بیوتکنولوژی یک لغت فرانسوی است که به معنای زیست فناوری می باشد. بیوتکنولوژی روشی نو برای تکنیک کشت و کار است. به کمک بیوتکنولوژی، موجودات زنده یا بخش هایی از آن ها دست به سنتز بسیاری از مواد می زنند. از سال 1970 که مطالعات زیادی در زمینه ژنتیک انجام گرفت باعث پیشرفت علوم دیگری هم شد. علم بیوتکنولوژی امروزه بسیاری از علوم از جمله بیوشیمی، پزشکی، زیست شناسی مولکولی و … را در بر می گیرد و در زمینه های پزشکی، صنعتی و کشاورزی سالانه افتخاراتی را به وجود می آورد.
بیوتکنولوژی بر رفاه مردم جهان بسیار مؤثر بوده و دانشمندان بر این باور هستند که بیوتکنولوژی در آینده نه چندان دور به علمی قدرتمند در کل جهان و برای کل بشر خواهد شد. در همه زمینه ها می توان از آن استفاده نمود و به رشد و فناوری رسید.
آغاز همکاری دو علم ژنتیک و بیوتکنولوژی به سال 1976 زمانی که دانشمندان توانستند ژن های یک موجود را به موجود دیگری انتقال دهند بر میگردد.
وسایل آزمایشگاه بیوتکنولوژی
در آزمایشگاه های بیوتکنولوژی از وسایل زیادی استفاده می شود؛ از جمله:
تکنیکهای بیوتکنولوژی در پزشکی برای تشخیص و درمان بیماری های مختلف استفاده میشود و این فرصت را برای مردم فراهم میکند تا خود را از بیماریهای خطرناک محافظت کنند. زمینه بیوتکنولوژی مهندسی ژنتیک تکنیکهایی مانند ژن درمانی، تکنولوژی DNA نوترکیب و واکنش زنجیرهای پلیمریزا را معرفی میکند که از ژنها و مولکولهای DNA برای تشخیص بیماریها استفاده میکند و ژنهای جدید و سالم را در بدن قرار میدهند که جایگزین سلولهای آسیب دیده می شوند.
کاربرد بیوتکنولوژی در پزشکی:
این علم با کمک ژنتیک، تکنیک های ژن درمانی و تولید DNA نوترکیب توانست به درمان بسیاری از بیماری ها بپردازد و ژن های سالم را جانشین ژن های معیوب کند.
کاربرد بیوتکنولوژی در نساجی:
از حدود 100 سال پیش تاکنون این علم در نساجی مورد استفاده قرار می گرفت. با پیشرفت هایی که علم بیوتکنولوژی داشته توانسته راه حل هایی کم هزینه برای پیشرفت نساجی ایجاد کند. بیوتکنولوژی در همه زمینه های تولید باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود. امروزه آمیلاز که یک نوع آنزیم است در آهارگیری مورد استفاده قرار می گیرد، سلولاز در زیست پرداخت کالاهای سلولزی و سنگ شویی، پروتئاز برای پشم و دیگر آنزیم ها برای شوینده ها کارایی دارند.
کاربرد بیوتکنولوژی در کشاورزی:
بیوتکنولوژی در تولید گیاهان مقاوم به حشرات، علف کش ها و بیماری ها، تأخیر در رسیدن میوه ها و دیر فاسد شدن آن ها و تولید گیاهانی که به تنش های محیطی مقاومند.، کارایی دارد. با تکنیک کشت سلولی توانستند به تولید واریته های مهندسی شده و انبوهی دست یابند. در مسیر متابولیکی ثانویه گیاهان این علم نقش زیادی را ایفا کرده است و توانسته با فرآیندهایی برخی ژن های معیوب را خاموش نگه دارد.
ارتباط علم بیوتکنولوژی و علم فضا
کاربرد بیوتکنولوژی در صنایع غذایی:
بیوتکنولوژی برای تغییر در همه مواد خام غذایی کاربرد دارد. می تواند طعم آن ها را تغییر داده یا برای مدت طولانی نگه داری کرد. بنا بر اطلاعات حدود یک سوم غذاهای کشورهای اروپایی از غذاهای تخمیر شده هستند. مانند ماست، پنیر، سوسیس تخمیر شده، سبزیجات مثل کلم و زیتون، سس سویا، مسیو و سوفو.