وجود پروتئینها در بدن برای بهبود عملکرد تمامی ارگانهای بدن الزامی است. پروتئین برای انتقال مواد مفید بدن مانند آهن ضروری است. ترنسفرین یکی از انواع پروتئین موجود در بدن است که آهن موجود در خون را به بافتهای بدن منتقل میکند. بسیاری از مشکلات کم خونی و فقر آهن به دلیل اختلال در سطح ترنسفرین در خون میباشد.
در آزمایش ترنسفرین مقدار پروتئین حمل کننده آهن خون در بدن اندازه گیری میشود. آهن موجود در خون با اتصال به این پروتئین به تمام بافتها منتقل میشود. این پروتئین در کبد تولید میشود. اگر انتقال آهن در تمامی بافتها به درستی صورت گیرد جذب آهن در بدن به میزان کافی خواهد بود. با کاهش انتقال آهن در بدن، فقر آهن و کم خونی بروز خواهد کرد. وجود آهن در خون برای انتقال اکسیژن به بافتهای بدن الزامی است به همین دلیل در صورت عدم وجود آهن در خون علائمی مانند ضعف و بی حالی در فرد مشاهده میشود. با کم شدن میزان آهن در خود میزان انتقال آهن در خون یا همان ترنسفرین کاهش مییابد.
اگر در زمان ویزیت پزشک در منزل علائم کم خونی در فرد مشاهده شود، پزشک انجام آزمایش ترنسفرین را برای بررسی میزان انتقال آهن خون در بدن تجویز خواهد نمود. فردی که به کم خونی مبتلا است، آهن کافی برای ساخت هموگلوبین را ندارد. هموگلوبین نام پروتئینی است که در گلبولهای قرمز خون وجود دارد و اکسیژن را در خون منتقل میکند.
همچنین زمانی که فرد به دلایل مختلف ماند جراحی یا پریود شدید خون زیادی از دست داده باشد سطح اهن خون باید با استفاده است آزمایش اندازه گیری شود. زیرا ممکن است فرد دچار کم خونی شود. پزشک برای بررسی دقیقتر ممکن است همراه با آزمایش ترنسفرین آزمایشهای TIBC، UIBC، آزمایش شمارش سلولهای خونی، آزمایش اندازه گیری آهن خون، آزمایش مدفوع را نیز تجویز نماید.
بالا بودن میزان ترنسفرین در خون نشان دهنده ابتلا به فقر اهن و کم خونی است. اگر مقدار ترنسفرین کم باشد نشان دهنده بروز مشکلات کبدی و آنمی همولیتیک است. لازم به ذکر است نتیجه آزمایش ترنسفرین به سن و جنس فرد بستگی دارد. همچنین سابقه درمانی وی نیز در سطح ترنسفرین خون موثر خواهد بود.
به دلیل کاهش آهن خون، ذخایر آهن در بدن نیز کاهش مییابد و در نتیجه میزان ترنسفرین در بدن بالا میرود، زیرا آهن ذخیره بدن در حال استفاده است. بدین ترتیب تعداد گلبولهای قرمز خون نیز رفته رفته کاهش مییابند و به مرور زمان فرد دچار فقر آهن شدید خواهد شد.
علت اصلی پائین بودن سطح ترنسفرین زیاد بودن مقدار اهن در خود بیش از حد نرمال است. مصرف مکملهای آهن بیشتر از حد مجاز و برخی از نقصهای ژنتیکی مانند تالاسمی یا آنمی علت پائین بودن سطح ترنسفرین در بدن خواهد بود. همچنین در افرادی که به بیماریهای کبدی مبتلا هستند، شاهد کاهش سطح ترنسفرین خواهیم بود به این دلیل که کبد دیگر قادر به تولید ترنسفرین مورد نیاز برای انتقال آهن نیست.
از مصرف داروهای مولتی ویتامین و آهن پیش از انجام آزمایش خودداری کنید.
نیازی به ناشتا بودن نیست. فقط در صورت مصرف هر گونه دارو خاص به تکنسین آزمایشگاه اطلاع دهید.
این آزمایش خون با استفاده از نمونه گیری خون انجام میشود و با استفاده از یک سرنگ نمونه مورد نیاز جمع ورآوری میشود. تکنسین ازمایشگاه پیش از انجام آزمایش یک باند لاستیکی را دور بازو میبندد و پس از وارد مردن سوزن درون رگ، باند را باز میکند تا نمونه سریعتر درون شیشه آزمایش جمع آوری شود.
سن |
مقدار نرمال ترنسفرین |
نوزاد 1 تا 4 روزه |
130 تا 275 mg/dl |
کودکان 3 ماهه تا 10 سال |
203 تا 360 mg/dl |
بزرگسالان تا 60 سال |
200 تا 400 mg/dl |
افراد بیشتر از 60 سال |
180 تا 380 mg/dl |
آزمایش آنلاین این امکان را برای همراهان عزیز فراهم نموده است که در منزل و بدون نیاز به مراجعه به آزمایشگاه هر گونه آزمایشی را در منزل انجام دهند. برای ثبت درخواست آزمایش ترنسفرین تنها کافی است از طریق سایت اقدام نمائید. کارشناسان ما با شما تماس برقرار مینمایند و پس از دریافت آدرس به منزل شما برای انجام آزمایش مراجعه خواهند نمود.
بله، برای انجام آزمایش ترنسفرین تنها کافی است به سایت مراجعه کنید و آزمایش مورد نظر خود را ثبت نمائید.
نتیجه آزمایش به صورت آنلاین به شما اطلاع داده خواهد شد.
بله، مصرف هر گونه داروی هورمونی ممکن است بر نتیجه آزمایش تاثیر بگذارد. بنابراین توصیه میشود در صورت مصرف دارو به تکنسین آزمایشگاه اطلاع داده شود.