توان جنسی

  • نوشته شده توسط فاطمه مهربان
  • 31 / 06 / 1400

توان جنسی پایین می‌تواند استرس زیادی ایجاد کند، سلامت عمومی شما را تحت تاثیر قرار دهد و باعث شود که رابطه شما با همسرتان به خطر بیفتد. به همین دلیل شناسایی علل آن و در نظر گرفتن راه‌های درمان این مسئله اهمیت زیادی دارد. توان جنسی پایین ممکن است یک علت زمینه‌ای داشته باشد یا ممکن است به دلیل عوامل مربوط به سبک زندگی اتفاق بیفتد. در ادامه با عوامل کاهش توان جنسی در زنان و مردان و نحوه افزایش آن آشنا می‌شوید.

چه عواملی در کاهش توان جنسی نقش دارند؟

عوامل کاهش توان جنسی در زنان و مردان متفاوت است. توان جنسی هر فردی متفاوت است اما بیشتر افراد گزارش می‌کنند که توان جنسی آن‌ها با بالا رفتن سن کاهش می‌یابد. در ادامه با عوامل کاهش توان جنسی بیشتر آشنا می‌شوید.

 

 

عوامل کاهش توان جنسی در مردان و زنان

برخی عوامل کاهش توان جنسی در مردان و زنان مشترک است. در ادامه با این عوامل آشنا می‌شوید.

بیماری‌های زمینه‌ای

بیماری‌های مختلفی می‌توانند توان جنسی را کاهش دهند که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  • دیابت: سطح بالای قند خون می‌تواند منجر به آسیب عصبی و عروقی شود. این عوارض باعث اختلال نعوظ در مردان و کاهش جریان خون در دستگاه تناسلی زنان شود. از سوی دیگر، زنان مبتلا به دیابت بیشتر احتمال دارد که به عفونت‌های قارچی و مثانه مبتلا شوند که این عفونت‌ها می‌توانند رابطه جنسی را برای زنان دردناک و آزاردهنده کنند.
  • آرتروز: رابطه جنسی برای افرادی که سفتی و درد مفاصل را تجربه می‌کنند ممکن است دشوار باشد.
  • بیماری قلبی: بیماری قلبی می‌تواند منجر به آسیب عروق خونی و کاهش گردش خون شود. این آسیب می‌تواند جریان خون به اندام تناسلی را کاهش دهد و برانگیختگی و رطوبت واژن را کم کند.
  • فشارخون بالا: فشارخون بالا نیز می‌تواند گردش خون را تحت تاثیر قرار دهد.
  • سرطان: روش‌های درمان سرطان ازجمله جراحی، شیمی‌درمانی و پرتودرمانی می‌توانند بر میل جنسی و توان جنسی تاثیر بگذارند.
  • آپنه انسدادی خواب: تحقیقات نشان می‌دهد اگر آپنه انسدادی خواب درمان نشود می‌تواند منجر به علائم کاهش توان جنسی شود.

داروها

برخی از داروها می‌توانند باعث اختلال عملکرد جنسی و کاهش توان جنسی شوند. این داروها عبارت‌اند از:

  • داروهای ضدافسردگی با اثرات سروتونرژیک
  • داروهای ضد روان‌پریشی که سطح پرولاکتین را افزایش می‌دهند
  • داروهای بزرگی پروستات، ازجمله فیناستراید و دوتاستراید
  • داروهای هورمونی ضدبارداری
  • داروهای فشارخون بالا

مصرف مواد مخدر و الکل نیز می‌تواند منجر به کاهش میل جنسی شود.

عوامل عاطفی و روانشناختی

بسیاری از عوامل عاطفی و روانشناختی نیز می‌توانند بر توان جنسی تاثیر بگذارند. برای مثال، اضطراب، افسردگی، خستگی، عزت‌نفس ضعیف یا تجربه آزار جنسی می‌توانند میل جنسی را کاهش دهند. از سوی دیگر، برخی مشکلات مربوط به رابطه مثل عدم اعتماد، تعارض و ارتباط ضعیف نیز می‌توانند بر توان جنسی تاثیر منفی بگذارند.

عوامل کاهش توان جنسی در زنان

علل کاهش توان جنسی در زنان عبارت‌اند از:

یائسگی

مشکلات جنسی مرتبط با یائسگی اغلب به دلیل کاهش سطح استروژن اتفاق می‌افتند. یائسگی همچنین می‌تواند سطح هورمون تستوسترون (Testosterone) بدن را کاهش دهد که این مسئله می‌تواند منجر به کاهش توان جنسی شود. پس از یائسگی، سطح پایین استروژن می‌تواند موجب شل شدن و خشک شدن واژن شود که این مسئله نیز در آزاردهنده بودن و دردناک شدن رابطه جنسی نقش داشته باشد. اگر در طول رابطه جنسی احساس ناراحتی یا درد کنید، ممکن است این احساسات را با رابطه جنسی مرتبط کنید و درنتیجه علاقه چندانی به رابطه نداشته باشید.

 

 

بارداری

تغییرات هورمونی‌ای که در دوران بارداری و پس از آن رخ می‌دهد می‌تواند بر توان جنسی زنان تاثیر بگذارد. این تغییرات، افراد مختلف را به‌صورت متفاوت تحت تاثیر قرار می‌دهد. برخی زنان ممکن است تمایل بیشتری به رابطه جنسی داشته باشند اما برخی دیگر ممکن است میل جنسی کمتری داشته باشند. هورمون‌های زنانه در ماه‌های پس از زایمان نوسان دارد که این مسئله میل جنسی زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برای انجام آزمایش هورمون زنانه با ما همراه باشید.

عوامل کاهش توان جنسی در مردان

تستوسترون پایین در کاهش توان جنسی مردان نقش دارد. تستوسترون یک هورمون جنسی است که در بیضه مردان تولید می‌شود. این هورمون مسئول طیف وسیعی از فرایندها و خصوصیات بدن ازجمله موهای صورت و بدن، توده عضلانی، میل جنسی، تولید اسپرم و سلامت استخوان است. تستوسترون پایین می‌تواند منجر به علائم دیگری مثل بزرگ شدن سینه و اختلال نعوظ در مردان نیز بشود. آسیب به بیضه، شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی، استفاده از استروئیدهای آنابولیک، مصرف داروهای خاص و ابتلا به بیماری‌های مزمن نیز می‌توانند در کاهش تستوسترون نقش داشته باشند. برای انجام آزمایش هورمون مردان همراه ما باشید.

درمان کاهش توان جنسی

درمان توان جنسی پایین اغلب به علت مسئله ربط دارد. برای مثال، اگر عامل کاهش میل جنسی دارو باشد ممکن است پزشک داروی جایگزین تجویز کند یا اگر علت مسئله بیماری زمینه‌ای باشد برای درمان بیماری زمینه‌ای توصیه‌هایی ارائه دهد. گاهی اوقات نیز ایجاد تغییرات ساده در سبک زندگی می‌تواند توان جنسی را به میزان طبیعی بازگرداند. برای مثال، رژیم غذایی سالم، خواب کافی، عدم مصرف الکل و کاهش وزن می‌توانند به افزایش علاقه شما به رابطه جنسی و بهبود سلامت کلی شما کمک کنند.

روان‌درمانی نیز برای برخی افراد می‌تواند کمک‌کننده باشد. روان‌درمانی می‌تواند عزت‌نفس شما را بهبود ببخشد، به شما کمک کند که با آسیب‌های روانشناختی مقابله کنید و روابط خود با همسرتان را بهبود ببخشید. تحقیقات نشان داده‌اند درمان شناختی رفتاری (CBT) و ذهن آگاهی می‌توانند برای برخی زنان مبتلا به اختلال عملکرد جنسی مثل توان جنسی کم موثر باشند. این درمان‌ها به شما کمک می‌کنند که بر لذت و تعامل در رابطه جنسی تمرکز کنید و افکار منفی خود را کاهش دهید.

درمان هورمونی

اگر زن هستید و علت کاهش میل جنسی شما یائسگی و سایر علل هورمونی است پزشک ممکن است برای شما استروژن درمانی را شروع کند. بااین‌حال، هنوز تحقیقات موثر بودن این درمان را تایید نکرده‌اند. استروژن درمانی سیستمیک از طریق مصرف قرص انجام می‌شود و موجب افزایش سطح استروژن در بدن می‌شود. از سوی دیگر، اگر پزشک استروژن درمانی موضعی را توصیه کند این درمان از طریق کرم یا حلقه واژینال انجام می‌شود و به‌صورت موضعی به بهبود برخی علائم مثل خشکی واژن کمک می‌کند.

ازآنجایی‌که درمان هورمونی عوارض دارد مهم است قبل از استفاده از آن با پزشک مشورت کنید. از سوی دیگر، اگر مرد هستید و تستوسترون پایینی دارید پزشک ممکن است درمان جایگزینی تستوسترون را برای شما شروع کند. این دارو می‌تواند به شکل پوستی و از طریق پچ یا به‌صورت تزریقی تجویز شود.

روش‌های خانگی

اگر به دنبال تقویت زندگی جنسی خود و بهبود توان جنسی خود هستید کارهای مختلفی وجود دارد که می‌توانید بدین منظور به‌صورت روزمره انجام دهید. این کارها عبارت‌اند از:

  • میوه‌هایی مثل انجیر، موز و آووکادو را در برنامه غذایی خود در نظر بگیرید.
  • شکلات بخورید.
  • گیاهانی مثل ریحان و سیر را امتحان کنید.
  • اعتمادبه‌نفس خود را افزایش دهید.
  • استرس خود را کاهش دهید.
  • به اندازه کافی بخوابید.
  • بر روی بهبود رابطه با همسر خود کار کنید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟

اگر توان جنسی پایین شما تاثیر بسیار منفی‌ای بر زندگی شما گذاشته است لازم است در این مورد به پزشک مراجعه کنید. میل جنسی پایین می‌تواند موجب استرس زیادی شود و سلامت جسمی و روانی شما را تحت تاثیر قرار دهد. اگر درنتیجه میل جنسی کم، نشانه‌های زیر را تجربه می‌کنید حتما به پزشک مراجعه کنید:

  • روابط شما با همسرتان دچار مشکل شده است.
  • عزت‌نفس پایین، انزوای اجتماعی یا استرس و درنتیجه کاهش کیفیت زندگی
  • عدم بهبود توان جنسی با وجود تلاش‌هایی که کرده‌اید

 

 

صحبت در مورد توان جنسی پایین نباید باعث خجالت شما شود. این مسئله یک تجربه شایع است و می‌تواند علائم یا عوارض متعددی ایجاد کند. پزشک می‌تواند به شما کمک کند که درمان موثری را شروع کنید یا ممکن است شما را به متخصص سلامت جنسی ارجاع دهد.

درنهایت، هم مردان و هم زنان ممکن است به علل مختلفی، ازجمله بیماری‌ها، کمبود هورمون یا مشکلات مرتبط با سلامت روان، میل جنسی پایین یا کاهش توان جنسی را تجربه کنند. اگر شما نیز با این مسئله روبرو هستید و توان جنسی پایین، زندگی شما را به‌شدت تحت تاثیر قرار داده است لازم است این موضوع را با پزشک در میان بگذارید تا بتوانید بهترین روش درمان را انتخاب کنید ،برای مشاوره و ویزیت پزشک در منزل همراه ما باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *