خون سیاهرگی (سرم)
رعایت شرایط خاصی برای گرفتن نمونه خون لازم نیست، اما برای اندازه گیری NT (nuchal translucency) با سونوگرافی باید مثانه مادر باردار پر باشد.
تعیین ریسک در سه ماهه اول حاملگی با انجام آزمایش بر روی خون مادر انجام میشود. هر یک از این آزمایش ها، فاکتور خاصی را در سرم مادر اندازه گیری میکند که در صورت وجود اختلالات کروموزومی در جنین، تحت تاثیر قرار می گیرد. سنجش و ارزیابی این دو فاکتور به طور همزمان، حساسیت و ویژگی تعیین ریسک را افزایش میدهد. برای تعیین ریسک سه ماهه اول بارداری، از نتایج آزمایشهای PAPP-A، اچ. سی. جی (hCG) و NT استفاده میشود. هر یک از این آزمایشها فاکتور خاصی را اندازه گیری میکند و نتایج آزمایش با استفاده از نرم افزار ویژهای که برای این منظور طراحی شده و مورد تایید قرار گرفته است، ارزیابی میگردد و ریسک وجود ناهنجاری کروموزومی در جنین تعیین می شود.
در برآورد فاکتور خطر، شرایط عمومی مادر اعم از سن، وزن، نژاد، سابقه فامیلی، وجود یا عدم وجود دیابت و مصرف سیگار نیز در نظر گرفته میشود. ریسک محاسبه شده با استفاده از نرم افزار با نقطه کات آف مقایسه می شود. کات آف (cut off) یا نقطه تصمیم گیری، در واقع نقطه معینی است که با بررسی تعداد بسیار زیادی از زنان باردار در هفتههای مختلف حاملگی و دارا بودن شرایط مشابه محاسبه میشود. چنانچه میزان ریسک محاسبه شده برای بیمار، از کات آف بیشتر باشد، نتیجهگیری میشود که نتیجه غربالگری مثبت است و خطر وجود اختلال کروموزومی در جنین محتمل است.
نتایج بدست آمده باید توسط مشاور ژنتیک یا پزشک معالج تجزیه تحلیل و تفسیر گردد و چنانچه نیاز به پیگیری و اقدام خاصی باشد، باید توضیحات کافی به بیمار داده شود. باید توجه کرد که آزمایشهای غربالگری برای تشخیص ناهنجاری جنین به کار نمی روند، بلکه با بررسیهای آماری، فقط طبیعی یا بالا بودن احتمال خطر را نشان میدهند.
PAPP – A ، پروتئینی است که ابتدا توسط لایه خارجی تروفوبلاست و بعد توسط جفت تولید شده و در حاملگی طبیعی تا زمان تولد نوزاد، سطح آن افزایش پیدا میکند.
hCG هورمونی است که ابتدا توسط تروفوبلاست و سپس توسط جفت تولید میشود. میزان hCG تام و hCG آزاد، هر دو در تعیین ریسک سه ماهه اول حاملگی قابل استفادهاند. غلظت آنها در ۱۰-۸ هفته اول به سرعت افزایش و بعد از آن کاهش یافته و در طول حاملگی در سطح ثابتی باقی می مانند.
NT عبارت است از اندازه گیری ضخامت پوست در پشت گردن جنین. برای اندازه گیری NT لازم است رادیولوژیست دوره خاصی را گذرانده باشد. در هنگام اندازه گیری NT، جنین باید در موقعیت مناسبی قرار گرفته باشد و اندازهگیری با دقت هر چه تمامتر انجام شود. این عمل با سونوگرافی معمولی متفاوت است و باید از دستگاه سونوگرافی با دقت بالا استفاده شود. سونوگرافی معمولا از روی شکم انجام می شود، ولی می توان از سونوگرافی واژینال نیز استفاده کرد. تا چند سال پیش، تعیین ریسک سه ماهه اول بارداری به اندازه تست تریپل و کوآد متداول نبود. در هر حال این بررسی جایگزین غربالگری سه ماهه دوم نمی شود؛ زیرا ناهنجاریهای لوله عصبی در غربالگری سه ماهه اول مورد بررسی قرار نمیگیرد. برای استفاده از غربالگری سه ماهه ی اول و دوم پروتکلهای متفاوتی وجود دارد:
طبق روال معمول، اگر غربالگری سه ماهه اول بارداری انجام شده باشد، دیگر نیازی به انجام غربالگری در سه ماهه دوم نیست.
در صورتی که بیمار یا پزشک معالج مایل باشند اطلاعات هر دو دوره را جهت تعیین ریسک بررسی نمایند، یکی از روشهای زیر استفاده میشود:
از هر ۱۰۰۰ تولد، یک نوزاد با سندرم داون متولد میشود. سندرم داون یا عقب افتادگی ذهنی، با اختلالات قلبی مادرزادی و اختلال در رشد همراه است. خطر بروز اختلالات کروموزومی در جنین سندرم داون و سایر موارد با افزایش سن مادر، افزایش می یابد؛ گرچه خطر بروز اختلال کروموزومی جنین در مادران بالای ۳۵ سال بیشتر است، ولی بیش از ۷۰ درصد از بچههای مبتلا به سندرم داون از مادران زیر ۳۵ سال متولد میشوند؛ زیرا میزان بارداری در این گروه بیشتر است. به همین دلیل توصیه میشود که تمام مادران باردار برای سندرم داون بررسی شوند.
در سندرم داون و ادوارد:
میزان نتیجه مثبت کاذب ۵% است و فقط ۳-۲ % از مادران بارداری که در غربالگری ریسک بالایی داشتهاند، نوزادی با اختلال کروموزومی به دنیا میآورند.
مثبت بودن نتیجه ی تست غربالگری به این معنی است که شانس وجود اختلال کروموزومی در جنین برای مثال یک به ۱۰۰ تا یک به ۳۰۰ است. با غربالگری سه ماهه اول، به طور کلی ۸۵% از موارد سندرم داون و ۹۵% از موارد سندرم ادوارد تشخیص داده میشوند. با غربالگری یکپارچه و متوالی نیز امکان تشخیص، تقریبا به همین اندازه است، با این تفاوت که میزان تشخیص مثبت کاذب کمتر است.
در صورت مثبت شدن نتیجه غربالگری، باید برای قطعی شدن تشخیص، روشهای تاییدی به کار روند؛ این روشها شامل CVS (نمونه برداری از ویلوس های کوریون) در سه ماهه اول و آمنیوسنتز در سه ماهه دوم است. این روشها اگرچه دقیق تر هستند، اما روشهای مهاجم بوده و تا حدودی با خطر سقط و آسیب رساندن به جنین همراه هستند.
باید توجه داشت که روشهای غربالگری، تمام موارد اختلالات چنینی را تشخیص نمیدهد. نتیجه آزمایش به نتیجه NT و تعیین دقیق سن جنین وابسته است. چنانچه این نتایج دقیق و صحیح نباشند، امکان به دست آمدن نتایج مثبت کاذب و نیز منفی کاذب وجود دارد.
با انتخاب گزینه توسط اپراتور ما به شما وقت دهی میشود و کارشناس نمونه گیری به محل شما اعزام میشوند و نمونه گیری در منزل انجام میگردد
با انتخاب این گزینه پزشک ما به منزل شما اعزام میشوند و ویزیت و نمونه گیری در محل سکونت شما انجام میگردد
با انتخاب این گزینه شما میتوانید برای انجام چکاپ بالای سه نفر از 100 هزار تومان تخفیف برخوردار شوید
تست غربالگری سه ماه اول بارداری، یکی از ضروری ترین تست ها برای شناسایی بیماری های سختی مانند سندرم داون و سندروم ادوارد است. با انجام آزمایش های مربوط به سه ماه اول، بسیاری از جنین ها در همین مدت قابل شناسایی هستند.
نشانگرهای زیستی
وجود املاح معدنی در بدن از جمله مواد ضروری برای فعالیت سلول ها است. ساده ترین کاربرد این مواد، در غشای فسفولیپیدی سلول ها است. برای این منظور لازم است که در بدن فسفر به اندازه کافی وجود داشته باشد تا غشای سلول در صورت آسیب، بتواند سریعا خود را ترمیم کند. این تنها یک مورد از کاربردهای بیشمار مواد معدنی در بدن است. در برخی از بیماری ها، متخصص احتمال مید هد که عامل اصلی در این عارضه، بهم خوردن تعادل بین مواد معدنی در بدن است. در این صورت قبل از اینکه تشخیص قطعی داشته و دارو تجویز کند، از شما درخواست می کند آزمایشات تشخیص املاح معدنی را انجام دهید. اگر با این قبیل تست های آشنایی ندارید، پیشنهاد می کنیم این مقاله را به طور کامل مطالعه نمایید.
آزمایشات مواد معدنی به منظور اندازه گیری موادی می باشد که ممکن است برای بدن ضروری یا مضر باشند. رشد، سوخت و ساز، خون سازی و عملکرد عصب و عضله هیچ کدام بدون مواد معدنی میسر نیست. به طور مثال، سدیم و پتاسیم تعادل مایعات بدن را تنظیم می کنند. کلسیم به ساختن استخوان ها و دندان های محکم، کمک میکند. آهن در خون سازی موثر است.
پوشش مواد معدنی مورد نیاز با رژیم غذایی متعادل برخورداری از تمامی املاح و مواد معدنی به مقدار کافی، امری مهم است. زیرا هیچ کدام از مواد معدنی نمی توانند جایگزین دیگری شوند. اگر شما از یک رژیم غذایی متعادل و متنوع، مطابق هرم غذایی شرح داده شده استفاده کنید، مشکلی نخواهید داشت.
آزمایشات مواد معدنی معمولا به صورت جداگانه برای شناسایی، ارزیابی و نظارت بر کمبود یا افزایش مواد معدنی مورد استفاده قرار می گیرد. پزشک شما ممکن است یک یا چند آزمایش را براساس نشانه ها و علائم یا شرایطی که شما دارید، درخواست کند و گاهی اوقات بیش از یک تست برای تشخیص کمبود یا سمیت عناصر درخواست داده می شود مانند آزمایش مس سروپلاسمی برای ارزیابی مقدار مس در بدن و یا گروهی از آزمون های آهن (آهن، ظرفیت اتصال کلی آهن و فریتین) با CBC (شمارش کامل خون) برای ارزیابی کمبود آهن به عنوان یک عامل بالقوه کم خونی.
بیماری خودایمنی نوعی اختلال است که در آن سیستم دفاعی بدن به اشتباه به خود بدن حمله میکند. معمولا سیستم ایمنی وظیفهی محافظت از بدن در برابر میکروبهایی مثل باکتریها و ویروسها را برعهده دارد. وقتی سیستم ایمنی متوجه حملهی عوامل خارجی میشود، سلولهای جنگجو را برای مقابله با آنها به سمتشان میفرستد. در حالت عادی، سیستم ایمنی قادر است تفاوت سلولهای خارجی از سلولهای خودش را تشخیص دهد. در بیماری خودایمنی، سیستم ایمنی قسمتی از بدن (مثل مفصلها یا پوست) را بهعنوان عنصر خارجی اشتباه میگیرد. در این شرایط، پروتئینی به نام اتوآنتیبادی را برای حمله به سلولهای سالم پخش میکند.
شمارش کامل خون (CBC) آزمایشی است که سلولهای در گردش خون را آنالیز می کند. این سلولها عبارتند از گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها. در واقع آزمایش CBC می تواند به تشخیص برخی از بیماری ها مانند کم خونی، عفونت و یا التهاب، خون ریزی داخلی، بیمارهای مرتبط با انعقاد خون، سرطان ها و همچنین به بررسی وضع سلامت عمومی بدن و یا اثرات مخرب درمان هایی که گلبول های خون را تحت تاثیر قرار می دهند مانند شیمی درمانی کمک کند.
آزمایش تیروئید یک گروه از آزمایش خون است که در کنار هم به منظور ارزیابی عملکرد غده تیروئید و برای کمک به تشخیص اختلالات تیروئیدی، انجام میشود. آزمایشات موجود در این گروه شامل اندازه گیری هورمونهای تیروئیدی در خون میباشد. این هورمونها مواد شیمیایی هستند که از طریق غده تیروئید ترشح شده و وظیفه کنترل یا تنظیم متابولیسم بدن را بر عهده دارند. وقتی تیروئید شما به صورت طبیعی عمل می کند، هورمون تیروکسین (T4) بدن شما به طور شیمیایی به تری – یودوتیرین (T3) تبدیل شده و در متابولیسم صحیح بدن نقش دارد. با این حال، این سیستم در هنگام بیماری های تیروئید و یا عدم عملکرد مناسب غده تیروئید، با ایجاد ” T3 معکوس ( Reverse T3 ) “، که یک فرم غیر فعال از هورمون T3 است، میتواند انرژی را حفظ کند. آزمایش هورمون تیروئید برای بررسی سیستم T3 معکوس شما همراه با TSH و دیگر هورمونهای تیروئیدی آزاد انجام میشود.
چرا و چه موقع آزمایش انجام می شود؟ اندازه گیری سطح كلسيم خون به عنوان بخشی از آزمایشات چکاپ روتین وجود علایم مشکوک به بیماریهای کلیوی، استخوان و دستگاه عصبی …
بیشتر بخوانیدچرا و چه موقع آزمایش انجام می شود؟ اندازه گیری سطح كلسيم خون به عنوان بخشی از آزمایشات چکاپ روتین وجود علایم مشکوک به بیماریهای کلیوی، استخوان و دستگاه عصبی …
بیشتر بخوانیدآزمایش آنتی بادی ضد تیروگلوبولین (Anti Thyroglobulin Ab) یک ابزار کمکی در جهت تشخیص و نظارت بر بیماری های خودایمنی تیروئید (مانند بیماریهای گواتر گریوز یا التهاب تیروئیدی هاشیموتو) میباشد. …
بیشتر بخوانیدبازوفیلها از انواع گلبولهای سفید خون هستند که در مغز استخوان تولید میشوند. بدن انواع مختلفی از گلبولهای سفید را تولید میکند که در عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی …
بیشتر بخوانیدگلبول های سفید در خون، سیستم لنفاوی و بافت ها وجود دارند که بخش مهمی از سیستم ایمنی را تشکیل می دهند. این سلول ها به محافظت در برابر عفونت …
بیشتر بخوانیدگلبولهای قرمز خون در مغز استخوان تولید می شوند و زمانی که بالغ شدند، وارد جریان خون می شوند. گلبول قرمز حاوی هموگلوبین (پروتئینی که اکسیژن را در سرتاسر بدن …
بیشتر بخوانیدچرا و چه موقع آزمایش انجام می شود؟ تصمیم گیری در مورد انتقال خون در آنمیهای حاد (کم خونی های شدید)، ارزیابی میزان اثربخشی تزریق خون به بیمار چکاپ دوره …
بیشتر بخوانیداز این آزمایش برای تشخیص اختلالات تیروئید مانند هیپوتیروئید و هایپرتیروئید ، پایش درمان تیروئید و تفکیک منشا این اختلاات استفاده میشود. در افرادی که افزایش اندازه گواتر دارند ،جهت …
بیشتر بخوانید