غربالگری HPV

  • نوشته شده توسط مهدی یاری
  • 25 / 03 / 1400

غربالگری HPV که به عنوان ویروس پاپیلومای انسانی نیز شناخته شده است، وجود ویروس پاپیلومای انسانی را شناسایی می‌کند، ویروسی که می‌تواند منجر به ایجاد زگیل‌های تناسلی، سلول‌های غیر طبیعی دهانه رحم یا سرطان دهانه رحم شود. همانطور که بارها شنیده‌ایم، عفونتHPV بسیار رایجی است و تقریباً همه افرادی که از نظر جنسی فعال هستند، در یک برهه زمانی به این عفونت مبتلا شده‌اند.

غربالگری HPV بدین خاطر صورت می‌گیرد که پزشک متوجه شود آیا فرد دارای گونه‌های HPV است که خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می‌دهد یا خیر. آگاهی از این موضوع بدین معناست فرد آمادگی بیشتری برای تصمیم گیری در مورد سلامتی خود خواهد داشت. تصمیماتی از قبیل اینکه آیا باید تحت درمان قرار بگیرد یا منتظر بمانید و ببینید آیا مشکل برطرف می‌شود یا خیر.

افراد خاصی باید غربالگری HPV را انجام دهند که واکسن hpv را نزده اند . غربالگری را می‌توان در مطب پزشک انجام داد. همچنین کیت‌های آزمایش HPV در دسترس هستند و می‌توان از آنها نیز استفاده کرد.

چه کسی باید غربالگری HPV را انجام دهد؟

انجام منظم و مداوم غربالگری HPV بسیار حیاتی است. بدین خاطر، پزشکان توصیه می‌کنند که خانم‌های سنین 21 الی 29 (در صورت انجام آزمایش پاپ اسمیر و دریافت نتیجه غیرطبیعی)، غربالگری HPV را حتما انجام دهند.

HPV در این گروه سنی بسیار شایع است و اکثر عفونت‌ها به خودی خود از بین می‌روند. اما این بدان معنا نیست که انجام غربالگری را پشت گوش بیاندازید زیرا آزمایش منظم ممکن است همیشه نتایج مفید و طبیعی نداشته باشد. به بیان ساده‌تر، آزمایش پاپ اسمیر عفونت HPV را تشخیص نمی‌دهد، اما می‌تواند نشانه‌های قابل توجه و غیرطبیعی ناشی از عفونت را نشان دهد. نشانه‌هایی مانند وجود سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم.

اگر آزمایش پاپ اسمیر وجود سلول‌های غیر طبیعی را نشان دهد، ممکن است غربالگری HPV برای بررسی وجود ویروس تجویز شود. اگر فرد سابقه HPV یا ضایعات سرطانی یا پیش سرطانی قبلی داشته باشد، ممکن است پزشک غربالگری HPV را همراه با تست پاپ اسمیر انجام دهد.

علاوه بر این، زنان بالای 30 سال باید هر 5 سال یکبار غربالگری HPV همراه با تست پاپ انجام دهند. علائم عفونت HPV ممکن است سال‌ها یا حتی تا یک دهه طول بکشد تا بروز کند، بنابراین انجام غربالگری HPV بسیار حائز اهمیت است.

 

 

چرا هیچ تست HPV برای مردان وجود ندارد؟

در حال حاضر، هیچ غربالگری برای مردان وجود ندارد. با این وجود، مردان مبتلا به عفونت HPV مردان می‌توانند ویروس را بدون اطلاع از وجود آن، انتقال دهند. در بیشتر مردان آلوده به این عفونت هیچگونه علائمی مشاهده نمی‌شود. همچنین، بسیاری از عفونت‌های HPV معمولاً قبل از ایجاد علائم، خود به خود از بین می‌روند.

برخی از پزشکان آزمایش پاپ اسمیر مقعدی را بر روی مردان انجام می‌دهند. با این حال، این آزمایشات فقط برای مردانی انجام می‌شود که HIV مثبت و رابطه جنسی مقعدی دارند. آنها همچنین می‌توانند غربالگری HPV را در حین انجام پاپ مقعدی انجام دهند.

غربالگری HPV چگونه انجام می‌شود؟

برای انجام غربالگری HPV ، یک ارائه دهنده خدمات بهداشتی باید نمونه‌ای از سلول‌های موجود در دهانه رحم را جمع آوری کند. معاینه لگن نیز برای این کار لازم است. مراحل غربالگری HPV شامل موارد زیر است:

1- بیمار باید از کمر به پایین یا کاملاً لباس خود را در آورید.
2- روی تخت مخصوص دراز کشیده و پاشنه‌های پا را در نگهدارنده‌های انتهای تخت که رکاب نام دارند، قرار دهید.
3- در مرحله بعد، پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را وارد واژن بیمار می‌کند. این وسیله به جداسازی دیواره‌های واژن کمک می‌کند و پزشک قادر است به راحتی دهانه رحم بیمار را مشاهده نماید.
4- آنها با استفاده از وسیله‌ای مخصوص نمونه‌های سلول را از سطح دهانه رحم یا کانال واژن جمع می‌کنند.
5- سپس نمونه‌های سلول به آزمایشگاهی فرستاده می‌شوند تا از نظر وجود HPV بررسی شوند. نتایج معمولاً طی 1 تا 2 روز برمی‌گردد.

کیت تست HPV در خانه

کیت‌های خانگی تست HPV نسبتاً جدید هستند و این بدین معناست که اغلب دارای نقایصی خواهند بود. به عنوان مثال، برخی از کیت‌های HPV تمام گونه‌های ویروس را تشخیص نمی‌دهند و فقط به دنبال موارد خاص مانند موارد مرتبط با سرطان هستند.

با این وجود، کیت‌های آزمایش HPV در خانه معمولا موقعیت خصوصی و محرمانه‌ای را ارائه می‌دهد که فرد قادر است به راحتی تست را انجام دهد. برای استفاده از کیت تنها لازم است دستور‌العمل حک شده بر روی جعبه محصول را مطالعه نمایید. اگر آزمایش مثبت شود و وجود HPV را تایید کند، به منظور بررسی بیشتر لازم است به پزشک مراجعه نمایید.

عوارض و مشکلات احتمالی غربالگری HPV

مانند اکثر آزمایشات، غربالگری HPV نیز خطرات احتمالی را به همراه دارد. علاوه بر این، گاهی امکان دارد نتایج به دست آمده مثبت یا منفی کاذب باشند.

مثبت کاذب: نتیجه آزمایش مثبت کاذب نشان می‌دهد که فرد به نوع پرخطر HPV مبتلا است، در حالی که وی واقعاً بیمار نیست. یک نتیجه مثبت کاذب می‌تواند منجر به انجام اقدامات غیرضروری مانند کولپوسکوپی یا بیوپسی و اضطراب بی دلیل شود.

منفی اشتباه: نتیجه آزمایش منفی کاذب به معنای آن است که فرد واقعاً به عفونت HPV مبتلا است، اما آزمایش برعکس این را نشان می‌دهد. این حالت ممکن است باعث تاخیر در انجام آزمایشات یا روش‌های پیگیری مناسب شود.

چگونه برای غربالگری HPV آماده شویم؟

برای انجام آزمایش HPV هیچ آماده سازی خاصی لازم نیست. با این حال، از آنجا که آزمایش HPV اغلب همزمان با آزمایش پاپ اسمیر انجام می‌شود، می‌تواند این اقدامات را انجام داد تا احتمال بروز خطا در هر دو آزمایش به حداکثر ممکن برسند:

  • به مدت دو روز قبل از آزمایش از مقاربت، دوش گرفتن و استفاده از داروهای واژینال یا کف، اسپری، کرم یا ژله خودداری کنید.
  • سعی کنید آزمایش را در دوره قاعدگی انجام ندهید. این آزمایش قابل انجام است، اما پزشک می‌توان در زمان دیگری نمونه بهتری از سلول‌ها را جمع آوری کند.

اگر فردی تصمیم به انجام غربالگری HPV دارد، باید به خاطر داشته باشد که:

  • ویروس اغلب به خودی خود پاک می‌شود.
  • هیچ درمان خاصی برای از بین بردن ویروس وجود ندارد. اما در صورت عدم درمان و بروز عوارضی مانند زگیل، سلول‌های پیش سرطانی یا سرطان قابل درمان هستند.
  • بروز علائم این بیماری ممکن است سال‌ها طول بکشد.

هزینه غربالگری HPV

در اکثر کلینیک‌ها هزینه غربالگری HPV متفاوت است و برگی از آزمایشگاه‌ها ممکن است هزینه ویزیت و مشاوره پزشک را نیز از بیمار دریافت کنند. اگر تصمیم بگیرید همزمان تست پاپ را نیز انجام دهید، ممکن است هزینه اضافی نیز به صورتحساب اضافه شود. علاوه بر این، هر آزمایش جداگانه STD (بیماری‌های مقاربتی) که انتخاب می‌شود، به کل مبلغ اضافه می‌شود.

بیمه اغلب آزمایش HPV را که در مطب پزشک انجام می‌شود تحت پوشش قرار می‌دهد، اما تعداد کمی از آنها هزینه آزمایش در خانه را پوشش می‌دهند. اگر در مورد اینکه بیمه شما دقیقا کدام آزمایشات را پوشش می‌دهد یا خیر، می‌توان با شرکت بیمه خود تماس حاصل فرمایید.

اگر بیمه درمانی ندارید، می‌توانید با کلینیک‌ها یا پزشکان محلی تماس بگیرید و از قیمت‌ها مطلع شید. با این روش قادر هستید تا کلینیکی را متناسب با بودجه خود پیدا کنید که خدمات مورد نیاز شما را ارائه می‌دهد.

 

 

مراحل بعد از غربالگری HPV

پس از بازگشت نتایج آزمایش، ممکن است لازم باشد در آینده آزمایشات مجدد تکرار شوند.

  • نتیجه منفی تست

نیازی به انجام آزمایش دیگری نیست. پزشک به فرد اطلاع می‌دهد که چه زمانی باید غربالگری بعدی خود را انجام دهد.

  • نتیجه مثبت تست و طبیعی بودن سلول‌های دهانه رحم

پزشک ممکن است بخواهد یک آزمایش پیگیری را انجام دهد تا مشخص کند که آیا فرد به ویروس پرخطر یا کم‌خطر مبتلا است. با این حال، برخی از پزشکان ممکن است تصمیم بگیرند که در نتیجه مثبت بودن آزمایش، اقدام خاصی را انجام ندهند.

در این صورت، پزشکان ممکن است بخواهند در طی یک سال آینده شرایط کلی بیمار را مورد پیگیری و ارزیابی قرار دهد تا ببینند آیا نتیجه تغییر کرده و سلول‎های دهانه رحم بیشتر از قبل تحت تأثیر قرار گرفته‌اند یا خیر. به طور خلاصه، در این حالت بیمار ممکن است وارد یک دوره انتظار و مراقبت شود.

  • نتیجه مثبت تست و سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم

پزشک ممکن است در این صورت بخواهد از دهانه رحم فرد نمونه برداری کند. در این روش، آنها نمونه‌ای از سلول‌های دهانه رحم می‌گیرند تا با دقت بیشتری نمونه جمع‌آوری شده را بررسی و ارزیابی کنند.

پزشک همچنین ممکن است کولپوسکوپی را پیشنهاد دهد. در این روش، متخصص از یک عدسی بزرگنمایی استفاده می‌کنند تا از نزدیک به دهانه رحم نگاه کنند.

به طور کلی، بسته به نتایج دریافتی، پزشک ممکن است در صورت امکان مناطقی از دهانه رحم که دارای سلول‌های غیر طبیعی هستند را حذف کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *