آنفولانزا یک عفونت ویروسی است که به سیستم تنفسی شما از قبیل بینی، گلو و ریهها حمله میکند. آنفولانزا معمولاً در زبان انگلیسی به عنوان flu نامیده میشود. لازم است بدانید که این آنفولانزا با ویروسهای «آنفولانزای معده» که باعث اسهال و استفراغ میشوند یکسان نیست.
برای اکثر افراد، آنفولانزا خود به خود برطرف میشود. اما گاهی اوقات، آنفولانزا و عوارض آن در برخی از افراد ممکن است کشنده باشد. افرادی که در معرض خطر بالاتر ابتلا به عوارض آنفولانزا هستند عبارتند از:
اگرچه واکسن سالانه آنفولانزا 100% موثر نیست، اما همچنان بهترین راه دفاعی شما در برابر آنفولانزا است.
فهرست مطالب
در ابتدا، آنفولانزا ممکن است مانند یک سرماخوردگی معمولی با آبریزش بینی، عطسه و گلو درد آغاز شود. اما سرماخوردگی معمولا به کندی ایجاد میشود، در حالی که آنفولانزا تمایل دارد به طور ناگهانی ایجاد شود و اگرچه سرماخوردگی میتواند آزاردهنده باشد، اما معمولاً با آنفولانزا احساس بدتری خواهید داشت. علائم و نشانههای رایج آنفولانزا عبارتند از:
اکثر افرادی که به آنفولانزا مبتلا میشوند، قادر هستند خود را در خانه درمان کنند و اغلب نیازی به مراجعه به پزشک ندارند. اگر علائم آنفولانزا دارید و در معرض خطر عوارض هستید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. مصرف داروهای ضد ویروسی ممکن است طول بیماری شما را کاهش دهد و به جلوگیری از مشکلات جدی تر کمک کند. می توانید از خدمات آزمایش آنلاین از جمله ویزیت پزشک در منزل استفاده کنید.
اگر علائم و نشانههای اورژانسی آنفولانزا را دارید، فورا به مراقبتهای پزشکی مراجعه نمایید. برای بزرگسالان، علائم و نشانههای اورژانسی اغلب شامل موارد زیر هستند:
علائم و نشانههای اورژانسی در کودکان به طور معمول شامل موارد زیر است:
ویروسهای آنفولانزا در هوا به صورت قطرات در هنگام سرفه، عطسه یا صحبت کردن فرد آلوده و مبتلا به آنفولانزا حرکت میکنند. در این حالت این امکان وجود دارد که افراد قطرات را مستقیماً استنشاق میکنند یا ممکن است میکروبها را از یک شی (مانند صفحه کلید تلفن یا رایانه) بگیرند و سپس آنها را به چشم، بینی یا دهان خود منتقل کنند.
افراد مبتلا به این ویروس احتمالاً از یک روز قبل از ظاهر شدن علائم تا حدود پنج روز پس از شروع بیماری و علائم، مسری هستند. کودکان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند ممکن است برای مدت طولانی تری مسری باشند. بیماری های شایع در کودکان را به طور کامل مطالعه کنید.
ویروسهای آنفولانزا به طور مداوم در حال تغییر هستند و گونههای جدید به طور مرتب ظاهر میشوند. اگر در گذشته به آنفولانزا مبتلا بودهاید، بدن شما قبلاً آنتی بادیهایی برای مبارزه با آن سویه خاص ویروس ساخته است. اگر ویروسهای آنفولانزا در آینده شبیه به ویروسهایی باشند که قبلاً با آنها مواجه شدهاید، چه با ابتلا به این بیماری یا با واکسن زدن، آن آنتیبادیها ممکن است از عفونت جلوگیری کرده یا از شدت آن بکاهند. اما سطح آنتی بادی ممکن است در طول زمان کاهش یابد.
همچنین، آنتی بادیهای ضد ویروس آنفولانزا که در گذشته با آنها مواجه شدهاید، ممکن است از شما در برابر سویههای جدید آنفلوآنزا که میتوانند ویروسهایی بسیار متفاوت از ویروسهای قبلی باشند، محافظت نکنند.
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به آنفولانزا یا عوارض آن را افزایش دهند عبارتند از:
اگر جوان و سالم هستید، آنفولانزا معمولا جدی نیست. اگرچه ممکن است در حین ابتلا به آن احساس بسیار بد و دردناکی داشته باشید، اما آنفولانزا معمولاً در عرض یک یا دو هفته از بین میرود و هیچ اثر ماندگاری ندارد. اما کودکان و بزرگسالان در معرض خطر ممکن است دچار عوارضی شوند که اغلب شامل موارد زیر هستند:
پنومونی یکی از جدی ترین عوارض ابتلا به آنفولانزا است. برای افراد مسن و افراد مبتلا به یک بیماری مزمن، ذات الریه نیز ممکن است کشنده باشد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) واکسیناسیون سالانه آنفولانزا را برای همه افراد بالای 6 ماه توصیه میکند. واکسن آنفولانزا میتواند خطر ابتلا به آنفولانزا و شدت آن را کاهش دهد و خطر ابتلا به بیماری جدی ناشی از آنفولانزا و نیاز به ماندن در بیمارستان را کاهش دهد.
واکسیناسیون آنفولانزا در این فصل از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا آنفولانزا و بیماری کروناویروس 2019 (COVID-19) علائم مشابهی ایجاد میکنند. واکسیناسیون آنفولانزا میتواند علائمی را که ممکن است با علائم ناشی از COVID-19 اشتباه گرفته شود، کاهش دهد. پیشگیری از آنفولانزا و کاهش شدت بیماری و همچنین بستری شدن در بیمارستان نیز میتواند تعداد افرادی که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند را کاهش دهد. ممکن است همزمان با واکسن آنفولانزا، واکسن کووید-19 دریافت کنید.
واکسن آنفولانزای فصلی امسال از چهار ویروس آنفلوانزا که انتظار میرود شایعترین آنها در فصل آنفولانزای سال باشد، محافظت میکند. اسپری بینی برای برخی از گروهها توصیه نمی شود، مانند:
اگر به تخم مرغ حساسیت دارید، همچنان میتوانید واکسن آنفولانزا دریافت کنید.
واکسن آنفولانزا 100% موثر نیست، بنابراین انجام اقدامات متعددی برای کاهش شیوع عفونت نیز مهم است، از جمله:
کووید-۱۹ و آنفولانزا ممکن است همزمان در حال انتشار باشند. اگر به طور کامل واکسینه نشدهاید، اداره بهداشت محلی شما و CDC ممکن است اقدامات احتیاطی دیگری را برای کاهش خطر ابتلا به COVID-19 یا آنفولانزا پیشنهاد کنند. به عنوان مثال، ممکن است لازم باشد فاصله اجتماعی (فاصله گذاری فیزیکی) را تمرین کنید و حداقل 2 متر از دیگران (خارج از خانه) فاصله بگیرید. همچنین ممکن است لازم باشد زمانی که با اعضای خانواده خود در خارج از خانه (در مناطق شلوغ) هستید، از ماسک پارچهای استفاده کنید.
اگر به طور کامل واکسینه شدهاید و در منطقهای زندگی میکنید که در هفته گذشته تعداد موارد جدید ابتلا به COVID-19 در آن بالا بوده است، CDC همچنین توصیه میکند از ماسک در داخل خانه و در فضای باز در مناطق شلوغ و یا در تماس نزدیک با افراد واکسینه نشده استفاده کنید.
پزشک برای تشخیص بیماری آنفولانزا در ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام میدهد، علائم و نشانههای آنفولانزا را بررسی میکند و احتمالاً آزمایشی را برای تشخیص ویروس آنفولانزا تجویز خواهد کرد. در مواقعی که آنفولانزا گسترده است، ممکن است نیازی به آزمایش آنفولانزا نداشته باشید. پزشک ممکن است بیماری را بر اساس علائم و نشانههای موجود تشخیص دهد.
در صورتی که پزشک قصد آزمایش کردن شما را داشته باشد، ممکن است از آزمایشهای مختلفی برای تشخیص آنفولانزا استفاده کند. آزمایش واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) در بسیاری از بیمارستانها و آزمایشگاهها رایج است. این آزمایش ممکن است زمانی که شما در مطب پزشک یا بیمارستان هستید انجام شود. تست PCR نسبت به تستهای دیگر حساس تر است و اغلب امکان دارد بتواند سویه آنفولانزا را شناسایی کند.
امکان انجام آزمایش برای تشخیص آنفولانزا و کووید-19 به صورت همزمان وجود دارد. زیرا ممکن است به کووید-۱۹ و آنفولانزا مبتلا شده باشید.
معمولاً برای درمان آنفولانزا به چیزی جز استراحت و نوشیدن مایعات فراوان نیاز ندارید. اما اگر عفونت شدید دارید یا در معرض خطر بالاتری برای عوارض هستید، ممکن است پزشک یک داروی ضد ویروسی برای درمان آنفولانزا تجویز کند. این داروها ممکن است اغلب شامل اوسلتامیویر (تامیفلو)، زانامیویر (رلنزا)، پرامیویر (راپیواب) یا بالوکساویر (Xofluza) باشند. داروهای اشاره شده ممکن است بیماری شما را تا یک روز یا بیشتر کوتاه کنند و به جلوگیری از عوارض جدی کمک کنند. علائم عفونت در کودکان را به طور کامل مطالعه کنید.
اسلتامیویر (Oseltamivir) یک داروی خوراکی است. زانامیویر از طریق دستگاهی شبیه به دستگاه تنفسی آسم استنشاق میشود و افرادی که مشکلات تنفسی مزمن خاصی دارند، مانند آسم و بیماریهای ریوی، نباید از آن استفاده کنند.
عوارض جانبی داروهای ضد ویروسی ممکن است شامل حالت تهوع و استفراغ باشد. این عوارض جانبی اغلب در صورت مصرف دارو با غذا کاهش یابد. بیشتر سویههای در گردش آنفولانزا نسبت به آمانتادین و ریمانتادین (فلومادین) که داروهای ضد ویروسی قدیمی تری هستند که دیگر توصیه نمیشوند، مقاوم شدهاند.
اگر به آنفولانزا مبتلا هستید، این اقدامات ممکن است به کاهش علائم شما کمک کند:
برای کمک به کنترل شیوع آنفولانزا در جامعه خود، در خانه بمانید و کودکان بیمار را تا پایان 24 ساعت در خانه نگه دارید. تا زمانی که احساس بهتری ندارید از بودن در کنار افراد دیگر خودداری کنید، مگر اینکه تحت مراقبتهای پزشکی باشید. اگر نیاز به ترک خانه و دریافت مراقبتهای پزشکی دارید، از ماسک صورت استفاده کنید. دستهای خود را مدام بشویید.