اگر در معرض آفتاب قرار نمیگیرید، دچار آلرژی به شیر هستید یا رژیم سخت گیاهخواری را رعایت میکنید، ممکن است در معرض کمبود ویتامین D باشید. ویتامین D که به آن ویتامین خورشید نیز گفته میشود در واکنش به تابیدن آفتاب به پوست، توسط بدن تولید میشود. این ویتامین در مواد غذایی مختلفی هم وجود دارد. کمبود ویتامین D میتواند منجر به عوارض ناخوشایندی شود که در ادامه با این موضوع بیشتر آشنا میشوید اما قبل از آن لازم است در مورد این ویتامین بیشتر بدانید.
فهرست مطالب
قبل از پرداختن به موضوع کمبود ویتامین D لازم است در مورد فواید این ویتامین اطلاعات بیشتری داشته باشید. در ادامه به فواید ویتامین D اشاره کردهایم.
ویتامین D نقش مهمی در تنظیم کلسیم و حفظ سطح متعادل فسفر در خون دارد. این عوامل برای حفظ سلامت استخوانها حیاتی هستند. ویتامین D برای تحریک جذب کلسیم ضروری است، زیرا در صورت کمبود آن، کلیه کلسیمها را دفع میکند. کمبود ویتامین D در کودکان منجر به راشیتیسم میشود. این بیماری باعث خمیدگی و رشد ناقص استخوانها و افزایش احتمال شکستن آنها میشود.
بهطور مشابه، در بزرگسالان، کمبود ویتامین D به صورت استئومالاسی (osteomalacia) یا نرم شدن استخوانها بروز میکند. استئومالاسی منجر به تراکم ضعیف استخوان و ضعف عضلانی میشود. کمبود ویتامین D همچنین میتواند منجر به پوکی استخوان شود.
برخی مطالعات نشان دادهاند که ویتامین D اثر محافظتی در برابر ویروس آنفلوانزا دارد. با این حال برخی دیگر از مطالعات این اثر محافظتی را نشان ندادهاند. در این مورد تحقیقات بیشتر ضروری است. همانطور که میدانید در حال حاضر ویروسی به نام کووید-19 هم در دنیا همه گیر شده که از خانواده ویروسهای سرماخوردگی و آنفلونزاست و تحقیقات نشان میدهد کمبود ویتامین D باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن و در نتیجه احتمال ابتلا به ویروس کرونا را افزایش میدهد.
کمبود ویتامین D با فشارخون بالا در کودکان مرتبط است. یک مطالعه در سال 2018 ارتباط احتمالی بین سطح کم ویتامین D و سفتی دیوارههای شریانی کودکان را نشان داد. از سوی دیگر، شواهد نشان میدهند که بین کمبود ویتامین D و افزایش خطر حساسیت آلرژیک ارتباط وجود دارد. یک نمونه از این موارد کودکانی هستند که نزدیک به خط استوا زندگی میکنند. این کودکان به دلیل آلرژی کمتر به بیمارستان مراجعه میکنند و تجویز اپی نفرین نیز برای آنها کمتر است. همچنین احتمال آلرژی به بادامزمینی و مشتقات آن مانند کره بادام زمینی کمتر است.
همچنین مطالعات به تاثیر مصرف تخممرغ نیز اشاره کردهاند. تخممرغ منبع اولیه و رایج ویتامین D است. در یک مطالعه، کودکانی که بعد از 6 ماهگی شروع به خوردن تخممرغ کرده بودند نسبت به کودکانی که بین 4-6 ماهگی مصرف تخممرغ را شروع کرده بودند، بیشتر در معرض آلرژی غذایی قرار داشتند. علاوه بر این، ویتامین D ممکن است اثرات ضد التهابی گلوکوکورتیکوئیدها (glucocorticoids) را افزایش دهد. این مزیت نشان میدهد که مصرف ویتامین D میتواند برای افراد مبتلا به آسم مقاوم به استروئید مفید باشد.
زنان بارداری که کمبود ویتامین D دارند، ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به پره اکلامپسی و زایمان زودرس باشند. پزشکان همچنین کمبود ویتامین D را با دیابت بارداری و واژینوز باکتریایی در زنان باردار مرتبط میدانند. همچنین توجه به این نکته مهم است که در یک مطالعه در سال 2013، محققان میزان بالای ویتامین D در دوران بارداری را با افزایش خطر آلرژی غذایی در کودک در دو سال اول زندگی مرتبط دانستند.
اگر کمبود ویتامین D برای مدتی طولانی ادامه پیدا کند میتواند منجر به عوارض زیر شود:
کمبود ویتامین D میتواند زمانی اتفاق بیفتد که فرد:
عوامل خطر متعددی میتوانند خطر کمبود ویتامین D را افزایش دهند که در ادامه به آنها اشاره شده است.
دقیقترین روش برای اندازهگیری میزان ویتامین D در بدن، آزمایش خون 25- هیدروکسی ویتامین D است. در این آزمایش، سطح ویتامین D کافی برای افراد سالم عبارت است از سطح 20 نانوگرم در میلیلیتر تا 50 نانوگرم در میلیلیتر. سطح کمتر از 12 نانوگرم در میلیلیتر، کمبود ویتامین D را نشان میدهد.
موسسه ملی مدیریت بهداشت و مراقبت، دستورالعملهای زیر را در مورد کنترل کمبود ویتامین D برای پزشکان ارائه داده است:
بزرگسالانی که دچار کمبود ویتامین D هستند، هرروز به مدت 6 هفته به 6000 IU ویتامین D-3 یا به مدت 8 هفته به 50000 IU نیاز دارند. هنگامیکه آزمایش خون نشان دهد سطح ویتامین D در بدن شما به میزان کافی افزایش یافته است، پزشک ممکن است دوز روزانه 2000 IU را برای شما توصیه کند. پزشک همچنین ممکن است مکمل کلسیم را برای شما تجویز کند و تغییراتی را در سبک زندگی به شما توصیه کند.
دریافت کافی نور خورشید بهترین راه برای کمک به بدن در تولید ویتامین D است. منابع غذایی ویتامین D نیز شامل موارد زیر است.
نور خورشید برای تقویت ویتامین D بدن مهم است، اما اگر اصول این امر رعایت نشود خطر ابتلا به سرطان پوست افزایش پیدا میکند. برای قرار گرفتن در معرض نور خورشید لازم است هرروز به مدت کوتاهی در فضای بیرون از خانه باشید و به نواحی بازوها، دستها و پایین پاهای خود ضد آفتاب نزده باشید. زمان انجام این کار و مدت زمان آن بستگی به زمان سال، موقعیت جغرافیایی و سایر عوامل دارد. همچنین در برخی موارد مثل داشتن پوست روشن یا ابتلا به بیماریهایی مثل پسوریازیس، لازم است در مورد راههای ایمن قرار گرفتن در معرض نور خورشید از پزشک خود سوال کنید.
در برخی موارد ممکن است برای جبران کمبود ویتامین D بدنتان نیاز به مصرف مکمل این ویتامین داشته باشید. لازم است قبل از انجام این کار با پزشک مشورت کنید زیرا برخی از مکملها میتوانند اثرات نامناسبی داشته باشند. پزشک همچنین به شما دوز مناسب را توصیه خواهد کرد.
مصرف روزانه و کافی ویتامین D به شرح زیر است:
قرار گرفتن در معرض آفتاب به مدت 5-10 دقیقه، 2-3 بار در هفته، به اکثر افراد امکان تولید کافی ویتامین D را میدهد. با این حال، ویتامین D خیلی سریع تجزیه میشود، به این معنی که ذخیره ویتامین D میتواند به ویژه در زمستان کاهش پیدا کند.
بهترین راه پیشگیری از کمبود ویتامین D این است که مواد غذایی غنی از این ویتامین را مصرف کنید و همچنین هرروز مدتی را در فضای بیرون از خانه و در معرض نور آفتاب باشید. برخی دیگر از راهکارهای پیشگیری از کمبود ویتامین D عبارتاند از:
هر زمان که علائم کمبود ویتامین D را تجربه کردید لازم است به پزشک مراجعه کنید. از سوی دیگر، بسیاری از افراد علائم کمبود ویتامین D را تجربه نمیکنند که در این شرایط انجام آزمایش خون به شما کمک میکند متوجه شوید آیا دچار کمبود ویتامین D هستید یا خیر.
درنهایت، کمبود ویتامین D مسئلهای شایع است که ممکن است بسیاری از افراد به آن توجه نداشته باشند. همانطور که مطرح شد کمبود ویتامین D میتواند نشانهها و عوارض ناخوشایندی داشته باشد. بنابراین اگر علائم این مسئله را دارید لازم است حتما به پزشک مراجعه کنید. همچنین مهم است قبل از مصرف هرگونه مکمل، در مورد آن با پزشک مشورت کنید.
در حال حاضر که همه گیری کرونا وجود دارد، میتوانید از خدماتی مانند ویزیت پزشک در محل نیز استفاده کنید. به این ترتیب، بدون اتلاف وقت و بحضور در محیط بیرون، ویزیت شده و وضعیت شرایط بدنی خود را درک میکنید.