افتادگی روده (رکتوم) زمانی اتفاق میافتد که بخشی از پایینترین بخش روده بزرگ (رکتوم) به خارج از دهانه عضلانی انتهای دستگاه گوارش (مقعد) میلغزد. در حالی که افتادگی روده ممکن است باعث ناراحتی شود، به ندرت یک مورد اورژانسی محسوب میشود.
افتادگی روده گاهی اوقات با نرم کنندههای مدفوع، شیافها و سایر داروها قابل درمان است. اما معمولاً برای درمان افتادگی رکتوم به جراحی نیاز است. در این مطلب با علائم افتادگی روده، تشخیص، درمان، عوامل خطر و عوارض این عارضه آشنا خواهید شد.
فهرست مطالب
سه نوع افتادگی روده وجود دارد که عبارتند از:
در ابتدا، فرد ممکن است به صورت ناگهانی متوجه شود که یک توده یا تورم از مقعد وی بیرون آمده است. در ابتدا، فرد ممکن است بتواند افتادگی که ایجاد شده است را به داخل فشار دهد، یا ممکن است روده به طور طبیعی به داخل مقعد بازگردد. در غیر این صورت، با گذشت زمان، روده بیرون افتاده شده احتمالاً برای همیشه بیرون میزند و فرد نمیتواند آن را به عقب براند.
با گذشت زمان، افتادگی روده ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که فرد سرفه، عطسه یا ورزش میکند و یا ایستاده است. برخی از افراد مبتلا به افتادگی روده ممکن است این احساس را شبیه نشستن روی توپ توصیف کنند. برخی از افراد ممکن است پرولاپس داخلی رکتوم (افتادگی داخلی روده) را نیز تجربه کنند، که در این حالت روده بیرون نمیزند. در این حالت، فرد ممکن است احساس حرکت ناقص روده یا فشار در رکتوم را تجربه کند. سایر علائم افتادگی روده میتواند شامل موارد زیر باشد:
عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد:
افتادگی روده دارای چندین عامل خطر و علل مرتبط است. این درحالیست که پزشکان به طور کامل درک نمیکنند که چرا برخی افراد به آن مبتلا میشوند. عواملی که احتمال بروز افتادگی روده در برخی از افراد را افزایش میدهد، اغلب شامل ضعیف شدن ماهیچههایی است که از راست روده حمایت میکنند و محرکهای احتمالی مختلفی دارد، از جمله:
برخی از بیماریهای عصبی نیز بر اعصاب مرتبط با افتادگی رکتوم تأثیر میگذارند:
افتادگی رکتوم در بزرگسالان شایعتر از کودکان است. بهویژه در زنان 50 ساله یا بالاتر که شش برابر مردان در معرض ابتلا هستند. اکثر زنانی که افتادگی روده دارند در دهه 60 زندگی خود هستند، در حالی که بیشتر مردان 40 سال یا کمتر هستند. در زنان مسن تر، افتادگی روده اغلب همزمان با افتادگی مثانه یا اندامهای زنانه رخ میدهد. این افتادگی ترکیبی ممکن است به دلیل ضعف عمومی در عضلات کف لگن رخ دهد. اگر هر یک از موارد اشاره شده در بالا را دارید، حتما با مشاوره پزشکی تلفنی صحبت کنید.
اگر چه افتادگی روده اغلب یک مشکل پزشکی اورژانسی نیست، اما میتواند ناراحت کننده باشد، باعث خجالت شود و تأثیر نامطلوب قابل توجهی بر سلامت روحی و جسمی فرد داشته باشد. بنابراین، برای هر کسی که متوجه هر گونه علائم یا علائم افتادگی رکتوم شده است ضروری است که در اسرع وقت با مشاوره پزشکی خود صحبت کنند.
هر چه فرد درمان پرولاپس رکتوم را بیشتر به تعویق بیاندازد، احتمال مشکلات دائمی مانند بی اختیاری و آسیب عصبی بیشتر میشود. اگر به دلیل مشکل ایجاد شده قادر به مراجعه به مطب پزشک نیستید، از ویزیت پزشک در منزل کمک بگیرید.
افتادگی روده امکان دارد در نتیجه بسیاری از شرایط رخ دهد، از جمله:
افراد ممکن است افتادگی روده را با هموروئید اشتباه بگیرند. هر دو بیماری آخرین بخش روده را تحت تأثیر قرار میدهند و علائم مشابهی دارند. با این حال، در حالی که افتادگی روده دیواره رکتوم را تحت تاثیر قرار میدهد، بواسیر (هموروئید) بر رگهای خونی در کانال مقعد تاثیر میگذارد. این دو بیماری نیاز به درمان متفاوتی دارند، بنابراین تشخیص صحیح مهم است و در صورت تجربه علائم بهتر است ویزیت پزشک در منزل را خبر کنید.
ابتدا مشاوره پزشکی سابقه پزشکی شما را میگیرد و معاینه رکتوم را انجام میدهد. ممکن است از شما خواسته شود هنگام نشستن، زور بزنید و حرکت واقعی روده در هنگام اجابت مزاج را تقلید کنید. دیدن افتادگی به پزشک کمک میکند تا تشخیص را تأیید کرده و درمان را برنامه ریزی کند.
سایر شرایط مانند بی اختیاری ادرار، افتادگی مثانه و افتادگی واژن یا رحم ممکن است همراه با افتادگی روده وجود داشته باشد. به دلیل انواع مشکلات احتمالی، اورولوژیستها، متخصصان اوروژنیکولوژیست و سایر متخصصان اغلب با یکدیگر همکاری میکنند تا ارزیابیها را به اشتراک بگذارند و تصمیمات درمانی مشترک را اتخاذ کنند. به این ترتیب میتوان جراحیهایی برای ترمیم هر ترکیبی از این مشکلات را همزمان انجام داد.
مشاوره پزشکی می تواند از چندین آزمایش برای تشخیص افتادگی روده و سایر مشکلات کف لگن استفاده کنند و به تعیین بهترین درمان برای شما بپردازد. آزمایشهایی که برای ارزیابی و تصمیمگیری درمانی استفاده میشوند عبارتند از:
در برخی موارد افتادگی بسیار جزئی و زودرس را میتواند در خانه با استفاده از نرمکنندههای مدفوع و با فشار دادن بافت افتاده به داخل مقعد درمان کرد. با این حال، جراحی معمولا برای ترمیم افتادگی لازم است. چندین روش جراحی وجود دارد که انتخاب نوع جراحی به سن بیمار، سایر مشکلات سلامتی موجود، وسعت افتادگی، نتایج معاینه و آزمایشات دیگر و ترجیح و تجربه جراح با تکنیکهای خاص بستگی دارد. درمانهای دیگر شامل روشهای مختلف برای یبوست، از جمله نرمکنندههای مدفوع، شیاف و سایر داروها است.
اکثر افراد پس از درمان افتادگی روده بهبودی کامل پیدا میکنند. با این حال، بهبودی مناسب بسیار مهم است و مدت زمان این امر به نوع درمان بستگی دارد. به طور معمول، افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، چند روز پس از عمل را در بیمارستان میگذرانند و بیشتر آنها ظرف چند ماه بهبودی کامل پیدا میکنند. پس از انجام عمل جراحی برای افتادگی رکتوم، افراد باید سعی کنند حداقل به مدت 6 ماه از وارد کردن فشار به خود و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنند، از یک رژیم غذایی مغذی و پر فیبر استفاده کنند و آب فراوان بنوشند و در صورت بروز دوباره علائم افتادگی روده از ویزیت پزشک در منزل کمک بگیرند.