سدیم (Na)

  • نوشته شده توسط سمانه نصیری
  • 06 / 12 / 1399

آزمایش خون سدیم یک آزمایش معمول است که به پزشک اجازه می‌دهد میزان سدیم خون را ببیند که به آن آزمایش سدیم سرم نیز می‌گویند. سدیم یک ماده معدنی ضروری برای بدن شما است که به آن Na + گفته می‌شود. سدیم به‌ویژه برای عملکرد عصب و عضله مهم است. بدن شما از طریق مکانیسم‌های مختلف سدیم را در تعادل نگه می‌دارد. سدیم از طریق غذا و نوشیدنی وارد خون شما می‌شود و از طریق ادرار، مدفوع و عرق خون را ترک می‌کند. داشتن مقدار مناسب سدیم برای سلامتی شما مهم است.

داشتن بیش‌ازحد یا کم‌سدیم می‌تواند به این معنی باشد که اشکال در کلیه‌ها یا فرآیند دیگری در شما وجود دارد. بعدازاینکه آزمایش خون سدیم انجام دادید و نتایج طبیعی دریافت نکردید، ممکن است خواسته شود آزمایش سدیم ادرار انجام گیرد. کمبود سدیم می‌تواند علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ، خستگی و سرگیجه داشته باشد

چه کسی به این آزمون نیاز دارد؟

پزشک شما ممکن است آزمایش سدیم ادرار را پس از کسب نتایج غیرعادی در آزمایش خون سدیم که می‌تواند به نارسایی حاد کلیه نشان دهد، تجویز کند. این آزمایش کمک می‌کند تا بین دو علت شایع نارسایی کلیه – قبل از کلیه (از دست دادن آب بدن) و مرگ لوله‌ای (ATN) تشخیص داده شود. با آن‌ها جور دیگری برخورد می‌شود. اگر یک روش درمانی جدید را شروع کرده‌اید و پزشک می‌خواهد ببیند که چقدر خوب است، می‌توانید این آزمایش را انجام دهید.

نحوه گرفتن آزمایش سدیم

این آزمایش بر روی نمونه خونی انجام می‌شود که از طریق رگ گیری انجام می‌شود. یک تکنسین یک سوزن کوچک را به داخل رگ بازو یا دست وارد می‌کند. این برای پر کردن یک لوله‌آزمایش از خون استفاده می‌شود.

آمادگی برای آزمایش

قبل از آزمایش، باید به پزشک خود بگویید چه دارو و مکمل‌هایی استفاده می‌کنید. برخی از داروها می‌توانند نتایج آزمایش شمارا تحت تأثیر قرار دهند، بنابراین ممکن است از شما بخواهند قبل از دادن نمونه ادرار، مصرف برخی داروها را متوقف کنید. این شامل:

کورتیکواستروئیدها این موارد برای درمان بسیاری از بیماری‌ها از بثورات پوستی تا آرتروز گرفته تا آسم استفاده می‌شوند. آن‌ها به کاهش التهاب در بدن کمک می‌کنند.

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) این داروها برای کاهش التهاب استفاده می‌شوند و شامل آسپرین Bayer)، Bufferin، (Excedrin، ایبوپروفن (Motrin، (Advil و ناپروکسن سدیم (Aleve) هستند.

نتایج آزمایش سدیم

نتایج آزمایش به‌صورت میلی اکی والان در لیتر (mEq / L) نشان داده می‌شود. مقدار طبیعی ممکن است بسته به آزمایشگاه شما کمی متفاوت باشد.

برای یک نمونه ادرار یک‌بارمصرف، مقدار طبیعی سدیم ادرار حدود 20 mEq / L است. برای آزمایش ادرار 24 ساعته، این نرمال از 40 تا 220 mEq / L در روز است. طیف گسترده‌ای نشان‌دهنده مصرف نمک در رژیم غذایی شما است.

پزشک نتایج آزمایش سدیم ادرار را با آزمایش سدیم خون مقایسه می‌کند. نتایج شما می‌تواند غلظت بالای سدیم را در آزمایش ادرار و خون نشان دهد. این می‌تواند به پزشک شما کمک کند تا تشخیص دهد در صورت آسیب حاد کلیه، مشکل از سطح ADH یا آسیب لوله‌ای با غلظت ادرار ATN ثانویه است؛ اما همچنین در صورت از دست دادن بیش‌ازحد سدیم در بدن، می‌توانید مقدار زیادی ادرار داشته باشید و سطح طبیعی یا کمی در خون داشته باشید.

سطح غیرطبیعی سدیم به چه معناست؟

سطح غیرطبیعی به دو حالت است:

1-بالاتر از سطح طبیعی سدیم ، هیپرناترمی نامیده می‌شود. این ممکن است به دلیل موارد زیر باشد:

افزایش از دست دادن مایعات به دلیل تعریق زیاد ، اسهال ، سوختگی یا استفاده از داروهای ادرارآور

مشکلات غده فوق کلیه مانند سندرم کوشینگ یا هایپرالدوسترونیسم

دیابت بی‌مزه (نوعی دیابت که کلیه‌ها قادر به‌صرفه جویی در مصرف آب نیستند)

مقدار زیادی نمک یا بی‌کربنات سدیم در رژیم غذایی وجود دارد

2-کمتر از حد نرمال سدیم هیپوناترمی نامیده می‌شود. این ممکن است به دلیل موارد زیر باشد:

استفاده از داروهایی مانند داروهای ادرارآور (قرص‌های آب) ، مرفین و داروهای ضدافسردگی بازدارنده انتخابی باز جذب سروتونین (SSRI)

افزایش مایعات ناشی از بدن ، استفراغ یا اسهال

افزایش کل آب بدن در کسانی که نارسایی قلبی ، برخی بیماری‌های کلیوی یا سیروز کبدی دارند دیده می‌شود

غدد فوق کلیوی به میزان کافی هورمون خود تولید نمی‌کنند (بیماری آدیسون)

موارد اثرگذار بر تعادل سدیم خون

-اخیراً جراحت ، جراحی یا بیماری جدی داشته‌اید

-مقادیر زیاد یا کم‌نمک یا مایعات مصرف کنید

-مایعات داخل وریدی (IV) دریافت کنید

-داروهای مدر (قرص‌های آب) یا داروهای خاص دیگری ازجمله هورمون آلدوسترون را مصرف کنید

 

 

آزمایش‌های مرتبط

پزشک شما ممکن است آزمایش‌های اضافی را برای دیدن وضعیت کلیه‌های شما تجویز کند که می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

میزان فیلتراسیون گلومرولی: آزمایشی که سطح کراتینین را در خون اندازه‌گیری می‌کند و سلامت کلیه‌ها را نشان می‌دهد.

آزمایش پانل الکترولیت: آزمایش خون که میزان الکترولیت‌ها مانند سدیم، پتاسیم و غیره را اندازه‌گیری می‌کند.

آزمایش کلسیم: یک آزمایش خون است که سطح کلسیم را بررسی می‌کند که می‌تواند به شرایط استخوان، قلب، اعصاب، کلیه‌ها و موارد دیگر مربوط شود.

خطرات آزمایش خون سدیم

هنگامی‌که خون جمع می‌شود، ممکن است مقداری درد متوسط ​​یا احساس خستگی ملایم احساس کنید. هرگونه ناراحتی فقط باید مدت کوتاهی طول بکشد. پس از بیرون آمدن سوزن، ممکن است احساس ضربان داشته باشید. به شما گفته می‌شود که به سوراخ با پنبه فشار وارد کنید.

گرفتن نمونه خون خطرات کمی دارد. مشکلات نادر عبارت‌اند از:

سبکی سر یا غش کردن، یک کبودی در نزدیکی ناحیه سوزن قرار داده‌شده است که به آن هماتوم نیز می‌گویند، عفونت، خون‌ریزی بیش‌ازحد که اگر پس از آزمایش برای مدت طولانی خونریزی داشته باشید، ممکن است وضعیت جدی‌تری را نشان دهد. خونریزی بیش‌ازحد باید به پزشک گزارش شود.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function is_cat_in_post() in /home/azonline/domains/azmayeshonline.com/public_html/wp-content/themes/azma/single.php:93 Stack trace: #0 /home/azonline/domains/azmayeshonline.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home/azonline/domains/azmayeshonline.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/azonline/...') #2 /home/azonline/domains/azmayeshonline.com/public_html/index.php(17): require('/home/azonline/...') #3 {main} thrown in /home/azonline/domains/azmayeshonline.com/public_html/wp-content/themes/azma/single.php on line 93
وردپرس › خطا

یک خطای مهم در این وب سایت رخ داده است.

دربارهٔ اشکال‌زدایی در وردپرس بیشتر بدانید.