علم ژنتیک در حال حاضر با پیشرفت های چشمگیر تمام محققان داخلی و خارجی، دیگر صرفا علمی برای تشخصی و رفع بیماری های مختلف ژنتیکی نیست و از آن برای پیشرفت روز افزون در زمینه های کشاورزی، غذایی، دامپروری، شاخه های مختلف پزشکی تجربی، شاخه های مختلف پزشکی صنعتی، صنایع تخمیری، صنایع دارویی و بهداشتی و همچنین صنایع نظامی و زیست محیطی نیز استفاده می شود.
تاریخچه:
ژنتیک برگرفته از زبان یونانی است و به معنای پدیدار آوردن و یا آفرینش دادن می باشد. ژنتیک قسمتی از دانش گسترده زیست شناسی است که یکی از کهن ترین دانش های دست یافته بشر به آن بوده است که به وراثت و تفاوت جانداران پرداخته است. در قرن هجدهم میلادی، گروهی از محققان و پژوهشگران بر آن شدند که چگونگی جابجایی برخی صفات و خصوصیات را از نسلی به نسل دیگر بررسی نمایند که از این صفات وخصوصیات به عنوان صفات ارثی یاد میشود اما به دو دلیل انجام تحقیقاتشان میسر نشد، یکی به سبب انتخاب صفات و خصصویات نامناسب بود و دیگری هم نداشتن اطلاعات کافی در زمینه ریاضیات!
نخستین کسی که توانست قانون های حاکم بر انتقال صفات ارثی را شناسایی کند، کشیشی اتریشی به نام گرگور مندل بود که در سال ۱۸۶۵ این قانونها را که نتیجهٔ آزمایشهای او بر روی گیاه نخود فرنگی بود، ارائه کرد. متأسفانه جامعه علمی آن زمان به دیدگاهها و کشفیات او اهمیت چندانی نداد و نتیجهٔ کارهای مندل به دست فراموشی سپرده شد. در سال ۱۹۰۰ میلادی کشف دوبارهٔ همان قانون ها، توسط درویس، شرماک و کورنز باعث شد که دیدگاههای مندل بطور قطعی تری مورد توجه و پذیرش قرار گیرد. (لازم به ذکر است که در حال حاضر، مندل به عنوان «پدر دانش ژنتیک» شناخته میشود.)
پنجاه سال بعد از کشف دوباره قوانین مندل با کشف ساختمان جایگاه ژن ها از سوی جیمز واتسون و فرانسیس کریک، شاخه ای نو در دانش زیست شناسی بوجود آمد که زیست شناسی مولکولی نام گرفت. با گذشت حدود یک صده از کشفیات مندل در سالهای ۱۹۷۱ و ۱۹۷۳ در رشته زیست شناسی مولکولی و ژنتیک، که اولی به بررسی ساختمان و چگونگی کارکرد ژن ها و دومی به بررسی بیماری های ژنتیک و پیدا کردن درمانی برای آنها می پرداخت، این دو رشته با هم درآمیختند و رشته ای به نام مهندسی ژنتیک را پدید آوردند که طی اندک زمانی توانست در رشته های گوناگون دیگری مانند پزشکی، صنعت، کشاورزی، و… بسیار موثر باشد. توضیح در مورد محتویات مهندسی ژنتیک در این مطلب با توجه به قدرت ورود موضوعی نمی گنجد و لازم است تا در مطالب و مقاله های دیگری در مورد این رشته پر طرفدار توضیح دهیم.
مرکز ژنتیک:
مرکز ژنتیک همانطور قبلا به آن اشاره شد، مرکزی است برای کنترل و توسعه شاخه های مختلف علم ژنتیکی که در حال حاضر باید با کمال افتخار و سربلندی گفت که ایران یکی از مجهزترین و کامل ترین مراکز ژنتیکی در بین تمام کشورهای دنیا را دارد که خود امتیاز و دستاورد بی شک، بسیار قابل احترام و بزرگی است.
خدمات کلی مرکز ژنتیک عبارتند از:
کلام آخر:
ژنتیک جدا از مفاهیم تخصصی و پزشکی خود، بواسطه قوانین بعضا ساده و بعضا پیچیده ای که دارد می تواند به یکسان بودن و یا یکسان نبودن دو جاندارد دلالت کند. آزمایش ژنتیک بخش های دیگری دارد که می توانید در این صفحه مطالعه نمایید. همچنین بنا بر معنی کلمه خود نیز می تواند علت بوجود آمدن جانداران ناشناخته را نیز معلوم و واضح کند. علم ژنتیک، علم موارد زیستی انتقال یافته از یک موجود به یک موجود دیگر و در مثالی بارزتر از والدین به فرزندان و نسل های بعدی آنان می باشد. در حال حاضر استفاده بیشتر علم ژنتیک در زمنیه های تعیین هویت ژنتیکی افراد به جهت مسائل حقوقی و حقیقی است که مورد توجه بسیاری از مجلات و روزنامه های پر مخاطب جهانی نیز قرار گرفته است.