چکاپ غربالگری سه ماه دوم بارداری

چکاپ ها نمونه خون
چکاپ ها 4 پارامتر مورد ارزیابی
چکاپ ها 15 روز تا نتیجه ی آزمایش
onlin
    در آزمایش غربالگری سه ماه دوم بارداری موارد زیر بررسی می‌شود:
    • Free BhCG: هورمون گنادوتروپین انسانی
    • AFP: آلفافتوپروتئین
    • InhA: اینهیبین
    • UE3: استریول غیرکونژوگه

    اطلاعات چکاپ ها

    چرا باید این تست را انجام دهیم؟

    انجام غربالگری‌ها در دوران بارداری بسیار ضروری است و همه خانم‌ها باید این غربالگری‌ها را انجام دهند. غربالگری سه ماه دوم بیشتر برای زمانی ضروری است که فرد باردار، غربالگری سه ماه اول را انجام نداده باشد. همچنین زنان بارداری که به تشخیص پزشک زنان و زایمان، در معرض خطر هستند، باید غربالگری سه ماه دوم را انجام دهند.

     

    این چکاپ شامل چه آزمایش هایی می شود؟

    نشانگرهای زیستی

    آزمایش پروتئین‌ها
    آزمایش هورمونی

    پروتئین‌ها برای عملکرد سلول‌ها و بافت‌ها و همچنین برای ساختن عضلات بسیار مهم هستند. پروتئین‌های موجود در خون، برای کمک به تشخیص بیماری‌های کبد یا کلیه و همچنین سایر مشکلات سلامتی اندازه گیری می‌شوند. پروتئین‌ها همچنین مولکول‌های دیگری را در خون حمل می‌کنند (مانند هورمون‌ها)؛ بنابراین گاهی برای تعیین اینکه چه مقدار از یک هورمون خاص متصل به پروتئین است و چه مقدار از آن آزاد است و در دسترس سلولها قرار دارد هم، سطح این پروتئین‌ها اندازه‌گیری می‌شود. افزایش سطح هورمون‌ها غالباً در اثر کم آبی بدن ایجاد می‌شود، اما ممکن است دلایل دیگری هم داشته باشد. کاهش سطح پروتئین‌ها می‌تواند نشانگر سوء تغذیه شدید یا سوء جذب باشد.

    هورمون‌ها بر همه فعالیت‌های بدن، از رشد و متابولیسم گرفته تا تولید مثل و چرخه خواب، تاثیر می‌گذارند. حتی یک عدم تعادل ناچیز در سطح هورمون‌های شما می‌تواند تأثیر قابل توجهی در سلامتی داشته باشد و بر خلق و خو، سطح انرژی و همچنین باروری و میل جنسی شما تأثیر بگذارد. هورمون‌ها به عنوان پیام رسان‌های شیمیایی شناخته می‌شوند که توسط غدد تولید می‌شوند و به جریان خون آزاد می‌شوند. آنها فعالیت‌های مختلفی در بدن انجام می‌دهند، از جمله تنظیم اشتها، رشد، روحیه و تولید مثل و غیره. به طور کلی، آنها تمام عملکردهای بدن را تنظیم کرده و متعادل نگه می‌دارند. اختلالات هورمونی، مشکلات رایجی هستند که اغلب از طریق درمان جایگزینی هورمون یا تغییر سبک زندگی، قابل کنترل و درمان هستند. سطح هورمون‌ها همیشه ثابت نیست و در طول روز و در زنان و در طی چرخه تولید مثلی، تغییر می‌کند.

    Inh A

    اینهیبین ها هورمون‌های پروتئینی هترو دیمری ترشح‌شده توسط سلول‌های گرانولوزای تخمدان در ماده و سلول‌های سرتولی بیضه در نر هستند. آن‌ها ترشح هورمون تحریک‌کننده فولیکول هیپوفیز (FSH) را به‌طور انتخابی …

    بیشتر بخوانید
    آلفا فتوپروتئین (AFP)
    آزمایش استریول غیر کونژوگه UE3

    آزمایش استریول غیر کونژوگه UE3 یکی از آزمایشاتی است که والدین قبل از اقدام به فرزندآوری جهت اطلاع از شرایط جنین خود در آینده، انجام می دهند. همچنین این آزمایش …

    بیشتر بخوانید
    آزمایش BHCG ، هورمون بتا (Free BhCG)

    ممکن است بسیاری از زنان باردار و کسانی که اقدام به بارداری می‌کنند اصطلاح beta-hCG را در رابطه با آزمایش بارداری شنیده باشند و این سوال در ذهنشان ایجاد شود …

    بیشتر بخوانید

    چرا و چه زمانی غربالگری سه ماه دوم انجام می شود؟

    سه‌ماهه دوم بارداری بین ماه چهارم و ششم بارداری بین هفته 13 و هفته 28 قرار دارد. سه‌ماهه دوم بارداری، برای بسیاری از خانم‌ها آسان‌ترین سه ماه بارداری است که تهوع بامدادی آن‌ها کاهش می‌یابد. در سه‌ماهه دوم بارداری، خانم باردار هرماه لازم است به متخصص زنان مراجعه کند، هر چند ممکن است ویزیت‌ پزشک در این دوره ها کوتاه و سریع باشد.

    آزمایشات غربالگری سه‌ماهه دوم بارداری زمانی ضروری است که خانم باردار آزمایشات غربالگری سه‌ماهه اول بارداری را انجام نداده باشد یا تاکنون به آن‌ها دسترسی نداشته‌ است. همچنین ممکن است پزشک با توجه به شرایط فرد، انجام برخی آزمایشات را هم در این مدت توصیه کند. این آزمایش‌ها می‌توانند بین هفته‌های 14 تا 18 بارداری انجام شود، اما در حالت ایده‌آل بین هفته 15 تا 17 انجام می‌شود.

    نمونه مناسب برای غربالگری سه ماه دوم

    • خون سیاهرگی (سرم)
    • مایع آمنیوتیک

    آمادگی برای انجام آزمایش غربالگری

    رعایت شرایط خاصی برای گرفتن نمونه خون لازم نیست، اما برای اندازه گیری NT (nuchal translucency) با سونوگرافی باید مثانه مادر باردار پر باشد.

    هدف از آزمایش غربالگری سه ماه دوم

    غربالگری سه‌ماهه دوم بارداری ممکن است شامل چندین آزمایش خون به نام غربالگری با چند نشانگر باشد. این نشانگرها اطلاعاتی را در مورد خطر احتمالی برای داشتن نوزادی با برخی شرایط ژنتیکی یا نقص مادرزادی ارائه می‌دهند. علاوه بر این، بسته به توصیه پزشک، انجام چند آزمایش دیگر در این دوره بارداری نیز ممکن است ضروری باشد.

    آزمایش های غربالگری سه ماه دوم

    1. تست آلفا فتوپروتئین سرم مادرانه (MSAFP)

    این آزمایش یک آزمایش غربالگری ژنتیکی اختیاری است و لازم است در مورد جوانب مثبت و منفی آن با پزشک صحبت شود. آزمایش تست آلفا فتوپروتئین سرم مادرانه، پروتئینی که توسط جنین تولید می‌شود را اندازه می‌گیرد و سطوح غیرطبیعی آن می‌تواند نشانی از احتمال سندرم داون یا نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا باشد. در چنین حالتی، پزشک دستور سونوگرافی یا آمنیوسنتز را خواهد داد.

    هنگامی‌که خون گرفته‌شده برای آزمایش آلفا فتوپروتئین سرم مادرانه، از نظر سطح هورمون‌های استریول و hCG نیز موردبررسی قرار می‌گیرد، به آن آزمایش سه‌گانه می‌گویند و هنگامی‌که بررسی نشانگر inhibin-A نیز به آزمایش اضافه می‌شود به عنوان آزمایش غربالگری چهارگانه شناخته می‌شود. تست کواد مارکر میزان تشخیص سندرم داون را به‌طور قابل‌توجهی افزایش می‌دهد. احتمال تشخیص نقایص لوله عصبی با این آزمایش، 75 درصد و احتمال تشخیص سندرم داون 75 تا 90 درصد است. نتایج این آزمایش برای سه تا پنج درصد از زنان، غیرطبیعی خواهد بود، اما در حقیقت فقط درصد کمی از این زنان، فرزندی با مشکل ژنتیکی دارند.

    2. تست غربالگری غیرتهاجمی پیش از تولد (NIPT)

    در این آزمایش از نمونه خون برای اندازه‌گیری مقدار نسبی DNA آزاد جنین در خون مادر استفاده می‌شود. به نظر می‌رسد که این آزمایش می‌تواند 99 درصد از کل بارداری‌های سندرم داون را تشخیص دهد. همچنین می‌تواند احتمال وقوع برخی دیگر از ناهنجاری‌های کروموزومی را نیز بررسی کند. به یاد داشته باشید که اوایل هفته 10 بارداری بهترین زمان برای انجام تست غربالگری غیرتهاجمی پیش از تولد است.

    3. غربالگری گلوکز

    یکی دیگر از آزمایشات غربالگری سه‌ماهه دوم بارداری، غربالگری گلوکز است که این آزمایش معمولا در هفته‌های 24 تا 28 انجام می‌شود و یک آزمایش معمول برای دیابت بارداری است. دیابت بارداری می‌تواند منجر به بزرگی نوزاد، زایمان دشوار و بیماری‌هایی برای مادر و کودک شود. برای انجام این آزمایش لازم است مادر باردار یک لیوان نوشیدنی مخصوص میل کند و سپس میزان قند خون اندازه‌گیری ‌شود. در صورتی که قند خون بالا باشد، لازم است آزمایش تحمل گلوکز با حساسیت بالاتر انجام شود. در این آزمایش محلول گلوکزی با معده خالی میل می‌شود و نمونه خون هر دو تا سه ساعت اندازه‌گیری می‌شود.

    4. آمنیوسنتز

    این تست، یک آزمایش اختیاری است که معمولا بین هفته‌های 15 تا 18 بارداری انجام می‌شود. افرادی که اغلب لازم است این آزمایش را انجام دهند، زنانی هستند که 35 سال یا بیشتر دارند، بیش از حد معمول در معرض خطر اختلالات ژنتیکی هستند یا نتایج تست آلفا فتوپروتئین سرم مادرانه (MSAFP) (آزمایش غربالگری با چند نشانگر) آن‌ها مشکوک بوده است.

    این روش با واردکردن یک سوزن از طریق شکم به داخل کیسه آمنیوتیک و برداشتن مایعاتی که حاوی سلول‌های جنین است، انجام می‌شود. تجزیه و تحلیل نمونه می‌تواند نقص لوله عصبی و اختلالات ژنتیکی را نشان دهد. احتمال سقط بعد از انجام آمنیوسنتز بسته به تجربه پزشک در انجام این روش متفاوت است. این آزمایش می‌تواند به احتمال 99٪ نقص لوله عصبی و تقریبا به احتمال 100٪ برخی از ناهنجاری‌های ژنتیکی را تشخیص دهد.