فهرست مطالب
قبلاً به نارسایی اولیه تخمدان، نارسایی زودرس تخمدان گفته میشد. این وضعیتی است که زنان را قبل از رسیدن به یائسگی به خوبی تحت تأثیر قرار میدهد. تخمدانهای یک زن سالم استروژن تولید میکنند. این هورمون دورههای قاعدگی را کنترل میکند و باعث باروری (توانایی باردار شدن) شما میشود. با افزایش سن، تخمدان شما در نهایت از ساخت استروژن جلوگیری میکند.
گاهی اوقات، تخمدانها مدتها قبل از انتظار یائسگی متوقف میشوند. (میانگین سن یائسگی 51 سال است.) اگر کمتر از 40 سال دارید و تخمدانهای شما دیگر تخمک گذاری نمیکنند و قاعدگی شما متوقف شده است، ممکن است نارسایی اولیه تخمدان باشد.
درون تخمدانها کیسههای کوچکی وجود دارد که فولیکول نامیده میشوند. آنها با رشد و بالغ شدن تخمها را نگه میدارند. دختران معمولاً با حدود 2 میلیون تخمک متولد میشوند که به این فولیکولها تبدیل میشوند، که در دوران یائسگی دوام میآورند.
اگر نارسایی اولیه تخمدان داشته باشید، فولیکولهای شما یا تمام میشوند (ممکن است پزشک این کاهش را تخلیه نام گذاری کند) یا به درستی کار نمیکنند (که به آن اختلال عملکرد نیز گفته میشود). پزشکان تا به امروز مطمئن نیستند که چرا این اتفاق میافتد. اگر مادر یا خواهر شما به این بیماری مبتلا شده باشند، احتمال مواجه با این عارضه برای شما و یا زنان خانواده شما افزایش خواهد یافت. موارد دیگری که احتمال بروز نارسایی تخمدان را بیشتر میکند عبارتند از:
شاید متوجه نشوید که تخمدان شما به طور عادی فعالیت خود را انجام نمیدهد. برخی از زنان با وجود نارسایی زودرس تخمدان همچنان دورههای قاعدگی را تجربه میکنند و حتی ممکن است باردار شوند. اما بسیاری از کسانی که به این بیماری مبتلا هستند برای باردار شدن با مشکل مواجه میشوند. این موارد معمولا همان چیزهایی هستند که میتوان با مراجعه به پزشک متوجه شد و اقدامات لازم را قبل از اینکه دیر شود، انجام داد.
شایعترین علائم نارسایی زودرس تخمدان، دورههای از دست رفته یا عقب افتاده قاعدگی است. دورهها ممکن است سالها بعد دوباره شروع و متوقف شوند و درد تخمدان هست . علائم دیگر میتواند مانند علائم یائسگی باشد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اگر پریود شما متوقف شده یا به ندرت اتفاق میافتد، پزشک آزمایش خونی را برای بررسی سطح هورمون شما و رد بارداری، بیماری تیروئید و سایر شرایط سلامتی انجام میدهد. اولین آزمایشهای خونی که احتمالاً انجام میدهید، سطح خون شما را اندازه گیری میکند:
نتایج حاصل از این آزمایشات به پزشک شما کمک میکند تا متوجه شود که در تخمدانهای شما چه خبر است. اگر زیر 40 سال ندارید و یکی از موارد زیر را دارید، پزشک ممکن است تشخیص دهد که به نارسایی اولیه تخمدان مبتلا هستید:
همچنین ممکن است پزشک انجام سونوگرافی از طریق واژن را به شما پیشنهاد دهد. این آزمایش از تهخمدانها تصویربرداری میکند و دید بهتری برای معاینه به پزشک ارائه میدهد. خانمهایی که نارسایی اولیه تخمدان دارند معمولاً تخمدانهای کوچکتر و فولیکول کمی نسبت به سایرین دارند. اگر این بیماری را داشته باشید، ممکن است آزمایشات بیشتری برای بررسی علت تجویز شود.
مقادیر کم استروژن میتواند بر روی چیزهایی بیشتر از ناتوانی در باردار شدن اثر بگذارد. استروژن برای سلامت قلب و استخوانها و همچنین موارد دیگر لازم است. اگر تخمدان شما به اندازه کافی این هورمون را تولید نکند، احتمال دارد به سایر بیماریها نیز مبتلا شوید که عبارتاند از:
با پزشک خود در مورد راههای کاهش خطرات صحبت کنید. یک شیوه زندگی سالم و دارو ممکن است به جلوگیری از برخی از این شرایط کمک کند.
اگرچه درمانی وجود ندارد، اما روشهای درمانی وجود دارد که میتواند علائم و عوارض احتمالی مربوط به سطح پایین استروژن را کاهش دهد.
اگر قصد باردار شدن داشتید اما متوجه شدید که به کمبود اولیه تخمدان مبتلا هستید، ممکن است بخواهید با یک مشاور صحبت کنید و همچنین با پزشک خود مشورت کنید تا متوجه شوید چه گزینههای درمانی برای شما وجود دارد.
اگر به مدت سه ماه یا بیشتر قاعدگی خود را از دست دادهاید، برای تعیین علت به پزشک مراجعه کنید. دلایل بسیار زیادی وجود دارد که ممکن است منجر به از دست رفتن قاعدگی شوند. مواردی از قبیل بارداری، استرس، یا تغییر در رژیم غذایی یا عادات ورزشی. اما بهتر است هر زمان که چرخه قاعدگی تغییر کرد، بررسی شوید.
حتی اگر از عدم پریود شدن ناراحت نیستید و مشکلی ندارید، توصیه میشود به پزشک خود مراجعه کنید تا بفهمد چه چیزی باعث این تغییر شده است. سطح پایین استروژن میتواند منجر به از دست دادن تراکم استخوان و افزایش خطر بیماریهای قلبی شود.
عواملی که خطر ابتلا به نارسایی تخمدان را افزایش میدهند عبارتند از:
عوارض نارسایی اولیه تخمدان عبارتند از: