
در غربالگری سه ماه اول بارداری موارد زیر بررسی میشود:
غربالگری سه ماه اول بارداری، از ضروریترین آزمایشهایی است که خانمهای باردار باید برای تشخیص سلامتی جنین بدهند. این آزمایش در هفته 11 تا 13ام انجام میشود و شامل آزمایش خون و سونوگرافی است. سونوگرافی هم به صورت NT انجام میگیرد تا احتمال نقصهای ژنتیکی مانند سندروم داون مشخص شود.
نشانگرهای زیستی
پروتئینها برای عملکرد سلولها و بافتها و همچنین برای ساختن عضلات بسیار مهم هستند. پروتئینهای موجود در خون، برای کمک به تشخیص بیماریهای کبد یا کلیه و همچنین سایر مشکلات سلامتی اندازه گیری میشوند. پروتئینها همچنین مولکولهای دیگری را در خون حمل میکنند (مانند هورمونها)؛ بنابراین گاهی برای تعیین اینکه چه مقدار از یک هورمون خاص متصل به پروتئین است و چه مقدار از آن آزاد است و در دسترس سلولها قرار دارد هم، سطح این پروتئینها اندازهگیری میشود. افزایش سطح هورمونها غالباً در اثر کم آبی بدن ایجاد میشود، اما ممکن است دلایل دیگری هم داشته باشد. کاهش سطح پروتئینها میتواند نشانگر سوء تغذیه شدید یا سوء جذب باشد.
هورمونها بر همه فعالیتهای بدن، از رشد و متابولیسم گرفته تا تولید مثل و چرخه خواب، تاثیر میگذارند. حتی یک عدم تعادل ناچیز در سطح هورمونهای شما میتواند تأثیر قابل توجهی در سلامتی داشته باشد و بر خلق و خو، سطح انرژی و همچنین باروری و میل جنسی شما تأثیر بگذارد. هورمونها به عنوان پیام رسانهای شیمیایی شناخته میشوند که توسط غدد تولید میشوند و به جریان خون آزاد میشوند. آنها فعالیتهای مختلفی در بدن انجام میدهند، از جمله تنظیم اشتها، رشد، روحیه و تولید مثل و غیره. به طور کلی، آنها تمام عملکردهای بدن را تنظیم کرده و متعادل نگه میدارند. اختلالات هورمونی، مشکلات رایجی هستند که اغلب از طریق درمان جایگزینی هورمون یا تغییر سبک زندگی، قابل کنترل و درمان هستند. سطح هورمونها همیشه ثابت نیست و در طول روز و در زنان و در طی چرخه تولید مثلی، تغییر میکند.
چکاپ غربالگری سه ماه اول بارداری was last modified: اسفند 24ام, 1399 by مدیر سایت
بیشتر بخوانیدنقش هورمون بتا (BTHCG) تشخیص بارداری و مانیتور کردن بیمار در دوره بارداری مانیتور کردن بیماریهای تروفوبلاستیک (trophoblastic disease) و تومورهای سلول نطفه (germ cell tumor) و ارزیابی میزان اثربخشی …
بیشتر بخوانیدخون سیاهرگی (سرم)
بررسی وضعیت جنین در رحم با سونوگرافی
رعایت شرایط خاصی برای گرفتن نمونه خون لازم نیست، اما برای اندازه گیری NT (nuchal translucency) با سونوگرافی باید مثانه مادر باردار پر باشد.
تعیین ریسک در سه ماهه اول حاملگی با انجام آزمایش بر روی خون مادر انجام میشود. هر یک از این آزمایش ها، فاکتور خاصی را در سرم مادر اندازه گیری میکند که در صورت وجود اختلالات کروموزومی در جنین، تحت تاثیر قرار میگیرد. سنجش و ارزیابی این دو فاکتور به طور همزمان، حساسیت و ویژگی تعیین ریسک را افزایش میدهد. برای تعیین ریسک سه ماهه اول بارداری، از نتایج آزمایشهای PAPP-A، اچ. سی. جی (hCG) و NT استفاده میشود. هر یک از این آزمایشها فاکتور خاصی را اندازه گیری میکند و نتایج آزمایش با استفاده از نرم افزار ویژهای که برای این منظور طراحی شده و مورد تایید قرار گرفته است، ارزیابی میگردد و ریسک وجود ناهنجاری کروموزومی در جنین تعیین میشود.
در برآورد فاکتور خطر، شرایط عمومی مادر اعم از سن، وزن، نژاد، سابقه فامیلی، وجود یا عدم وجود دیابت و مصرف سیگار نیز در نظر گرفته میشود. ریسک محاسبه شده با استفاده از نرم افزار با نقطه کات آف مقایسه می شود. کات آف (cut off) یا نقطه تصمیم گیری، در واقع نقطه معینی است که با بررسی تعداد بسیار زیادی از زنان باردار در هفتههای مختلف حاملگی و دارا بودن شرایط مشابه محاسبه میشود. چنانچه میزان ریسک محاسبه شده برای بیمار، از کات آف بیشتر باشد، نتیجهگیری میشود که نتیجه غربالگری مثبت است و خطر وجود اختلال کروموزومی در جنین محتمل است.
نتایج بدست آمده باید توسط مشاور ژنتیک یا پزشک معالج تجزیه تحلیل و تفسیر گردد و چنانچه نیاز به پیگیری و اقدام خاصی باشد، باید توضیحات کافی به بیمار داده شود. باید توجه کرد که آزمایشهای غربالگری برای تشخیص ناهنجاری جنین به کار نمی روند، بلکه با بررسیهای آماری، فقط طبیعی یا بالا بودن احتمال خطر را نشان میدهند.
PAPP – A ، پروتئینی است که ابتدا توسط لایه خارجی تروفوبلاست (این لایه سلولی در تشکیل جفت بافتهای خارج جنینی و اندومتر مادری نقش دارد) و بعد توسط جفت تولید شده و در حاملگی طبیعی تا زمان تولد نوزاد، سطح آن افزایش پیدا میکند.
hCG هورمونی است که ابتدا توسط تروفوبلاست و سپس توسط جفت تولید میشود. میزان hCG تام و hCG آزاد، هر دو در تعیین ریسک سه ماهه اول حاملگی قابل استفادهاند. غلظت آنها در ۱۰-۸ هفته اول به سرعت افزایش و بعد از آن کاهش یافته و در طول حاملگی در سطح ثابتی باقی میمانند.
NT عبارت است از اندازه گیری ضخامت پوست در پشت گردن جنین. برای اندازهگیری NT لازم است رادیولوژیست دوره خاصی را گذرانده باشد. در هنگام اندازه گیری NT، جنین باید در موقعیت مناسبی قرار گرفته باشد و اندازهگیری با دقت هر چه تمامتر انجام شود. این عمل با سونوگرافی معمولی متفاوت است و باید از دستگاه سونوگرافی با دقت بالا استفاده شود. سونوگرافی معمولا از روی شکم انجام می شود، ولی می توان از سونوگرافی واژینال نیز استفاده کرد. تا چند سال پیش، تعیین ریسک سه ماهه اول بارداری به اندازه تست تریپل و کوآد متداول نبود. در هر حال این بررسی جایگزین غربالگری سه ماهه دوم نمی شود؛ زیرا ناهنجاریهای لوله عصبی در غربالگری سه ماهه اول مورد بررسی قرار نمیگیرد. برای استفاده از غربالگری سه ماهه ی اول و دوم پروتکلهای متفاوتی وجود دارد:
طبق روال معمول، اگر غربالگری سه ماهه اول بارداری انجام شده باشد، دیگر نیازی به انجام غربالگری در سه ماهه دوم نیست.
در صورتی که بیمار یا پزشک معالج مایل باشند اطلاعات هر دو دوره را جهت تعیین ریسک بررسی نمایند، یکی از روشهای زیر استفاده میشود:
از هر ۱۰۰۰ تولد، یک نوزاد با سندرم داون متولد میشود. سندرم داون یا عقب افتادگی ذهنی، با اختلالات قلبی مادرزادی و اختلال در رشد همراه است. خطر بروز اختلالات کروموزومی در جنین سندرم داون و سایر موارد با افزایش سن مادر، افزایش مییابد؛ گرچه خطر بروز اختلال کروموزومی جنین در مادران بالای ۳۵ سال بیشتر است، ولی بیش از ۷۰ درصد از بچههای مبتلا به سندرم داون از مادران زیر ۳۵ سال متولد میشوند؛ زیرا میزان بارداری در این گروه بیشتر است. به همین دلیل توصیه میشود که تمام مادران باردار برای سندرم داون بررسی شوند.
در سندرم داون و ادوارد:
میزان نتیجه مثبت کاذب ۵% است و فقط ۳-۲ % از مادران بارداری که در غربالگری ریسک بالایی داشتهاند، نوزادی با اختلال کروموزومی به دنیا میآورند.
مثبت بودن نتیجه ی تست غربالگری به این معنی است که شانس وجود اختلال کروموزومی در جنین برای مثال یک به ۱۰۰ تا یک به ۳۰۰ است. با غربالگری سه ماهه اول، به طور کلی ۸۵% از موارد سندرم داون و ۹۵% از موارد سندرم ادوارد تشخیص داده میشوند. با غربالگری یکپارچه و متوالی نیز امکان تشخیص، تقریبا به همین اندازه است، با این تفاوت که میزان تشخیص مثبت کاذب کمتر است.
در صورت مثبت شدن نتیجه غربالگری، باید برای قطعی شدن تشخیص، روشهای تاییدی به کار روند؛ این روشها شامل CVS (نمونه برداری از ویلوس های کوریون) در سه ماهه اول و آمنیوسنتز در سه ماهه دوم است. این روشها اگرچه دقیق تر هستند، اما روشهای مهاجم بوده و تا حدودی با خطر سقط و آسیب رساندن به جنین همراه هستند.
باید توجه داشت که روشهای غربالگری، تمام موارد اختلالات چنینی را تشخیص نمیدهد. نتیجه آزمایش به نتیجه NT و تعیین دقیق سن جنین وابسته است. چنانچه این نتایج دقیق و صحیح نباشند، امکان به دست آمدن نتایج مثبت کاذب و نیز منفی کاذب وجود دارد.
غربالگری آزمایشی است که برای تشخیص بیماری مادرزادی یا احتمال آن در جنین انجام می شود. اکثر آزمایش های غربالگری غیرتهاجمی می باشند، یعنی برای انجام این گونه آزمایش ها […]