اگزما (Eczema) یا درماتیت (Dermatitis) به التهاب یا آماس پوست گفته میشود و منجر به خارش، قرمزی، تورم، پوستهریزی و دیگر نشانههای التهابی در پوست یا سایر اندامها شود. این شرایط ناخواسته و ناراحت کننده به ویژه اگر در ناحیه پوست صورت ایجاد شده باشد، با تاثیراتی که روی زیبایی دارد، ناراحتکنندهتر است. اما اگزما تا حد زیادی قابل کنترل و درمان است و ما در این مقاله تلاش میکنیم، علاوه بر تعریف دقیقی از اگزما و علائم و دلایل ایجاد کننده آن، راههای درمانی آن را هم بررسی کنیم.
فهرست مطالب
علائم و نشانههای درماتیت آتوپیک (اگزما) در افراد مختلف متفاوت و شامل موارد زیر است:
درماتیت آتوپیک اغلب قبل از 5 سالگی شروع میشود و ممکن است در بزرگسالی ادامه پیدا کند. برای بعضی از افراد، به طور دورهای شعله ور میشود و بعد از مدتی حتی برای چند سال بهبودی حاصل میکند.
هیچ آزمایشی برای شناسایی درماتیت آتوپیک (اگزما) الزامی و اختصاصی نیست. پزشک با بررسی پوست و تاریخچه پزشکی، احتمالاً تشخیص لازم را خواهد داد. او ممکن است از پچ تست یا آزمایشهای دیگر برای رد بیماریهای پوستی یا شناسایی شرایط همراه با اگزما استفاده کند. اما اگر گمان میکنید غذای خاصی باعث بثورات فرزند شما شده است، در مورد شناسایی آلرژیهای احتمالی غذایی به پزشک مراجعه کنید.
معمولاً در مواردی که عامل خارجی مسبب التهاب وجود داشته باشد، از کلمه درماتیت و در مواردی که عامل خارجی وجود نداشته و به اصطلاح بیماری آندوژن باشد از کلمه اگزما استفاده میشود.
براساس شدت و دوره بیماری، ضایعات التهابی اگزمایی را به سه گروه اصلی میتوان تقسیم کرد:
اگزما و پسوریازیس هر دو باعث ایجاد قسمتهای قرمز روی پوست میشوند؛ بااینحال، اگزما قسمتهای قرمزی دارد که همچنین به قهوهای یا خاکستری متمایل است. پوست همچنین ممکن است در تاولهای کوچکی که از مایع پرشده، پوشانده شده باشد.
خشکی پوستتان را بررسی کنید. اگزما اغلب باعث خشکی پوست میشود. پوست شما ممکن است وقتیکه آن را میخارانید، پوستهپوسته شود. در موارد شدید، پوست ممکن است به علت خشکی ترک بخورد.
این پماد را یک الی دوبار در روز برای درمان اگزمای دست استفاده کنید. توجه کنید که کودکان و کسانی که پوست حساسی دارند، ممکن است به این پماد آلرژی نشان بدهند که در این صورت مصرف آن را باید قطع کنید.
عوارض: سوزش، قرمزی، خشکی، ایجاد جوش، رشد غیر معمول مو، برآمدگی مو یا التهاب فولیکول، نازک شدن پوست، تغییر رنگ پوست و علائم کشیدگی پوست از عوارض این دارو است.
3. پماد ویتامین آ د برای اگزما: پماد آ د (Vitamin A+D) حاوی ویتامین آ و دی است که باعث حفظ رطوبت طبیعی پوست میشود.
در نتیجه پوستهای خشک و اگزمای دست را تسکین میدهد. جالب است بدانید در صورت استفاده صحیح از این پماد، هیچ عوارضی برای شما نخواهد داشت.
4. پماد بتامتازون: بتامتازون از پمادهایی است که میتواند برای درمان یا بهبود برخی مشکلات پوستی از جمله اگزمای دست مورد استفاده قرار گیرد. دقت کنید که پماد بتامتازون نمیتواند به عنوان راه حل و درمان اگزما باشد اما در تسکین علائم کمک کننده است. برای مصرف بتامتازون، بزرگسالان یک الی سه مرتبه در روز و کودکان یک مرتبه در روز میتوانند استفاده کنند.
اگزمای دست با تماس با مواد شیمیایی بدتر میشود. مشاغل زیر سبب ایجاد و بدتر شدن این حالت میشود:
اگزما به دلیل حساسیت به چند ماده ممکن است در بدن ایجاد شود و برخی مواد شوینده یا غذایی آن را تشدید میکند. این بیماری بههیچعنوان از فردی به فرد دیگر سرایت نمیکند، مگر اینکه به دلیل خارش بیش از اندازه عفونتی در پوست فرد مبتلابه اگزما ایجاد شود و سپس میکروبها وارد زخم شوند و آن زمان احتمال انتقال عفونت وجود خواهد داشت.
اگر اگزما با باکتری اورئوس یا ویروسهای تبخالی همراه باشد، احتمال سرایت اگزما وجود خواهد داشت. بنابراین در این حالت نمیشود بهصورت قطعی اظهار کرد که اگزما واگیردار نیست (بااینکه ازلحاظ علمی مطلبی برای صدق آن وجود ندارد). پس باید افراد مبتلابه اگزما از مواد حساسیتزا دوری کنند و همیشه دست و پای خود را چرب نگه دارند تا خشکی پوست باعث خارش و خونریزی نشود و دستورات پزشک را بهدرستی انجام دهند.