غده تیروئید اندامی کوچک است که در جلوی گردن قرار دارد و شکل آن شبیه به یک پروانه است. غدههای مختلفی در سراسر بدن وجود دارند که هر یک از آنها در تولید و آزاد کردن برخی مواد نقش دارند و به بدن در انجام یک کار خاص کمک میکنند. تیروئید نیز یکی از غدد است که هورمونهایی را تولید میکند و از طریق این کار به کنترل بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن کمک میکند.
هنگامیکه غده تیروئید بهدرستی کار نمیکند میتواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد. اگر بدن بیشازحد هورمون تیروئید تولید کند ممکن است به پرکاری تیروئید دچار شوید و اگر بدن هورمون تیروئید بسیار کمی را تولید کند ممکن است به کمکاری تیروئید دچار شوید. هردوی این بیماریها بسیار جدی هستند و بهمحض شروع علائم تیروئید باید تحت درمان قرار بگیرید. در ادامه با این موضوع بیشتر آشنا میشوید.
فهرست مطالب
بیماری تیروئید یک اصطلاح کلی برای بیماریای است که از تولید میزان مناسب هورمونها توسط تیروئید جلوگیری میکند و منجر به علائم تیروئید میشود. تیروئید بهطورمعمول هورمونهایی تولید میکند که به حفظ عملکرد طبیعی بدن کمک میکنند. وقتی این غده بیشازاندازه هورمون تیروئید تولید میکند بدن انرژی را خیلی سریع مصرف میکند. به این وضعیت، پرکاری تیروئید گفته میشود. مصرف سریع انرژی موجب میشود بیشتر خسته شوید، ضربان قلبتان سریع شود، بدون هیچگونه تلاش دچار کاهش وزن شوید و حتی گاهی اوقات بهشدت عصبی شوید.
از سوی دیگر، غده تیروئید ممکن است هورمون تیروئید کمی را تولید کند. به این وضعیت، کمکاری تیروئید گفته میشود. هنگامیکه هورمون تیروئید در بدن بسیار کم است میتواند موجب احساس خستگی، افزایش وزن و حتی عدم تحمل دمای پایین شود. اختلال پرکاری و کمکاری تیروئید میتوانند بر اثر شرایط مختلفی ایجاد شوند. در برخی موارد نیز ممکن است این اختلالات ارثی باشند.
همه افراد ممکن است به بیماری تیروئید دچار شوند. هم زنان و هم مردان در هر سنی ممکن است علائم تیروئید را تجربه کنند. برای مثال، در برخی موارد نوزادان در هنگام تولد به کمکاری تیروئید دچار هستند و برخی افراد نیز با افزایش سن به این بیماری مبتلا میشوند. بیماری تیروئید بسیار شایع است و احتمال ابتلای زنان به آن حدود پنج تا هشت برابر مردان است. اگر موارد زیر در مورد شما صدق میکند بیشتر احتمال دارد که به بیماری تیروئید مبتلا شوید:
دو نوع اصلی بیماری تیروئید، بیماریهای کمکاری و پرکاری تیروئید هستند. هردوی این بیماریها ممکن است در اثر شرایط دیگری ایجاد شده باشند. شرایطی که میتوانند باعث کمکاری تیروئید شوند عبارتاند از:
شرایطی که میتوانند باعث پرکاری تیروئید شوند عبارتاند از:
درصورتیکه به بیماری تیروئید مبتلا شوید علائم مختلفی را ممکن است تجربه کنید. متاسفانه، علائم تیروئید در اغلب موارد بسیار شبیه به علائم سایر بیماریها یا مراحل زندگی است. به همین دلیل، تشخیص بیماری تیروئید میتواند بسیار دشوار باشد. در بیشتر مواقع میتوان علائم تیروئید را به علائم تیروئید پرکار و علائم تیروئید کم کار تقسیم کرد. علائم پرکاری تیروئید شامل موارد زیر است:
علائم کمکاری تیروئید عبارتاند از:
در برخی موارد، تشخیص بیماری تیروئید دشوار است زیرا علائم تیروئید میتوانند بهراحتی با علائم بیماریهای دیگر اشتباه گرفته شوند. خوشبختانه، در حال حاضر، آزمایشهای مختلفی وجود دارند که میتوانند به تشخیص بیماری تیروئید کمک کنند. این آزمایش تیروئید عبارتاند از:
یکی از قطعیترین راهها برای تشخیص بیماری تیروئید، آزمایش خون است. با آزمایش خون میتوان میزان هورمون تیروئید در خون را اندازهگیری کرد و بر اساس آن عملکرد صحیح غده تیروئید را ارزیابی کرد. این آزمایشها با استفاده از دریافت خون از بازو انجام میشوند و میتوانند پرکاری و کمکاری تیروئید را تشخیص دهند. آزمایش خون برای تشخیص بیماریهای تیروئید مثل تیروئیدیت، گریوز، هاشیموتو و غیره که منجر به کمکاری و پرکاری تیروئید میشوند نیز کاربرد دارد. آزمایشهای خونی که برای بررسی عملکرد غده تیروئید استفاده میشوند میتوانند شامل موارد زیر باشند:
این آزمایشها بهتنهایی برای تشخیص بیماری کافی نیستند و پزشک ممکن است آزمایشهای دیگری را نیز توصیه کند. برخی از این آزمایشها عبارتاند از:
در بسیاری از موارد نگاه کردن به خود تیروئید میتواند به بسیاری از سوالات پاسخ دهد. ممکن است پزشک از شما بخواهد اسکن تیروئید انجام دهید تا بتواند اندازه و شکل تیروئید یا ندولها را بررسی کند. پزشک همچنین ممکن است از سونوگرافی برای بررسی وضعیت شما استفاده کند. انجام سونوگرافی معمولا نیاز به آمادگی خاصی ندارد و قبل از آن نیازی به تغییر رژیم غذایی خود ندارید. سونوگرافی معمولا 20 تا 30 دقیقه طول میکشد.
یک راه دیگر برای بررسی سریع غده تیروئید، معاینه فیزیکی توسط پزشک است. معاینه فیزیکی، یک آزمایش بسیار ساده و بدون درد است که در آن پزشک گردن شما را برای تشخیص هرگونه زائده یا بزرگ شدن تیروئید لمس میکند.
هدف پزشک در موارد ابتلا به بیماری تیروئید، بازگرداندن سطح هورمون تیروئید به حالت عادی است. این کار را میتوان به طرق مختلفی انجام داد و انتخاب روش درمانی بستگی به علت علائم تیروئید دارد. اگر سطح هورمون تیروئید در بدن شما بالاست، روشهای درمانی شامل موارد زیر هستند:
از سوی دیگر، اگر سطح هورمون تیروئید در بدنتان کم است برای شما داروهای جایگزین تیروئید تجویز میشود. این درمان برای افزایش هورمون تیروئید ساخته شده است و یکی از داروهای متداول آن، لووتیروکسین است. با مصرف این دارو میتوانید بیماری تیروئید را کنترل کنید و زندگی عادیای داشته باشید.
درنهایت، بیماری تیروئید در اغلب موارد یک بیماری مادامالعمر است که به نظارت دائمی نیاز دارد. پزشک بر داروهای شما نظارت میکند و بهمرورزمان، داروهایتان را تنظیم میکند. لازم است بدانید که شما معمولا میتوانید با وجود ابتلا به بیماری تیروئید، زندگی عادیای داشته باشید. اگرچه ممکن است کمی طول بکشد که درمان مناسب برای علائم تیروئید تشخیص داده شود اما درنهایت، میتوانید بدون محدودیتهای زیاد زندگی کنید. حد نرمال تیروئید چقدر است؟ برای کسب اطلاع از این موضوع به مقاله لینک شده مراجعه کنید.