کهیر چیست

کهیر چیست و چگونه درمان می‌شود؟

  • نوشته شده توسط سمانه نصیری
  • 21 / 11 / 1399

پوست یکی از اندام‌های در معرض دید ما انسان‌هاست و نقش‌های مهم محافظتی در برایر ورود عوامل خارجی و البته زیبایی دارد؛ حالا تصور کنید فردی با بیماری کهیر (urticaria) دست و پنجه نرم می‌کند و کهیر، حتی به پوست صورت او سرایت کرده است. وضعیتی نگران کننده و ناراحت کننده، چرا که در طول روز، بیشترین تماس دست با پوست صورت انجام می‌گیرد و در عین حال زیبایی فرد نیز با وجود کهیر و اگزما، به میزان زیادی تحت تاثیر قرار می‌گیرد. با این مقدمه، ما تصمیم گرفتیم، کمی بیشتر از این بیماری بدانیم. اگر شما هم مایل به آگاهی بیشتر هستید، در ادامه این مقاله همراهمان باشید.

کهیر چیست؟

کهیر، واکنش آلرژیک حاد یا مزمن به شکل ورم‌دانه‌های گرد سرخ بر روی پوست است؛ به بیان ساده‌تر، این عارضه پوستی به صورت دانه‌های کوچک صورتی رنگ یا به شکل برجستگی‌های وسیعتر و به صورت تاول دیده می‌شود و با خارش شدید همراه است. به طور معمول افرادی که دچار کهیر می‌شوند، برای مدت کوتاهی به این عارضه مبتلا هستند و پس از مدتی و رعایت برخی موارد غذایی و یا بهبودی در بیماری مرتبط مانند کرونا، این کهیرها نیز بهبود می‌یابد.

جالب است بدانید کهیر بیماری شایعی در جهان است و بیش از 20% افراد در طول زندگی به کهیر حاد مبتلا می‌شوند. کهیر در همه گروه‌های سنی دیده می‌شود، اما در میان کودکان، نوجوانان و افراد تازه به بلوغ رسیده، شایع‌تر است. اما خوشبختانه، کهیر مزمن با فراوانی کمتری رخ می‌دهد.

کهیر چرا ایجاد می‌شود؟

عامل شیمیایی با نام هیستامین، از سلول‌های ویژه‌ای در پوست به نام ماستوسیت‌ها ترشّح می‌شود. هیستامین باعث گشاد شدن رگ‌ها و بازشدن فضاهای میان‌یاخته‌ای در آن‌ها و به‌دنبال آن خروج مایع از درون رگ‌ها می‌شود. تراوش مایع پلاسمای خون از درون رگ‌ها به فضای میان‌بافتی در پوستT باعث کهیر زدن می‌شود.

انواع کهیر

  • کهیر حاد، کهیری است که کمتر از ۶ هفته طول می‌کشد. در بسیاری موارد تعیین علت این نوع کهیر آسان است و با رفع علت، کهیر بهبودی پیدا می‌کند.
  • کهیر مزمن، کهیری است که بیش از ۶ هفته طول بکشد. تشخیص علت این نوع کهیر بسیار مشکل است و فقط در تعداد خیلی کمی از بیماران می‌توان به علت آن پی برد. هیچ آزمایش تشخیصی اختصاصی برای این نوع کهیر وجود ندارد.
  • کهیر فیزیکی: حملات مکرر کهیر در افراد می‌تواند ناشی از تماس عوامل فیزیکی مثل نور آفتاب، سرما، گرما، آب، تعریق و فشار موضعی باشد. معمولاً در این حالت بیماران خود متوجه عامل ایجادکننده می‌شوند. استرس‌های روحی و افسردگی باعث تشدید بیماری کهیر مبتلایان می‌شود و موجب افزایش خارش و گسترش آن می‌شود.

عوامل ایجاد و بروز کهیر

یافتن علت دقیق ابتلا به کهیر، کار آسانی نیست، اما بیایید این موضوع را برای همیشه در یادمان نگاه داریم؛ مواد غذایی که متاسفانه تعدادی از آنها هم در دسته خوشمزه‌جات قرار دارند، مانند آجیل، شکلات، ماهی، گوجه فرنگی، تخم مرغ، توت فرنگی، شیر، افزودنی‌های غذایی، میوه‌های تازه به‌ویژه مرکبات و داروهایی از قبیل پادزیستها (آنتی‌بیوتیک‌ها) مانند پنی‌سیلین، مسکن‌ها مانند آسپیرین، کدئین، ایندومتاسین، خواب‌آورها، ویتامینها و تقریباً هر نوع دارویی می‌تواند ایجاد کهیر کند.

سایر مواردی که می‌تواند منجر به کهیر شود، موارد زیر هستند:

  • نیش حشرات یا گزش‌ها
  • محرک‌های فیزیکی نظیر فشار، سرما، گرما، ورزش یا تابش آفتاب
  • لاتکس
  • تزریق خون
  • عفونت‌های باکتریایی، شامل عفونت مجاری ادراری و گلودرد چرکی
  • عفونت‌های ویروسی، شامل سرماخوردگی، مونونوکلئوز عفونی و هپاتیت
  • حیوان خانگی
  • گرده
  • برخی گیاهان

کهیر اندام‌های مختلف بدن

نوعی از کهیر تمام بدن را درگیر می‌کند و به علت وارد شدن حجم زیادی مایع از مویرگ‌ها به بافت‌های مختلف بدن، می‌تواند خطرناک باشد و ممکن است فرد را در ابتدا به ضعف، سرگیجه و در نهایت غش دچار کند.

نوع دیگری که باید جدی گرفته شود، کهیری است که در ناحیه لب، بینی و صورت ظاهر می‌شود. در این نوع کهیر، ممکن است علاوه بر بخش‌های خارجی بدن، اندام‌های داخلی تنفسی نیز تحت تاثیر قرار گیرند. همین موضوع کافی‌ست تا فرد دچار تنگی نفس شود و در وضعیت خطرناکی قرار بگیرد.

کهیر در اطراف چشم، لب و دستگاه تناسلی ورم شدید ایجاد می‌کند که در این حال، ظاهر ضایعات ناراحت‌کننده است، ولی با درمان معمولاً ظرف ۲۴ ساعت برطرف می‌شود. هیچ آزمایش تشخیصی اختصاصی برای این نوع کهیر وجود ندارد.

استرس‌های روحی و افسردگی باعث تشدید بیماری کهیر مبتلایان می‌شود و موجب افزایش خارش و گسترش آن می‌شود.

درمان کهیر

خبر خوب آن است که کهیر قابل کنترل و درمان است. کهیر به‌طور کلی عامل تهدیدکننده‌ای برای حیات انسان نیست، با این حال اگر علائم زیر را در پوست خود مشاهده کردید، بهتر است آن‌ها را جدی بگیرید:

بهترین درمان کهیر شناسایی عامل ایجاد کننده و اجتناب از تماس مجدد با آن است. تغییر محل زندگی برای یک تا ۲ هفته گاهی باعث بهبود کهیر می‌شود.

افرادی که مبتلا به کهیر هستند، بایستی مواردی را رعایت کنند، مثلاً حذف برخی از مواد غذایی مثل آجیل، موز، توت فرنگی، پیاز، گوجه فرنگی، بادمجان، تخم مرغ، مرکبات، شیر، ماهی، پنیر، ادویه، مواد رنگی (نوشابه ژله آدامس بستنی)، غذاهای حاوی مواد محافظ (کنسرو، سوسیس و کالباس، مربا، ترشی، مایونز)، قطع مصرف داروهایی که لزومی به مصرف آن نیست، مانند مسکن‌ها، ویتامین‌ها و ملین‌ها نیز در درمان آن موثر است.

خنک کردن پوست معمولاً باعث تخفیف و گرما باعث بدتر شدن خارش می‌شود، بنابراین باید از گرمای زیاد و حمام داغ پرهیز شود. داروهای موضعی مثل کرم‌ها و لوسیون‌ها تأثیری در درمان کهیر ندارند؛ معمولاً برای کنترل کهیر داروهای آنتی‌هیستامین و کورتون خوراکی یا تزریقی تجویز می‌شود. آنتی هیستامینها ممکن است خواب‌آور باشند. در صورت بروز مشکل تنفسی سریعاً به پزشک مراجعه شود.

کهیرهای پوستی قرمز، خارش دار هستند که بر روی پوست ظاهر می‌شوند و در اشکال و اندازه‌های مختلفی هستند و هر کدام شش تا 12 ساعت باقی می‌مانند.

کرونا و کهیر

افرادی که با ایجاد کهیر و ضایعات پوستی دچار کرونا می‌شوند، باید دو هفته در قرنطینه بمانند و کسانی که از این بیماران مراقبت می‌کنند، باید همه اصول بهداشتی از جمله استفاده از ماسک، دستکش، فاصله گذاری اجتماعی و غیره را رعایت کنند.

نشانه کهیر آن است که به صورت ناگهانی بر روی پوست ظاهر می‌شود و فرد را دچار خارش شدید می‌کند، محل ضایعات کهیر بطور مرتب دچار تغییر می‌شود به نحوی که  بیش از ۲۴ ساعت در محل قبلی خود باقی می‌مانند و در هر بخشی از پوست می‌توانند تظاهر پیدا کنند.

برخی ضایعات پوستی کرونا به دلیل وجود ویروس ظاهر نمی‌شوند، بلکه واکنشی هستند که سیستم ایمنی نسبت به ویروس نشان می‌دهد، در بسیاری از افراد، درگیری بیش از حد سیستم ایمنی بدن منجر به بروز واکنش ها و علایم پوستی می‌شود و افراد درگیر بیماری کرونا در گروه سنی سالمند با علایم شدیدتری روبرو می‌شوند.

درمان‌های خانگی برای کهیر

واضح است که بهترین راه برای درمان هر بیماری از جمله کهیر، مراجعه به پزشک متخصص است. بنابراین راه‌های خانگی و به نوعی سنتی تنها در صورت تایید پزشک می‌تواند کارساز و مناسب باشند.

  • باید از مواد حساسیت‌زا مانند گرده‌ها دوری کرد.
  • خنک کردن پوست همیشه راه خوبی است،
  • در مواردی می‌شود از ترکیب شیر و جودوسر استفاده کرد. همچنین آناناس موادی دارد که می‌تواند درمانگر باشد.
  • گاهی به تایید پزشک، از جوش شیرین هم استفاده می‌شود.
  • گزنه یکی از بهترین موارد برای درمان موضعی است.
  • دوری از استرس نیز بسیار اهمیت دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *