اکثر افرادی که از نظر جنسی فعال هستند اغلب در یک دوره از زندگی خود به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مبتلا شدهاند. این بیماری یکی از شایعترین عفونتهای مقاربتی و آمیزشی در ایالت متحده است. لازم است بدانید بیش از 40 نوع ویروس HPV وجود دارد که برخی از آنها بر ناحیه تناسلی زن و مرد و گاهی گلو اثر میگذارند. عفونت hpv در اثر تماس با پوست آلوده انتقال یافته و گسترش میابد. اکثر افراد از طریق رابطه جنسی (واژنیال و مقعدی) به HPV در ناحیه تناسلی خود مبتلا میشوند. برخی از افراد که رابطه جنسی دهانی دارند نیز ممکن است از ناحیه دهان و گلو به این عفونت آلوده شوند که به آن HPV دهانی گفته میشود.
فهرست مطالب
HPV دهانی اغلب هیچ علامتی ندارد. این بدان معناست که افراد متوجه نمیشوند که به عفونت مبتلا هستند و احتمالاً اقدامات لازم برای محدود کردن شیوع بیماری را انجام نمیدهند. در موارد خاص ممکن است زگیل یا ضایعاتی در دهان یا گلو ایجاد شود، اما این حالت زیاد معمول نیست.
این نوع HPV ممکن است به سرطان دهانه حلق که بیماری بسیار نادری است، تبدیل شود. اگر فردی به سرطان دهانه حلق مبتلا شود، سلولهای سرطانی در وسط گلو وی و همچنین زبان، لوزهها و دیوارههای حلق وجود دارند. این سلولها میتوانند از طریق HPV دهانی ایجاد شوند. علائم اولیه سرطان دهانه حلق عبارتند از:
در صورت مشاهده هر یک از این علائم و ابتلا به HPV باید بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.
HPV دهانی هنگام ورود ویروس به بدن، معمولاً از طریق بریدگی یا پارگی کوچک داخل دهان، رخ میدهد. افراد معمولاً از طریق رابطه جنسی دهانی به آن مبتلا میشوند. برای تعیین دقیقاً نحوه انتقال و آلوده شدن افراد به عفونتهای HPV در دهان، تحقیقات بیشتر لازم است.
عوامل خطر HPV دهانی شامل موارد زیر است:
هیچ آزمایشی برای تعیین HPV دهانی در دسترس نیست. دندانپزشک یا پزشک متخصص ممکن است ضایعات را از طریق غربالگری سرطان کشف کند، یا ممکن است فرد ابتدا متوجه ضایعات شود و سپس با پزشک ملاقات کند.
در صورت وجود هرگونه ضایعات در دهان، پزشک میتواند بیوپسی (نمونهگیری) انجام دهد تا ببیند آیا ضایعات سرطانی هستند یا خیر. آنها همچنین ممکن است نمونههای بیوپسی را برای HPV آزمایش کنند. اگر HPV وجود داشته باشد، سرطان نیز ممکن است بروز دهد و یا وجود داشته باشد. انجام آزمایشات بیشتر به منظور شروع دوره درمانی صورت خواهد گرفت و بهتر است که با انجام تست HPV اگر احتمال مبتلا به دیگر نوع های HPV وجود داشته باشد زودتر درمان آن با مشورت پزشک شروع شود.
بیشتر انواع HPV دهانی قبل از ایجاد هرگونه مشکلی برای سلامتی فرد از بین میروند. اگر فرد به دلیل HPV دچار زگیلهای دهانی شود، پزشک اغلب قادر است زگیلها را از بین ببرد. درمان زگیل با درمانهای موضعی ممکن است دشوار باشد زیرا دستیابی به زگیل در دهان ممکن است دشوار باشد. پزشک ممکن است از هر یک از روشهای زیر برای درمان زگیل استفاده کند:
در صورت ابتلا به سرطان دهانه حلق، گزینههای درمانی مختلفی در دسترس است. برنامه درمانی به آگاهی از مرحله و محل سرطان و همچنین ارتباط آن با HPV بستگی دارد.
سرطان دهانه حلق HPV نسبت به سرطانهایی که ناشی از HPV هستند، پیامدهای بهتر و عود کمتری دارند. درمان سرطان دهانه حلق میتواند شامل پرتودرمانی، جراحی، شیمی درمانی یا ترکیبی از این موارد باشد.
اکثر سازمانهای پزشکی و دندانپزشکی، غربالگری HPV خوراکی را توصیه نمیکنند. تغییر شیوه زندگی یکی از سادهترین راههای جلوگیری از HPV است. در اینجا چند نکته برای پیشگیری وجود دارد:
اگر در سن نه تا 14 سالگی هستید، واکسیناسیون HPV شامل گرفتن دو دوز با فاصله شش تا 12 ماه است. افراد 15 سال به بالا در طول شش ماه سه دوز میگیرند. برای اینکه واکسن موثر باشد لازم است افراد تمامی دوزها را دریافت کنند.
واکسن HPV یک واکسن ایمن و موثر است که میتواند فرد را در برابر بیماریهای مربوط به HPV محافظت کند. این واکسن قبلاً فقط تا 26 سالگی در دسترس افراد بود. اما اکنون در دستورالعملهای جدید افراد بین 27 تا 45 سال که قبلاً برای HPV واکسینه نشده بودند، میتوانند واکسن Gardasil 9 را دریافت کنند.
در مطالعه ای در سال 2017 گفته شد که عفونتهای HPV دهانی 88 درصد در میان بزرگسالانی که حداقل یک دوز واکسن hpv دریافت کردهاند، کمتر است. این واکسنها به جلوگیری از سرطانهای دهانه حلق مرتبط با HPV کمک میکنند.