واکسن پاپیلوگارد

  • نوشته شده توسط مهدی یاری
  • 24 / 03 / 1400

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یکی از رایج‌ترین بیماری‌های مقاربتی است که معمولا باعث رشد زگیل‌های پوستی و همچنین مخاطی می‌شود. این نوع ویروس در اغلب موارد، با گذشت زمان در بدن از بین می‌رود اما برخی از انواع آن می‌تواند باعث سرطان‌های خطرناکی شود. سرطان‌های ناشی از انواع پرخطر HPV شامل سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان آلت تناسلی مردان، سرطان حلق و سرطان ولوو است.

تاکنون، چند نوع واکسن برای محافظت در برابر انواع پرخطر واکسن تولید شده‌اند که یکی از آن‌ها ساخت ایران است و واکسن پاپیلوگارد (Papiloguard) نام دارد. با توجه به اینکه در حال حاضر، سرطان دهانه رحم دومین سرطان شایع در ایران است لزوم تزریق واکسن HPV بیش‌ازپیش اهمیت پیدا کرده است. در ادامه با واکسن پاپیلوگارد بیشتر آشنا خواهید شد.

 

واکسن پاپیلوگارد چیست؟

واکسن دو ظرفیتی پاپیلوگارد یک واکسن نوترکیب است که از ابتلا به گونه‌های 16 و 18 HPV پیشگیری می‌کند. این واکسن پاپیلوگارد توسط شرکت نویان پژوهان زیست دارو تولید شده است و علاوه بر محافظت در برابر سرطان دهانه رحم می‌تواند از انواع دیگر سرطان ناشی از HPV ازجمله سرطان مقعد، سرطان واژن و سرطان‌های دهان و حلق پیشگیری کند. ازآنجایی‌که واکسن HPV یکی از واکسن‌های پرهزینه و گران‌قیمت است تولید واکسن ایرانی پاپیلوگارد باعث شد که هزینه واکسیناسیون HPV کاهش پیدا کند. درنتیجه، این واکسن نسبت به دیگر واکسن‌های HPV ازجمله واکسن گارداسیل MSD قیمت کمتری دارد.

واکسن پاپیلوگارد توسط جمعی از نخبگان و متخصصان کشور، پس از یک سال مطالعات و طراحی اولیه و سپس سه سال تحقیق و توسعه، تولید و وارد بازار شد. این واکسن دارای گواهی GMP است. GMP محصولات دارویی، پزشکی و غذایی را ازلحاظ استانداردهای کیفی موردبررسی قرار می‌دهد تا این محصولات برای مصرف‌کننده آسیب‌رسان نباشند. همچنین این دارو مصوبه کمیته اخلاق در پژوهش برای انجام کارآزمایی بالینی را نیز دریافت کرده است.

مکانیسم اثربخشی واکسن پاپیلوگارد چگونه است؟

مانند سایر واکسن‌هایی که از بدن در برابر عفونت‌های ویروسی محافظت می‌کنند، واکسن پاپیلوگارد بدن را نسبت به تولید آنتی‌بادی‌های HPV تحریک می‌کند. درنتیجه این امر، درصورتی‌که در آینده HPV وارد بدن شما شود این آنتی‌بادی‌ها به HPV متصل می‌شوند و از عفونی کردن سلول‌ها توسط HPV جلوگیری می‌کنند. واکسن HPV بر اساس ذرات شبیه ویروس (VLPها) ساخته می‌شود که VLPها از طریق مولفه‌های سطح HPV تشکیل می‌شوند.

VLPها عفونی نیستند چون DNA ویروس را ندارند. بااین‌حال، آن‌ها شباهت زیادی به ویروس دارند و آنتی‌بادی‌های ضد VLP می‌توانند علیه HPV نیز عمل کنند. تحقیقات نشان می‌دهند که VLPها ایمنی بخشی بسیار زیادی دارند و می‌توانند منجر به تولید آنتی‌بادی بالایی در بدن شوند. درنتیجه، واکسن پاپیلوگارد بسیار موثر است. این واکسن از سایر بیماری‌های مقاربتی پیشگیری نمی‌کند و همچنین عفونت‌های ناشی از ابتلا به HPV را درمان نمی‌کند.

برنامه تزریق واکسن پاپیلوگارد چگونه است؟

همه افراد بین نه تا 45 سال می‌توانند واکسن پاپیلوگارد را برای محافظت از خود در برابر زگیل‌های تناسلی و یا انواع مختلف HPV که می‌توانند عامل سرطان باشند، دریافت کنند. توصیه می‌شود که کودکان در سن 11 یا 12 سالگی این واکسن را دریافت کنند تا قبل از اینکه ازنظر جنسی فعال شوند در برابر HPV محافظت گردند. بااین‌حال، صرف‌نظر از سن خود، با پزشک مشورت کنید تا در صورت تشخیص او، واکسن پاپیلوگارد را دریافت کنید.

واکسن پاپیلوگارد در چند سری تزریق می‌شود. واکسیناسیون HPV برای افراد 15 تا 45 ساله، در طی سه بار تزریق انجام می‌شود که تزریق دوم دو ماه بعد از تزریق اول و تزریق سوم چهار ماه بعد از تزریق دوم انجام می‌شود؛ بنابراین، انجام کامل واکسیناسیون، حدود شش ماه طول می‌کشد. برای افراد نه تا 14 سال، تزریق واکسن فقط دو بار انجام می‌شود که تزریق دوم دو ماه بعد از تزریق اول صورت می‌گیرد.

عوارض واکسن پاپیلوگارد چیست؟

تحقیقات نشان می‌دهند که این واکسن بی‌خطر محسوب می‌شود و شایع‌ترین عارضه جانبی آن، درد و قرمزی موقتی در ناحیه تزریق واکسن است. یکی از مسائل بحث‌برانگیز در مورد واکسن HPV این است که ازآنجایی‌که این واکسن از بیماری‌های مقاربتی پیشگیری می‌کند پس برای کودکان نامناسب است. بااین‌حال، لازم است بدانید واکسن پاپیلوگارد زمانی بهترین نتیجه را می‌دهد که مدت‌ها قبل از شروع رابطه جنسی فرد برای او تزریق شود.

بنابراین، اگر آن را زودتر دریافت کنید در ادامه زندگی خود نگران ابتلا به برخی انواع سرطان‌ها که ناشی از HPV هستند نخواهید بود. مطالعات نشان می‌دهند که دریافت واکسن HPV منجر به شروع زودهنگام رابطه جنسی نخواهد شد؛ بنابراین، تزریق آن برای کودکان باعث ترغیب آن‌ها به رابطه جنسی نمی‌شود. تمام آنچه این واکسن انجام می‌دهد این است که از افراد در برابر ابتلا به زگیل‌های تناسلی و سرطان در بزرگسالی محافظت می‌کند.

چرا تزریق واکسن پاپیلوگارد مهم است؟

ترکیب واکسیناسیون HPV و غربالگری دهانه رحم می‌تواند محافظت بسیار بالایی را در برابر سرطان دهانه رحم ایجاد کند. از سوی دیگر، دریافت این واکسن می‌تواند از ابتلا به سایر سرطان‌های ناشی از HPV نیز پیشگیری کند؛ بنابراین، مهم است که افراد بیشتری در سن مناسب، واکسن پاپیلوگارد را دریافت کنند. این امر نه‌تنها از افراد در برابر ویروس محافظت می‌کند بلکه موجب می‌شود شیوع HPV نیز به‌مرور کاهش پیدا کند. درنتیجه، افرادی که واکسن دریافت نکرده‌اند نیز از این بیماری محافظت می‌شوند.

واکسیناسیون گسترده HPV موجب می‌شود که میزان سرطان دهانه رحم در سراسر جهان تا 90 درصد کاهش پیدا کند. علاوه بر این، دریافت واکسن می‌تواند نیاز به غربالگری و مراقبت‌های پزشکی بعدی، نمونه‌برداری و اقدامات تهاجمی مرتبط با پیگیری نتیجه غیرطبیعی از دهانه رحم را کاهش دهد. درنتیجه این امر، هزینه‌های مراقبت‌های بهداشتی و اضطراب ناشی از مراحل پیگیری به‌شدت کاهش پیدا می‌کند؛ بنابراین، واکسیناسیون HPV می‌تواند برای همه افراد در سراسر جهان مفید باشد.

آیا واکسن پاپیلوگارد می‌تواند ابتلا به HPV را درمان کند؟

پاسخ این سوال منفی است. اگر قبلا به HPV مبتلا شده باشید دریافت واکسن پاپیلوگارد و واکسن گارداسیل برای مبتلایان نمی‌تواند بیماری را درمان کند اما می‌تواند از شما در برابر گونه‌های دیگر ویروس محافظت کند؛ بنابراین، اگر به HPV مبتلا هستید لازم است در مورد انجام آزمایش‌ها و اقدامات بعدی با پزشک مشورت کنید.

از سوی دیگر، اگر واکسن پاپیلوگارد را دریافت کرده‌اید همچنان لازم است آزمایش پاپ اسمیر را برای تشخیص و پیشگیری سرطان دهانه رحم انجام دهید. واکسن HPV در برابر گونه‌هایی از HPV که می‌توانند باعث سرطان شوند محافظت نمی‌کند؛ بنابراین، انجام تست HPV و پاپ اسمیر برای تشخیص هرگونه تغییر سلول که منجر به سرطان دهانه رحم می‌شود همچنان اهمیت دارد.

 

نحوه تهیه واکسن پاپیلوگارد چگونه است؟

ترکیب واکسیناسیون HPV و غربالگری دهانه رحم می‌تواند محافظت بسیار بالایی را ایجاد کند که برای همه افراد در سراسر جهان مفید باشد که  شما عزیزان میتوانید برای دریافت واکسن اچ پی وی اقدام نمایید و برای راهنمایی و مشاوره در این خصوص با این شماره ۰۲۱۲۸۱۱۱۰۵۰ تماس حاصل فرمایید .

درنهایت، برای پیشگیری از ابتلا به HPV واکسن‌های متعددی در خارج از ایران ساخته شده‌اند که این واکسن‌ها در ایران گران‌قیمت هستند؛ بنابراین، واکسن پاپیلوگارد (Papiloguard) توسط شرکتی ایرانی تولید و روانه بازار شد. دریافت این واکسن از ابتلا به گونه‌های پرخطر HPV و درنتیجه سرطان‌های ناشی از این ویروس پیشگیری می‌کند. واکسن پاپیلوگارد عوارض جانبی جدی‌ای ندارد و بهتر است در سن 11 یا 12 سالگی در کودکان تزریق شود زیرا دریافت آن در این سنین، اثربخشی بیشتری دارد. بااین‌حال، پس از این سن هم امکان تزریق این واکسن وجود دارد و می‌تواند بسیار مفید باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *