90 درصد از زنان مبتلا به صرع، بارداری خود را با موفقیت طی میکنند و زایمانی موفقیتآمیز همراه با فرزندانی سالم دارند.
با این حال زنانی که قصد باردارشدن دارند لازم است چند ماه قبل از اقدام به بارداری با پزشک معالج خود مشورت نمایند و آزمایشهای پیش از بارداری را انجام دهند. این مراجعه و مشاوره پیش از بارداری برای کنترل تشنجها در سطح مطلوب، بررسی مجدد سوابق پزشکی بیمار و تصمیمگیری در رابطه با قطع یا تغییر داروهای مورد استفاده بیمار در طی دوران بارداری صورت میگیرد.
هر چقدر کنترل حملات قبل بارداری بهتر انجام شده باشد، احتمال تشنج طی بارداری و در زمان زایمان کمتر است. با این حال عمدتا تعداد حملات در 50 درصد موارد بارداری بدون تغییر باقی میماند، در 30 درصد موارد تشدید میشود و در حدود 20 درصد کاهش مییابد. انتخاب درمان صحیح، عوارض احتمالی ایجاد شده در جنین را به کمترین میزان ممکن میرساند.
همچنین توجه داشته باشید که امکان بروز ضایعات جنینی در خانمهای سالم نیز وجود دارد اما این احتمال در بیماران مبتلا به صرع به میزان اندکی بهعلت مصرف دارو افزایش مییابد که با انتخاب صحیح دارو به کمترین حد خود میرسد. خانمهایی که تحت درمان هستند مانند سایر زنان باردار در دوران بارداری نیاز به استراحت و خواب کافی، تغذیه مناسب، فعالیت بدنی مناسب و پرهیز از هر گونه استرس و ناراحتی دارند.
علاوه بر موارد درمانی اشاره شده، بررسی عادات غذایی و زندگی بیمار در این دوران دارای اهمیت بسیار زیادی است و هم چنین همکاری صمیمانه همسر بیمار برای راحتتر سپری کردن این مدت میتواند بسیار مؤثر باشد.
بیماران مبتلا به صرع و همه افرادی که گرفتار بیماریهای مزمن هستند برای آغاز زندگی مشترک حتما باید این مسئله را مدنظر قرار دهند و به همسر آینده خود قبل از ازدواج اعلام کنند که بیمار بوده و باید دارو مصرف کنند.
در گذشته امکان تقاضای فسخ نکاح در صورت کتمان این قضیه و درخواست همسر وجود داشت ولی اکنون این فسخ نکاح یک روند طولانی پیدا کرده و باید ثابت شود که صرع مخل زندگی زناشویی است و این مسئله تنها با تصمیم قاضی محقق میشود.
صرع یک بیماری مزمن است ولی اگر پزشک اعلام کند که صرع مخل زندگی زناشویی نیست قاضی نیز حکم را بر همین اساس داده و فرد به راحتی نمیتواند از زندگی مشترک خود جدا شود. بنابراین قبل از ازدواج فرد باید همسر خود را نسبت به بیماریش آگاه کند.
70 درصد کسانی که دچار صرع هستند با یک دارو میتوانند کنترل شوند و این افراد نباید ناامید شوند که بیماری آنها ناعلاج بوده و زندگی آنها را برای همیشه مختل میکند. آنچه بیش از همه در مملکت با مشکل آن روبرو هستیم این است که همکاران ما خیلی زود تشخیص صرع را میدهند و مصرف دارو را شروع میکنند؛ البته شروع مصرف دارو ساده است اما اگر بعداً تشخیص داده شود که بیماری فرد صرع نیست، قطع کردن آن کار سادهای نیست.
در برخی از افراد مبتلا به صرع، حملات صرع و تشنج فقط در خواب اتفاق میافتند که به آن صرع شبانه گفته میشود. تقریبا بین 7.5 تا 45 درصد از بیمارانی که دچار صرع هستند این عارضه را تجربه میکنند.
صرع شبانه در کودکان شایع تر است و چیزی حدود 60 درصد از کودکان مبتلا به صرع را تحت تاثیر قرار می دهد. از آنجایی که این حملات موقع خواب رخ میدهند طبیعی است که دیگران متوجه نشوند چه عاملی باعث بیدار شدن بیمار از خواب شده است و به اشتباه آن را ناشی از مشکلات خواب و بی خوابی تلقی کنند. بیشتر افراد مبتلا به تشنج شبانه صرع دارند و تشنجشان از نوع تشنج تونیک-کلونیک است. اما انواع خاصی از صرع میتوانند منجر به تشنج شبانه شوند که تعدادی از آنهادر ادامه لیست شده است:
در این مقاله تلاش شد راجع به سوالاتی مانند صرع چیست، انواع آن، راه های درمان بیماری صرع و تفاوت آن با تشنج اطلاعات جامعی ارائه دهیم. اگر مایلید در این زمینه با یک پزشک متخصص مشورت کنید، پیشنهاد میکنیم از خدمت ویزیت پزشک در محل آزمایش آنلاین استفاده کنید.