التهاب مری در پزشکی به عنوان ازوفاژیت (uh-sof-uh-JIE-tis) نیز شناخته میشود و التهابی است که ممکن است به بافتهای مری (لوله عضلانی که غذا را از دهان به معده میرساند) آسیب برساند. التهاب مری امکان دارد باعث بلع دردناک، دشوار و درد قفسه سینه شود. علل رایجی که ممکن است بروز التهاب مری را به دنبال داشته باشد عبارتند از بازگشت اسید معده به مری، عفونت، داروهای خوراکی و آلرژی.
درمان التهاب مری به علت زمینهای و شدت آسیب وارد شده به بافت مری بستگی دارد. اگر این عارضه درمان نشود، این امکان وجود دارد که به پوشش مری آسیب وارد شده و در عملکرد طبیعی آن، یعنی انتقال غذا و مایعات از دهان به معده، اختلال ایجاد کند. التهاب مری همچنین میتواند منجر به ایجاد عوارضی مانند زخم یا باریک شدن مری و مشکل در بلع شود. در ادامه این مطلب راههای درمان التهاب مری، علائم، راههای پیشگیری و سایر اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دادهایم.
فهرست مطالب
التهاب مری قادر است آسیبهایی را در مری ایجاد کند و در برخی موارد شدید میتواند باعث خونریزی، پنومونی آسپیراسیون یا تنگی و یا پارگی مری شود. با این حال، علائم ناشی از التهاب مری در افراد مختلف متفاوت است و اینها علائم و نشانههایی هستند که بیشتر با التهاب مری مرتبط هستند:
در کودکان و نوزادان، علائم شامل مشکلات تغذیه، شکست احتمالی در رشد یا مشکل در افزایش وزن مناسب است. در این سن، اکثر بیماران برای توصیف علائم خود بسیار جوان هستند.
التهاب مری به طور کلی بر اساس شرایطی که باعث ایجاد آن شده است، طبقه بندی میشود. در برخی موارد، بیش از یک عامل ممکن است باعث التهاب مری (ازوفاژیت) شود. این عوامل به شرح زیر هستند:
ساختار دریچه مانندی به نام اسفنکتر تحتانی مری معمولاً محتویات اسیدی معده را خارج از مری نگه میدارد. اگر این دریچه زمانی که نباید، باز شود یا به درستی بسته نشود، محتویات معده ممکن است به مری برگردد. بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) وضعیتی است که در آن این برگشت اسید یک مشکل مکرر یا مداوم است و یکی از عوارض آن التهاب مزمن و آسیب بافتی در مری است.
ائوزینوفیلها (e-o-SIN-o-fils) گلبولهای سفید خونی هستند که نقش کلیدی در واکنشهای آلرژیک دارند. ازوفاژیت ائوزینوفیلیک با غلظت بالایی از این گلبولهای سفید در مری رخ میدهد که به احتمال زیاد در پاسخ به یک عامل ایجاد کننده آلرژی (آلرژن) یا رفلکس اسید یا هر دو است.
در بسیاری از موارد، این نوع التهاب مری ممکن است توسط غذاهایی مانند شیر، تخم مرغ، گندم، سویا، بادام زمینی، لوبیا، چاودار و گوشت گاو ایجاد شود. با این حال، آزمایشهای معمول آلرژی به طور قابل اعتمادی این غذاهایی که عامل بروز واکنش الرژیک هستند را شناسایی نمیکند.
افراد مبتلا به ازوفاژیت ائوزینوفیلیک ممکن است سایر آلرژیهای غیرغذایی نیز داشته باشند. به عنوان مثال، گاهی اوقات مواد حساسیت زا استنشاقی مانند گرده، ممکن است علت اصلی التهاب مری باشد. در مجموعه آزمایش آنلاین تمامی تستهای مربوط به تشخیص آلرژی انجام میشود که میتوان تنها با یک تماس تلفنی این خدمت را دریافت کنید.
ازوفاژیت لنفوسیتی (LE) یک بیماری مری غیر معمول است که در آن تعداد لنفوسیتها در پوشش مری افزایش یافته است. LE ممکن است مربوط به ازوفاژیت ائوزینوفیلیک یا GERD باشد.
اگر چندین داروی خوراکی برای مدت طولانی در تماس با پوشش مری باشند، ممکن است باعث آسیب بافتی شوند. به عنوان مثال، اگر یک قرص را با آب کم یا بدون آب قورت دهید، ممکن است خود قرص یا مقداری از آن در مری باقی بماند. داروهایی که با التهاب مری مرتبط هستند عبارتند از:
عفونت باکتریایی، ویروسی یا قارچی در بافتهای مری ممکن است باعث التهاب مری شود. التهاب عفونی مری که به عنوان ازوفاژیت عفونی نیز یاد میشود، نسبتا نادر است و اغلب در افرادی با عملکرد ضعیف سیستم ایمنی مانند افراد مبتلا به HIV/AIDS یا سرطان رخ میدهد.
قارچی که به طور معمول در دهان وجود دارد، به نام کاندیدا آلبیکنس یکی از علل شایع التهاب مری عفونی است. چنین عفونتهایی اغلب با عملکرد ضعیف سیستم ایمنی، دیابت، سرطان یا استفاده از داروهای استروئیدی یا آنتی بیوتیکی همراه است. با مشاوره پزشکی تلفنی تماس بگیرید و اطلاعات بیشتری در خصوص روشهای تشخیص عفونت در بدن کسب کنید.
درمان التهاب مری اولین گزینه معقول و ضروری تلقی میشود اما در صورت عدم درمان التهاب مری این امکان وجود دارد که منجر به تغییراتی در ساختار مری شود. بنابراین این حالت منجر به بروز عوارض احتمالی میشود که عبارتند از:
صحبت با مشاوره پزشکی تلفنی به شما کمک میکند تا بهتر قادر به کنترل عوارض ناشی از التهاب مری باشید.
مشاوره پزشکی یا متخصص احتمالاً بر اساس پاسخ شما به سؤالات مربوطه، معاینه فیزیکی و یک یا چند آزمایش تشخیص را انجام میدهد. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
برای این آزمایش، محلولی حاوی ترکیبی به نام باریم و یا قرصی مینوشید که با باریم پوشانده شده است. باریم پوشش مری و معده را در بر گرفته و اندامها را نمایان میکند. این تصاویر میتوانند به شناسایی تنگی مری، سایر تغییرات ساختاری، فتق هیاتال، تومورها یا سایر ناهنجاریهایی که میتوانند باعث بروز علائم شوند کمک کند.
تیم مشاوره پزشکی یک لوله بلند و نازک مجهز به یک دوربین کوچک (اندوسکوپ) را به سمت گلو و داخل مری هدایت میکنند. با استفاده از این ابزار، پزشک شما میتواند هر مورد غیرعادی که در مری وجود دارد را جستجو کند و نمونههای کوچک بافت را برای آزمایش بردارد. مری ممکن است بسته به علت التهاب مانند التهاب ناشی از دارو یا رفلاکس، متفاوت به نظر برسد. در طول این آزمایش بیمار آرامبخش دریافت میکند.
نمونههای بافت کوچک برداشته شده (بیوپسی) در طول معاینه آندوسکوپی برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده میشوند. بسته به علت مشکوک این اختلال، ممکن است از آزمایشات مختلفی برای موارد زیر استفاده شود:
ویزیت پزشک در منزل تیم ما قادر است این آزمایشات و خدمات را در منزل و یا محل کار به شما ارائه دهد. تنها کافیست با ما تماس بگیرید و خدمت مورد نظر خود را به ما اطلاع دهید.
هدف از درمان التهاب مری کاهش علائم، مدیریت عوارض و درمان علل زمینهای این اختلال است. بنابراین، این مورد پزشکی قابل درمان است اما راهبردهای درمانی در درجه اول بر اساس علت اختلال متفاوت است. در بالا عواملی که منجر به بروز التهاب مری میشوند را توضیح دادیم، اکنون در ادامه به راههای درمانی هر یک از این موارد پرداختهایم.
روشهای درمانی که برای التهاب مری ناسی از رفلاکس در نظر گرفته میشوند، با توجه به نظر مشاوره پزشکی متفاوت هستند و ممکن است شامل موارد زیر باشند:
یک درمان جدیدتر نیز وجود دارد که شامل جراحی کم تهاجمی برای قرار دادن حلقهای از دانههای مغناطیسی تیتانیوم در اطراف محل اتصال معده و مری است. در آن موقعیت حلقه دانههای مغناطیسی اسفنکتر تحتانی مری را تقویت میکند و از رفلاکس اسید جلوگیری میکند. مشاوره پزشکی تلفنی قادر است به شما در انتخاب بهترین روش درمانی کمک کند.
درمان التهاب مری ائوزینوفیلیک در درجه اول اجتناب از آلرژن و کاهش واکنش آلرژیک با دارو است. داروها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
با این حال، از آنجایی که در حال حاضر هیچ آزمایشی برای شناسایی غذای مقصر وجود ندارد، مشاوره پزشکی ممکن است توصیه کند که آلرژنهای غذایی رایج را از رژیم غذایی خود حذف کنید. تحت نظر پزشکتان، به تدریج غذاها را دوباره به رژیم غذایی خود اضافه میکنید و زمانی که علائم بازگشتند، غذایی که عامل بروز علائم بوده است را یادداشت کنید. رویکرد دیگر محدودتر کردن و حذف تمام مواد غذایی از رژیم غذایی و جایگزینی آن با فرمول مبتنی بر اسید آمینه است.
درمانهای بیولوژیکی جدیدی برای درمان التهاب مری (ازوفاژیت) ائوزینوفیلیک در حال توسعه هستند و احتمالا ظرف چند سال آینده در دسترس خواهند بود. این داروها پاسخ ایمنی بدن شما را برای مبارزه با عفونت، التهاب یا بیماری تحریک میکنند.
درمان التهاب مری ناشی از دارو در درجه اول اجتناب از داروی مشکل ساز (در صورت امکان) و کاهش خطر با عادات بهتر در خصوص مصرف قرص است. ویزیت پزشک در منزل شما ممکن است روشهای زیر را توصیه کند:
برای مشاوره دارویی و در نظر گرفتن بهترین راه حل درمانی میتوانید با مشاوره پزشکی تلفنی ما تماس بگیرید.
مشاوره پزشکی ممکن است دارویی را برای درمان عفونت باکتریایی، ویروسی، قارچی یا انگلی که باعث التهاب مری عفونی می شود، تجویز کند.
متخصص گوارش ممکن است روشی را برای گشاد کردن (اتساع) مری انجام دهد. این درمان به طور کلی تنها زمانی استفاده میشود که تنگی بسیار شدید باشد یا غذا در مری گیر کرده باشد. در اتساع مری، مشاوره پزشکی از یک یا چند دستگاه آندوسکوپی استفاده میکند. نسخههای مختلف این دستگاهها ممکن است مجهز به موارد زیر باشد:
همیشه راه حلهای ساده اما حیاتی وجود دارد که بسته به نوع التهاب مری که دارید، ممکن است به شما در کاهش علائم کمک کرده و یا از بروز برخی از مشکلات عود کننده جلوگیری کند. این موارد به شرح زیر هستند: