چرا DNA اینقدر مهم است؟ اگر بخواهیم به زبان ساده توضیح دهیم باید بگوییم که DNA حاوی دستورالعملهای لازم برای زندگی است. کد موجود در DNA راهنماییهایی را در این مورد فراهم میکنند که چگونه پروتئینها برای رشد، تحول و سلامت کلی ما حیاتی هستند. DNA مخفف اسید دئوکسی ریبونوکلئیک (deoxyribonucleic acid) است و از واحدهای بیولوژیکیای به نام نوکلئوتید (nucleotides) تشکیل شده است.
DNA نهتنها برای انسان، بلکه برای بیشتر موجودات، یک مولکول مهم است. DNA حاوی مواد ارثی و ژنهای ماست که این موارد ما را منحصربهفرد میسازند. در برخی شرایط بررسی DNA لازم است که در این مواقع، آزمایش DNA یا آزمایش ژنتیک انجام میشود اما این آزمایش چیست و چه کاربردهایی دارد؟ در ادامه با پاسخ این سوالات آشنا میشوید.
فهرست مطالب
آزمایش DNA در تعیین میزان خطر ابتلا به برخی بیماریهای خاص و همچنین غربالگری و در برخی درمانهای پزشکی اهمیت بسیار زیادی دارد. انواع مختلف آزمایش DNA، کاربردهای متفاوتی دارند که در ادامه با آنها آشنا میشوید.
همه این آزمایشها به یک اندازه معتبر نیستند یا به یک اندازه مورداستفاده قرار نمیگیرند. اگرچه در مورد برخی از انواع آزمایش DNA مطالعات زیادی صورت گرفته است اما برخی از آنها هنوز بهخوبی شناخته نشدهاند. آزمایش DNA میتواند در مورد خطر ابتلا به برخی از بیماریهای ژنتیکی اطلاعات خوبی به ما بدهد اما در مورد برخی بیماریها نمیتواند بهصورت قطعی احتمال ابتلا را مشخص کند. آزمایش DNA کاربردهای غیرپزشکی نیز دارد که نمونههایی از آنها عبارتاند از:
مزایا و نقاط ضعف آزمایش DNA کاملا به شرایطی که از آن استفاده میشود بستگی دارد. توصیه میشود که قبل از دادن این آزمایش با پزشک یا مشاور ژنتیک مشورت کنید. مشاور ژنتیک برای شما توضیح میدهد که آزمایش DNA چه اطلاعاتی به شما میدهد و همچنین این اطلاعات چگونه میتوانند بر سلامت شما تاثیر بگذارند.
از سوی دیگر، مشاور برای شما توضیح میدهد که این آزمایش چه خطراتی دارد و اینکه احتمال نشان دادن نتایج غیرمنتظره یا ناخوشایند چقدر است. حتی در مورد آزمایشهای DNA غیرپزشکی نیز بهتر است که ابتدا با پزشک یا مشاور ژنتیک مشورت کنید تا از جزئیات آزمایش و نتایج احتمالی و اطلاعات مرتبط با آن آگاه شوید.
قبل از انجام آزمایش DNA تا جایی که میتوانید در مورد سابقه پزشکی خانواده، اطلاعات جمعآوری کنید. سپس، در مورد آن با پزشک یا مشاور ژنتیک صحبت کنید تا درک بهتری در مورد شرایط خود داشته باشید. سوالات و نگرانیهای خود را با پزشک یا مشاور در میان بگذارید و علاوه بر این، در مورد گزینههای خود پس از دریافت نتایج صحبت کنید.
همچنین اگر میخواهید آزمایش ژنتیک انجام دهید که مرتبط با خانواده است بهتر است در مورد تصمیم خود با خانواده صحبت کنید. انجام این مکالمه به شما کمک میکند که متوجه شوید اعضای خانوادهتان به نتایج چگونه واکنش نشان میدهند و این نتایج چگونه ممکن است بر آنها تاثیر بگذارد. همچنین اگر میخواهید بدانید قیمت آزمایش DNA چقدر است لازم است بدانید این موضوع بستگی به نوع آزمایش شما و آزمایشگاهی دارد که در آن تست میدهید.
بهطورکلی، آزمایش DNA عوارض جسمی کمی دارد. آزمایش DNA extraction و آزمایشهای خون و سواب داخل گونه تقریبا خطری ندارند اما آزمایشهای پیش از تولد مثل آمنیوسنتز یا نمونهبرداری از پرزهای جفتی با احتمال سقطجنین همراه هستند. آزمایش DNA میتواند عوارض عاطفی، اجتماعی و مالی نیز داشته باشد. به همین دلیل، مهم است که قبل از انجام آزمایش آن، با پزشک در مورد تمام خطرات و مزایای آزمایش صحبت کنید و نگرانیهای خود را با او در میان بگذارید.
اگر سوال شما این است که جواب آزمایش DNA چقدر طول میکشد لازم است بدانید زمان پاسخدهی آزمایش به نوع آزمایش و آزمایشگاهی که در آن تست دادهاید بستگی دارد. قبل از آزمایش با پزشک یا مشاور ژنتیک در مورد زمان انتظار برای نتایج صحبت کنید.
وقتی آزمایش DNA توسط پزشک یا مشاور ژنتیک تجویز میشود، میتوانید این انتظار را داشته باشید که نتایج آزمایش را از آنها دریافت کنید. در هنگام دریافت نتایج، معمولا برای پرسیدن سوال فرصت خواهید داشت و میتوانید از معنای نتایج خود و مراقبتهای ضروری بعدی آگاه شوید.
درنهایت، آزمایش DNA موارد کاربرد بسیار متعددی دارد و بهخصوص میتواند در تشخیص احتمال بیماریهای ژنتیکی و مادرزادی کمک بسیار زیادی به شما کند. در نظر گرفتن مزایا و خطرات آزمایش DNA به شما کمک میکند که در مورد دادن این آزمایش، تصمیم بهتری بگیرید. همچنین، گفتگو با پزشک یا مشاور ژنتیک قبل از آزمایش و بعد از آن به شما کمک میکند که در مورد اهمیت آزمایش DNA و دیگر آزمایش های ژنتیک مانند آزمایش کاریوتایپ درک بیشتری داشته باشید.