آزمایش خون یکی از مهمترین راهها برای پیگیری وضعیت کلی جسمی است. توصیه میشود حداقل یک بار در سال یک آزمایش خون کامل انجام شود تا از سلامت جسمانی خود اطمینان حاصل کنید.
خون سیاهرگی (سرم)
هر آنچه میخورید و مینوشید حاوی ویتامینها، پروتئینها و سایر مواد مغذی است که میتواند باعث افزایش مقادیر آن در خون شود. ناشتا بودن به مدت 8 تا 12 ساعت موجب میشود اثر این مواد غذایی در خون از بین زفته و نتایج آزمایش را تا حد ممکن دقیق باشد.
برخی مواقع، فرد ممکن است احساس خستگی، افزایش وزن غیرطبیعی یا احساس درد در قسمتی از بدن خود داشته باشد. آزمایشهای منظم خون میتواند علائم هشدار دهنده بیماری را در اوایل بیماری نشان دهد. به عبارتی دیگر، با یک آزمایش ساده میتوان بسیاری از بیماریهای قلبی، ریوی و کلیوی را تشخیص داد.
برخی از رایجترین آزمایشهای معمول شامل شمارش کامل خون (CBC)، پنل متابولیکی، هورمونها تیروئید، تست میزان مواد مغذی حیاتی مانند آهن یا ویتامینهای گروه B، تست قند خون، چربی خون وآنزیمهای کبدی است.
یک آزمایش معمول شمارش سلولهای خونی (CBC) است که گلبولهای سفید خون، گلبولهای قرمز و پلاکتها بررسی می شوند. میزان هموگلوبین و هماتوکریت از این روش به دست می آید که برای تشخیص کمخونیها از آن استفاده می شود. سطح غیر طبیعی این موارد ممکن است نشانگر کمبودهای غذایی، کمبود آهن، بیماریهای مربوط به مغز استخوان، التهاب بافت، عفونت، بیماری قلبی عروقی و سرطان باشد. اعلام نتیجه این آزمایش تقریبا 24 ساعت زمان نیاز دارد.
در آزمایش خون که پنل متابولیکی را بررسی میکند، سطح برخی از ترکیبات موجود در خون مانند الکترولیتها، کلسیم، گلوکز، سدیم، پتاسیم، بیکربنات، کلرید، نیتروژن اوره خون (BUN) و کراتینین بررسی میشود. نتایج غیر طبیعی ممکن است بیماری کلیه، دیابت یا عدم تعادل هورمونها را نشان دهد. الکترولیتها نقش اساسی در بدن دارند و تغییر میزان آنها ممکن است مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند.
یک پنل متابولیکی کامل (CMP) شامل تمام اندازه گیریهای پنل متابولیکی پایه و همچنین سنجش پروتئینها و مواد اضافی مربوط به عملکرد کبد است که شامل آلبومین، پروتئین کل، آنزیمهای آلکالن فسفاتاز (ALP)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و بیلی روبین است. اعلام نتیجه این آزمایش بین 24 تا 72 ساعت طول می کشد.
سطح غیرطبیعی هر یک از این موارد میتواند نشان دهنده انسداد مجاری صفراوی، سیروز کبدی، التهاب کیسه صفرا، سنگ صفرا، هپاتیت و اختلالات متابولیسم استخوان باشد.
با انتخاب گزینه توسط اپراتور ما به شما وقت دهی میشود و کارشناس نمونه گیری به محل شما اعزام میشوند و نمونه گیری در منزل انجام میگردد
با انتخاب این گزینه پزشک ما به منزل شما اعزام میشوند و ویزیت و نمونه گیری در محل سکونت شما انجام میگردد
با انتخاب این گزینه شما میتوانید برای انجام چکاپ بالای سه نفر از 100 هزار تومان تخفیف برخوردار شوید
نشانگرهای زیستی
وجود املاح معدنی در بدن از جمله مواد ضروری برای فعالیت سلول ها است. ساده ترین کاربرد این مواد، در غشای فسفولیپیدی سلول ها است. برای این منظور لازم است که در بدن فسفر به اندازه کافی وجود داشته باشد تا غشای سلول در صورت آسیب، بتواند سریعا خود را ترمیم کند. این تنها یک مورد از کاربردهای بیشمار مواد معدنی در بدن است. در برخی از بیماری ها، متخصص احتمال مید هد که عامل اصلی در این عارضه، بهم خوردن تعادل بین مواد معدنی در بدن است. در این صورت قبل از اینکه تشخیص قطعی داشته و دارو تجویز کند، از شما درخواست می کند آزمایشات تشخیص املاح معدنی را انجام دهید. اگر با این قبیل تست های آشنایی ندارید، پیشنهاد می کنیم این مقاله را به طور کامل مطالعه نمایید.
آزمایشات مواد معدنی به منظور اندازه گیری موادی می باشد که ممکن است برای بدن ضروری یا مضر باشند. رشد، سوخت و ساز، خون سازی و عملکرد عصب و عضله هیچ کدام بدون مواد معدنی میسر نیست. به طور مثال، سدیم و پتاسیم تعادل مایعات بدن را تنظیم می کنند. کلسیم به ساختن استخوان ها و دندان های محکم، کمک میکند. آهن در خون سازی موثر است.
پوشش مواد معدنی مورد نیاز با رژیم غذایی متعادل برخورداری از تمامی املاح و مواد معدنی به مقدار کافی، امری مهم است. زیرا هیچ کدام از مواد معدنی نمی توانند جایگزین دیگری شوند. اگر شما از یک رژیم غذایی متعادل و متنوع، مطابق هرم غذایی شرح داده شده استفاده کنید، مشکلی نخواهید داشت.
آزمایشات مواد معدنی معمولا به صورت جداگانه برای شناسایی، ارزیابی و نظارت بر کمبود یا افزایش مواد معدنی مورد استفاده قرار می گیرد. پزشک شما ممکن است یک یا چند آزمایش را براساس نشانه ها و علائم یا شرایطی که شما دارید، درخواست کند و گاهی اوقات بیش از یک تست برای تشخیص کمبود یا سمیت عناصر درخواست داده می شود مانند آزمایش مس سروپلاسمی برای ارزیابی مقدار مس در بدن و یا گروهی از آزمون های آهن (آهن، ظرفیت اتصال کلی آهن و فریتین) با CBC (شمارش کامل خون) برای ارزیابی کمبود آهن به عنوان یک عامل بالقوه کم خونی.
شمارش کامل خون (CBC) آزمایشی است که سلولهای در گردش خون را آنالیز می کند. این سلولها عبارتند از گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها. در واقع آزمایش CBC می تواند به تشخیص برخی از بیماری ها مانند کم خونی، عفونت و یا التهاب، خون ریزی داخلی، بیمارهای مرتبط با انعقاد خون، سرطان ها و همچنین به بررسی وضع سلامت عمومی بدن و یا اثرات مخرب درمان هایی که گلبول های خون را تحت تاثیر قرار می دهند مانند شیمی درمانی کمک کند.
تست های انعقادی خون به منظور بررسی مسیر های انعقادی و لخته شدن خون انجام می شود. مسیر انعقادی داخلی و خارجی از 30 تا پروتئین (بنام فاکتورهای انعقادی) تشکیل شده است. تقریباً قسمت اعظم این پروتئین ها در کبد ساخته می شود بجز فاکتور VIII که در سلولهای اندوتلیال رگ و کمی هم در پلاکت ساخته می شود.فاکتورهای انعقادیX,IX,VII,II و پروتئین S,C وابسته به ویتامین K هستند. مکانیسم های لخته شدن با ایجاد آسیب در جدار رگ یا بافت های اطراف، یا تماس خون با سلول های آندوتلیال آسیب دیده و کلاژن آغاز می شوند. در هر مورد این عوامل منجر به تشکیل فعال کننده پروترومبین می شوند که این امر موجب تبدیل پروترومبین به ترومبین و مراحل بعدی انعقاد می گردد.
آزمایش آهن خون به منظور بررسی کم خونی ها درخواست می شود. سطوح غیرطبیعی آهن، نشانگر بیماری های زیادی، از جمله آنمی فقر آهن و هموکروماتوز می باشد. آنمی فقر آهن تنها یکی از انواع کم خونی ها می باشد. 70% هن بدن در هموگلوبین گلبول های قرمز یافت می شود. ۳۰٪ دیگر اهن به شکل فریتین و هموسیدین ذخیره می شود. این ماده به پروتئینی گلوبینی به نام ترانسفرین متصل می شود. تعیین آهن سرم شامل اندازه گیری مقدار اهن متصل به ترانسفرین می باشد. TIBC به معنای ظرفیت کل اتصال به آهن می باشد. باید توجه داشت تنها یک سوم ظرفیت ترانسفرین به آهن متصل می شود به بقیه ظرفیت غیر اشباع به اصطلاح UIBC می گویند.
آزمایش تیروئید یک گروه از آزمایش خون است که در کنار هم به منظور ارزیابی عملکرد غده تیروئید و برای کمک به تشخیص اختلالات تیروئیدی، انجام میشود. آزمایشات موجود در این گروه شامل اندازه گیری هورمونهای تیروئیدی در خون میباشد. این هورمونها مواد شیمیایی هستند که از طریق غده تیروئید ترشح شده و وظیفه کنترل یا تنظیم متابولیسم بدن را بر عهده دارند. وقتی تیروئید شما به صورت طبیعی عمل می کند، هورمون تیروکسین (T4) بدن شما به طور شیمیایی به تری – یودوتیرین (T3) تبدیل شده و در متابولیسم صحیح بدن نقش دارد. با این حال، این سیستم در هنگام بیماری های تیروئید و یا عدم عملکرد مناسب غده تیروئید، با ایجاد ” T3 معکوس ( Reverse T3 ) “، که یک فرم غیر فعال از هورمون T3 است، میتواند انرژی را حفظ کند. آزمایش هورمون تیروئید برای بررسی سیستم T3 معکوس شما همراه با TSH و دیگر هورمونهای تیروئیدی آزاد انجام میشود.
چرا و چه موقع آزمایش انجام می شود؟ اندازه گیری سطح كلسيم خون به عنوان بخشی از آزمایشات چکاپ روتین وجود علایم مشکوک به بیماریهای کلیوی، استخوان و دستگاه عصبی …
بیشتر بخوانیدچرا و چه موقع آزمایش انجام می شود؟ اندازه گیری سطح كلسيم خون به عنوان بخشی از آزمایشات چکاپ روتین وجود علایم مشکوک به بیماریهای کلیوی، استخوان و دستگاه عصبی …
بیشتر بخوانیدبازوفیلها از انواع گلبولهای سفید خون هستند که در مغز استخوان تولید میشوند. بدن انواع مختلفی از گلبولهای سفید را تولید میکند که در عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی …
بیشتر بخوانیدگلبول های سفید در خون، سیستم لنفاوی و بافت ها وجود دارند که بخش مهمی از سیستم ایمنی را تشکیل می دهند. این سلول ها به محافظت در برابر عفونت …
بیشتر بخوانیدگلبولهای قرمز خون در مغز استخوان تولید می شوند و زمانی که بالغ شدند، وارد جریان خون می شوند. گلبول قرمز حاوی هموگلوبین (پروتئینی که اکسیژن را در سرتاسر بدن …
بیشتر بخوانیدچرا و چه موقع آزمایش انجام می شود؟ تصمیم گیری در مورد انتقال خون در آنمیهای حاد (کم خونی های شدید)، ارزیابی میزان اثربخشی تزریق خون به بیمار چکاپ دوره …
بیشتر بخوانیدپلاکت ها در واقع قطعات کوچکی از سلول هستند که در خون گردش می کنند و برای لخته شدن طبیعی خون (در مواقع نیاز) ضروری هستند. هنگامی که یک جراحت …
بیشتر بخوانیدآزمایش خون سالمندان was last modified: دی 24ام, 1399 by نعیمه
بیشتر بخوانیداز این آزمایش برای تشخیص اختلالات تیروئید مانند هیپوتیروئید و هایپرتیروئید ، پایش درمان تیروئید و تفکیک منشا این اختلاات استفاده میشود. در افرادی که افزایش اندازه گواتر دارند ،جهت …
بیشتر بخوانید