دیابت به گروهی از بیماریها اطلاق میشود که بر نحوه استفاده بدن از قند خون (گلوکز) تأثیر میگذارد. گلوکز برای سلامتی شما حیاتی است زیرا منبع مهم انرژی برای سلولهایی است که ماهیچهها و بافتهای شما را میسازند. همچنین منبع اصلی سوخت مغز تلقی میشود.
علت اصلی دیابت بسته به نوع آن متفاوت است. اما، مهم نیست که چه نوع دیابت دارید، میتواند منجر به ایجاد قند اضافی در خون شما شود. قند زیاد در خون ممکن است منجر به بروز مشکلات جدی برای سلامتی شود.
شرایط دیابت مزمن شامل دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 است. شرایط بالقوهای که به احتمال ایجاد دیابت را افزایش میدهند، شامل پیش دیابت و دیابت بارداری است. پیش دیابت زمانی رخ میدهد که سطح قند خون شما بالاتر از حد طبیعی باشد، اما به اندازهای بالا نباشد که به عنوان دیابت محسوب شود. و پیش دیابت اغلب پیش ساز دیابت است مگر اینکه اقدامات مناسب برای جلوگیری از پیشرفت آن انجام شود. دیابت بارداری همانطور که مشخص است در دوران بارداری رخ میدهد اما اغلب امکان دارد پس از زایمان برطرف شود.
فهرست مطالب
علائم دیابت در زنان و به طور کلی در تمامی افراد بسته به میزان افزایش قند خون شما متفاوت است. برخی از افراد، به ویژه آنهایی که مبتلا به پیش دیابت یا دیابت نوع 2 هستند، ممکن است گاهی علائمی را تجربه نکنند. در دیابت نوع 1، علائم به سرعت ظاهر شده و شدیدتر میشوند.
برخی از علائم و نشانههای دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 در زنان عبارتند از:
دیابت نوع 1 میتواند در هر سنی ایجاد شود، اگرچه اغلب در دوران کودکی یا نوجوانی ظاهر میشود. دیابت نوع 2، شایعترین نوع دیابت، ممکن است در هر سنی ایجاد شود، اگرچه در افراد بالای 40 سال شایع تر است.
اگر به دیابت خود یا فرزندتان مشکوک هستید. در صورت مشاهده علائم احتمالی دیابت، با پزشک خود تماس بگیرید. هرچه این بیماری زودتر تشخیص داده شود، درمان زودتر شروع میشود.
اگر قبلاً دیابت برای شما تشخیص داده شده است. پس از دریافت تشخیص، تا زمانی که سطح قند خون شما تثبیت شود، نیاز به پیگیری پزشکی دقیق دارید.
برای درک دیابت، ابتدا باید بدانید که چگونه گلوکز به طور معمول در بدن پردازش میشود.
علت دقیق دیابت نوع 1 ناشناخته است. آنچه شناخته شده است این است که سیستم ایمنی بدن شما (که به طور معمول با باکتریها یا ویروسهای مضر مبارزه میکند) به سلولهای تولید کننده انسولین در لوزالمعده حمله کرده و آنها را از بین میبرد. این باعث میشود انسولین بدن شما کم یا بدون انسولین باشد. قند به جای اینکه به سلولهای شما منتقل شود، در جریان خون شما جمع میشود.
تصور میشود که نوع دیابت 1 به دلیل ترکیبی از حساسیت ژنتیکی و عوامل محیطی ایجاد میشود، اگرچه دقیقاً مشخص نیست چه عواملی. اعتقاد بر این نیست که وزن عاملی در دیابت نوع 1 باشد.
در پیش دیابت (که میتواند منجر به دیابت نوع 2 شود) و در دیابت نوع 2، سلولهای شما در برابر عملکرد انسولین مقاوم میشوند و پانکراس شما قادر به تولید انسولین کافی برای غلبه بر این مقاومت نیست. قند به جای حرکت به داخل سلولهای شما در جایی که برای انرژی مورد نیاز است، در جریان خون شما تجمع مییابد.
اینکه چرا این اتفاق میافتد مشخص نیست، اگرچه اعتقاد بر این است که عوامل ژنتیکی و محیطی نیز در ایجاد دیابت نوع 2 نقش دارند. اضافه وزن به شدت با توسعه دیابت نوع 2 ارتباط دارد، اما این بدان معنی نیست که همه افراد مبتلا به نوع 2 اضافه وزن ندارند.
در طول بارداری، جفت برای حفظ بارداری هورمون تولید میکند. این هورمونها سلولهای شما را نسبت به انسولین مقاوم تر میکنند. به طور معمول، پانکراس شما با تولید انسولین اضافی برای غلبه بر این مقاومت پاسخ میدهد. اما گاهی اوقات لوزالمعده شما نمیتواند این وضعیت را حفظ کند. وقتی این اتفاق میافتد، گلوکز بسیار کمی وارد سلولهای شما میشود و مقدار زیادی در خون شما باقی میماند و در نتیجه دیابت بارداری ایجاد میشود.
عوامل خطر ابتلا به دیابت به نوع دیابت بستگی دارد.
اگرچه علت دقیق دیابت نوع 1 ناشناخته است، عواملی که ممکن است نشان دهنده افزایش خطر باشند عبارتند از:
محققان به طور کامل متوجه نشدند که چرا برخی از افراد به پیش دیابت و دیابت نوع 2 مبتلا میشوند و برخی دیگر نمیدانند. واضح است که عوامل خاصی خطر را افزایش میدهند، از جمله:
وزن: هرچه بافت چربی بیشتری داشته باشید، سلولهای شما در برابر انسولین مقاوم تر میشوند.
عدم تحرک: هرچه فعالیت کمتری داشته باشید، خطر شما بیشتر است. فعالیت بدنی به شما کمک میکند وزن خود را کنترل کنید، گلوکز را به عنوان انرژی مصرف میکند و سلولهای شما را نسبت به انسولین حساس تر میکند.
سابقه خانوادگی: اگر والدین یا خواهر و برادری مبتلا به دیابت نوع 2 باشند، خطر ابتلا به بیماری در شما افزایش مییابد.
نژاد یا قومیت: اگرچه مشخص نیست که چرا، برخی از افراد از جمله سیاه پوستان، اسپانیایی تبارها، سرخپوستان آمریکایی و مردم آسیایی آمریکایی در معرض خطر بیشتری هستند.
سن: با افزایش سن خطر ابتلا به آن افزایش مییابد. این ممکن است به این دلیل باشد که با افزایش سن تمایل به ورزش کمتر، کاهش حجم عضلات و افزایش وزن دارید. اما دیابت نوع 2 در میان کودکان و نوجوانان نیز در حال افزایش است.
دیابت بارداری: اگر در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا شدهاید، خطر ابتلا به پیش دیابت و دیابت نوع 2 در شما افزایش مییابد. اگر نوزادی با وزن بیش از 9 پوند (4 کیلوگرم) به دنیا بیاورید، در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نیز هستید.
سندرم تخمدان پلی کیستیک: برای زنان، داشتن سندرم تخمدان پلی کیستیک (یک بیماری شایع که با قاعدگیهای نامنظم، رشد موهای زائد و چاقی مشخص میشود) خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهد.
فشار خون بالا: فشار خون بیش از 140/90 میلی متر جیوه (میلی متر جیوه) با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است.
سطوح غیر طبیعی کلسترول و تری گلیسیرید: اگر سطح پایین لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یا کلسترول “خوب” دارید، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 بیشتر است. تری گلیسیرید نوع دیگری از چربی است که در خون حمل میشود. افرادی که سطح تری گلیسیرید بالایی دارند در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. پزشک میتواند به شما اطلاع دهد که سطح کلسترول و تری گلیسیرید شما چقدر است.
زنان باردار ممکن است به دیابت بارداری مبتلا شوند. برخی از زنان بیشتر از سایرین در معرض خطر هستند. عوامل خطرساز دیابت بارداری عبارتند از:
عوارض طولانی مدت دیابت به تدریج ایجاد میشود. هر چه مدت طولانی تری دیابت داشته باشید و قند خون شما کمتر کنترل نشود، خطر عوارض بیشتر میشود. در نهایت، عوارض دیابت ممکن است ناتوان کننده یا حتی تهدید کننده زندگی باشد. عوارض احتمالی عبارتند از:
در صورت عدم درمان، شما میتوانید تمام حس خود را در اندام آسیب دیده از دست دهید. آسیب به اعصاب مربوط به هضم میتواند مشکلاتی مانند تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست ایجاد کند. برای مردان، ممکن است منجر به اختلال نعوظ شود.
تشخیص و آزمایش های دیابت بارداری جزو مواردی است که باید تحت نظر متخصص پیگیری و حتی از بروز آن پیشگیری شود. بیشتر زنانی که دیابت بارداری دارند، نوزادان سالمی به دنیا میآورند. با این حال، سطح قند خون درمان نشده یا کنترل نشده میتواند مشکلاتی را برای شما و نوزاد شما ایجاد کند. عوارضی در کودک شما میتواند در نتیجه دیابت بارداری رخ دهد، از جمله:
عوارضی در مادر نیز میتواند در نتیجه دیابت بارداری رخ دهد، از جمله: