کیست تخمدان چیست

کیست تخمدان چیست و راه درمان آن

  • نوشته شده توسط سمانه نصیری
  • 04 / 11 / 1399

آیا گاهی اوقات درد شدید لگن را تجربه می کنید؟ آیا شما هم چرخه قاعدگی نامنظم و کمر درد دارید یا باید مرتبا ادرار کنید؟ شاید کیست تخمدان دلیل آن باشد. آیا کیست تخمدان خطرناک است؟ آیا رشد آن می تواند باعث کاهش باروری در زنان شود؟ در این مقاله ما همه چیز را در مورد این موضوع را توضیح می دهیم: انواع مختلف کیست ، اثرات آن بر باروری ، علت ، علائم، سندرم تخمدان پلی کیستیک و نحوه تشخیص و درمان بیماری.

کیست تخمدان چیست؟

کیست در تخمدان مشابه مثانه است که می تواند با بافت یا مایع پر شود. اندازه آن معمولاً فقط چند میلی متر تا سانتی متر است و تا زمانی که به بافت های کناری فشاری وارد نکند هیچ گونه ناراحتی ایجاد نمی کند. اغلب در هنگام معاینه پیشگیری سونوگرافی فقط به طور اتفاقی کشف می شود. چنین کیست هایی غالباً در دوران بلوغ یا در دوران یائسگی ایجاد می شوند.

کیست تخمدان حفره ای است که با محتوای مایع یا جامد پر شده و به شکل کیسه درآمده است. بیشتر این تغییرات در ناحیه تخمدان زن منشا خوش خیم و هورمونی دارد. بین کیست های عملکردی که از فولیکول یا جسم زرد ایجاد می شود و تومورهای کیستی تخمدان که نئوپلاسم هستند باید تمایز قائل شد. کیست های عملکردی تخمدان ده برابر بیشتر از تومورهای واقعی تخمدان رخ می دهد. عمومی ترین شکل کیست در تخمدان ، کیست فولیکولار است که تخمک گذاری نمی کند و بنابراین نمی ترکد ، اما همچنان مایع تولید می کند. در بخش زیر می توانید اطلاعات بیشتری در مورد انواع مختلف کیست تخمدان پیدا کنید.

انواع کیست تخمدان

انواع کیست تخمدان

کیست های عملکردی، کیست های درموئید و کیست های آندومتریوز از معمول ترین کیست های تخمدان هستند. کیست های عملکردی: کیست های فولیکولی (کیست های وزیکول) از فولیکول Graaf تشکیل می شوند که ترکیده نشده است ، در حالی که کیست جسم زرد از لوتئوم یک فولیکول ترک خورده Graaf تشکیل می شود. شرایط پزشکی یا درمان های هورمونی می تواند باعث ایجاد کیست های لوتئین شود که به طور معمول در هر دو تخمدان ظاهر می شود.

کیست های درموئید: علت تراتومای کیستیک بالغ ، رشد نادرست سلولهای زایای تخمدان است. بنابراین این نوع کیست می تواند مثلاً غضروف ، سبوم ، مو یا بافت استخوانی داشته باشد.

کیست های آندومتریوز: اگر پوشش داخلی رحم در تخمدان ها قرار گیرد ، کیست های با رنگ شکلاتی تشکیل می شود که در طی چرخه ماهانه تجمع یافته و تجزیه می شوند.

علت ایجاد کیست تخمدان

دلایل ایجاد کیست تخمدان

زنان در سنین باروری ماهانه یک بار تخمک گذاری می کنند. تخمک ابتدا در وزیکول ، به اصطلاح فولیکول Graaf ، در تخمدان بالغ می شود. در روز تخمک گذاری ، فولیکول می ترکد و تخمک را در لوله رحمی آزاد می کند تا بتوان آن را بارور کرد.

با این حال ، تحت شرایط خاص ، فولیکول می تواند پر از مایع شود و بدون ترکیدن رشد کند. فولیکول های Graaf معمولاً از دو سانتی متر بزرگتر نمی شوند. در صورت عدم تخمک گذاری ، یک فولیکول می تواند به کیستی تبدیل شود که اندازه آن تا شش اینچ برسد.

این رشد بیش از حد می تواند زمانی اتفاق بیفتد که بدن بیش از حد هورمون محرک فولیکول (FSH) تولید می کند ، یا فولیکول نسبت به مقدار طبیعی FSH بیش از حد حساس است.

در فولیکول ها سلولهایی به اصطلاح گرانولوزا وجود دارند که استروژن تولید می کنند. اگر فولیکول ها بیش از حد تحریک شوند ، سلول ها بیش از حد استروژن تولید می کنند. تولید بیش از حد استروژن منجر به افزایش رشد پوشش رحم می شود که می تواند منجر به لکه بینی شود.
همچنین کیست های عملکردی تحت تأثیر هورمون جنسی زنانه استروژن ، در تخمدان ها در طی چرخه قاعدگی ایجاد می شوند ، هنگام تخمک گذاری می ترکند و دوباره خود به خود از بین می روند. اتفاق نظر بر این است که این نوع به ندرت از شش سانتی متر بزرگتر می شوند.

علائم کیست تخمدان

کیست تخمدان چیست

غالباً هیچ علامتی وجود ندارد و کیست تخمدان عملکردی به طور تصادفی در طی معاینه معمول توسط متخصص زنان یا سونوگرافی کشف می شود. وقتی کیست ها خیلی بزرگ شوند ، می توانند باعث درد شوند. در صورت ترکیدن کیست ، ممکن است درد ناگهانی در زیر شکم ایجاد شود. درد ناگهانی هنگام چرخاندن تخمدان و قطع شدن جریان خون (چرخش ساقه) اتفاق می افتد که اغلب با تهوع و استفراغ همراه است.

همان طور که گفتیم تا کیست به حدی که بزرگ نشود علائمی ندارد ولی در صورت بروز علائم ، معمولاً هنگامی که کیست ها بسیار بزرگ شده باشند: اختلالات چرخه قاعدگی ، خونریزی قاعدگی دردناک ، خونریزی نامنظم ، کمر درد ، درد هنگام اجابت مزاج ، یبوست ، حالت تهوع و استفراغ ، مشکل در ادرار کردن ، افزایش اندازه دور کمر و درد در هنگام مقاربت .

درد حاد و شدید شکمی بیشتر در صورت ترکیدن یک یا چند کیست دیده می شود. با این حال ، این امر به ندرت اتفاق می افتد – و حتی در بیشتر موارد نیز بی ضرر است. فقط در صورت آسیب دیدن رگ خونی ، خونریزی خطرناکی رخ می دهد که جراحی اورژانسی را ضروری می کند.

اندومتریوز چیست

در آندومتریوز ، پوشش رحم در خارج از رحم ، به عنوان مثال در تخمدان ها ، روده ها ، مثانه یا لگن قرار می گیرد. بسیاری از مردم نمی دانند که به آندومتریوز مبتلا هستند و علائم را به عنوان درد قاعدگی تفسیر می کنند. کانون های آندومتر ، مانند پوشش طبیعی رحم ، توسط هورمون های جنسی زن کنترل می شوند و همچنین چرخه ماهانه را طی می کنند. لاپاراسکوپی اغلب تنها راه شناسایی واضح آندومتریوز و از بین بردن کانون های بدخیم است. آندومتریوز یکی از مهمترین دلایل عدم ناباروری و بچه دار شدن است. علل این بیماری هنوز به روشنی مشخص نشده است. یک تئوری می گوید وقتی جریان قاعدگی عقب می افتد ، سلولهای مخاط رحم به مکان های دیگر منتقل می شوند و در آنجا مستقر می شوند. اگر مشکوک به آندومتریوز هستید ، علائم خود را با یک متخصص زنان در میان بگذارید.

تشخیص و درمان کیست تخمدان

راه های درمان کیست تخمدان

بیشتر کیست تخمدان ها فقط وقتی به اندازه خاصی می رسند علائم ایجاد می کنند. سپس آنها می توانند اندامهای ثانویه را تحت فشار قرار دهند. پزشک در طول معاینه لمس اندام های تولید مثل زنان ، کیست های بزرگتر تخمدان را تشخیص می دهد. کیست های کوچکتر معمولاً با اسکن اولتراسوند تشخیص داده می شوند. هنگام درمان کیست تخمدان ، نوع و اندازه تومور مهم است. کیست های عملکردی معمولاً نیازی به درمان ندارند زیرا خودبخود برطرف می شوند. کیست بزرگتر که بیش از یک چرخه ماهیانه در بدن باقی بماند ، می تواند با لاپاراسکوپی برداشته شود. این مورد ، به عنوان مثال ، در مورد کیست های اندومتریوز است. برداشتن تخمدان به ندرت برنامه ریزی می شود ، به ویژه هنگامی که خانمی برنامه ریزی خانوادگی خود را به اتمام رسانده است.

درمان درمان بستگی به نوع و اندازه کیست و سن بیمار دارد. در زنان جوان ، پزشکان معمولاً منتظر می مانند ببینند که آیا کیست ها به خودی خود عقب می روند یا نه و در ابتدا فقط رشد آنها را بررسی می کنند. معاینات منظم به ویژه برای کیست هایی که در زنانی که یائسه شده اند، ضروری است.

آیا کیست تخمدان باروری را محدود می کند؟

بسته به محل کیست تخمدان و میزان پیشرفت آن ، می تواند بر توانایی عملکرد تخمدان ها تأثیر بگذارد و آنها را محدود کند. به این ترتیب ، به نوبه خود ، قدرت باروری زنان کاهش می یابد. با این حال ، بیماران مبتلا باید علائم و مشکلات مرتبط را با متخصص زنان خود در میان بگذارند ، زیرا هر تصویر بالینی و مشکل به فیزیولوژی فرد مرتبط و جداگانه است. عوارض بعدی این مشکل می تواند پارگی رگ های خونی باشد که باعث درد شدیدی در ناحیه تحتانی شکم می شود. این درد همچنین می تواند به دلیل پیچ خوردگی ساقه ، پیچ خوردن کیست در اطراف محور خودش و کاهش جریان خون همراه باشد. اگر به کیست تخمدان مشکوک هستید ، باید با متخصص زنان خود تماس بگیرید و یک معاینه دقیق انجام دهید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *